Sony BDP-S5000ES en SCD-XA5400ES


Rene Smit | 25 juni 2009 | Sony

(SA)Cd-spelers van Sony uit de ES (Extremely Standard) lijn hebben een naam hoog te houden. Voor deze test heb ik de beschikking over maar liefst twee verschillende exemplaren. Naast de SCD-XA5400ES (SA)Cd-speler heb ik tevens de BDP-S5000ES Blu Ray speler gekregen. Omdat de XA5400ES beschikt over de mogelijkheid DSD signalen digitaal via HDMI te transporteren heeft de importeur ook een STR-DA5400ES receiver meegestuurd. Deze receiver kan het DSD signaal, zowel stereo als meerkanaals, omzetten naar analoog, iets wat nog niet veel apparaten gegeven is. De spelers en receiver zijn alle fors uit de kluiten gewassen qua formaat, dus u kunt zich waarschijnlijk voorstellen welk een stapel dozen afgeleverd is.

“Serieus” is bijna een understatement wanneer ik kijk naar de BDP-S5000ES. De speler lijkt in niets op gangbare Blu Ray spelers. Uitgevoerd in zwart en met de voor Sony kenmerkende glooiing in het front oogt de speler behoorlijk massief. Het gewicht van ongeveer tien kilo is wel even wat anders dan veel goedkopere spelers die de naald van de weegschaal nauwelijks laten bewegen.

Het front is sober met slechts vijf toetsen en drie led’s. Uiterst links is de aan/stand-by schakelaar te vinden. Daarnaast drie led’s die aangeven of een 1080p/24Hz signaal wordt uitgevoerd, een HD Audio indicator en een SBM (Super Bit Mapping) indicator. Centraal geplaatst is de lade met daaronder het display. Rechts van de lade vier toetsen voor openen/sluiten van de tray, een play toets, pauze toest en stoptoets. Alle overige functies dienen met de uitgebreide, meegeleverde afstandsbediening geactiveerd te worden. De grote kast biedt ook voordeel aan de achterzijde van de speler. Ondanks de hoeveelheid aansluitmogelijkheden is er voldoende ruimte om serieuze kabels aan te sluiten met zware connectoren.

Van links naar rechts zijn de volgende aansluitingen te vinden: EXT-poort (voor een geheugen kaart), RC232C poort (helaas niet bruikbaar in Europa), LAN poort en daarnaast een Control S poort bedoelt voor het koppelen met een Sony receiver of televisie. Vervolgens iets verder naar rechts een gescheiden set analoge 2-kanaals aansluiting en een set 7.1 meerkanaals aansluitingen. Natuurlijk is voorzien in een digitale coaxiale en optische uitgang. Voor de uitvoer van beeldsignalen beschikt de BDP-S5000ES over diverse mogelijkheden, een Video en S-Video uitgang, Component Video Out en natuurlijk een HDMI uitgang.

Verder naar rechts zit de koelventilator en uiterst rechts de entree voor het netsnoer. De mogelijkheden om de speler in het menu aan persoonlijke wensen aan te passen zijn schier onuitputtelijk en worden ondersteund door een uitgebreide handleiding en on screen menu. Over de gebruikte techniek is helaas niets terug te vinden.

SCD-XA5400ES

De SACD-speler kent eenzelfde vormgeving als de hierboven besproken Blu Ray speler. Een positief punt bij het opbouwen van een complete ES set van Sony. Jammer is dat de SCD-XA5400ES hierdoor inlevert aan uitstraling welke zo kenmerkend was voor ES-spelers uit eerdere generaties. Die stonden bekend om hun fantastische bouwkwaliteit iets dat de buitenkant al uitstraalde. De huidige speler kent een dertien in een dozijn uiterlijk, netjes maar zonder reuk of smaak.

