Musical Fidelity A1 en A1 CD Pro


Rene Smit | 24 december 2008 | Fotografie Rene Smit | Musical Fidelity

Het is overdreven te stellen dat ik nog in de luiers liep, ten tijde van de introductie van de originele Musical Fidelity A1 versterker in 1984. Destijds had ik nog haar op mijn hoofd en luisterde ik naar muziek via een éénvoudige Marantz versterker, met een Teac cd-speler als bron, aangesloten op een set speakers van Amerikaanse makelij. Musical Fidelity was een merk wat ik slechts kende uit tijdschriften, mijn in die dagen beperkte budget vormde een te grote hindernis om een originele A1 aan te schaffen.

Nu, 24 jaar later, krijg ik alsnog de kans om een A1 versterker in mijn thuissituatie te beluisteren. Musical Fidelity heeft namelijk de moed gehad de oorspronkelijke A1, weliswaar aangepast naar de maatstaven en eisen van deze tijd, opnieuw op de markt te brengen. Naast de A1 werd ook een bijpassende Cd-speler ontwikkeld, de A1 CD Pro, en is er de A1 FBP (Fully Balanced Pre-amp) voorversterker met losse voeding.

Uiterlijk is de nieuwe A1 slechts minimaal aangepast ten opzichte van het origineel. De draaiknoppen zijn vervangen door een aantal kleine druktoetsen. Ook is de versterker voorzien van een centraal geplaatste display en is er voorzien in een afstandsbediening. Inwendig is de oorspronkelijke opzet gehandhaafd, maar wel met onderdelen van deze tijd. Die zijn, door de voortschrijdende techniek, beter van kwaliteit en kennen nauwere toleranties. Dat moet er voor zorgen dat het zo kenmerkende Klasse A geluid gebleven is, maar wel met een opener hoog weergave en wat meer vermogen. De warmte ontwikkeling is bovendien wat meer binnen de perken gehouden. Over de techniek van Klasse A versterking en de verschillen tussen de diverse klasse is elders op de site een uitgebreid artikel te vinden: https://hifi.nl/artikel/1860/Versterkerklassen.html.

Om de A1 helemaal van deze tijd te maken heeft Musical Fidelity de versterker voorzien van een USB aansluiting met interne d/a converter (tot 48 kHz sample rate), zodat bijvoorbeeld op de computer opgeslagen muziek beluisterd kan worden. Andere handige voorziening is de schakelbare ht ingang. Met een klein schakelaartje aan de achterzijde kan de “Aux” ingang omgezet worden naar “HT” . Op deze manier is het mogelijk de versterker te gebruiken voor het aansturen van frontkanalen binnen een surround set-up, zonder dat de processor in de signaalweg zit bij het beluisteren van muziek. Een elegante oplossing waarvan ik zelf ook gebruik maak met de eigen set. Vinyl enthousiasten worden op hun wenken bediend, de A1 kent een phono ingang geschikt voor MM elementen. Op papier belooft de A1 een uitstekende combi van oude en nieuwe techniek te zijn. Straks de praktijk om dat te toetsen.

A1 CD Pro

De cd-speler kent eenzelfde vormgeving als de A1 en vormt visueel een ideale partner voor de versterker. Uitgerust met een zeer hoogwaardig Philips CD Pro 2 loopwerk en een 24-bit 192Khz upsampling DAC, heeft de speler alles in huis om echt muziek te maken. De speler is niet, zoals bij bijna alle concurrenten het geval is, voorzien van een cd-lade. Het loopwerk van de A1 CD Pro is vast gemonteerd en wordt zichtbaar door het grote, centraal geplaatste perspex deksel te openen. Consequentie is dat de speler alleen in een rack of kast geplaatst kan worden wanneer er minimaal 25 centimeter ruimte in hoogte beschikbaar is.

Na het plaatsen van een cd op het loopwerk dient de meegeleverde magnetische puck op het cd’tje gelegd te worden. Handelingen die een haast analoog gehalte vertegenwoordigen. Midden op het front is de display te vinden. Die oogt wat ouderwets, maar past daardoor goed bij de retro look van de speler. Net als op de versterker is de cd-speler voorzien van slechts zes toetsen in mini formaat. Door de blauwe bedrukking op de zwarte kast is jammer genoeg nauwelijks te zien wat de functie is.

Gelukkig kunnen alle functies met de meegeleverde afstandsbediening geactiveerd worden, zodat het slechts een ondergeschikt kritiekpunt is. De achterzijde is lekker “schoon”, met een aansluiting voor een geaard netsnoer, een set vergulde cinch aansluitingen voor analoog signaal, een optische en een coaxiale digitale uitgang.

