NAD T577 Blu-ray netwerkspeler


Rene Smit | 06 april 2010 | Fotografie Rene Smit | NAD

In het verleden heb ik diverse dvd-spelers van fabrikant NAD aan de tand mogen voelen. Dat pakte altijd positief uit. De no-nonsense mentaliteit van het merk spreekt mij erg aan. Veel kwaliteit en dito prestaties zonder onnodige opsmuk en gadgets. Misschien op het eerste gezicht wat saai, maar goedbeschouwd gewoon functioneel. Met de T577 Blu-Ray speler, die ik nu ter beoordeling ontvangen heb, lijkt die vlieger opnieuw op te gaan. Echter een nadere bestudering van de specificaties laat een aantal interessante extra’s zien die deze speler biedt.

Bij het uitpakken valt direct op dat NAD alle techniek in een zeer bescheiden kast heeft weten te verpakken. De breedte en hoogte van het apparaat vallen niet uit de toon in vergelijk met andere a/v apparatuur, wel is de speler een stuk minder diep dan te doen gebruikelijk. De exacte maten zijn 435x60x280 millimeter. De voorzijde maakt een opgeruimde indruk. Gelukkig heeft NAD er voor gekozen het uitgebreide aantal logo’s van de diverse licenties, als bijvoorbeeld Dolby True HD, niet op het front maar op de bovenzijde van de kast te printen.
 

Uiterst links op het front bevindt zich de stand-by toets, daarnaast de lade en direct daarnaast het display met blauwe verlichting. Het aantal toetsen op de speler is zeer beperkt, slechts vier normale en één menutoets. Recht onder de toetsen is ook nog een USB aansluiting verstopt achter een wat uit de toon vallend schuifje. De aansluitingen aan de achterzijde van de speler zijn logisch gegroepeerd en ruim opgezet. Een analoge set 7.1 audiouitgangen, belangrijk omdat de speler intern alle nieuwe HD surroundformaten kan decoderen. Eigenaren van een wat oudere surroundreceiver of voorversterker kunnen op deze manier ook genieten van de veel betere geluidskwaliteit die Blu-Ray schijfjes vaak bieden. Naast de meerkanaals audiouitgangen zit een IR ingang voor het aansluiten van een infrarood oog ten behoeve van een (systeem)afstandsbediening. Uiteraard is de speler voorzien van een LAN aansluiting. Welke in het geval van de T577 niet alleen bedoeld is voor toepassingen als BD-Live maar tevens nodig is voor de streaming mogelijkheden die de speler biedt. Draadloos koppelen aan een WiFi netwerk kan ook, de speler is voorzien van een ingebouwde draadloze module. Deze module is van de laatste “n” standaard wat tevens streaming van video in HD mogelijk maakt, mits het ondersteunt wordt door het netwerk.
 
 
Voor de digitale uitvoer van beeld en geluid beschikt de NAD T577 over een HDMI uitgang, een optische en coaxiale uitgang beide specifiek voor geluid. Voor schermen of projectors die niet over een HDMI ingang beschikken voorziet de T577 in een component en composiet video uitgang en een extra set (stereo) analoge audiouitgangen. Het netsnoer is afneembaar maar een zogenaamd “brilletjes” exemplaar wat opwaarderen met een ander exemplaar min of meer zinloos maakt. De speler kan met bijna alle gangbare schijfjes overweg behalve SACD. Een vrij logische keuze aangezien NAD, mijn inziens, de T577 niet als een speler ziet voor de rechtgeaarde muziekliefhebber die af en toe film kijkt. Dit is een apparaat voor de filmliefhebber die een groot gedeelte van zijn muziek digitaal opgeslagen heeft en gebruiksgemak verkiest boven het onderste uit de kan op muziek gebied. De T577 kan bovendien foto’s en filmpjes die op een harde schijf opgeslagen zijn weergeven op het aangesloten beeldscherm.
 