Aan de achterzijde zijn naast de normale stereo aansluitingen, zowel cinch als XLR, nog een aantal afwijkende zaken te vinden. Bijvoorbeeld een klein schakelaartje om de digitale coaxiale en optische uitgangen uit te schakelen. Meest in het oogspringend is echter de HDMI uitgang, iets wat op bijna niet één dedicated (SA)Cd-speler te vinden is. Naast de aansluiting zit een schakelaar waarbij gekozen kan worden voor twee- of meerkanaalsweergave. Alle aansluitingen zijn van prima kwaliteit en ruim bemeten zodat ook kabels met grote connectoren probleemloos gebruikt kunnen worden. Uiteraard is voorzien in een IEC entree zodat een netsnoer naar keuze gebruikt kan worden. Aan de voorzijde zit links de aan/uit schakelaar met daarnaast vier kleine druktoetsen. Hiermee kan respectievelijk gekozen worden voor de weergave van de display, 2 of meerkanaalsweergave, CD of SACD weergave en als laatste voor het activeren van de HDMI uitgang. Dat laatste wordt zichtbaar gemaakt met een klein indicatielampje.

Links onderin zit een hoofdtelefoonaansluiting met daarnaast een volumeregelaar. In het midden een grote, duidelijk afleesbare, display en daarboven de cd-lade welke volkomen geruisloos werkt. Rechts van de lade de open/close toets, play toets, pauze toets en stop toets. Centraal hieronder een draaiknop om een specifieke track op de (SA)CD te selecteren, een bijzonder handige feature. Schoon aan de haak weegt de speler ruim tien kilo, niet overdreven veel voor een speler van dit kaliber. Net als bij de Blu Ray speler wordt geen informatie verstrekt over de gebruikte techniek. Wel wordt vermeld dat bij gebruik van de HDMI uitgang in combinatie met de STR-DA5400ES receiver een speciale functie beschikbaar is. Het gaat hier om H.A.T.S. wat staat voor High Quality Digital Audio Transmission System. Deze functie zou jitter tussen de HDMI componenten elimineren door het digitale signaal eerst in een buffer op te slaan en het vervolgens exact getimed uit te lezen alvorens om te zetten naar analoog. H.A.T.S. is alleen in en uit te schakelen op de receiver.

Aansluiten, instellen en afregelen

De BDP-S5000ES mag plaatsnemen in het Quadraspire rack, op de plank waar normaal gesproken een vM SA230 multispeler resideert. Met een Inakustik HDMI kabel wordt verbinding gemaakt met een Panasonic TH42PV45 plasmatelevisie. Om de cd-weergave van de speler te beoordelen wordt een set Siltech SQ88G5 Classic MKII kabels gebruikt om aansluiting te maken met mijn vM MA240 versterker. Drie sets Inakustik Rhodos Silver zorgen ervoor dat surround geluid via de analoge uitgangen wordt getransporteerd naar een Marantz SR5600 surroundreceiver. Het standaard meegeleverde netsnoer blijft in de doos achter ten faveure van een Supra Lorad exemplaar.

Na alle verbindingen te hebben gemaakt wordt het tijd om de basisinstellingen te doen. De handleiding en het on screen menu zijn voldoende duidelijk om snel de, ten op zichten van de fabrieksinstellingen, juiste instellingen te maken. Het enige wat ontbreekt in het audiomenu is basmanagement. Luidsprekergrootte, afstanden tot de luisterpositie (in stapjes van 20 centimeter) en uitgangsniveau (in stapjes van 0,5dB) kunnen wel ingesteld worden. Met een dB meter worden de op gehoor ingestelde niveaus gecheckt en waar nodig bijgesteld. Uitgebreid fine tunen van de beeldweergave is mogelijk tijdens het afspelen van een Disc en blijft dus nog even achterwege. Later neemt de SCD-XA5400ES de plaats in van de Blu Ray speler.

Nu volstaat een set Siltech SQ88G5 Classic MKII interlinks, meerkanaalsweergave van SACD’s is alleen mogelijk via de HDMI uitgang. Om deze uitgang, weliswaar alleen in stereo, te proberen wordt in een later stadium een tweede set opgebouwd bestaande uit Focal Chorus 705V speakers, de meegeleverde STR-DA5400ES receiver en vM Silverwire SC-3 luidsprekerkabels.

Kijken en luisteren

Via Universal Pictures Benelux heb ik wederom de beschikking gekregen over een aantal Blu Ray Discs.

