Dynaudio DM 2/7 monitorluidspreker


Marnix Bosman | 17 juli 2010 | Dynaudio

Het bouwen van luidsprekers is een vak apart. Opvallend veel van die luidsprekers worden in Denemarken gemaakt en/of ontwerpen. Of het nu aan de vruchtbare grond ligt of aan de schone lucht weet ik niet maar opvallend veel luidsprekerbouwers zijn in dit relatief kleine land gevestigd. Dynaudio is één van die fabrikanten die al vele jaren in het topsegment bivakkeert.

Het Deense Dynaudio is nu meer dan 30 jaar actief als bouwer van luidsprekers. In de allereerste modellen maakte Dynaudio nog gebruik van OEM drivers van derden maar al heel snel is het merk eigen luidsprekerunits gaan ontwerpen en bouwen. Die Dynaudio drivers werden vervolgens niet alleen door Dynaudio zelf maar vooral ook weer door andere fabrikanten gebruikt. Vooral in de professionele studiowereld is het gebruik van Dynaudio drivers al vele jaren een gangbare gewoonte. De typische Dynaudio eigenschappen zoals: neutraliteit, snelheid, definitie en precisie zijn kenmerken die voor professionals tijdens de opname en mixage zeer belangrijk zijn. Naast de professionele modellen en luidsprekers voor thuis is het tegenwoordig ook mogelijk om echte Dynaudio`s in je auto gemonteerd te krijgen waarmee bijna alle sectoren van de luidsprekermarkt door het merk worden bediend.



Het merk heeft op dit moment een heel breed aanbod variërend van compacte tweeweg systemen, via middelgrote vloerstaanders tot gigantische state-of-the-art benaderingen zoals de Consequence Ultimate Edition. In dit verhaal houden we het echter betaalbaar met de DM2/7, één van de twee in Nederland verkrijgbare modellen uit de goedkoopste DM lijn.


Monitorluidsprekers

Ik ben al jaren een enthousiaste liefhebber van compacte monitorluidsprekers. Het is zeker niet zo dat ik grote luidsprekers verafschuw, absoluut niet. De eenvoud van een compacte tweeweg monitor spreekt me echter zeer aan en geeft vaak ook hele mooie resultaten. Nieuwe modellen wil ik daardoor graag proberen dus toen er op de redactie de vraag werd gesteld wie er geïnteresseerd was om de nieuwe DM2/7 monitor van Dynaudio te testen, was ik één van de eersten die deze vraag met een `ja` beantwoordde.



Monitorluidsprekers worden vaak aangeduid met de naam `boekenplankluidspreker` maar persoonlijk vind ik deze naam niet handig. Het suggereert namelijk dat zo`n luidspreker makkelijk op een boekenplank tussen de boeken weggefrommeld kan worden maar meestal is dat nou juist akoestisch de minst ideale plek voor zo`n luidspreker. Zeker wanneer de luidspreker is voorzien van een basreflex poort aan de achterzijde is een positionering op een boekenplank vlak tegen een muur juist een hele slechte positie. Zodra een luidspreker tegen de achter en/of zijwand wordt geplaatst wordt het laag versterkt (soms wel meer dan 6dB) waardoor de hele klankbalans uit zijn verband wordt getrokken. Vaak verliest het laag ook nog eens aan definitie. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen is zo`n positionering mogelijk maar dan geeft de fabrikant dat ook duidelijk aan omdat hij zijn luidspreker specifiek voor zo`n toepassingen heeft ontworpen.
Ik ben daarom een voorstander om de term `boekenplankluidspreker` definitief naar het audioarchief te verhuizen en voortaan alleen nog maar te spreken van een compacte monitor.

Een echte Dynaudio

De DM2/7 is een eenvoudige tweeweg basreflex monitor die precies de benadering volgt die ik zo aantrekkelijk kan vinden in een monitor. Zonder frontdoek zie je meteen dat je met een Dynaudio van doen hebt. Dynaudio woofers zijn altijd heel herkenbaar aan het membraan met de typische grote stofkap met aan de rand een klein karteltje. Dynaudio is het enige merk dat dit zo doet. Het membraan van de 17cm (6,5 inch) woofer is een speciale Magnesium Silicaat Polymeer (MSP) die superstijf maar toch heel licht is voor het weergeven van snelle transiënten. Deze speciale constructie wordt ook in veel duurdere Dynaudio modellen gebruikt. Samen met de 28mm softdome tweeter is deze woofer gemonteerd in een zware MDF behuizing met een extra dikke baffle. De zijkanten van de baffle lopen schuin af om de invloeden van diffractie te voorkomen zodat een homogeen afstraalgedrag kan worden gerealiseerd. De behuizing is solide maar verder heel simpel en heeft weer die typische eenvoud zoals veel monitor dat hebben. Door de compacte afmetingen krijgen kastresonanties minder kans en luister je vooral naar de kwaliteiten van de weergevers.



