Focal XS 2.1 Multimedia Sound System


Max Delissen | 11 juni 2009 | Focal

Een hele mond vol, die naam Focal XS 2.1 Multimedia Sound System. Je zou zeggen dat dan wel duidelijk is waar we hier mee te maken hebben. Toch is enige toelichting op zijn plaats, denk ik. Een argeloze voorbijganger zou, vanuit de ooghoeken bekeken, dit setje volkomen verkeerd kunnen inschatten. Het is namelijk een satelliet/subwoofersysteem dat je op je computer kunt aansluiten, en toch niet. Het is een iPod docking station, maar ook weer niet. Wat het wel is? Lees verder!

Laat ik beginnen bij het design. Sexy is het eerste woord dat mij te binnen schiet. De satellieten zien er fantastisch futuristisch uit, met hun half ovalen vorm, mat aluminiumkleurige metalen steuntjes en glanzend zwarte voetjes. Slank ook, klein maar fijn, op de één of andere manier typisch Frans.

De subwoofer, die in veel gevallen buiten het zicht zal worden geplaatst (waarover later meer), is relatief klein, ongeveer 25 bij 25 centimeter in het vierkant, en zo`n 30 centimeter diep. Het front is hoogglans zwart, en bevat alleen het gat van de basreflexpijp. Een aluminiumkleurige lijst rondom de voorkant van de sub sluit mooi aan op de matzwarte kast met afgeronde hoeken. De woofer zelf zit aan de onderkant, tussen die vier hoge pootjes waarop de kast moet worden geplaatst.

Het ziet er allemaal niet alleen erg mooi uit, het zit ook erg goed in elkaar. De ranke satellieten zijn zeer fraai gebouwd, voelen solide aan en wegen genoeg om indruk te maken. Voor de subwoofer geldt hetzelfde. De meegeleverde afstandsbediening heeft een magnetisch achterkantje, waarmee hij, altijd vindbaar, op de metalen steun van één van de satellieten kan worden `geplakt`. Designgevoeligen zullen de XS set snel in de armen sluiten. Het is trouwens ook niet verwonderlijk dat dit setje het erg goed doet bij bezitters van een Mac computer

Techniek

De subwoofer bevat de versterking voor het hele systeem, 70 Watt voor de bas, 2x30 voor de satellieten. Eén van de satellieten wordt met een multifunctionele kabel op de sub aangesloten, de andere satelliet heeft een eenvoudige tulpstekker aan de kabel zitten. De kabels zijn ongeveer twee meter lang, wat meteen bepaalt hoe ver de subwoofer van de satellieten kan worden geplaatst. Achter op de sub zitten verder nog de net-entree, de aan/uit schakelaar en een draaiknop waarmee het volume van de bas kan worden bijgeregeld ten opzichte van de satellieten.

Als ik hierover één raad mag geven: verstop de sub niet. Een plekje waarbij hij rondom de ruimte heeft (en waarbij u nog goed bij de volumeknop kunt) levert een veel beter geluid op.

Achter op het voetje van de rechter satelliet (die voorzien is van de multifunctionele kabel) zitten een mini-USB ingang, een mini-jack ingang voor een externe geluidsbron zonder USB, en een knopje waarmee de iPod (die daarvoor in het voetje geplaatst moet worden) kan worden gesynchroniseerd met iTunes op de via USB aangesloten computer.

De iPod dock in de voet van de satelliet is uit te rusten met verschillende meegeleverde adapters, waardoor alle modellen (als het goed is inclusief de allernieuwste generatie) veilig en stabiel kunnen worden ingestoken. Midden tussen de volumeknoppen zit ook nog een standby-schakelaar.

De satellieten zijn door Focal ontworpen op basis van ervaringen met hun beroemde studiomonitor Solo 6 Be. De 3 inch papieren bas/middentoner en de 1 inch mylar dometweeter produceren in het minimale kastje een frequentiebereik van 150 tot 20.000 Hertz. Hierbij wordt volgens mij een loopje genomen met de natuurwetten, want de inhoud van het (gesloten) kastje is erg klein. De 6,5 inch papieren woofer in de 8,5 kilo wegende sub produceert een even indrukwekkende 39 tot 150 Hertz. Knap gedaan dus van de Focal ingenieurs.

