Rotel 15-serie cd-speler en versterker


Rene Smit | 03 september 2009 | Fotografie Rene Smit | Rotel

Rotel is een merk dat sinds jaar en dag aan de weg timmert in audioland. Het merk heeft een naam hoog te houden waar het gaat om een uitstekende prijs- kwaliteitsverhouding. Net als bijvoorbeeld bij een merk als NAD wordt dat bereikt door in Japan of Europa te ontwerpen en de uiteindelijke productie te laten plaatsvinden in het Verre Oosten. Onderwerpen van deze test zijn de splinternieuwe RCD1520 cd-speler en RA1520 versterker. Met beide apparaten wil Rotel een statement neerzetten in de sub 1000 Euro prijscategorie.

Er zijn veel kapers op de kust, het al eerder genoemde NAD en bijvoorbeeld een merk als Cambridge timmert ook behoorlijk aan de weg in dit prijssegment. Hoewel het leuk is om als recensent cost no object producten te beluisteren zal het gros van de lezers toch meer geïnteresseerd zijn in betaalbare apparatuur. Niet zelden wordt je als recensent verrast door de hoge weergavekwaliteit van dit soort versterkers en spelers. De twee afgeleverde dozen zijn zwaarder dan je op basis van het formaat zou verwachten, dat wekt al vertrouwen. Bij het uit pakken komen er twee fraai ogende apparaten te voorschijn. Afgewerkt met een geborsteld aluminium front met daarin de merknaam gegraveerd in plaats van gedrukt. In combinatie met de zilverkleurige afgeronde hoeken hebben de versterker en cd-speler een chique uitstraling. Veel hoger geprijsde apparaten kunnen er een voorbeeld aan nemen. Laten we de producten eens afzonderlijk onder de loep nemen.

RCD1520

Het eerste wat opvalt aan de speler is het ontbreken van een cd-lade. De RCD1520 is voorzien van een slot loading mechanisme, iets wat je tegenwoordig vaker tegenkomt. Recht boven het slot is de display te vinden. Die is goed afleesbaar, ook op een wat grotere afstand, jammer genoeg uitgevoerd met groene verlichting terwijl de overige verlichting van zowel cd-speler als versterker is uitgevoerd in blauw. Alle functies waarover de speler beschikt zijn via de diverse toetsen op het front te activeren, daarnaast wordt een uitgebreide afstandsbediening meegeleverd. Handige feature is dat de belangrijkste knoppen op de a/b uitgevoerd zijn in een soort glow in the dark materiaal, dit geld overigens ook voor de a/b van de versterker.

De achterzijde van de speler voorziet in een set analoge vergulde cinch aansluitingen en een coaxiale digitale uitgang. Voor het omzetten van het signaal van digitaal naar analoog maakt Rotel voor het eerst gebruik van Wolfson DAC’s. Een grote naam op dit gebied, ook andere bekende (high-end) merken maken er gebruik van. Alleen daar waar het echt niet anders kan maakt Rotel in de RCD1520 gebruik van SMD techniek. Alle overige gebruikte componenten zijn geselecteerd op basis van gehoormatige prestaties. Sommige dingen zijn bij het oude gebleven zoals een grote toroidal voeding waar Rotel al jaren met succes gebruik van maakt. Kortom een op papier goede mix van beproefde techniek en state of the art technologie.

RA1520

`Fully loaded` is een term die vooral in Amerika gebruikt wordt om aan te geven dat het desbetreffende apparaat voorzien is van alle denkbare opties. Dit gaat ook op voor de RA1520 versterker. Rotel heeft niet bespaard op de uitrusting om tot een concurrerende prijs te komen. Zo is voorzien in een ingang voor een draaitafel met mm element, uitschakelbare toonregeling, een hoofdtelefoonaansluiting, tapemonitor aansluiting en een mono switch. Uiteraard zijn bijna alle functies op afstand te bedienen met de meegeleverde (systeem) afstandsbediening. Ondanks de vele functies en mogelijkheden maakt het front een opgeruimde en overzichtelijke indruk. De diverse toetsen en knoppen zijn logisch gegroepeerd met centraal de grote volumeregelaar. Deze werkt traploos, maar wat ongenuanceerd. Eén van de weinige minpuntjes op het rapport.

Aan de achterzijde springen de dubbele hoogwaardige luidsprekeraansluitingen in het oog. Deze terminals zouden niet misstaan op vele malen duurdere versterkers. Bi-wire aansluiten van een speaker vanaf de versterker behoort dus tot de mogelijkheden, evenals het aansturen van een tweede set speakers in een andere ruimte. Verder nette vergulde cinch aansluitingen inclusief de al eerder genoemde uitgebreide tape aansluitingen voor de opname fanaten. Het opgegeven vermogen is 60 Watt continu per kanaal, voldoende om een gemiddelde ruimte van muziek te voorzien. Wanneer de prestaties op eenzelfde niveau liggen als de uitrusting en afwerking dan is succes verzekerd.