Wanted is een recente bioscoopfilm met een meer dan uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. De film staat bol van onmogelijke actiescènes en doet nog het meest denken aan een kruising tussen The Matrix en Kill Bill. In de scène waarin een trein in het ravijn stort is de detaillering van het geluid van grote klasse. In het enorme geweld van rondvliegende stukken metaal, vallende stenen en een huilende wind blijft het gesproken woord uitstekend verstaanbaar. De ambiance wordt perfect weergegeven, in de treincoupe klinkt het duidelijk anders dan daar buiten. De laagweergave gaat enorm diep en is zelfs zonder subwoofer niet alleen hoorbaar maar ook voelbaar. De surroundkanalen worden veelvuldig en krachtig aangesproken in de mix en klinken kristalhelder. Het is in ieder geval zonneklaar dat de door Universal gebruikte DTS-HD Master Audio soundtrack superieur is aan de normale gecomprimeerde versie. Handig hierbij is het HD indicatie lampje op de speler dat aangeeft wanneer er HD geluid uitgestuurd wordt, bij analoog aansluiten is op de receiver namelijk niet te zien welk signaal beschikbaar is. Niet alleen het geluid is van referentieniveau, de beeldweergave doet er niet voor onder. Schakelend tussen de diverse instelmogelijkheden (terwijl de film doorloopt) zoals theatre, standaard en heldere kamer laten subtiele verschillen zien. Binnen mijn set-up geef ik de voorkeur aan de “standaard” setting.

American Gangster, gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, verhaalt over gangsterbaas Frank Lukas. Tegen het einde van de film treedt hij in het huwelijk. Bij het uitkomen van de kerk wordt hij gearresteerd . Het grote kerkkoor wat het paar zingend uitgeleide doet staat als een huis, mooi breed en diep in de ruimte, terwijl de subtiele conversatie op de voorgrond uitstekend verstaanbaar blijft. Het geluid is één grote bel waarin je als kijker/luisteraar zit. De pistoolschoten in de openingsscène van de film klinken bedrieglijk echt en het geluid sterft mooi langzaam uit. Zowel in de binnen als buiten scènes is veel van de omgeving en de eventuele ruimte horen wat het bekijken van de film een extra dimensie geeft. Qua beeld weet deze Sony speler een fractioneel vloeiender plaatje neer te zetten ten opzichte van de door mij gebruikte Panasonic DMP-BD30. Waarschijnlijk vormt het door mij gebruikte HD-Ready beeldscherm hier de beperkende factor om alle verschillen boven water te toveren.

Extreem gedetailleerd

The Kindom verhaalt over een kleine groep Amerikaanse CIA agenten die in het Midden Oosten een bomaanslag op een Amerikaanse compound onderzoeken. Wanneer de zaak escaleert tijdens de terugrit naar het vliegveld ontstaat een enorme chaos op de drukke snelweg. Het geluid van exploderende auto’s, schuiven van de carrosserie over het asfalt en het breken van glas doet je bijna vermoeden zelf ter plaatse te zijn. Na een wilde achtervolging en heftige schietpartij volgt een vuurgevecht binnenshuis. Ook nu zitten heftige geluiden de spraak niet in de weg. Het geluid vormt een perfecte ondersteuning op het schitterend gedetailleerde beeld.

Casino is net als American Gangster een waar gebeurd epos over een Amerikaanse selfmade onderwereld figuur. De heftige, agressieve soundtrack met veel muziek fragmenten, kent een perfecte laagweergave en stevig fundament, echt super geluid. Het beeld is erg mooi, vooral de scène waarin de hoofdpersoon gespeeld door Al Pacino in de woestijn van Nevada staat te wachten op zijn vriend, een briljante rol van Joe Pesci. In de weerspiegeling van zijn zonnebril zie je de auto achtervolgt door een grote stofwolk aan komen rijden. Hier is het beeld extreem gedetailleerd en levensecht!

Mamma Mia, een pretentieloos verhaal dat is opgehangen aan de wereldberoemde songs van ABBA met grote namen als Meryl Streep en Pierce Brosnan. Het geluid valt zeker bij het beluisteren van de DTS HD-MA track pijnlijk door de mand. De geluidsmix is onsamenhangend en rommelig, te pas en te onpas worden de surroundkanalen ingezet. Tevens is goed te horen dat acteren en zingen twee heel verschillende disciplines zijn. Switchen naar de normale DTS track zorgt dat de ergste “foutjes” ietwat gemaskeerd worden. Wel wordt duidelijk dat de HD track opener klinkt en een breder geluidsbeeld neer zet. Toch weet de film na het bekijken te zorgen voor een grote glimlach en een goed gevoel.

