PSB Synchrony One, een Grote Vriendelijke Reus


Paul Delissen | 28 mei 2009 | PSB Speakers

Het merk PSB kende ik alleen van vrijwel altijd lovende recensies in de Amerikaanse vakbladen. Dat deze Canadese luidsprekerfirma hoge ogen gooit in de States is natuurlijk geen garantie voor succes in Europa, of Nederland in dit geval. Nieuwsgierig maakt het in ieder geval wel. Dus toen ik de gelegenheid kreeg een flinke vloerstaander uit de Synchrony reeks aan de tand te voelen greep ik die kans aan.

Met beide handen, kan ik wel zeggen; het gewicht van het onderwerp van recensie is maar liefst 28 kilo per stuk, met verpakking nog vier kilo meer! Met twee man sterk werden de dozen bij mij binnengedragen. Het uitpakken is een klus waar je even de tijd voor moet nemen. Erg zorgvuldig verpakt met uitbundig gebruik van beschermende materialen.

Meegeleverd worden spikes en hard rubberen dopjes, te monteren al naargelang de ondergrond waar de speakers op komen te staan. Uiteraard goed verstelbaar, dus altijd is een rotsvaste stabiele plaatsing mogelijk. De aansluitklemmen zijn stevig en geschikt voor spades of banaanpluggen. Bi-wiring is mogelijk. Er worden platte brugjes meegeleverd maar `echte` draadbrugjes zijn natuurlijk altijd te prefereren.

Onder de loep

Bekijken we de speaker eens goed, wat komen we dan zoal tegen? Vloeiende vormen, alleen de boven- en onderzijde zijn plat. De gebogen zijkanten zijn voorzien van mooie fineer, in dit geval zogenoemd Black Ash ofwel zwart essenhout (donker kersen is ook leverbaar). Het front en de achterzijde zijn ook gebogen, en uit zwart geanodiseerd spuitgiet aluminium gevormd, een constructie waar je bij andere merken nog wel eens flink dieper voor in de buidel moet tasten.

Erg fraai detail is het volledig ontbreken van montagemateriaal. Dat wil zeggen, zichtbare schroeven of bouten waarmee de units in het front zijn bevestigd zijn er niet. De units zijn omrand door een rubberen ring waarmee alles zo goed als naadloos in het front doorloopt, en hebben allen een aluminium phase plug. De plaatsing van de units is ook opvallend en niet alledaags. Er zijn drie woofers, één bovenin, één in het midden, en één onderin het front. De toegepaste techniek om de woofers zo verspreid te plaatsen is door PSB ontwikkeld in samenwerking met de –laat ik het oneerbiedig zo noemen- Canadese TNO. Doel hiervan is het vermijden van de ‘dip’ in de weergave bij bepaalde frequenties als gevolg van vloerreflecties. Een meer homogene weergave zou, zeker in de lagere regionen, het gevolg zijn. Onder de bovenste woofer bevindt zich de midrange speaker, daaronder de tweeter. In de achterzijde, die overigens door taps toelopen van de kast erg smal is, zien we maar liefst drie reflexpoorten. Iedere woofer heeft zijn eigen poort, en er worden rubberen doppen meegeleverd waarmee naar believen één van de poorten van iedere speaker kan worden afgesloten. Het frontdoek is bevestigd op een metalen rooster dat netjes aan sleuven in de zijkant van het front past.

De technische gegevens vertellen ons dat de kantelfrequenties liggen op 500 en 2200 Hz, de gemiddelde en nominale impedantie 4 Ohm bedraagt en dat de gevoeligheid in een typische luisterruimte 90 dB is. Het interne volume bedraagt 67 liter, en de afmetingen zijn 109 x 22 x 32,5 cm (HxBxD)