Aansluiten en instellen

Om de speler ten volle te benutten dient er niet alleen aansluiting gemaakt te worden met de audioset en het plasmascherm maar ook met het thuisnetwerk. Tevens moet de meegeleverde Nero MediaHome Essentials 4 software op de computer geïnstalleerd worden. Gelukkig beschikt deze NAD T577 over alle benodigde decoders om DTS HD Master Audio en Dolby True HD soundtracks weer te geven over de analoge meerkanaals uitgangen. Ik maak daarvoor gebruik van drie identieke sets Inakustik Rhodos Silver interlinks. Hiermee wordt de speler gekoppeld aan een Marantz SR5600 receiver. Die is op zijn beurt via de pre-out uitgangen verbonden met een vM MA240/PA535 versterkerset welke de Audiovector front en centerspeaker aansturen. De Polk surround speakers worden gevoed door de receiver. Beeld en geluid naar de Panasonic TH42PV45 plasmatelevisie gaat via een Inakustik hdmi kabel. De speler wordt met het standaard meegeleverde netsnoer aangesloten op de gescheiden audiogroep. Nu alle aansluitingen gemaakt zijn kan begonnen worden met het instellen en inregelen van de NAD T577. Ik installeer eerst de Nero MediaHome Essentials 4 software op mijn PC, iets wat probleemloos en snel verloopt.
 
Binnen dit programma kan aangegeven worden welke bestanden gedeeld mogen worden voor weergave via de Blu-Ray speler. Vervolgens start ik de speler op om in het set-up menu waar nodig de instellingen aan te passen aan mijn specifieke situatie. De menustructuur is duidelijk en eenvoudig van opzet. In combinatie met de duidelijke Nederlandstalige handleiding zul je niet snel in de problemen komen bij het instellen van de speler aan je persoonlijke wensen. Enig minpuntje is de beperkte instelmogelijkheid van de analoge meerkanaals Audio uitgang. Zo kan per speaker slechts gekozen worden voor het formaat “groot” of “klein” en is het luidsprekerniveau alleen instelbaar in drie standen: hoog, middel en laag.
 

 
In bassmanagement is helemaal niet voorzien. Jammer omdat de kwaliteit van de analoge uitgangen, NAD kennende, waarschijnlijk goed zal zijn. Verder zijn nagenoeg alle essentiele instellingen te maken en blijft er weinig tot niets te wensen over. Tijd om de speler op zijn merites te gaan beoordelen.

Dagelijkse praktijk met de T577

Het startscherm wat op de plasmatelevisie verschijnt wanneer de speler opgestart wordt laat duidelijk zien voor welke optie gekozen kan worden. Handig is daarbij dat bijvoorbeeld de icoon “movie” niet geselecteerd kan worden wanneer er geen schijfje geplaatst is in de lade. De tray waarop het schijfje geplaatst wordt is afgedekt met een deksel die met behoorlijk lawaai opent en sluit, een onderdeel waarop NAD bezuinigd heeft ten faveure van andere (zwaarwegender) zaken. Positief is de snelheid waarmee de speler opstart. De normaal gebruikte Panasonic DMP-BD30 speler moet een stuk langer nadenken alvorens die bereid is een cd, dvd of Blu Ray te slikken. Het is lastig kiezen, maar de nieuwsgierigheid naar vooral de geluidskwaliteit van de analoge uitgangen doet me besluiten te beginnen met het bekijken/beluisteren van Blu-Ray schijfjes.
   
De Storm is een nieuwe Nederlandse film die verhaalt over de watersnood ramp in 1953. De openingsscène laat een nachtelijke woeste zee zien. Het beeld is diepzwart maar laat wel een goede doortekening zien, het wordt geen grote zwarte vlek. De witte schuimkoppen op de golven zijn scherp afgetekend ten opzichte van het zwart. Spectaculaire bonus is het uiterst transparante geluid van de DTS HD Master Audio soundtrack. De interne decoders van de T577 kwijten zich uitstekend van hun taak. De verstaanbaarheid van de stemmen blijft ook in het geweld van de woedende storm prima overeind. Het beeld is fraai en het wat matte grauwe kleurgebruik in de daglicht scènes versterkt de troosteloosheid en verslagenheid van het overspoelde Zeeland.