Muziek

Op papier zeggen specificaties mij helemaal niets. Er staat doorgaans niet bij hoe de metingen zijn gedaan, en of de opgegeven uitersten in het frequentiebereik zich op 0 Decibel bevinden of ver daaronder. En al zou dat er wel bij staan, dan zegt het nog niets over de klank. De echte test doe ik dan ook altijd met mijn eigen oren.

Ik ken veel van dit soort setjes `voor bij de computer` waar ik nog niet dood mee gevonden zou willen worden. Flodderig laag, schel hoog, geen middengebied, troep dus, waar ik een grote argwaan voor heb. Een paar gunstige uitzonderingen daargelaten is het resultaat vaak zo sneu dat het spul eerder onder de categorie speelgoed valt dan onder de noemer hifi. De Focal XS zette wat dat betreft mijn wereld even flink op zijn kop toen de eerste tonen uit mijn iPod de kamer vulden.

Het laag is (na minimaal bijregelen) indrukwekkend diep, strak en verstaanbaar. Met dat laatste bedoel ik dat je bijvoorbeeld goed kunt horen of je naar een contrabas luistert of naar een basgitaar. Dat betekent overigens ook dat de akoestische aansluiting op de satellieten erg goed verloopt. Wat me toch een beetje verbaasde was dat het opgegeven onderste frequentiebereik van 150 Hertz kennelijk klopt. Er was geen enkele sprake van een bij veel van dit soort systemen waar te nemen `gat` in het lage middengebied. Het leek verdorie wel of ik naar een setje goede mini-monitoren zat te luisteren.

Nog meer muziek

Wanneer ze als een paar `echte` luidsprekers worden opgesteld weten de satellieten een flinke bubble van geluid om zich heen te creëren, waarin diepte en breedte in ruime hoeveelheden voorhanden zijn. Je kunt daar goed aan merken dat hier geen fabrikant van computer-accessoires achter zit, maar een luidsprekerbouwer! De plaatsing van stemmen en instrumenten is precies, aanwijsbaar, bijna tastbaar. Wat een onverwacht genoegen!

Ook aangesloten op de computer staat de XS set zijn mannetje. Wat overigens een beetje vreemd is om te zeggen, nu ik er over nadenk. Want deze luidsprekercombinatie is zo onmiskenbaar vrouwelijk, ja zelfs een beetje verleidelijk, dat ik ze veel liever met mademoiselle aanspreek dan met monsieur.

Muziek maken doet deze dame dus heel erg goed, met veel speelplezier en dynamiek. Er is een lichte voorkeur voor populaire muziek, maar ook klassiek en jazz klinken overtuigend. En dat is volgens mij hét kenmerk van een neutrale, muzikale luidspreker.

Omdat ik mijn iPod thuis synchroniseer, en niet op kantoor, heb ik de functionaliteit via USB niet echt kunnen beoordelen, maar als ik afga op de soepele bediening van de overige functies (en van het feit dat er geen extra software hoeft te worden geïnstalleerd – het is echt plug-and-play) zal dat ook wel snor zitten.

Conclusie

Met een verkoopprijs van 499 euro is dit Focal XS 2.1 Multimedia Sound System niet goedkoop. Maar gezien de totale kwaliteit is het volgens mij toch een koopje. Zet dit setje naast uw beeldscherm (iMac of PC, maakt niks uit...), en u gaat een lang en gelukkig samenzijn tegemoet.

En hoewel de Focal XS vanwege de uitstekende geluidskwaliteit meer dan geschikt voor is voor bij uw computer pleit ik ook voor het gebruik als pure stereoset. Een klein behuisde die een complete muziekcollectie op een iPod heeft staan moet hier maar eens naar gaan luisteren. Tien tegen één dat nog diezelfde dag het spaarvarken wordt geslacht.

Meer informatie is te vinden op een speciaal voor dit systeem geopende website.