Myryad Mi


René van Es | 12 november 2009 | Fotografie René van Es | Myryad

Het kan raar lopen in het leven; de ene keer staat hier in huis een platenspeler te pronken die een lieve 18.000 Euro moet opbrengen, daags erna krijg ik een Myryad Mi ter beschikking die een complete muziekbron vormt voor 1499 Euro. Het zal u niet verwonderen dat de beleving en de gevoelens bij beide producten nogal uit elkaar lopen. Daarentegen is het plezier om te werken met de platenspeler en de Mi ongeveer even groot, alleen totaal anders. De Mi is een staaltje van compact vernuft, vormgeving, gemak en technologie, met roots tot diep in de wereld van de muziekliefhebbers.

Mi staat voor “Music Integrated”, de kleine “i” is (denk ik) een vette knipoog naar alle Apple iPod producten die aangesloten kunnen worden. Bij het uitpakken van de Mi komt een wonderlijk mooi en compact doosje naar buiten. Zacht glanzend aluminium in de natuurlijke kleur, met aan de voorkant zwarte accenten. Eerder een Italiaanse dan een Engelse vormgeving. Het voorpaneel is volkomen glad, de toetsen voor de basisbediening zijn zogenaamde aanraaktoetsen.

Mooi is de aan de onderzijde gebogen vorm van het front, die iets sierlijks aan het apparaat geeft, tegelijk met de facet geslepen bovenkant van het frontpaneel. Als de Mi uitstaat (dat zal zelden voorkomen) heeft de stand-by toets een zachte rode uitstraling. Zodra die toets wordt aangeraakt, of de afstandbediening het apparaat activeert, lichten alle toetsen wit op en komt een kleurendisplay van 320 x 234 pixels te voorschijn. Kleine kronkels om de toetsen doen in eerste instantie een beetje overdreven aan, maar naarmate de Mi langer in huis bivakkeerde, werd het een vertrouwd “gezicht” dat bijdraagt aan het stijlvolle geheel. Het naar believen dimbare en uitschakelbare display is uitermate informatief. De inhoud van het kastje en de functionaliteit vragen haast om het weergeven van informatie over de bron en de muziek.

Drie delen

De Myryad Mi bestaat uit drie delen: een versterker, een cd-speler en een FM/DAB tuner, samen in één behuizing. Dat is op zich niet zo bijzonder, dergelijke apparaten zijn er te kust en te keur, maar wie dieper in het kastje duikt zal ontdekken dat de Mi “anders” is. In de Mi is alles zoveel mogelijk digitaal en schakelend gehouden. Wie in de Mi een cd speelt, onttrekt aan het schijfje digitaal opgeslagen informatie, die digitaal wordt versterkt en pas aan de uitgang voor de luidspreker wordt de digitale informatie omgezet naar analoge (= hoorbare) signalen. Zelfs de ingebouwde tuner zet het signaal om naar digitaal voordat de versterking zal plaatsvinden.

Hetzelfde gaat op voor analoge signalen die binnenkomen via diverse ingangen. Digitale bronnen blijven, net als de cd, van voor tot achter digitaal. Om een behoorlijk vermogen aan de luidsprekers te kunnen leveren van twee maal 100 Watt aan 4 Ohm en tegelijk de behuizing klein te houden, gebruikt Myryad klasse D versterkers die werken op basis van een 384 kHz PWM signaal met 48 kHz sampling. Informatie die u van mij direct mag vergeten. Belangrijk is wel, dat een klasse D versterker heel zuinig omgaat met energie en een rendement heeft dat vaak boven de 90% ligt. Leuk voor het milieu, aangenaam voor uw portemonnee. De voeding van de Mi is een schakelende voeding. Dit type voeding werd oorspronkelijk verafschuwd in hifi-kringen, totdat grote merken bewezen dat ook een schakelende voeding kan bijdragen tot een uitstekende weergave. Opnieuw gekenmerkt door een hoge efficiëntie en daarmee zuinig omgaand met energie.

De Mi is buitengewoon geschikt om andere dan de interne bronnen te gebruiken. Daartoe zijn aan de achterzijde heel wat in- en uitgangen te vinden. Van links naar rechts vinden we een aan/uit schakelaar en een aansluiting voor 230 Volt. De luidsprekeruitgangen zijn serieus uitgevoerd en bestaan godzijdank niet uit verfoeilijke kneuzelklemmetjes. Een in/uitgang voor het opvangen van signalen van een afstandbediening, waarmee de Mi uit het zicht op te stellen is (zonde!). Een digitale uitgang voor het aansluiten van een digitale recorder en twee optische digitale ingangen. Denk daarbij aan uw settop-box van de tv of het audiosignaal van een netwerkspeler. Een M-port, waar u via een meegeleverde kabel uw iPod op aansluit, of een meegeleverde BluePlay bluetooth ontvanger. Voor de liefhebbers van analoge opnames is er een tape in/uit en twee extra analoge ingangen. Tenslotte vinden we de antenneaansluiting in de vorm van een F-connector voor de FM/DAB versie. Op de voorkant van de Mi zitten twee 3,5 mm bussen voor respectievelijk een hoofdtelefoon en een mp3 of soortgelijke speler. Voor de volledigheid: de Mi heeft zowel voor als achter een USB-connector, maar beide zijn niet actief.