Opstellen en aansluiten

Om een goed referentiekader te hebben wordt de RCD1520 cd-speler in eerste instantie opgenomen in de bestaande weergavenketen. Die bestaat uit een bi-amp versterkerset van van Medevoort., een MA240 geïntegreerde versterker en PA535 eindversterker. Luidsprekers zijn van Audiovector, type S3 Signature. De gebruikte interlink tussen de versterker en cd-speler is een Siltech SQ88 G5 Classic MKII. Luidsprekerkabels komen van Inakustik uit de Black & White serie type LS1002. Alle netsnoeren zijn Supra Lorad exemplaren en er is voorzien in schone stroom, rechtstreeks uit de meterkast waar een AHP klankmodule geplaatst is. Later verhuist de speler naar een andere ruimte om gecombineerd te worden met de RA1520 versterker. Daar mogen beide hun kunsten vertonen in combinatie met een set Focal Chorus 705V monitor speakers geplaatst op Sound Organisation stands. Luidsprekerkabels zijn vM SC3R en de gebruikte interlink is een Sharkwire SC-L03.

Luisteren 1

Nadat de nagelnieuwe Rotel RCD1520 cd-speler een aantal dagen continu gespeeld heeft wordt het tijd veel kritischer te gaan luisteren. Beoordeel de kwaliteit van de speler niet nieuw uit de doos maar vergewis uzelf ervan dat het om een ingespeeld exemplaar gaat. De weergavekwaliteit neemt namelijk fors toe naarmate de speler meer uurtjes gedraaid heeft. De MFSL uitvoering van Supertramp’s album Breakfast In America is het eerste schijfje wat de speler inslikt. Tijdens het laden maakt de speler enig lawaai en ook gaat dat minder snel dan ik gewend ben van andere dedicated cd-spelers. Eenmaal ingelezen is er tijdens het spelen niets meer van eventuele bijgeluiden te horen. Persoonlijke favoriet op van het album is Take The Long Way Home. Bijna vanuit het niets wordt plotseling een vleugel aangeslagen.

Met de RCD1520 als bron gaat dat gepaard met wat minder slamm en impact dan ik gewend ben. Sommige spelers weten die eerste noot zodanig de luisterruimte in te slingeren dat hij bijna een schrikreactie teweeg brengt, de Rotel doet het iets rustiger aan. Daarin tegen is de weergave in het hoog wel opvallend transparant en open zonder dat de speler er teveel de nadruk op legt. Bij The Logical Song lijkt de muziek een klein scherp randje te hebben, bij het beluisteren van andere albums is hier geen sprake van. Blijkbaar is deze RCD1520 gewoon heel goed in staat exact door te geven wat er op het schijfje staat. Gelukkig gaat de speler daarin niet zover dat mindere opnames niet meer te beluisteren zijn, er is door de techneuten van Rotel een goede balans gevonden tussen klinische en gekleurde weergave.

Ook in MFSL uitvoering, voor mij één van de mooiste popalbums uit mijn platenkast, is het titelloze album van Marc Cohn. Ghost Train is een wat mysterieus klinkend lied. De veelheid aan details in dit nummer worden uistekend weergegeven en ook het koor dat te horen is achter in het geluidsbeeld bestaat uit individuele stemmen. In mijn aantekeningen staan de woorden: `boeiend` en `warmbloedig` als sleutelwoorden om de weergave te omschrijven. De laagweergave is prachtig strak hoewel niet superdiep. In Dig Down Deep zijn heel fragiel en breekbaar tikjes op een triangel te horen. Het gitaarspel kenmerkt zich door veel body in combinatie met lekkere losse snaren. Het geluid heeft een hoog echtheidsgehalte en kent een uitstekende flow die er voor zorgt dat je in de muziek getrokken wordt.

Vaak kunnen spelers welke goed tot zeer goed zijn in detailweergave wat afstandelijk en klinisch klinken, zeker wanneer er langer geluisterd wordt. Deze Rotel heeft daar totaal geen last van. Dat blijkt opnieuw als ik pas aan het einde van het album naar de werkelijkheid terugkeer in plaats van zelf de stop toets te beroeren om de weergave te beëindigen. De cd-speler heeft indruk gemaakt, naar ik hoop weet de versterker dat ook te doen.

