Multitest iPod Docks


Max Delissen | 28 augustus 2008 | Fotografie Paul Vermeulen | Arcam

De iPod is nog steeds veruit de populairste MP3 speler op de markt. Steeds meer mensen zetten hun hele muziekcollectie op hun iPod. En dat is niet alleen handig voor onderweg, maar in toenemende mate ook voor thuis. Want steeds meer fabrikanten brengen docking stations op de markt om de iPod op de huiskamerinstallatie aan te sluiten. Tijd voor een vergelijkend warenonderzoekje.

Veel docking stations hebben ook de mogelijkheid om beeld via de televisie weer te geven, maar omdat niet alle hier geteste apparaatjes die functie hebben slaan we dat deel van de test fijn over. Vier merken zijn voor deze bespreking aan de tand gevoeld. We bekijken de functionaliteit, want de ene dock heeft veel meer mogelijkheden dan de andere, maar ook luisteren we naar de geluidskwaliteit. En daar zat toch wel een kleine verrassing in, zo bleek. Maar daarover later meer.

Denon ASD 3W

De Denon ASD 3W is een ronde kunststof dock, ter grootte van een ouderwets blik pijptabak. Er worden drie adapters meegeleverd voor verschillende maten iPod`s, maar helaas ontbreekt (net als bij alle andere docks overigens) een adapter voor de allernieuwste iPod Classic, die een stuk platter is dan de vorige generatie. Dat is echter alleen van belang op het moment dat de gebruiker de weergave via de iPod zelf moet bedienen, want dan komt er misschien (te veel) mechanische spanning op de connector te staan. Aan aansluitingen geen gebrek hier: Naast de gebruikelijke aansluitingen voor beeld en geluid vinden we ook een ethernetaansluiting voor verbinding met een computernetwerk of het Internet, en een aansluiting om de iPod via een ander Denon apparaat te bedienen. Achter de iPod-aansluiting is een uitsparing in de dock waar de afstandsbediening rechtop in kan worden geplaatst als de dock niet in gebruik is. Handig!


 
Verder levert Denon een multikabel mee waarin twee kanalen audio, composite video en  een minijack zijn gebundeld. Die mini-jack kan worden gebruikt in combinatie met Denon apparaten die een Dock Control aansluiting hebben. De ASD 3W is echter ook uitstekend als stand-alone dock te gebruiken. Bijzonder is verder de uitgebreide netwerkfunctionaliteit van de ASD 3W. Zowel draadloos via WiFi (met de eveneens meegeleverde antenne) als via een netwerkkabel kan deze dock ook muziekbestanden van een computer afspelen, of internetradio weergeven. De computer moet dan als server worden geïnstalleerd. Daar is wel enige software voor nodig, maar die is gratis te downloaden. Aansluiten op een beeldscherm is uiteraard handiger in verband met de grafische gebruikersinterface, maar het geheel is ook gewoon met de kleine maar functionele afstandsbediening via de dock te bedienen, waarbij de iPod als display fungeert. Zo kan bijvoorbeeld het volume onafhankelijk van de aangesloten versterker ook nog via de dock worden geregeld, en het menu is vrij gemakkelijk te benaderen. Het enige dat ik miste was de scroll-wheel functie die snel zoeken op de iPod zelf tot een genoegen maakt, vooral bij grote hoeveelheden bestanden. Via de dock gaat dat toch wat trager.

Marantz en Arcam

Marantz IS 201

De IS 201 zit in een relatief grote doos. De fraai vormgegeven dock bestaat feitelijk uit twee delen: het daadwerkelijke docking-station, en een input/output module die via een kabel van ongeveer 1 meter met de dock is verbonden. Deze aansluitmodule kan dus achter de geluidsinstallatie worden gelegd, netjes uit het zicht. Het biedt een rustige aanblik als er maar één kabel zichtbaar is. De dock kan ook aan de muur worden bevestigd. Daarvoor moet eerst de iPod adapter worden verwijderd, en vervolgens een kwart-rond kapje. Onder dat kapje gaat een tweede iPod connector schuil die wordt gebruikt als de dock rechtop tegen de muur wordt geschroefd (met de meegeleverde schroeven!). Het kapje kan uiteraard worden teruggeplaatst als de dock aan de muur zit.

