Pioneer BDP-LX71


Rene Smit | 19 maart 2009 | Pioneer

Veel mannen en vrouwen ervaren een maatje meer vaak als negatief. Bij de Pioneer BDP-LX71 Blu Ray speler is echter het omgekeerde waar. Zijn grotere fysieke voorkomen, ten opzichte van de vele slimline spelers op de markt, geeft hem uitstraling en wekt de indruk dat met deze speler niet te spotten valt.

Afgezien van de, blijkbaar min of meer standaard voor Blu Ray spelers, hoogglans zwarte afwerking van het front wijkt de speler af van de concurrente. De lade is centraal geplaatst en afgezien van een schakelaar uiterst links en rechts, uitgevoerd in zilverkleur, zijn er verder geen toetsen aanwezig. Pioneer heeft de BDP-LX71 voorzien van zogenaamde `aanraaksensors`. Een lichte aanraking met de vingertop is voldoende om de desbetreffende functie te activeren. Heel cool maar wel besmettelijk door de hoogglans afwerking.

Het boven de lade geplaatste display is in verschillende stappen te dimmen. De exacte maten van de speler zijn 420x124x360 millimeter en het gewicht schoon aan de haak blijft net onder de zes kilo steken. Aan de achterzijde is een veelheid aan aansluitingen te vinden. Ook hier heb je voordeel van het grotere formaat, de aansluitingen liggen voldoende ver uit elkaar om ook kabels met grotere connectoren probleemloos aan te sluiten. Naast de analoge 7.1 uitgang is er voorzien in een gescheiden tweekanaals uitgang. Buiten de HDMI aansluiting beschikt de Pioneer over component video en video en s-video. Voor uitvoer van een digitaal audiosignaal is de LX71 voorzien van zowel een coaxiale als ook een optische uitgang.

Speciaal voor het aansluiten op een ander Pioneer apparaat is de speler voorzien van een `Control in` zodat gebruik gemaakt kan worden van één afstandsbediening. Het netsnoer is afneembaar en kan door de tweakers onder ons vervangen worden door een beter exemplaar. Voor het omzetten van HD videosignalen is de BDP-LX71 voorzien van 297MHz/12-bit DA converters. De Standard Definition gebruikt 21MHz/12-bit converters. Om ook Audio op hoog niveau te kunnen weergeven is de speler voorzien van maar liefst vier Wolfson 192 kHz/24-bitWM8740 converters. Alle gangbare audioformaten worden ondersteund wanneer uitgestuurd over de HDMI uitgang. Analoog ontbreekt helaas DTS-HD Master Audio.

Aansluiten en speelklaar maken

Vanwege de grote hoeveelheid aansluitmogelijkheden vergt het aansluiten van de LX71 iets meer werk dan gebruikelijk. Extra ten opzichte van de normaal gebruikte coaxiale, digitale aansluiting met een Canare Digiflex kabel is 5.1 analoog. Hiervoor is gebruik gemaakt van twee Supra 3RCA-3RCA kabels, zodat niet zes losse interlinks achter de set “gepropt” moeten worden. Bovendien is de kans op fouten tijdens het aansluiten kleiner door de kleurcodering van de verschillende aders.

Alle bovengenoemde kabels zijn aangesloten op een Marantz SR5600 receiver. Om de LX71 als cd-speler te beoordelen is met een Siltech SQ88 G5 Classic interlink, via de analoge tweekanaals uitgang, contact gemaakt met mijn vM MA240 versterker. Het standaard meegeleverde netsnoer blijft achter in de verpakking en is vervangen door een Supra Lorad exemplaar. Voor optimale ontkoppeling van de ondergrond is de speler geplaatst op vM RA4 dempers. Front en centerspeakers zijn van Audiovector, type S3 Signature en K-C Signature. Surroundspeakers zijn van Polk, type FX3i. Om het beeld naar mijn Panasonic TH42PV45 plasmascherm te transporteren is gebruik gemaakt van een Inakustik HDMI kabel.

Na alle aansluitingen gedaan te hebben wordt het tijd om de noodzakelijke instellingen te doen. De meegeleverde handleiding is in het Nederlands, de menu’s op het scherm helaas niet. De standaardinstellingen zijn snel en probleemloos gemaakt, echter om meerkanaalsgeluid over de analoge uitgangen te krijgen moet enig zoekwerk verricht worden. Het werkt alleen als je in het menu het geluid via HDMI op analoog instelt. Wanneer dat eenmaal is gedaan kun je ook bij het menu van de luidsprekers komen. Hier kun je instellen hoeveel speakers er gebruikt worden, 5.1 of 7.1, welk formaat ze hebben en eventueel de afstand tot de luisteraar. Delay tijden kunnen helaas niet aangepast worden. Indien de gebruikte versterker hierin voorziet is dat geen probleem, maar helaas is dat niet altijd het geval.