Luisteren 2

Eens kijken of de cd-speler in een wat normalere set-up zonder tweaks als schone stroom en speciale netsnoeren overeind blijft. Visueel vormt de combinatie RA1520 en RCD1520 in ieder geval een aantrekkelijk geheel. De elegante, chique uitstraling overstijgt met gemak de vraagprijs van beide apparaten. Crowded House mag de spits afbijten. Van hun verzamelalbum Reccuring Dream kies ik voor de track Wheather With You. Hierin is zo ongeveer alles te vinden waaraan een goede set moet voldoen. Samenzang, details, ritme en sfeer, het zit allemaal in dit lied. Versterker en cd-speler weten dit samen prima aan de luisteraar te presenteren. Opvallend is daarbij de strakke en volle laagweergave. Mijn speakers lijken een maatje te zijn gegroeid, zonder dat het onnatuurlijk of overdreven gaat klinken. Hoog en laag zijn mooi in balans en ook details blijven prima te horen.

Het open karakter van de cd-speler is nog steeds prima hoorbaar wat er op duidt dat de versterker vergaand neutraal klinkt. Gedurende de gebruiksperiode overlijdt de `King of Pop` Michael Jackson. De hierop volgende overvloedige aandacht van de media zorgt er voor dat ik de verzamelaar History opnieuw ga beluisteren. De kwaliteit van de liedjes is goed tot zeer goed. Voor History zijn alle opnames ook nog eens opgepoetst om de weergave kwaliteit op eenzelfde niveau te krijgen. Aan de zoete kant maar met een duidelijke boodschap is Heal The World. Het beeld wat de Rotel set weet neer te zetten is breed en diep. Michael’s stem staat los in het midden van het beeld en wanneer het grote koor inzet wordt dit probleemloos verder naar achter neergezet. De samenhang van het koor is groot maar wel bestaat het duidelijk uit individuele stemmen.

Met Billy Jean mag de set nogmaals laten horen over de juiste dosis pace & rhythm te beschikken. Mijn onbeholpen poging om de Moonwalk te dansen geeft aan dat het met het overbrengen van swing en energie wel goed zit. Dat de combinatie Focal en Rotel kritisch is komt naar voren wanneer het volume verder omhoog gaat en er een klein scherp randje in het hoog te horen is. Combineren met een speaker welke niet voorzien is van een `felle` metal dome tweeter zal dit randje grotendeels doen verdwijnen. Gedurende de tijd dat de combinatie Rotel RA1520 en RCD1520 bij mij thuis staat ben ik vaker dan normaal op de zolderetage te vinden. Gewoon om even lekker muziek te luisteren terwijl de huisgenoten in de woonkamer televisie kijken.

Conclusie

Ondanks de bijna moordende concurrentie, in de prijsklasse waarin beide apparaten zich bevinden, verdienen ze een eigen plek. De RCD1520 misstaat niet in een audioset waarin de overige componenten hoger geprijsd zijn. Voor minder dan duizend euro haal je een speler in huis die prestaties biedt die tot voor een aantal jaren geleden alleen weggelegd waren voor (veel) hoger geprijsde spelers. Net als de versterker zit de techniek verpakt in een fraaie kast wat het totaalplaatje nog aantrekkelijker maakt.

De RA1520 versterker biedt een vergaand neutraal geluid met een stevig laagfundament. Daarnaast is deze zeer compleet uitgerust. Waar vind je nog een (uitschakelbare) toonregeling, een mono functie, hoofdtelefoonaansluiting en ingebouwde phonotrap. Na het beluisteren van deze set wordt eens te meer duidelijk dat aan muzikaal genieten niet per se een exorbitant hoog prijskaartje hoeft te hangen. Ik durf te wedden dat Rotel met deze twee apparaten weer een aantal awards in de wacht gaat slepen. Ladies and gentlemen we`ve got ourselves two winners! 

Rotel RCD1520 900 euro
Rotel RA1520 900 euro

Importeur

B &W Loudspeakers Nederland BV
Herikerbergweg 179
1101 CN Amsterdam
Tel. 020-5602940
Fax 020-5602949

Gebruikte apparatuur:

vM MA240 geïntegreerde versterker vM PA535 eindversterker vM PHM3 phonotrap vM SA230vM SACD speler Funk Vector draaitafel met RB300 arm Shelter 301 element Panasonic DMP-BD30 Blu-Ray speler Audiovector S3 Signature speakers Audiovector K-C Signature centerspeaker Polk FX3i surround speakers Focal Chorus 705V speakers Panasonic TH42PV45 plasmascherm Marantz SR5600 surround receiver Musical Fidelity V-Can AKG K272HD hoofdtelefoon Bekabeling en accessories: Siltech SQ88G5 Classic, Sharkwire SC-L03 interlinks, Inakustik Black&White LS1002 luidsprekerkabels, Inakustik AC1502-6 stekkerblok, Inakustik HDMI kabel, Supra Lorad netsnoeren, AHP klankmodule, Quadraspire QX25 voetjes, Quadraspire Q4L audiorack