Luisteren

Omdat de speakers bij de importeur al hadden gemusiceerd in de demoruimte was inspelen niet noodzakelijk. Dus na het aansluiten direct één van mijn favoriete albums in de cd speler gelegd. Dit album is uiteraard vaak door mij gedraaid, en dus een goede referentie. Een eerste indruk is natuurlijk belangrijk, en die was gelukkig erg goed. Waar ik vreesde voor een iets te volumineuze weergave – de Synchrony One`s zijn aanmerkelijk groter dan mijn eigen speakers die in mijn luisterruimte erg goed tot hun recht komen – bleek die vrees ongegrond. Hoewel ik natuurlijk een dieper laag hoor dan ik gewend ben, is er geen sprake van te veel van het goede. De PSB blijkt aangenaam strak in het laag maar klinkt in geen geval `dik`. Of dit een direct gevolg is van de eerder genoemde techniek van de plaatsing van de woofers weet ik natuurlijk niet, strak en volledig ongekleurd is de laagweergave in ieder geval. De totale balans valt natuurlijk wel iets anders uit dan ik gewend ben en er is misschien daardoor de indruk van een `warm` geluid. Het ruimtelijke beeld is erg goed en ik heb direct al het gevoel met een ritmische fijne speaker te maken te hebben. Hiermee bedoel ik dat de speaker zonder enige moeite de aangeboden signalen volgt, dat er geen vertragingen of sloomheid optreden. Het gevolg is een uitstekende drive die een mooie dynamiek oplevert, het swingt gewoon. Voor wat betreft de ruimtelijke weergave zijn breedte en diepte erg goed, je kunt echt meters de opname ruimte inkijken. Er zijn geen opvallende pieken of dalen hoorbaar in het frequentiespectrum. Los van misschien de indruk van `warm` is het een homogeen klankbeeld. Stemmen hebben een natuurlijke glans, timbre`s van instrumenten eveneens. Groot orkestwerk wordt met gemak neergezet, en je hebt de neiging het volume te verhogen door de op het gehoor moeiteloze en vanzelfsprekende weergave.

Schuiven

Om te proberen de klankbalans toch iets minder warm te krijgen ga ik wat schuiven met de speakers. Ik zet ze wat verder van de achterwand en sluit de onderste reflexpoorten af. De ruimtelijkheid neemt nog verder toe en de laagweergave lijkt door de ingrepen inderdaad een beetje `kleiner` te zijn geworden. Dit geeft wel enige verschuiving van de klankbalans, maar het is nog steeds eerder warm dan helder.

Denk nu overigens niet dat we te maken hebben met een `softe` speaker. Zoals gezegd is de dynamiek méér dan uitstekend, kleine nuances worden strak en puntig neergezet. Er doet zich geen enkel moment het gevoel voor dat er ademnood of welke vorm van compressie dan ook optreedt. Of zál optreden, alles gaat met een grote mate van gemak en vanzelfsprekendheid. Mijn luisterruimte leent er zich niet zo voor, maar het is duidelijk dat ook op hoge volumes ongestraft nog zeer muzikaal gespeeld kan worden. Daarbij opgemerkt dat het altijd uitermate beschaafd en gecontroleerd blijft klinken. Luistermoeheid lijkt onmogelijk voor te stellen met de Synchrony One.

Matchen

Na verschillende andere opnames gespeeld te hebben waarvan ik de karakteristiek in het hoog goed ken, blijft echter de indruk bestaan van een iets terughoudend hoog. Pop, jazz, rock en klassiek passeerden allemaal de revue, maar steeds miste ik een klein stukje sprankeling die ik in veel tracks juist prettig vind. Buitengewoon fijn is overigens dat de ruimtelijkheid hier niet onder lijdt, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat een iets helderder afstemming me nog wat meer bij de muziek zou betrekken. Natuurlijk ben ik gewend aan een bepaald geluid, maar mijn eigen speakers zijn toch ook vrij rustig afgestemd in het hoog.

Dat ik nu dus een, laat ik het maar zo noemen, nog terughoudender gedrag in het hoog ervaar, vind ik opvallend. Om uit te sluiten dat het een mismatch met mijn buizen-eindversterker is, sluit ik de PSB`s aan op mijn Denon (surround-)receiver. Dat is natuurlijk een paar treden lager op de audiofiele ladder dan de Dynaco, maar voor het karaktervergelijk moet deze voor een receiver toch behoorlijke jongen voldoende zijn. Met alle instellingen in de receiver zo neutraal en direct mogelijk, blijft de indruk van het kleine gemis aan helderheid helaas overeind.