Aansluiten en opstellen

Begonnen is met de A1 CD Pro, aangesloten op mijn referentie set bestaande uit vM versterkers, Audiovector S3 Signature speakers, Siltech SQ88 G5 Classic interlinks en Inakustik LS1002 luidsprekerkabels. De versterkers zijn ontkoppeld van de ondergrond met Quadraspire QX25 voetjes. Netsnoeren zijn van Supra, type Lorad, en op hun beurt aangesloten op Inakustik AC1506 verdeeldozen. De stroom is zo schoon mogelijk en komt rechtstreeks via een aparte groep vanuit de meterkast, waarin een AHP klankmodule geplaatst is.

Later wordt een set up gemaakt bestaande uit de A1 versterker en A1 CD Pro, met elkaar verbonden middels een Sharkwire SC-L03 zilveren interlink. Speakers blijven hetzelfde, alleen worden de Inakustik luidsprekerkabels vervangen door vM SC3R. Beide apparaten zijn vrijstaand opgesteld, omdat vooral de versterker veel warmte ontwikkelt. Houd hier bij aanschaf zeker rekening mee, opstellen in een afgesloten kast is geen optie! Genoeg gepraat, het wordt tijd om de muziek het woord te laten doen.

Luisteren

Omdat de A1 CD Pro een dedicated cd-speler is, wordt de T(able) O(f) C(ontent) van een cd heerlijk snel uitgelezen. Dit in tegenstelling tot multispelers, die hier vele malen langer over doen. Ander pluspuntje wat direct opvalt, is dat een handmatig gekozen track niet met de “Play” toets bevestigd hoeft te worden.

Ik begin met een heerlijke Italiaanse, Laura Pausini met het nummer La Solitude. Direct wordt duidelijk dat Musical Fidelity met de A1 een ander geluid zoekt dan bijvoorbeeld een speler uit de Marantz Premium lijn of Esoteric. De A1 CD-Pro klinkt vooral vloeiend en natuurlijk, eist niet direct de aandacht op met een veelheid aan details. De speler geeft de muziek de ruimte, met een heerlijke lichte nadruk op het zo belangrijke middengebied. De laagweergave is beheerst en minder nadrukkelijk aanwezig dan wanneer ik luister naar mijn vM SA230. Stemmen klinken dusdanig aangenaam dat Laura nog een aantal nummers voor mij mag zingen, alvorens over te stappen naar muziek van een heel ander orde.

Secret World Live van Peter Gabriel kan groots en meeslepend klinken. De klassieker Don’t Give Up, een duet wat oorspronkelijk opgenomen werd samen met Kate Bush, wordt in deze live uitvoering heel verdienstelijk uitgevoerd door Paula Cole. Het opgebouwde 3D beeld is iets groter dan ik normaal gewend ben en brengt het grote stadion net wat echter in de luisterruimte. Individuele kreten en stemmen in het publiek zijn duidelijker te onderscheiden. Keerzijde is het wat soft focus klinken van bijvoorbeeld bekkens, die hierdoor een fractie minder puntig en metalig lijken.

Zelfs gitaren verliezen hierdoor iets van hun pit en snelheid, dat goed te horen is op diverse tracks van Inside Job, een solo album van Eagles voorman Don Henley. De weergave van zijn stem is echt een genot om te horen. Ballads als: Annabel, For Your Wedding Day en Taking You Home doen me ademloos aan zijn lippen hangen. Diverse andere albums passeren de revue en zorgen er voor dat ik de speler meer en meer ga waarderen. Vanwege het gemak en de soepelheid waarmee muziek gemaakt wordt.

Moeiteloos

Tijd om te gaan beluisteren wat het toevoegen van de A1 versterker met de weergave doet. De importeur heeft niet overdreven door te zeggen dat de versterker veel warmte ontwikkelt. Reeds een minuut of tien nadat de eerste noten klonken, is het apparaat al meer dan handwarm. Een avondje muziek luisteren, waarbij af en toe het volume flink opgeschroefd wordt, heeft als resultaat dat je bij aanraken van de kast net geen brandblaar oploopt. Echter wanneer je de versterker muziek hebt horen maken zal de warmte je worst zijn.

Het duo MF A1 en A1 CD Pro speelt de sterren van de hemel. Luisterend naar Phil Collins’s That’s Just The Way It Is, laat dat nummer een uiterst delicaat en fraai doortekend middengebied horen. De stem van Phil staat los in de ruimte, de zangers en zangeressen op de achtergrond zijn prima individueel te volgen. Het opgebouwde beeld is goed in de breedte, zo mogelijk nog beter in de diepte. Ver achter in het beeld is de snaredrum te horen waarvan het vel een fractie minder strak gespannen lijkt te zijn. Ook klinken de bekkens, na het toevoegen van de A1 versterker, nog iets minder metalig en klinken wat minder lang uit. Deze kritiek wordt echter snel vergeten, omdat de set zo de nadruk op de muziek legt, dat de individuele parameters als: “transparantie, diepte en breedte”, ondergeschikt gemaakt worden.

