Mordaunt Short Avant 914i


Rene Smit | 10 juli 2008 | Fotografie Rene Smit | Mordaunt-Short

Als recensent loop je het risico bepaalde zaken als normaal te beschouwen. Eén van die dingen is de prijs van producten. Zonder met de ogen te knipperen durf ik een cd-speler van 1000, - euro of een set speakers van 2500, - euro betaalbaar te noemen. Echter het gros van de mensen in mijn directe omgeving besteedt bedragen van deze orde aan een complete set of weet zelfs nog voor minder geld te slagen.

Het is daarom goed weer eens met beide benen op de grond gezet te worden en te luisteren of het ook voor minder kan. Kandidaat hiervoor is een set Mordaunt Short Avant 914i vloerstaande luidsprekers. Met een adviesprijs van 219 euro per stuk mogen deze met recht als betaalbaar gekenschetst worden. Nu is Mordaunt Short niet de eerste de beste. Hun speakers worden met de regelmaat van de klok zeer gunstig beoordeeld met een uitstekende prijs- kwaliteitsverhouding. Zelf heb ik in het verleden al twee keer kennis mogen maken met monitor speakers van het Engelse merk, beide keren met uitstekend resultaat. De verwachtingen over deze vloerstaande 914i zijn dan ook hooggespannen.


Avant 914i

Op de verpakking is ieder geval niet bezuinigd, de speakers zitten keurig verpakt. De meegeleverde voetjes en spikes zitten apart verpakt, evenals de handleiding. Slechts een kruiskop schroevendraaier is nodig om de speakers speelklaar op te stellen. Noodzakelijk om de al eerder genoemde kunststof voetjes onder de kast te bevestigen. De voetjes vallen in de breedte buiten de kast en zorgen dat de speakers stabiel staan. In de voetjes kunnen vervolgens de spikes geschroefd worden, waarmee de speaker optimaal ontkoppeld is van de vloer. Gebruik bij een houten of laminaatvloer wel een muntje of speciaal onderzetplaatje om de vloer niet te beschadigen!

De 914i is een vloerstaande luidspreker met bescheiden buitenmaten. De hoogte is 86 centimeter, de breedte is 18 centimeter en diep zijn de speakers 27 centimeter. Aan de achterzijde is de 914i voorzien van een kleine basreflexpoort. Mede hierdoor zou de laagweergave, volgens opgave van de fabrikant, door moeten lopen tot 39Hz. Waarschijnlijk is dit optimistisch gesteld en zullen de speakers in de praktijk wat minder diep gaan. Om de speakers aan te sluiten op een versterker is voorzien in een set bi-wire terminals. Het betreft nog steeds de fraai ogende, gedeeltelijk in kunststof uitgevoerde, exemplaren die ik ook op de vorige serie aantrof. Als minpunt geldt het ietwat lastige vastdraaien bij aansluiten van de luidsprekerkabels.



Een stukje verder naar beneden zit een plastic dop, die verwijderd kan worden om het onderste gedeelte van de kast te vullen met een dempend materiaal. Denk aan zilverzand of loodkorrels. Behoorlijk uniek in deze prijsklasse. Het cross-over filter is volledig geïsoleerd in kast geplaatst om interferentie en vervorming te voorkomen. Ook nieuw, en gelukkig wel zichtbaar, is de mid/laag luidsprekerunit. Het betreft de laatste generatie aluminium CPC driver, met een doorsnede van 165mm. De nieuwe conus kent een groter afstraalvlak en is in staat grotere versterker vermogens te verwerken. Voor de weergave van het hoog is de beproefde 25mm aluminium dome tweeter ingezet. Mordaunt Short zweert bij metal dome in plaats van soft dome omdat deze, volgens de fabrikant, minder opbreekverschijnselen vertoont op hoge volumes. Om de speakers te kunnen gebruiken in de buurt van een beeldbuis zijn ze magnetisch afgeschermd. Naast zwarte afwerking zijn de speakers leverbaar in de kleur Honey Maple en Calvados.

Opstellen en aansluiten

De Avant 914i’s nemen de plaats in van mijn Audiovector M3i referentiespeakers. Ongeveer twee meter uit elkaar, pakweg zestig centimeter van de achterwand en minimaal een halve meter van de zijwanden. Omdat de speakers over bi-wire aansluitingen beschikken worden zowel de geïntegreerde vM MA240 als de vM PA535 eindversterker aangesloten met Inakustik LS1002 luidsprekerkabels. Overkill, maar het laat wel direct alle aanwezige kwaliteit van de speakers horen. Vaak zorgt een betaalbare speaker in combinatie met goede (niet noodzakelijkerwijs dure) elektronica voor verrassende resultaten. Als bronnen dienen een Funk Vector draaitafel met Shelter 301 element, een vM SA230 multispeler en een Panasonic DMP-BD30 Blu-ray speler. Bekabeling is van Siltech, Sharkwire en Inakustik.