Intuïtief

De Mi schoof op een plank in het rek en combineerde uiterlijk fraai met apparaten die òf een aluminium front òf een zwart front hebben. Tegelijk sprong de Mi boven alles uit met zijn eigenzinnige vormgeving. Je kunt de Mi niet anders dan “mooi” noemen. Ik sloot de Mi aan op een paar hoogwaardige monitorluidsprekers van Ruark en gebruikte als externe bron het signaal van een HD televisiedecoder en de met muziek gevulde iPod van mijn zoon. Ik gebruik een eigen antenne voor radiosignalen en niet de kabel. Gelukkig bleek dat het kabelsignaal geen probleem vormt voor de Mi, maar wie het onderste uit de kan wil…..

Het instellen van de Mi is volkomen intuïtief en werkt handig, omdat alle informatie op het display verschijnt. Prima leesbaar, zelfs op een wat grotere afstand. De dikke handleiding was nauwelijks nodig. Overigens: een pluim voor de handleiding, die duidelijk en verzorgd is. Jammer dat deze niet in het Nederlands is vertaald. Wat voor de handleiding opgaat, geldt evenzeer voor de Mi. Het menu staat het instellen van een taal toe, maar helaas geen Nederlands. Er is flink over de menustructuur nagedacht. Volgens mij zijn alle techneuten weggestuurd toen de gebruikersinterface is gemaakt. Techneuten maken van menu’s vaak iets onbegrijpelijks. Ik denk dat binnen de Armour Home groep een ploegje mensen permanent bezig is om techniek te vertalen in gebruiksvriendelijkheid. Je kunt hoogstens mopperen dat je altijd de afstandbediening bij de hand moet hebben om makkelijk te werken, want het gebruik van alleen het handjevol toetsen op de voorkant maakt de bediening lastiger. Het instellen van de zenders is een klusje waar ik zonder hulp van het boek niet uitkwam, maar zijn ze eenmaal onder de voorkeurtoetsen ondergebracht, dan is het genieten van de FM radio. Geen nare bijgeluiden die klinken als gesis, goede stemweergave en fijn om naar muziek te luisteren. Op laag en hoog geluidsniveau. (n.b. ik kon DAB ontvangst niet beluisteren omdat ik de FM/AM versie van de Mi in huis had, die niet geleverd zal worden in Nederland) .

De toekomst

Voor een cd gaat hetzelfde op. De weergave is mooi en aangenaam om naar te luisteren. Op de aanwezige luidsprekers is het resultaat zodanig, dat ik met genoegen een paar avonden muziek kan luisteren. De weergavekwaliteit steekt met kop en schouders uit boven het maaiveld in vergelijking met heel veel andere compactsystemen (systemen die ik het aanhoren niet waard vind). De Mi verdient een paar goede tot uitstekende luidsprekers en komt dan volledig tot zijn recht. Dat de signaalverwerking intern geheel digitaal is en de voeding schakelend, vertaalt zich niet in een onaangename `hifi-klank`. Myryad toont dat het zijn wortels diep in muziekweergave heeft. De losse componenten van Myryad zullen ongetwijfeld nog beter presteren, maar dat heeft wel zijn prijs en de compactheid van dit kleinood gaat dan verloren.