In overleg met de hoofdredacteur werd besloten de test op een later tijdstip voort te zetten op de redactie. Die ruimte is akoestisch gezien niet optimaal, maar het vermoeden bestond dat de PSB`s in een grotere ruimte toch beter uit de verf zouden komen.

Tweede test

Het vermoeden bleek niet ongegrond. In een grotere ruimte kan er wat meer vermogen worden losgelaten. En daarmee lijkt ook de PSB iets meer los te komen. De Ayre versterker heeft ook wat meer grip dan twee maal 35 Watt buizen, en brengt nóg beter de dynamische en ritmische kwaliteiten tot uiting. Het rendement mag dan met 90 dB vrij gunstig liggen, laat je daardoor niet misleiden, een stevige versterking geeft een hoorbaar beter resultaat. Omdat ik vermoedde dat doek op metaalrooster iets te veel van het goede is, luisterden we nu ook naar het verschil tussen de weergave mét en zonder de fronten. Hoewel geen `jaw-dropping` verschil, is er wel degelijk een toename van helderheid. De grotere ruimte, een hoogwaardige solid state versterker, en spelen zónder het frontdoek, het bleken betere voorwaarden te zijn voor optimale prestaties van de Synchrony`s. De weergave kwam in totaal op een betere prestatie uit. Hoewel nog steeds gesproken kan worden van een rustige en beschaafde afstemming was dat nu slechts een constatering, geen aanmerking of minpuntje.

Conclusie

Bij mij thuis waren de prestaties erg goed. Hoewel ik het karakter enige terughoudendheid vond hebben, waren de kwaliteiten onmiskenbaar. Het luisteren in een andere ruimte met andere randapparatuur gaf een nog beter beeld van de luidspreker. Wanneer de omstandigheden optimaal zijn is de Synchrony One een fantastische speaker. Houd gewoon rekening met de uiterst beschaafd te noemen weergave, het is geen allemansvriend. Vergeet mijn eerdere omschrijving als `warm`, dit zou de speaker tekort doen. Zie dit beschaafde karakter dus zeker niet als nadeel, maar gewoon als eigenschap waarmee rekening moet worden gehouden. Smaak speelt natuurlijk een rol, en zoals we allen weten, over smaak valt niet te twisten... Maar neem het mee in de overweging bij de keuze in combinatie met de ruimte waarin ze komen te staan. Evenals bij het kiezen van overige apparatuur.

De afwerking is op zeer hoog niveau, en de units zijn bijzonder fraai, dus spelen zonder de frontjes is heus geen straf. Een rotsvast ruimtelijk beeld met totale afwezigheid van vervorming of compressie. Laagweergave die bijzonder schoon te noemen is. Een rhythm and pace gedrag om je vingers bij af te likken, en een nooit of te nimmer vermoeiende weergave. Hoewel PSB relatief nieuw is op de Nederlandse markt durf ik, afgaande op deze Synchrony One in ieder geval, zonder aarzelen twee duimen omhoog te geven.


Aanvullende informatie

www.psbspeakers.nl

Importeur: Ludoma Services BV
telefoon 013-5784330
info@ludomaservices.com
paarprijs Synchrony One: 4.199 euro


 

Gebruikte apparatuur

 

Thuis:

Marantz CD6000 OSE (met Heart buizen uitgang-sectie en Tentlabs oscillator) Promiteus Audio REV3 TVC Dynaco Stereo 70 mkII (Denon AVR 3805) Dynaudio Nuance (upgraded) Kimber en Siltech bekabeling PS Audio Duet MasterBase

 

 

Tweede set (redactie hifi.nl);

Ayre CX-7e cd speler Ayre AX-7e versterker PS Audio Power Plant Premier Nordost bekabeling