Over aansluitmogelijkheden heeft de Marantz-koper geen klagen. Als belangrijkste extra heeft deze dock een “flasher” aansluiting voor gebruik als IR-repeater (daar is nog geen mooi Nederlands woord voor). Hiermee kan de dock als externe “ontvanger” dienen voor de afstandsbediening van uw geluidsinstallatie, als die in een (dichte) kast is geplaatst. De meegeleverde afstandsbediening is klein en redelijk eenvoudig. De dock zelf heeft aan de onderzijde een keuzeschakelaar voor bediening met de eigen afstandsbediening, of via een extern apparaat dat daarvoor is uitgerust (met de meegeleverde kabel). Ook krijg je van Marantz een audiokabel en een S-Video kabel bij de dock.

Arcam rDock

De rDock van Arcam is gebouwd met geluidskwaliteit in gedachten. De constructie van de interne versterkers is uiterst doordacht, en de gebruikte componenten zijn van zeer hoge kwaliteit. Verder is de rDock is de enige dock waar een knop op zit om de lichtnetvoeding uit te schakelen. De iPod werkt dan op de eigen accu, en dat klinkt volgens Arcam beter. Bovendien is het beter voor de accu als er niet voortdurend bijgeladen wordt. Dat laatste is tot op zekere hoogte inderdaad het geval, en alleen al daarom is dit een fijne feature.

De behuizing is van metaal, en voelt zeer stevig aan. De rDock is als stand-alone dock te gebruiken, maar als hij via een meegeleverde kabel wordt aangesloten op apparatuur uit de Arcam Solo reeks wordt de functionaliteit een stuk groter, omdat informatie over artiesten en songs dan ook in het display van de Solo te zien is. Uiteraard is gebruik  van een groot beeldscherm via S-Video nog beter, maar toch... De bediening loopt in dat geval trouwens ook via de afstandsbediening van de Solo. Als de rDock als stand-alone wordt gebruikt moet alles met de hand bediend worden. Bij het testexemplaar werden geen adapters meegeleverd voor verschillende maten iPods. Je iPod staat dus alleen vast op de connector. Bedien met beleid, dus...

Podspeakers en Luisteren

Podspeakers The Dock

The Dock van Podspeakers is eigenlijk bedoeld voor gebruik met Podspeakers. Het is een beetje een vreemde eend in de bijt, want in tegenstelling tot de andere apparaten in deze test kan The Dock niet op een versterker worden aangesloten. Die zit er namelijk al in! In het kleine en fraai vormgegeven kastje zit een kleine klasse-T versterker die 2x15 watt aan 4 Ohm kan leveren. Op The Dock zitten dan ook luidsprekeraansluitingen (niet verguld overigens) en een mono-uitgang waar een aktieve subwoofer op kan worden aangesloten.

The Dock heeft geen beeldaansluiting, maar er worden maar liefst 7 verschillende adapters meegeleverd voor zowat elk model iPod. Alleen de nieuwste generatie weer niet. De meegeleverde afstandsbediening is op creditcardformaat, en heeft alleen de basisbediening als play, stop, skip en mute te bieden, naast uiteraard de volumeregeling. Zoeken naar tracks dient ook hier met de hand te worden gedaan.


Luisteren naar de Docks

Speciaal voor deze test werd een aantal tracks in zowel het zeer goede, want slechts matig gecomprimeerde Apple Lossless formaat (ALAC), als in volledig ongecomprimeerde CD kwaliteit op de iPod gezet (voor de kenners: bij Apple heet dat AIFF, en is vergelijkbaar met het WAV formaat dat PC gebruikers kennen). De docks werden aangesloten met een goede interlink die we onlangs testten, en als versterker diende de Arcam Solo Mini die we nog in huis hadden. De luidsprekers waren weer de Master 3 van Dynamic Solutions, die al eerder een goede match met de Arcam Solo Mini bleken te vormen. De luidsprekerbekabeling was van NordOst.