Ik bezit zelf geen iPod en moest zo’n ding lenen om aan te sluiten op de Mi. Het lijkt wel of Myryad Apple heeft gevolgd bij het ontwerpen van de gebruikersinterface en het uiterlijk van de display. Het kostte mij geen enkele moeite om met de afstandbediening van de Mi de iPod aan te sturen, waarbij alles wat ik deed en wat ik afspeelde duidelijk op het scherm van de Mi wordt weergegeven. Na een paar minuten klonk een haast eindeloze stroom muziek door de kamer, waarbij de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de kwaliteit mij helemaal niet tegenviel. De smaak van zoonlief is wat anders dan die van mij en juist daarom verbaast het me, dat ik de iPod maar liet spelen en spelen. Sterker nog, ik ga een eigen iPod halen, niet alleen voor het recenseren van apparatuur zoals de Mi, maar ook vanwege het gemak en de playlists. Waarschijnlijk is de kwaliteit nog hoger te krijgen met een iPod-dock dat een digitaal signaal afgeeft (aan te sluiten op de digitale ingang van de Mi), maar dat voert te ver. Ik ben er nog niet uit of alleen een kabeltje om de iPod aan te sluiten lelijk of juist handig is. Een iPod-dock doet sterk afbreuk aan het compacte ontwerp van de Mi en blijft altijd in het zicht als extra kastje, een losse iPod aan een snoertje is uiterlijk ook niet alles. Tenslotte is de Mi dankbaar ingezet aan een flatscreen om het tv-geluid weer te geven. In negen van de tien flatscreens zijn grote concessies gedaan aan het geluid. Luidsprekertjes die onooglijk klein en plat zijn, kunnen geen goed geluid produceren. Zeker niet als ze `tegen de muur` praten. Een Samsung HD-ontvanger op de Mi prikken en voilà, het wonder geschiedt dat ik een nieuwslezer kan verstaan en de muziek in diverse tv-series ga waarderen. Alles regel ik vanuit de luie stoel, feilloos, duidelijk. Alles wat ik doe, zie ik terug op de display van de Mi.

Merk

Het merk Myryad heeft een historie tot in het vorige decennium. Het Engelse bedrijf is opgericht door een muziekliefhebber en de apparaten werden in familiekring ontworpen en gebouwd. Bij wijze van spreken aan de keukentafel, met alle gevolgen van dien. Technisch prima in orde, klank uitstekend, maar kasten met fronten die nooit een gelijke kleur hadden. Leveringen die uitgesteld werden, kortom een nachtmerrie voor een importeur. Een zo kwetsbaar kwaliteitsmerk verdient beter en daarom is aansluiting gezocht bij één van de grootste, zo niet de grootste, distributeur en fabrikant van audiovisuele middelen van Engeland, de Armour Home Electronics groep.

Zo’n aansluiting heeft vaak negatieve gevolgen voor een merk, het verliest de identiteit. Niet binnen Armour House, daar onderkent men de kracht van het merk, de technologie en de altijd eigenzinnige vormgeving. Het gevolg is een voorzetting van een groot deel van de bestaande lijnen en tegelijk een ontwikkeling van nieuwe producten, waarvan de Mi het eerste exponent is. Met de komst van een verse importeur in Nederland en met de Mi onder de arm maakt Myryad een verdiende frisse herstart.

For me, for you

Myryad heeft kans gezien meer functionaliteit in de Mi te stoppen dan ik gebruik. Zo heb ik hem niet ingezet als wekkerradio, bij mij stond hij als muziekbron en versterker netjes opgesteld met een paar behoorlijke luidsprekers. Op die manier naar muziek luisterend breekt de Mi een aantal heilige huisjes met verve af. Zaken als digitale signaalverwerking, een schakelende voeding en een iPod als bron worden met afgrijzen begroet in audiokringen. Dat kan zo zijn, maar wie de moeite neemt, de Myryad Mi de kans te geven om zich te bewijzen, zal verbaasd staan. De weergave van cd, radio, externe bronnen en zelfs iPod-muziek is aangenaam en fijn om naar te luisteren. De Mi vormt in dat opzicht een uitdaging voor de concurrentie. Als het gaat om uiterlijk, afwerking en bedieningscomfort, tezamen bezien met de weergavekwaliteit, dan scoort de Mi nog een paar trappen hoger. Ik erger mij vaak aan onbegrijpelijke commandostructuren en menukeuzes. De Mi is juist een openbaring in eenvoud, terwijl alles wat u wenst instelbaar is. Het duidelijke display draagt aan dat comfort uiteraard een steentje bij. Dat Myryad kans heeft gezien, alles in een doosje te stoppen van pakweg 35 x 6 x 31 cm, is knap. Dat het `doosje` bovendien qua uiterlijk de titel Super Model verdient, is mooi meegenomen in gesprekken met de binnenhuisarchitect en op de meubelboulevards. Wie niet wil investeren in losse componenten of in een dure audioset, maar wel van muziek wil genieten, kan met goed fatsoen niet om de Myryad Mi heen.

Prijs:

Myryad Mi met ingebouwde FM/DAB tuner 1499 Euro

Importeur:

Heijmans Sound & Vision
Wetering 7
1261 ND Blaricum
Tel: 035-5247075
Fax: 035-5247319
E-mail: kantoor@heijmanssoundenvision.nl

Gebruikte apparatuur:

Myryad Mi Apple iPod Nano Magnum Dynalab ST-2 FM antenne Ruark Sabre III luidsprekers Samsung DCB-H360R digitale HD TV ontvanger Interlink digital optisch: Audioquest LS-kabels: Chord Company Epic Super Twin LS-stands: Target MR60