Canton WA 100 draadloos versterkersysteem


Marnix Bosman | 01 april 2010 | Fotografie Marnix Bosman | Canton

Medio 2006 introduceerde Canton het CD3500 draadloze luidsprekersysteem. Dit was één van de eerste draadloze luidsprekersystemen met een echt goede weergavekwaliteit. Voor de mensen die op een vergelijkbaar niveau draadloos hun eigen luidsprekers willen aansturen, heeft Canton nu ook een losse draadloze versterkerset.

Het probleem lijkt me heel herkenbaar. Je wilt een paar extra luidsprekers in de keuken of de slaapkamer maar kunt of wilt geen kabels door muren en plafonds trekken. Of je wilt een set surroundluidsprekers aansluiten maar ziet op tegen het netjes wegwerken van die lange luidsprekerkabels door de kamer. Zou het dan niet geweldig zijn als je de luidsprekers gewoon draadloos kon aansturen.

Een goede draadloze verbinding is echter veel minder eenvoudig dan soms wordt gedacht. Een draadloze verbinding is namelijk zowel aan technische beperkingen als aan wettelijke regelgeving gebonden. De bestaande zend/ontvangsystemen en draadloze technieken kunnen namelijk niet zomaar voor een andere toepassing worden ingezet.

De laatste jaren zijn er echter veel nieuwe mogelijkheden ontstaan op technisch gebied maar vooral ook binnen de wetgeving. De wetgever heeft de laatste jaren de indeling van verschillende etherfrequenties veranderd en opnieuw ingedeeld waardoor er meer mogelijkheden zijn ontstaan voor draadloze transmissie. Toen ik, nog niet eens zo heel lang geleden, binnen de techniek begon, was het hebben van een draadloze telefoon thuis nog vrij bijzonder, was GSM nog niet eens bedacht en was een (analoge) autotelefoon alleen voor de happy few weggelegd. Draadloze microfoons bestonden wel maar waren nog heel erg duur en alleen voor vergunninghouders beschikbaar en draadloze hoofdtelefoons hadden vaak maar een heel matige geluidskwaliteit. Die situatie is nu echt heel anders geworden en daar maken steeds meer fabrikanten dankbaar gebruik van.

Draadloze ontwikkelingen

Draadloze verbindingen hebben in de afgelopen 10, 15 jaar een gigantische vlucht genomen. De hoeveelheid draadloze verbindingen die de gemiddelde Nederlander tegenwoordig gebruikt zijn bijna niet meer te tellen. DECT, Wifi, GSM, UMTS en BlueTooth zijn maar een paar bekende voorbeelden die velen van ons dagelijks gebruiken. De wetgever biedt steeds meer mogelijkheden waardoor er steeds meer informatie draadloos kan worden verzonden.

Binnen de audio was het draadloos verzenden van audio lange tijd voorbehouden aan professionals. Alleen hoofdtelefoonfabrikanten maakten voor consumenten wel eens een draadloze oplossing. In het begin werd vaak gebruikgemaakt van infrarood techniek vergelijkbaar met die van een afstandsbediening. Ondanks dat er met infrarood nog hele goede resultaten mogelijk zijn, heeft het toch heel veel beperkingen. Optische obstakels en reflecties hebben een directe invloed op de geluidskwaliteit. De systemen met een radioverbinding waren doorgaans al beduidend beter. Maar ook de eerste generatie draadloze hoofdtelefoons met een radioverbinding hadden zo hun beperkingen. De reden hiervoor was tweeledig. Storingen kunnen worden veroorzaakt door de beperkingen van de gebruikte techniek en de schakeling. Een andere belangrijke reden is echter de gebruikte etherfrequentie. Je hebt als consument nooit het alleenrecht op een zendfrequentie en de buren of overburen kunnen dus heel goed een apparaat hebben dat wellicht helemaal niet audiogerelateerd is maar wel in exact hetzelfde frequentiegebied opereert. Dat apparaat kan interferentie veroorzaken en dat hoor je direct.

Nieuwe technieken

Reeds bij de ontwikkeling van het draadloze CD3500 systeem heeft Canton lang nagedacht over een methode om dit soort storingen te voorkomen. Canton wilde een systeem dat probleemloos zonder storingen op een hoogwaardig niveau audio kon overdragen. Storingen en zenderdrop-outs moesten tot een absoluut minimum worden beperkt. De Canton ontwerpers kwamen uiteindelijk met een digitaal systeem dat gebruikmaakt van een draadloze LAN-techniek binnen het 2,4GHz bereik. Het Canton systeem verzendt de informatie over in totaal 20 kanalen.

Hij heeft echter in totaal toegang tot 32 kanalen zodat er indien noodzakelijk snel wordt gewisseld naar een ander vrij kanaal. In vergelijking met de gangbare systemen die analoge audio binnen het 866MHz verzenden, biedt dat vele voordelen. Door het intelligent wisselen tussen de kanalen is er altijd een goede communicatie. Er wordt over verschillende kanalen tegelijkertijd gezonden voor een breedbandige overdracht. De draadloze audio-overdracht ligt op een kwalitatief hoogwaardig niveau. Het systeem hanteert een resolutie van 16-bit bij een samplefrequentie van 48kHz (hoger dan bij CD).

De eindversterker in de ontvanger biedt een uitgangsvermogen van 2 x 80 Watt bij 4 Ohm dat wordt gegenereerd door een klasse D versterker. De versterker kan naar wens in brug worden geschakeld met een kleine dipswitch op de onderkant zodat je 160W in mono tot je beschikking hebt.