Voor de weergave van beeld heb ik de beschikking over een Panasonic TH42PV45 plasma televisie. Bij serieus luisteren worden de fronten van de speakers verwijderd, iets dat de speakers een stuk aantrekkelijker maakt om te zien. Het gedeelte waarin de units geplaatst zijn is gemaakt van geborsteld aluminium. Samen met de high tech uitstraling van de drivers ziet het er gelikt uit. Wel valt op dat de constructie van de fronten op de kast niet bestand is tegen regelmatig plaatsen en verwijderen. Voor zover ik heb kunnen ontdekken één van de weinige concessies om tot de aantrekkelijke verkoopprijs te komen. De prestaties zullen er absoluut niet onder lijden. Over prestaties gesproken; het wordt tijd om de speakers te gaan beluisteren.


Luisteren

Natuurlijk is er direct verschil te constateren in de weergave. De Avant 914i’s zijn fysiek kleiner. Het is een tweeweg systeem waar mijn Audiovector speakers een unit meer gebruiken om er een 2,5 wegsysteem van te maken. Dus minder conusoppervlak en minder kastinhoud, bovendien blijft de mogelijkheid om de kasten gedeeltelijk te vullen met een dempend materiaal als zilverzand onbenut. Allemaal zaken die de 914i’s op achterstand zetten. Ik start daarom niet direct met luisteren met het aantekenblok op schoot, maar gewoon met wat muziek te draaien en soundtracks weer te geven bij het bekijken van een film.

Na een week of twee wennen aan het geluid wordt het tijd om er echt voor te gaan zitten. De speakers hebben in deze weken de tijd gehad om lekker los te komen, ze kwamen splinternieuw uit de doos. Ik kies voor het album But Seriously van Phil Collins op lp. That’s The Way It Is komt lekker uit de speakers rollen, veel beter dan ik gedacht of zelfs gehoopt had. Er is duidelijk onderscheid te horen tussen de 1e en de 2e stem. De gebruikte snaredrum, die prominent aanwezig is in dit nummer, zou iets puntiger mogen klinken om het nog echter te maken. De tikken op de bekkens klinken wat minder uit dan ik normaal gewend ben. De laagweergave gaat niet diep, logisch gezien het formaat van de kast en het conusoppervlak van de woofer. De andere kant van de medaille is wel dat het laag dat te horen is lekker strak klinkt, en absoluut niet neigt naar een boemende of dreunende weergave.



De ietwat mistroostige en gelaten sfeer die het nummer kenmerkt wordt prima weergegeven. Aan details in vooral het hoog is geen gebrek. De volgende zwarte schijf die ik op het Achroplat plateau van de Funk Vector draaitafel leg is de popklassieker Brothers In Arms van Dire Straits. Bij So Far Away valt me op dat het hoog niet helemaal in balans is met het midden en laag. Het trekt net iets meer de aandacht, echter enige vorm van scherpte ontbreekt totaal. Dat het niet heel erg storend is blijkt uit het feit dat ik de complete A kant van de LP uit luister alvorens te switchen naar iets heel anders. Een paar jaar geleden vond ik op een rommelmarkt een fraaie boxset met lp’s van “Ol’ blue eyes” Frank Sinatra met de aansprekende titel A portrait Of…. Het gepresenteerde beeld is lekker breed en diep en de opnameruimte is goed te horen. Rondom de stem zit voldoende lucht om Frank los te plaatsen van het orkest. De blazers klinken lekker fel, toch is het niet nodig het volume te temperen, omdat van scherpte geen sprake is. Mordaunt Short weet voor de gevraagde prijs een prima tweeter in de kast te schroeven.

Luisteren

Bij het beluisteren van cd’s blijkt dat 914i’s weinig verhullen. Het album 19 van de zangeres Adele bevat een aantal juweeltjes, is daarmee zeer de moeite waard. Enige “maar” is dat de opname of mastering hier en daar behoorlijk te wensen overlaat. Vaak worden dit soort schoonheidsfoutjes door een goedkope speaker gemaskeerd, echter niet bij deze Mordaunt Short’s. De vervorming, vooral op de stem van Adele, wordt nietsontziend ten gehore gebracht. Gezien de verkoopaantallen van het album wordt er door de consument kennelijk niet al te zwaar aan getild. Helaas! Wanneer we met zijn allen in het geweer zouden komen tegen dit soort missers zijn de platenmaatschappijen wellicht bereid wat meer moeite te doen om een mooi product op de markt te brengen.