Als film te langdradig, qua beeld en geluid van topkwaliteit is The Hulk. De vechtscènes in de woestijn waar de Hulk de strijd aan gaat met tanks en helikopters van het Amerikaanse leger zijn ronduit spectaculair in alle opzichten. Wanneer onze groene held de affuit van een tank rond slingert heb ik de neiging te bukken zo realistisch is het surroundgeluid. Wanneer de achtervolgende Amerikaanse kolonel heel close in beeld gebracht wordt kan ik ieder individueel haartje van zijn wenkbrauw onderscheiden, wat een detaillering!

Ook met “ouderwetse” dvd’s weet de Sony speler uitstekend raad. Marco Borsato’s Rood concert is opgenomen met HD camera’s en ziet er gelikt uit. De BDP-S5000ES laat dit ook nadrukkelijk zien. Normaal beluister ik de DTS 5.1 soundtrack wanneer deze van digitaal naar analoog wordt omgezet door een Marantz SR5600 receiver. Analoog uit vanaf de Sony speler biedt duidelijk meerwaarde .Het geluidsbeeld is breder, dieper en klinkt frisser en opener. Er is meer verfijning waardoor individuele instrumenten beter te volgen zijn en de laagweergave wordt strakker.

Dat de BDP-S5000ES een referentiespeler is bij het bekijken en beluisteren van Blu Ray Discs en DVD’s is inmiddels wel duidelijk. De kwalitatief hoogwaardige interne DAC’s en mogelijkheid tot decoding van DTS-HD Master Audio zorgen voor surroundgeluid van een kwaliteit die ik nog niet eerder in mijn luisterruimte gehoord heb. Kristalhelder, open en met een uitstekende verstaanbaarheid van stemmen, zelfs op fluisterniveau. Is de speler echter ook in staat om cd’s op een goede manier weer te geven en zodoende als een echte multispeler op de kaart gezet te worden? De Nederlandse popgroep Krezip stopt er dit jaar mee en neemt afscheid van de schare trouwe fans met de fraaie ballad Sweet Goodbyes. De grote trom, niet te verwarren met de bassdrum van de drumkit, die in dit nummer regelmatig aangeslagen wordt klinkt diep, vol en rolt lang door. Een realistisch en beheerst geluid. De zang klinkt prima zonder enige scherpte en er wordt een keurig stereobeeld neergezet. On My Own uitgevoerd door Trijntje Oosterhuis laat veel spelers door de mand vallen. De akoestische gitaar levert ten opzichte van mijn referentiespeler in aan attack en maakt dat de individuele snaren wat minder uitgesproken te horen zijn. Ook heeft de gitaar wat minder body. Trijntje’s stem kan wanneer ze uithaalt een wat metalig randje laten horen. Een mindere speler vliegt dan uit de bocht en maakt de muziek onaangenaam om naar te luisteren. De BDP-S5000ES houdt het hoog prima in toom en levert hoogstens iets in aan karakter, het klinkt wat algemener en minder uitgesproken. Plus is wel dat je probleemloos langere tijd achter elkaar naar muziek kunt luisteren zonder vermoeid of geïrriteerd te raken.

Luisteren naar de SCD-XA5400 ES

In eerste instantie wordt de SCD-XA5400ES beluisterd in mijn eigen referentie set. Wanneer wederom het album Who’ll Speak For Love van Trijntje Oosterhuis beluisterd wordt zijn de verschillen zonneklaar.

Ten opzichte van zijn Blu Ray broer scoort de speler extra punten op gebied van detaillering en transparantie. De gitaar in On MyOwn kent weer luchtigheid gecombineerd met attack en laat de individuele snaren uitstekend horen.