De DM-serie is afgewerkt met fineer en is leverbaar in slechts twee kleuren. De aansluitbussen zijn simpel maar solide en bieden geen biwire mogelijkheid. Voor een luidspreker als dit vind ik dat echter geen enkel probleem. De basreflex poort zit aan de achterzijde ter hoogte van de tweeter en kan eventueel worden gedempt met een bijgeleverde schuim plug die je daarvoor in de poort moet duwen. In de basis ben ik nooit zo`n voorstander van zo`n handeling omdat je de hele werking van de basreflex poort beïnvloedt. Dynaudio levert deze pluggen er echter zelf bij en houdt daar bij het ontwerp ook rekening mee. Met deze wetenschap heb ik er minder problemen mee maar ik raad gebruikers toch aan om eerst vooral met de positionering van de luidspreker te experimenteren voordat je met de schuim plug aan de slag gaat.



Weergave

De DM2/7 is absoluut geen moeilijke luidspreker want zo koud uit de doos klinkt hij al als een klok. De weergave is makkelijk en soepel en er wordt zonder enige moeite een breed en diep geluidsbeeld neergezet. Tijdens mijn luisterexperimenten heb ik verschillende opstellingen geprobeerd waarbij de luidsprekers wel en niet naar binnen werden gedraaid. Tussen al die verschillende opstellingen hoor je wel wat verschillen maar de basis blijft altijd hetzelfde. Het geluidsbeeld is mooi los met ruimte en lucht en komt ook makkelijk los van de luidsprekers en dat is een aantrekkelijke eigenschap.
Deze luidspreker heeft een prettige klankbalans die in het laag ver doorloopt. Ik gebruik al jaren een subwoofer maar ben van mening dat deze ook alleen het echte sublaag voor zijn rekening moet nemen. Het laag van de DM2/7 is zo compleet en diep dat mijn REL sub zich ook alleen met het echte sublaag moet bezighouden. Het weergeven van laag is voor deze Dynaudio`s geen enkele moeite. Het laag is niet superdroog maar wel gecontroleerd en in balans en dus zeker niet geforceerd zoals je bij andere kleine monitors vaak nog wel hoort.

De gebruikte versterkers houden de DM2/7 zonder enige moeite in de hand. De DM2/7 stelt geen bijzonder zware eisen aan de versterker en met 40/50 Watt kan hij al prima uit de voeten. Dat maakt de DM2/7 bijvoorbeeld een uitstekende partner voor de talloze mini en midisetjes die de audiowereld rijk is. En ook in een 5.1 systeem zie ik de DM2/7 wel zitten. De DM2/7 is makkelijk maar hij laat nog steeds alle nuances horen dus een kwalitatief goede bron is en blijft belangrijk. Dit is een goedkopere Dynaudio maar oneffenheden bij de bron laat hij nog steeds haarfijn horen.

Dynaudio`s worden vaak geroemd om hun neutrale weergave en ook dat heeft de DM2/7 in zich. Of je nu liefhebber bent van klassiek, dance, jazz of mainstream pop. Het maakt de DM2/7 niet uit waar je van houdt, hij geeft alle stijlen met evenveel gemak weer. Dus ook voor het beluisteren van die subtiele handelingen die Miles Davis altijd in zijn spel wist te leggen, ben je bij de DM2/7 aan het juiste adres. Alle fraaie muzikale bewegingen op de klassieker `Somethin` Else` samen met Cannonball Adderley komen haarfijn naar voren. Of de altijd spannende zwevingen in de Hammond klanken van Jimmy Smith. De DM2/7 volgt soepel de dynamische overgangen van de blazerssectie naar het warme Hammond orgel. Ook bij Maceo Parker, waar zijn saxofoon en de trombone van Fred Wesley altijd voorop staan, worden de dynamische veranderingen eenvoudig gevolgd. De DM2/7 maakt dat niets uit.

Conclusie

Aan het leveren van kwaliteit hangt altijd een prijskaartje en ondanks dat Dynaudio zeker geen superdure leverancier is, zijn Dynaudio`s zelden goedkoop. Met de DM2/7 is er een trend naar beneden. De Dynaudio`s zijn met hun adviesprijs van 650 euro per paar zelfs zeer aantrekkelijk geprijsd. Voor dat geld krijg je een echte Dynaudio met alle kenmerken die je van een Dynaudio mag verwachten. De DM2/7 is een heel prettig en compleet klinkende luidspreker met precisie en definitie. De weergave is soepel en makkelijk zodat je met gemak uren lekker zit te luisteren. Dit is een perfecte instapper naar de betere hifi en een ideale vervanger voor die sinaasappelkistjes die standaard bij mini- en midisetjes worden geleverd. Loop de DM2/7 dus niet zomaar voorbij. Dit is een echte aanrader.


Adviesprijs: 650 euro per paar

Gebruikte apparatuur:
Dynaudio DM 2/7 monitorluidsprekerTarget luidsprekerstandsLogitech Squeezebox DuetVTL Deluxe voorversterkerRotel RB-1070 eindversterkerLangevin UltraAnalog DACREL Q200 actieve subwooferTara Labs RSC Prime luidsprekerkabelIsotek Sirius aansluitblok