Inglourious Basterds is de meest recente en alom geroemde film van regisseur en scenarioschrijver Quentin Tarantino. Een aantal uitgesproken gewelddadige scènes wordt afgewisseld met lang uitgesponnen dialogen. Waar nodig weet de NAD T577 het soms fluisterende stemgeluid kristalhelder weer te geven. Prettig omdat de verbale kat en muisspelletjes tekstueel van dusdanig hoog niveau zijn dat de Nederlandse ondertiteling niet alle finesses overbrengt. Een plotselinge overgang van spraak naar bijvoorbeeld geweervuur wordt probleemloos verwerkt met veel dynamiek. Ook de ruimte waarin dit plaats vindt wordt goed neergezet. Er is duidelijk verschil te horen tussen de beslotenheid van een gelachkamer in een kroeg en bijvoorbeeld de grote bioscoopzaal. Het beeld is prachtig en oogt totaal niet digitaal maar juist filmisch. Niet vreemd wanneer je bedenkt dat de hele rolprent op film is geschoten en niet, zoals als veel hedendaagse films, met digitale camera’s is opgenomen. De NAD T577 laat dit subtiele verschil feilloos zien.
    
Deerhunter is een klassieker die qua verhaal de tand des tijd prima kan doorstaan. Sommige scènes zijn een stuk langer dan heden ten dage te doen gebruikelijk, maar zorgen er wel voor dat de diverse karakters optimaal uitgelicht worden. Het voor Blu-Ray opgepoetste beeld ziet er perfect uit met veel details, prachtige veelkleurige landschappen en fraaie huidtonen. De speler laat zonder omhaal horen dat de 5.1 soundtrack ietwat gedateerd is, het klinkt allemaal wat minder dynamisch en vloeiend. Je luistert bijna naar vijf individuele speakers in plaats van omringd te zijn door geluid. De tand des tijd slaat nog harder toe bij The Graduate welke voorzien is van een stereo soundtrack, wat op zich niets over de kwaliteit zegt. Ook hier is het beeld zeer goed te noemen met prachtige kleuren en verrassend veel details. Het geluid klinkt geknepen en de fantastische muziek van Simon en Garfunkel kent nauwelijks dynamiek en blijft wat op de achtergrond. De T577 verdoezelt dit niet maar laat het pijnlijk precies horen.
 
 
Bij bovenstaande films liet de NAD T577 al zien te behoren tot de spelers die relatief snel opstarten. Iets wat bevestigd wordt wanneer ik als proef op de som Disney’s Cars in de speler plaats. De wachttijd is aanzienlijk korter dan wat ik gewend ben van de al eerder genoemde Panasonic speler. Bij het bekijken van een film of concertregistratie vullen beeld en geluid elkaar aan. Gek genoeg leidt het beeld dan dusdanig af van het weergegeven geluid dat je er een fractie minder kritisch naar luistert. Wanneer ik de speler inzet als cd-speler en er dus geen afleiding is in de vorm van beeld wordt er op ieder slakje zout gelegd.

Muziek via de T577 klinkt zeker niet slecht en zal voor de gemiddelde gebruiker prima voldoen. Deze NAD kent geen specifieke plus of min punten wanneer het op muziek aan komt. Het klankbeeld is evenwichtig met een rustige hoogweergave zonder scherpte. De laagweergave is wat slanker dan wanneer ik dezelfde muziek beluister via mijn vM SA230 SACD-speler die als referentie dient. Niet direct een nadeel wanneer je bedenkt dat veel hedendaagse albums bewust voorzien worden van een boost in het laag. Voorbeeld is het laatste album van de Canadese zanger Michael Bublé Crazy Love. Natuurlijk laat de NAD T577 punten liggen ten opzichte van de bijna 2,5 maal duurdere vM speler op het gebied van detaillering, afbeelding en ruimtelijkheid, maar zwaar aangezet laag in een opname klinkt op de T577 net iets aangenamer. Het karakter van de speler is rustig en smooth wat ook langer luisteren naar muziek tot een prettige bezigheid maakt.

Streamen van beeld en geluid

Het streamen van beeld en geluid naar een a/v set is iets wat razendsnel terrein wint ten opzichte van fysieke dragers. Met de T577 maakt NAD het de gebruiker erg makkelijk dat te implementeren in een bestaande set. Afgezien van een utp kabel, wanneer u niet kiest voor de draadloze optie, hoeven er verder geen extra of speciale kabels aangesloten te worden ten opzichte van een normale Blu-Ray speler. In het menu scherm kun je vervolgens de bestanden benaderen die als “gedeeld” geselecteerd zijn door het geïnstalleerde software programma. De verscheidenheid aan af te spelen bestanden is groot, waaronder JPEG, DiVX, MP3, MP, WMA en LPCM. Voor een volledig overzicht kun je kijken op de website van de importeur www.andbenelux.com . Wanneer ik kies voor muziek krijg ik keurig een overzicht op het scherm van alle beschikbare albums.