Kijken en luisteren

De spanning is inmiddels voldoende opgevoerd, de speler schreeuwt om een film. Via Universal Pictures Benelux heb ik een aantal discs ter beschikking gekregen die als referentie kunnen dienen. Ik kies voor een jaren tachtig klassieker met een Nederlands tintje te weten Basic Instinct . Wat direct opvalt nadat het schijfje in de lade is verdwenen, is dat de speler relatief veel geluid maakt bij het uitlezen. Een licht geratel en gerammel is duidelijk hoorbaar. Ook de tijd die het kost voordat het beginscherm van de film op het scherm verschijnt, is relatief lang. Zeker langer dan bij mijn eigen Panasonic DMP-BD30 het geval is.

Wanneer de LX71 eenmaal begonnen is met afspelen zijn er absoluut geen bijgeluiden meer te horen, ook niet van de aan de achterzijde geplaatste ventilator. Zodra er beeld op het scherm is ben je als kijker direct de lange opstarttijd van Blu Ray, van de LX71 in het bijzonder, vergeten. Het is indrukwekkend om te zien hoe een relatief gedateerde film er uit ziet op Blu Ray. Het beeld is, afgezien van de bewust soft focus opgenomen openingsscène, helder met mooie diepe kleuren. De scène waarin actrice Sharon Stone ondervraagd wordt, die destijds veel stof deed opwaaien, is werkelijk haarscherp. De broeierige sfeer wordt versterkt door de detaillering in het beeld, zoals de vele zweetdruppeltjes op het gezicht van de zwaarlijvige ondervrager.

Binnen mijn set-up is er op beeldgebied slechts een miniem verschil waar te nemen tussen de LX71 en mijn Panasonic DMP-BD30, welke als referentie dient. Op het gebied van geluidsweergave neemt de Pioneer LX71 echter een reuzenstap ten opzichte van de Panasonic. Via de analoge uitgangen klinkt het geluid helderder, opener en krachtiger. Alsof er een grauwsluier is weggevallen. Dit heeft natuurlijk mede te maken met de mogelijkheid de DTS HD soundtrack te beluisteren. Om het geluid nog wat beter te beoordelen pak ik een film uit de kast die ik daarvoor geschikter acht.

In 2006 kwam Miami Vice in de bioscopen. Deze spin off van de uitermate populaire jaren tachtig tv-serie heeft een heftige soundtrack. De scène waarin Sonny en Tubs met hun mede undercover agenten op volle snelheid in enorme speedboten over het water racen, doet de huiskamer op zijn grondvesten schudden. Het diepe gegrom van de gigantische V8 motoren klinkt en voelt zo levensecht dat ik de scène 3x achtereen bekijk, puur voor de kick! Bijna aan het einde van de film vindt een spectaculair vuurgevecht plaats. Ik ben blij dat ik destijds gekozen heb voor relatief grote surroundspeakers. De rondfluitende kogels en granaten denderen door de kamer en slaan met forse kracht achter de kijker in. Overschakelend naar de coaxiale uitgang van de speler in combinatie met de normale DTS track van de film maakt het duidelijk minder spectaculair. De impact van de surroundkanalen is minder, weg is de transparantie en openheid.

Vergelijkingen zijn gemakkelijk te maken omdat je met de `Tools` toets op de afstandbediening tijdens het kijken kunt wisselen tussen beide soundtracks. Om zeker te zijn dat de winst niet alleen gehaald wordt door de HD track switch ik tijdens het afspelen ook tussen digitale en analoge ingangen op de versterker. Zonder moeite is vast te stellen dat de interne decoders van de Pioneer beter op hun taak berekend zijn dan de exemplaren in de, inmiddels tweeëneenhalf jaar oude, surroundreceiver. Het gemis van het aanpassen van de delaytijden weegt niet op tegen de verbetering die analoog aansluiten van de speler oplevert. De resultaten blijven ook bij het bekijken van andere films overeind. Zowel Cliffhanger en The Mummy krijgen door het uitstekende geluid en extra dimensie. De scènes met het neerstortende vliegtuig en de enorme lawine in Cliffhanger zijn ronduit spectaculair en geven het gevoel er fysiek bij aanwezig te zijn. In The Mummy zit een scène die zich afspeelt aan een kade. Hierbij wordt kwistig gebruikt gemaakt van de surroundkanalen om de juiste ambiance te creëren. Door het kristalheldere geluid lukt dit uitstekend en ontbreekt alleen reuk als zintuig om je fysiek aanwezig te voelen aan de waterkant.

Staat hij zijn mannetje?

Natuurlijk is de kwaliteit van de geluidsweergave van belang bij films, bij het bekijken van concerten op Blu Ray is het zo mogelijk nog belangrijker. Een concert wat zich bij uitstek leent om de geluidskwaliteit te beoordelen is er één van Nederlandse bodem. Black Symphony van de band Within Temptation. Een spektakelstuk van de bovenste plank. Naast de band staat er een volledig symfonie orkest op de bühne, inclusief een enorm koor. De ietwat bombastische muziek die de band speelt valt erg goed te combineren met een groot orkest en geeft het geheel een extra dimensie. Luisterend via de digitale uitgang naar de DTS track laat weinig te wensen over, althans voordat de 5.1 PCM track via de analoge uitgangen is beluisterd. Het opgebouwde geluidsbeeld groeit dan behoorlijk en weg is de wat wollige deken. Het klinkt fris, transparant en dynamischer.
Het onderscheid tussen de diverse instrumenten wordt duidelijker en ook worden de surroundspeakers meer in het grote geheel betrokken. Switchen naar de DTS track in combinatie met de digitale uitgang is bijna een deceptie, dezelfde track via de analoge uitgang vormt een gulden middenweg.