Live In Paris van Diana Krall staat vol mooie stukken, toch is het altijd weer het nummer A Case Of You waar mijn absolute voorkeur naar uit gaat. Naast het feit dat het gewoon een erg mooie opname is weegt voor mij de emotie die Diana in het nummer weet te leggen nog zwaarder. Op dit punt haalt de SCD-XA5400ES net niet het niveau van mijn gemodificeerde vM SA230 referentiespeler. De stem van Diana klinkt prima en kent veel karakter en nuance maar mist net dat magische en ietwat ongrijpbare stukje gevoel. De vleugel wordt met veel gewicht mooi vol in de ruimte neergezet zonder zompig te gaan klinken. De zaalambiance is goed hoorbaar zowel in breedte als diepte. Enkele kuchende toeschouwers zijn met gemak individueel aan te wijzen en zorgen ervoor dat het live gevoel prima overkomt.

Pictures van Katie Melua is ook een album waarbij emotie in veel tracks doorklinkt. Helaas is tijdens het mixen van het album de bas wat extra aangezet. In combinatie met het ietwat volle geluid van deze Sony speler is het dan ook bij vlagen iets te veel van het goede in mijn luisterruimte. Wat ook opvalt, is de mooie open en transparante weergave van de hoge tonen. Ook met Katie is er net niet de emotionele klik wat waarschijnlijk te maken heeft met het feit dat de speler net wat minder vloeiend klinkt dan ik normaal gewend ben. Zwart wit gezien klinkt de XA5400 ES wat digitaler. Niet heel vreemd wanneer je bedenkt dat we praten over een prijsverschil van ongeveer 1000, - euro in het voordeel van de Sony speler.

Om de unieke feature van de speler, digitaal het (meerkanaals) DSD signaal van een SACD transporteren over HDMI, uit te proberen verhuist de speler naar een andere ruimte. Hier wordt deze aangesloten op de meegeleverde STR-DA5400 ES surroundreceiver welke voorzien is van de benodigde decoders om het DSD signaal om te zetten naar analoog. De gebruikte luidsprekers zijn Focal Chorus 705V monitors, ook wordt een AKG K272HD hoofdtelefoon ingezet voor een kritisch vergelijk. De speler wordt zowel analoog, met een Sharkwire SC-L03 interlink, als digitaal via HDMI aangesloten op de receiver. Helaas is het niet mogelijk tijdens de weergave te switchen tussen beide uitgangen, dit kan alleen wanneer de Disc niet speelt. Wanneer op de speler de optie HDMI geactiveerd wordt en op de receiver de juiste ingang geselecteerd is heb je binnen luttele seconden signaal. Op de receiver wordt de “Direct” optie geselecteerd voor een zo schoon mogelijke signaal doorgang.

Het eerste SACD schijfje wat in de (geruisloze) lade van de speler verdwijnt, is een oudgediende maar nog steeds geschikt om als referentie te dienen. De Philips sampler Live in Budapest van Ivan Fisher bevat klassieke muziek van diverse pluimage. Het koor wat te horen is in track 12 maakt indruk. De stemmen staan fraai los van elkaar in de ruimte. Het beeld is diep en luchtig met veel ruimtelijke informatie waardoor een hoog echtheidgehalte gecreëerd wordt. Opvallend is het strakke stevige laag, zelfs met kleine monitor speakers als weergevers. Switchen tussen de HDMI uitgang en de analoge aansluiting laat geen opvallende verschillen horen wat een plus is op het conto van de receiver die blijkbaar over een prima D/A conversie beschikt.

Onder leiding van Fritz de With, die voor de opname en mixage tekende, maakte zangeres Judith Nijland een album met covers van diverse artiesten. Close To You, wereldberoemd in de uitvoering van de Carpenters, laat beluisterd via de speakers wederom nauwelijks verschillen optekenen via beide uitgangen. Tijd om de Musical Fidelity V-Can hoofdtelefoonversterker aan te sluiten en de AGK K272HD hoofdtelefoon erbij te pakken. Nog steeds moet er aandachtig geluisterd worden om de verschillen te horen, maar deze zijn nu wel aan te wijzen.