Wederom luisterend naar Don Henley en Laura Pausini doet de al eerder genoemde aaibaarheid van de artiesten alleen maar toenemen. Alles klinkt heerlijk vloeiend, relaxt zonder het gevoel voor timing en ritme te verliezen, met voldoende detaillering in het hoog. Eenmaal gepakt door de specifieke manier waarop de MF set muziek maakt, ga ik op zoek naar opnames die voor de set gemaakt lijken te zijn. Goede keuze is de muziek van de moderne crooner Michael Bublé. Favoriet is het nummer Home, een fraaie ballad. Zoet als honing vloeit zijn stem via de Audiovector speakers de luisterruimte in. Het klinkt super soepel en sta mezelf toe heerlijk weg te dromen, in plaats van technisch te blijven luisteren.

Op hetzelfde album is ook het nummer Save The Last Dance te vinden. Iets meer up tempo en er speelt een flinke blazerssectie mee. De muziek wordt groot in de kamer geprojecteerd zonder de afmetingen te overdrijven. Wel missen de blazers wat van hun zo kenmerkende bite en scherpte, het spettert allemaal wat minder dan ik gewend ben. Door de algehele presentatie, in combinatie met het prachtig warme en romige middengebied, wordt de aandacht al snel terug op de muziek gelegd. Ondanks het op papier bescheiden vermogen van 2x36 Watt kan de A1 versterker, in combinatie met de makkelijk aanstuurbare Audiovector S3 Signature speakers, de pannen van het dak spelen. Nooit heb ik het idee dat de versterker de limiet bereikt. Mijn middelgrote woonkamer van ongeveer veertig vierkante meter wordt moeiteloos gevuld met muziek.

Conclusie

Eigenzinnig, afwijkend en karaktervol, een aantal woorden die van toepassing zijn op de A1 versterker en A1 CD Pro cd-speler. Dit keer geen dertien in een dozijn, maar unieke producten. Dat gaat op voor zowel de vormgeving als de prestaties. Qua uiterlijk grijpt Musical Fidelity terug naar een jaren tachtig klassieker, maar inwendig zijn zowel de versterker als cd-speler helemaal up to date. Het is te prijzen dat de fabrikant de versterker heeft voorzien van een schakelbare ht-stand, waardoor hij naadloos in een multichannel set-up kan worden ingepast. Ook de usb aansluiting is helemaal van deze tijd. Klasse A is een versterker techniek met een specifiek eigen geluid, wat nog het meeste weg heeft van een buizensound. De A1 CD Pro is simpelweg een heel mooie cd-speler, waarbij het accent niet ligt op het behalen van maximale resolutie en detaillering in het hoog, maar op het maken van muziek. Beide apparaten passen afzonderlijk uitstekend in een set van een ander merk, bloeien echt op wanneer ze mogen samenwerken. Eén en één is in dit geval niet twee maar drie! De A1 en A1 CD Pro zijn in mijn optiek niet bedoeld voor de rasaudiofiel, ze vormen eerder een uitstekende keuze voor een echte muziekliefhebber. Voelt u zich als lezer een echte muziekliefhebber, dan is het bijna verplichte kost de set een keer te beluisteren bij een dealer. Combineer het geheel met een paar hoogwaardige speakers van bijvoorbeeld Audiovector, Harbeth, Spendor of Acoustic Energy, wat daarna resteert is jarenlang genieten van MUZIEK.


Prijzen:
Musical Fidelity A1 1495,- euro
Musical Fidelity A1 CD Pro 2299,- euro


Importeur:
Viertron
Zuideinde 2
2991 LK Barendrecht
Tel. 0180-618355
Fax. 0180-619967
Web: www.viertron.nl
Email: info@viertron.nl

Gebruikte Hardware:

vM MA240 geïntegreerde versterker vM PA535 eindversterker vM PHM3 phonotrap vM SA230vM SACD speler Funk Vector draaitafel met RB300 arm Shelter 301 element Panasonic DMP-BD30 Blu-Ray speler Audiovector S3 Signature speakers Audiovector K-C Signature centerspeaker Polk FX3i surround speakers Focal Chorus 705V speakers Panasonic TH42PV45 plasmascherm Marantz SR5600 surroundreceiver

Bekabeling en accessoires:

Siltech SQ88G5 Classic Sharkwire SC-L03 interlinks Inakustik Black&White LS1002 luidsprekerkabels Inakustik AC1502-6 stekkerblok Inakustik HDMI kabel Supra Lorad netsnoeren AHP klankmodule Quadraspire QX25 voetjes Alphason audiorack