Waar de “goedkopere” Blu Ray spelers vaak teleurstellend presteren op het gebied van cd weergave zou de Pioneer LX71 toch meer zijn mannetje moeten staan. De zwaardere kastconstructie, grotere voeding en betere DAC’s moeten hier voor zorgen. Hiertoe wordt de speler zonder tussenkomst van een surroundreceiver rechtstreeks op mijn vM versterkerset en Audiovector speakers aangesloten. Bij het beluisteren van Katie Melua’s laatste album blijkt de LX71 alleszins redelijk met het medium cd uit de voeten te kunnen. De stem van Katie klinkt wat scherper dan ik gewend ben en soms krijgt de laagweergave een beetje de overhand. Natuurlijk is het logisch dat een “standaard” Blu Ray speler als de LX71 het af moet leggen tegen een minimaal drie maal duurdere (SA)Cd-speler zoals mijn vM SA230, die bovendien ook nog eens door de fabrikant opgewaardeerd is.
Afgezet tegen een Panasonic BMP-BD30 Blu Ray speler die ongeveer de helft goedkoper is zijn de rollen omgedraaid. De LX71 weet een groter stereobeeld op te bouwen met meer autoriteit en ruimtelijkheid. Stemmen krijgen wat meer body en gewicht. Ook is er meer rust waardoor het gewoon prettiger luisteren is.

Conclusie

Het schrijven van een conclusie valt me ditmaal zwaar. Op basis van de betere geluidskwaliteit ben ik sterk geneigd om de hogere prijs ten opzichte van veel basismodellen te betalen. Waarbij aangetekend dat de mogelijkheid om DTS-HD Master Audio via de analoge uitgangen te beluisteren, zelfs na diverse firmware upgrades, nog steeds ontbreekt. Om het maximale aan geluidsweergave te halen, wanneer gebruik gemaakt wordt van de analoge uitgangen, moet de aangesloten surroundversterker over de mogelijkheid beschikken om de delaytijden aan te passen.

Hoewel de speler beschikt over een veelheid aan aansluitmogelijkheden ontbreekt een Ethernet aansluiting waardoor BD-Live onbenut blijft, iets wat vreemd genoeg bij meer hoger geprijsde spelers het geval is. Natuurlijk kent de BDP-LX71 een groot aantal pluspunten. Niet eerder had ik een speler in huis waarbij zoveel instelmogelijkheden aanwezig zijn om de beeldweergave te fine tunen of aan persoonlijke voorkeur aan te passen. Bovendien zijn de diverse aanpassingsmogelijkheden met één druk op de afstandsbediening op te roepen. Ook het zogenaamde `Tools` hulpmenu is in de praktijk bijzonder handig. Bouwkwaliteit, uitstraling en voor een Blu Ray speler bovengemiddelde cd-weergave doen natuurlijk ook nog een positieve duit in het zakje. Hoewel ook de Pioneer BDP-LX71 een aantal compromissen kent komt deze speler toch weer een stuk dichter bij het ideaal. De beeldkwaliteit is van bijzonder hoog niveau en de geluidskwaliteit blijft daar niet bij achter. Kunt u leven met de paar kleine onhebbelijkheden, of zijn deze voor u helemaal geen issue, dan kunt u zich voor de prijs geen mooiere speler dan deze BDP-LX71 wensen!

Aanvullende informatie:

PIONEER BENELUX B.V.
Versterkerstraat 10
1322 AP Almere - NEDERLAND
Tel: +31 (0)36 538 77 77
Fax: +31 (0)36 536 55 11
www.pioneer-benelux.com

De volgende films werden beschikbaar gesteld door Universal Pictures Benelux:
Miami Vice
The Mummy Trilogy
Basic Instinct
Cliffhanger

Gebruikte Hardware:

vM MA240 geïntegreerde versterker vM PA535 eindversterker vM PHM3 phonotrap vM SA230vM SACD speler Funk Vector draaitafel met RB300 arm Shelter 301 element Panasonic DMP-BD30 Blu-Ray speler Audiovector S3 Signature speakers Audiovector K-C Signature centerspeaker Polk FX3i surroundspeakers Focal Chorus 705V speakers Panasonic TH42PV45 plasmascherm Marantz SR5600 surroundreceiver Musical Fidelity V-Can AKG K272HD hoofdtelefoon Bekabeling en accessories: Siltech SQ88G5 Classic Sharkwire SC-L03 interlinks Inakustik Black&White LS1002 luidsprekerkabels Inakustik AC1502-6 stekkerblok Inakustik HDMI kabel Supra Lorad netsnoeren AHP klankmodule Quadraspire QX25 voetjes Alphason audio rack