WA100 TX en RX

Het Canton WA100 systeem bestaat uit twee compacte doosjes met exact dezelfde afmetingen. Zowel de zender (TX) als de ontvanger (RX) zijn voorzien van een ingebouwde voeding zodat je geen onhandig geknoei hebt met losse adapters. De kastjes zijn zo compact dat ze onzichtbaar achter een installatie of luidspreker kunnen worden weggewerkt . De aansluitkabels kunnen dus minimaal blijven. De zender is voorzien van ingangen op luidspreker en lijnniveau en dat maakt een flexibele inzet mogelijk. De ingangen zijn niet te selecteren dus je kunt de ingangen niet simultaan gebruiken. Naast een lijningang is er ook een lijnuitgang die bijvoorbeeld kan worden gebruikt om het signaal door te lussen naar een tweede WA100 zender. De ontvanger/versterker is voorzien van vier stevige luidsprekeraansluitingen die geschikt zijn voor spades of losse kabeleinden maar niet voor banaanstekers.

De gebruikspraktijk

Een WA100 set is voorzien van een afstandsbediening met eigen volumeregeling. Je kan het systeem dus direct vanuit een lijnbron aansturen zonder tussenkomst van een voorversterker. Simpelweg een mediaspeler of een iPod aansluiten en je kan aan de slag. De luidsprekeringangen op de WA100 zijn uiteraard weer heel handig als het systeem wordt gebruikt voor het aansturen van de achterluidsprekers in een surroundsysteem. De afstandsbediening is heel compact maar daardoor eigenlijk niet echt ideaal voor dagelijks gebruik.

Met de afstandsbediening kunnen direct een aantal presetinstellingen voor de weergave worden geselecteerd. Met de remote heb je echter ook toegang tot allerlei EQ-mogelijkheden waarmee de weergave van de versterker geoptimaliseerd kan worden aan de gebruikte luidspreker. Naast een eenvoudige bass en treble regeling heb je ook een parametrische EQ voor het maken van precieze aanpassingen. In combinatie met een goede luidspreker zou ik alle instellingen gewoon op neutraal laten maar als je gebruikmaakt van hele kleine (computer)luidsprekers of een luidspreker op een hele vreemde positie hebt staan dan kan die equalizer soms net even dat accentje geven dat je nodig hebt.

Vanuit één zender kunnen twee ontvangers worden aangestuurd. Daarnaast kunnen er eenvoudig drie van deze draadloze systemen zonder storingen naast elkaar worden gebruikt voor het creëren van een multiroom installatie.

Hoe klinkt het?

Ik ben van mening dat je alleen draadloos moet gaan werken als het om de één of andere reden echt niet anders kan. Een kabelverbinding is een stuk minder complex en biedt altijd een beter resultaat. Dat geldt voor microfoons, hoofdtelefoons en dus ook voor een systeem zoals dit. Maar als je luidsprekers dan toch draadloos wil aansturen dan is dit WA100 systeem denk ik wel één van de mooiste oplossingen. Ik ben zeer onder de indruk van wat Canton hier presteert. Tijdens de geruime testperiode en de verschillende testomstandigheden en opstellingen waarin ik de WA100 zender/ontvanger heb geprobeerd, heb ik geen enkel storingsprobleem kunnen waarnemen. De WA100 presteert heel solide met een vol klankspectrum zonder rare modulatie of storingseffecten. Omdat je te maken hebt met een extra AD/DA-conversietraject en een klasse D versterker creëer je natuurlijk wat beperkingen.

Ik zou een WA100 systeem niet snel kiezen als vervanger voor een normale versterker. Het niveau is echt wel iets minder in vergelijking met een normale versterker met een directe aansturing. Het verschil is echter voor een leek niet zomaar vast te stellen en dat zegt genoeg over de kwaliteit. Voor toepassingen waar de audioeisen net iets lager liggen, zoals bij surroundkanalen of voor weergave in de slaapkamer of keuken, is dit echt een perfecte oplossing. Doe die keukentransistorradio maar de deur uit en vervang deze door een WA100 met een leuk compact luidsprekertje en je komt de keuken niet meer uit. De weergave is solide en gecontroleerd en de versterker houdt ook in de lagere registers de luidspreker goed onder controle. Alleen in het hoogste hoog heb ik hier en daar een rafeltje kunnen ontdekken. Of dat echter een residu is van de AD/DA-conversie, de digitale transmissie dan wel de klasse D versterker kan ik niet beoordelen. De parametrische EQ is eigenlijk alleen interessant bij zeer beperkte luidsprekers. Bij een goede luidspreker, hoe compact die ook is, kan je de EQ gewoon in de neutraal stand laten staan.

Kortom

Canton mag trots zijn op dit product. Voor een krappe 600 euro haal je een heel goed klinkend en probleemloos werkend draadloos versterkersysteem in huis. De EQ-mogelijkheden zijn een leuke extra maar zou ik in de meeste gevallen gewoon laten voor wat hij is. Veel leuker is de multiroommogelijkheid waardoor je heel eenvoudig op meerdere plaatsen in huis dezelfde muziek kan krijgen. Ik ken genoeg mensen in mijn omgeving die hierop hebben zitten wachten. Draadloze audiotransmissie met een goede kwaliteit is nu ook voor de gewone consument bereikbaar geworden.

Prijs: € 599,- (complete set)

Aanvullende informatie:

Importeur: Servi-Q B.V.
Hoevelaken
Tel: 033-2537193

Websites : www.servi-q.nl
www.canton.de
http://wa100.canton.de (speciale WA100 site) 

Gebruikte apparatuur:

Adam Compact luidsprekers Leema Audio Xone luidsprekers PMC TB1S monitorluidsprekers Logitech Squeezebox Duet TEAC VRDS-10 CD-speler Langevin UltraAnalog DAC VTL Deluxe voorversterker Vandenhul Snowline luidsprekerkabel Isotek Sirius aansluitblok