Er werd geluisterd naar de volgende tracks:

The Rain Falls van Eleanor McEvoy (ongecomprimeerd)
The Man You Were van Shirley Horn (ALAC)
On An Island van David Gilmour (ALAC) en
Coastal Ship van Kari Bremnes (ALAC)

Luisteren Marantz, Denon en Arcam

Ondanks een gezonde dosis scepsis vooraf blijkt er wel degelijk verschil in weergave te zijn tussen de verschillende docks. De Marantz scoort erg goed op het gebied van de lagetonenweergave. Die is diep en sonoor. Het middengebied is lekker krachtig, en de hoge tonen hebben een wat terughoudend karakter. Eigenlijk precies de sound die van Marantz bekend is. Warm en betrokken, en geschikt voor lang luisteren zonder de neiging om het volume te verlagen. De ruimtelijkheid is wat aan de kleine kant, maar de muziek komt wel lekker los van de luidsprekers.

De Denon heeft een iets helderder weergave. Het laag is prima, het middengebied heeft hetzelfde levendige karakter als de Marantz, en de hoge tonen lopen iets verder door, waardoor de detaillering en de snelheid van de weergave in positieve zin uitblinken. Ook de ruimtelijke weergave is groter dan bij de Marantz. Al met al is de Denon iets neutraler, en het is een kwestie van smaak (en van gewenste functionaliteit) waar de keus op valt.

Vervolgens is de Arcam aan de beurt. Zou hun bewering - dat spelen op de accu met betere electronische onderdelen aan boord echt beter klinkt - hout snijden? Al bij de eerste tonen van Eleanor McEvoy blijkt de Arcam in ieder geval het beste geluid van de test te hebben. Alles klopt gewoon, het laag is diep en strak, het middengebied is precies goed in verhouding, en het hoog is transparant en zijdezacht. Ook de snelheid van het geluid en de ruimtelijkheid scoren hoger dan bij de concurrenten.

Als de knop op de dock wordt ingedrukt, en de iPod dus aan het lichtnet komt te hangen, is een duidelijke achteruitgang van de geluidskwaliteit waar te nemen. Het afgebeelde geluidsplaatje wordt minder scherp,  het laag wordt wat minder strak, en alles lijkt wat verder van je af te spelen. Dat verhaal over spelen op de accu klopt dus, en het lijkt er inderdaad op dat de Arcam ook de mooiste versterking aan boord heeft.

Luisteren Podspeakers en Conclusie

Tot slot is het de beurt aan de Podspeakers. The Dock werd aangesloten op de (in verhouding natuurlijk krankzinnig dure) Master 3 luidsprekers, en de muziek wordt aangezet. Verbluffend, wat daar uit komt. Qua weergave doet dit kleine ding weinig onder voor de aanzienlijk duurdere Arcam Solo Mini. Het laag is iets minder diep, en komt wat adem tekort (logisch als er maar 15 watt te leveren is aan de nogal hongerige luidsprekers), maar het midden en hoog zijn ongeveer op het niveau van de Denon en de Marantz. Ik ben er van overtuigd dat je met een set gemakkelijker aan te sturen luidsprekers , in combinatie met een actieve subwoofer, de ruiten kan laten rinkelen.

Conclusie

Alle docks hebben zo hun voor- en nadelen. Als je veel extra (netwerk!) functionaliteit wenst is de Denon de logische keuze. Als je een warme en betrokken weergave wenst, en geen bossen kabels op of in de kast wil zien, dan is de Marantz een goede keuze. Als de je geluidskwaliteit  het belangrijkst vindt is de Arcam favoriet, en als je een mooi stukje design wenst dat op eigen benen kan staan qua versterking, en als je beschikt over eenvoudig aan te sturen luidsprekers, dan is The Dock van Podspeakers ook een leuk ding. Tja, het leven is vol ingewikkelde keuzes...

Prijzen en beschikbaarheid:

Denon ASD 3W:  249 euro (zwart en wit)
Meer informatie: LookenListen

Marantz IS 201:  129 euro
Meer informatie: Marantz

Arcam rDock:  225 euro
Meer informatie: Audiac

Podspeakers The Dock:  249 euro
Meer informatie: AND Benelux