Niet ieders smaak, wel zeer verzorgd qua opname en geluidskwaliteit, is het laatste album van Rob de Nijs. Hierop vertolkt Rob bekende Franse chansons, vaak op meesterlijke wijze naar het Nederlands vertaald door onder andere Belinda Meuldijk en Jan Rot. Naast zijn vaste begeleidingsband “Pur Sang”, wordt hij muzikaal bijgestaan door Chris Hinze, Maarten Peters en jazz grootheid Frits Landesberg. Met speels gemak laten de 914i’s de muziek de luisterruimte instromen. De diverse stemmen zijn goed van elkaar te onderscheiden en zonder moeite laten de speakers horen dat zangeres Margriet Eshuijs op de achtergrond haar steentje bijdraagt. De teksten zijn uitstekend verstaanbaar, belangrijk omdat die een duidelijk toegevoegde waarde zijn ten opzichte van de originele uitvoeringen. Op grote fouten kan ik de speakers niet betrappen, wat afgezet tegen de verkoopprijs opnieuw een compliment is.

Naast het beluisteren van muziek zijn de speakers ingezet als frontweergevers in de surround set-up. Zeker in combinatie met het uitstekende geluid van Blu-ray discs, weergegeven via een Panasonic DMP-BD30 speler, een zware opgave. Natuurlijk evenaren de Mordaunt Short Avant’s niet het krachtige en volle geluid van mijn normaal gebruikte Audiovector speakers. In mijn ruimte van ruim veertig vierkante meter kunnen de speakers echt wel wat assistentie gebruiken. Toch komt er voldoende laag uit de speakers om in een kleinere ruimte niet direct naar een subwoofer te hoeven grijpen. Want hoewel niet het aller-diepste laag gegenereerd wordt, is het prima kijken en luisteren naar films.

Zo wordt de beklemmende sfeer van de gevechten die zich grotendeels in een ondergronds gangenstelsel afspelen, in de film Letters From Iwo Jima, prima neergezet. Wanneer de Japanse strijders inzien dat ze voor een verloren zaak strijden, rest hen niets anders dan Harakiri te plegen. Ze doen dit door zichzelf op te blazen met een handgranaat. De klappen die hiermee gepaard gaan hebben niet de diepe doffe dreun, wel veel dynamiek en impact, waardoor de trieste boodschap toch uitstekend overkomt. Ook de gevechten over en weer worden prima weergegeven. Daarnaast is de verstaanbaarheid van de dialogen goed te noemen. Dat is ook prima te horen in een film waarbij totaal niet op geluidseffecten gesteund wordt om de film te dragen. Das Leben Der Anderen laat zien hoe in voormalig Oost–Duitsland tweespalt gezaaid is. De speakers laten veel ambiance horen, zoals hol klinkende voetstappen in een gang. De weergave van de gebruikte klassieke muziek weet zelfs zo te boeien, dat ik de complete aftiteling van de film bekijk omdat ik de muziek niet wil onderbreken.

Conclusie

Wederom lukt het Mordaunt Short een speaker op de markt te brengen die voor de gevraagde prijs van 219 euro per stuk bovengemiddeld presteert. Qua weergave maakt de speaker geen opmerkelijke fouten. Hoogstens is de laagweergave wat kritisch, maar met een beetje schuiven van de kasten ten opzichte van de achter- en zijwand is een prima resultaat te bereiken. De meegeleverde handleiding is informatief en duidelijk. Zelfs het uit fase aansluiten van één van de speakers en ze vervolgens met de units naar elkaar toegekeerd in laten spelen wordt besproken.

Met de frontjes geplaatst hebben de speakers, zeker uitgevoerd in de zwarte fineer uitvoering, een beetje een dertien in een dozijn uiterlijk. Echter wanneer ze verwijderd worden komt een fraaie aluminiumkleurige baffle te voorschijn met een hightech ogende woofer. Door het uitgebreide assortiment speakers in de Avant serie kun je probleemloos en betaalbaar een complete surroundinstallatie opbouwen. Combineer de speakers met een kwalitatief goede (surround)versterker en dito bron voor jarenlang muziek- en/of filmplezier. Van harte aanbevolen!

Distributeur:
Marantz Europe
Beemdstraat 11
5653 MA Eindhoven
Tel. 040-2507800
www.marantz.com

Gebruikte apparatuur:

vM MA240 geïntegreerde versterker vM PA535 eindversterker vM PHM3 phonotrap vM SA230 SACD speler Funk Vector draaitafel met RB300 arm Shelter 301 element Panasonic DMP-BD30 Blu-Ray speler Audiovector M3i Super speakers Spendor SC3 centerspeaker Polk FX3i surround speakers Panasonic TH42PV45 plasmascherm Marantz SR5600 surround receiver Bekabeling en accessoires: Siltech SQ88G5 Classic, Sharkwire SC-L03 interlinks, Inakustik Black&White LS1002 luidsprekerkabels, Inakustik AC1502-6 stekkerblok, Inakustik HDMI kabel, Supra Lorad netsnoeren, AHP klankmodule, Quadraspire QX25 voetjes, Alphason audiorack