Via de analoge uitgang van de SCD-XA5400ES zijn de bekkens net een fractie beter te volgen en klinken langer uit. Let wel, het gaat hier nog steeds om minimale verschillen. Ook van Fritz de With is de STS Digital Demo SACD 10Th Edition. Op track15 is een kinderkoor te beluisteren. Over HDMI klinken de stemmen minder transparant en lijken ook wat minder ijl. Dit zorgt er voor dat het als geheel wat minder natuurlijk overkomt. Track 6 is een liedje van The Beatles uitsluitend uitgevoerd op gitaar en slagwerk. Ook bij deze track gaat de voorkeur uit naar de D/A conversie van de speler in plaats van de receiver. De gitaar klinkt dan pittiger en puntiger. Ook de shaker die de percussionist bespeelt is nog net iets losser en opener te beluisteren.

Conclusie

Met de BDP-S5000ES brengt Sony een Blu Ray speler op de markt voor de meest verwende of veeleisende filmliefhebber. De instelmogelijkheden om het beeld naar eigen inzicht te fijn tunen zijn legio. De speler beschikt over alle op dit moment noodzakelijke decoders voor HD geluidsweergave inclusief het op veel dure spelers ontbrekende DTS-HD Master Audio. De kwaliteit van de ingebouwde D/A converters is van hoge kwaliteit, wat resulteert in perfect meerkanaalsgeluid en ook Cd-weergave op een niveau brengt dat ik nog niet eerder van een Blu Ray speler gehoord heb. Dusdanig goed dat waarschijnlijk alleen een veeleisende muziekliefhebber er nog voor zal kiezen een dedicated Cd-speler naast te zetten. Bediening en menustructuren zijn duidelijk en handig is de mogelijkheid settings tijdens het bekijken van een film te kunnen aanpassen met de afstandbediening. Met deze BDP-S5000ES haalt u een speler in huis die op dit moment thuishoort in de absolute topklasse en voor mij persoonlijk een referentie vormt waar de concurrentie zijn tanden op kan stuk bijten.

Voor wat betreft de SCD-XA5400ES is de conclusie wat minder uitgesproken. Voor 1499, - euro is er heel veel te koop en op het gebied van CD weergave springt deze Sony speler er voor mij niet uit. Liever had ik iets meer emotie terug gehoord in de weegave, maar misschien ligt dat voor u heel anders. Jammer is het dat Sony met het uniforme uiterlijk wat van zijn high-end glans heeft verloren die zo kenmerkend was voor de oudere series. Grote plus is natuurlijk de mogelijkheid met slechts één HDMI kabel het DSD signaal van SACD meerkanaals door te sturen naar een versterker of receiver die in staat is het signaal te decoderen. In combinatie met de STR-DA5400ES receiver haalt u een set in huis die op uiterst simpele wijze hoogwaardige meerkanaals muziekweergave weet te realiseren ,zonder de noodzaak te investeren in veelal dure interlinks. Een goede HDMI kabel volstaat. In dat licht bezien is deze combinatie concurrerend geprijsd en zeker de moeite waard.

Importeur:

Sony Nederland (Sony Benelux B.V.)
Schipholweg 275
1171 PK Badhoevedorp
Tel. 0206581888
www.sony.nl

BDP-S5000ES 1999, - euro
SCD-XA5400ES 1499, - euro
STR-DA5400ES 1999, - euro

De volgende films werden beschikbaar gesteld door Universal Pictures Benelux:

Wanted
The Kingdom
American Gangster
Casino
Mamma Mia
The Hulk

Gebruikte apparatuur:

vM MA240 geïntegreerde versterker vM PA535 eindversterker vM PHM3 phonotrap vM SA230vM SACD speler Funk Vector draaitafel met RB300 arm Shelter 301 element Panasonic DMP-BD30 Blu-Ray speler Audiovector S3 Signature speakers Audiovector K-C Signature centerspeaker Polk FX3i surround speakers Focal Chorus 705V speakers Panasonic TH42PV45 plasmascherm Marantz SR5600 surround receiver Musical Fidelity V-Can AKG K272HD hoofdtelefoon Bekabeling en accessories: Siltech SQ88G5 Classic Sharkwire SC-L03 interlinks Inakustik Black&White LS1002 luidsprekerkabels Inakustik AC1502-6 stekkerblok Inakustik HDMI kabel Supra Lorad netsnoeren AHP klankmodule Quadraspire QX25 voetjes Quadraspire Q4L audiorack