Met een druk op de knop kun je kiezen voor een specifiek album en vervolgens, indien gewenst, voor een bepaalde song. De vertraging tussen kiezen en daadwerkelijk afspelen is minimaal. Niet alleen wanneer je een album kiest maar ook bij het skippen in een album. De weergavekwaliteit is afhankelijk van het formaat waarin de muziek is opgeslagen op de harde schijf. De speler is prima in staat dat verschil te laten horen. Moet de muziek meer zijn dan muziekaal “behang”, dan is het raadzaam de bestanden in een zo hoog mogelijke kwaliteit op te slaan. Schijfruimte wordt bijna met de dag goedkoper en hoeft geen belemmering te vormen. Enig nadeel vind ik persoonlijk dat het voor het afspelen van muziek noodzakelijk is het plasmascherm aan te zetten. Weliswaar kun je op het moment dat de muziek eenmaal speelt het scherm uitschakelen, maar wil je een ander album selecteren dan moet het scherm eerst weer aan. Het bekijken van foto’s is uiterst gebruiksvriendelijk en werkt net zo simpel als het beluisteren van muziek. Het bekijken van foto’s via het SD card slot op mijn Panasonic DMP-BD30 laat een iets betere kwaliteit zien, die is echter duidelijk minder gebruiksvriendelijk. Bovendien kun je niet direct alle op de computer opgeslagen foto’s bekijken.
 
Conclusie

Beeld en geluidskwaliteit bij het bekijken van Blu-Ray Discs laat niets te wensen over. Ook eigenaren van een (hoogwaardige) oudere receiver of voorversterker profiteren met de NAD T577 van de HD geluidsformaten.  Door de ingebouwde decoders en prima DAC’s is het meerkanaalsgeluid via de analoge uitgangen van heel goede kwaliteit. Het is prettig te constateren dat zowel de analoge als de HDMI uitgang tegelijk actief zijn, iets wat bij oudere NAD modellen niet altijd het geval was. Praktisch omdat je dan bij het bekijken van een (kinder)film zonder surroundgeluid niet altijd de a/v installatie hoeft te gebruiken. Op het gebied van cd-weergave kan de speler goed meekomen als je in ogenschouw neemt dat de T577 als Blu-Ray speler in de markt gezet door de fabrikant. Grote toegevoegde waarde is de streaming mogelijkheid. Hiermee kun je op eenvoudige wijze muziek, film en fotobestanden die op de harde schijf van een computer of NAS opgeslagen zijn afspelen. Hiermee fungeert de NAD T577 als een moderne juke box zonder ingebouwde harde schijf.

Ben je op zoek naar een mooie Blu-Ray speler en heb je veel muziek en of foto’s digitaal opgeslagen dan is deze NAD T577 een prima keuze. De vraagprijs van 999, - euro is in dat geval zeker concurrerend te noemen.
    
NAD T577 999 euro

Importeur:
AND Benelux
Herastraat 47
5047 TX  Tilburg
Tel. 013-4550955
Fax. 013-4555666
www.andbenelux.com
  
De volgende films werden beschikbaar gesteld door Universal Pictures Benelux:
De Storm
Inglourious Basterds
The Deerhunter
The Graduate

 

vM MA240 geïntegreerde versterker vM PA535 eindversterker vM PHM3 phonotrap vM SA230vM SACD speler Funk Vector draaitafel met RB300 arm Shelter 301 element Panasonic DMP-BD30 Blu-Ray speler Audiovector S3 Signature speakers Audiovector K-C Signature centerspeaker Polk FX3i surround speakers Focal Chorus 705V speakers Panasonic TH42PV45 plasmascherm Marantz SR5600 surround receiver Musical Fidelity V-Can AKG K272HD hoofdtelefoon Bekabeling en accessories: Siltech SQ88G5 Classic Sharkwire SC-L03 interlinks Inakustik Black&White LS1002 luidsprekerkabels Inakustik AC1502-6 stekkerblok Inakustik HDMI kabel Supra Lorad netsnoeren AHP klankmodule Quadraspire QX25 voetjes Quadraspire Q4L audiorack