NAD Viso Two - Visueel genoegen


Max Delissen | 25 augustus 2010 | NAD

NAD staat doorgaans niet bekend als een merk dat veel aan design doet. Althans, aan uitbundig design. De strakke, grijze kasten die het merk jarenlang kenmerkten straalden uit dat het wat NAD betreft vooral over de schakeling aan de binnenkant ging, en niet om de verpakking.

De afgelopen jaren kwamen er voorzichtig wat `andere` apparaten uit de koker van de NAD ontwerpers. De L-serie week vanaf 2001 al flink af met de zilveren kleur en de ellipsvormige displays en cd/dvd lades, maar als je door je oogharen keek zag je nog steeds een echte NAD. Met de MASTER series doorbrak het merk de traditie van strak gestileerde kasten voor het eerst op grondige wijze. Begin 2008 toonde de Nederlandse importeur AND Benelux op de ISE beurs in Amsterdam voor het eerst een tweetal alles-in-één dvd-receivers die nog radicaler breken met de ontwerpprincipes van NAD.


Foto: AudioNord

De VISO TWO en de VISO FIVE lijken in niets meer op wat men van NAD gewend is. Sterker nog; als ze in een kast zijn ingebouwd zal het zelfs een verstokte NAD fan moeite kosten om ze van twee meter afstand te identificeren, omdat het welbekende logo niet meer op het voorfront is geplaatst, maar boven op het apparaat. Hieruit blijkt dan ook dat het volgens de ontwerpers niet de bedoeling is om het apparaat ergens weg te stoppen. Het mag (nee, het moet) gezien worden.

Ik sprak net over het logo dat niet meer op het voorfront zit, maar er is eigenlijk geen echt voorfront meer bij de VISO serie. De dikke aluminium voorkant (fraai geborsteld en chique zwart van kleur) loopt namelijk met een sierlijke ronding direct over in de bovenste afdekplaat van het apparaat. In de bovenplaat zijn veertien vierkante gaten met afgeronde hoeken gefreesd voor de ventilatie, keurig voorzien van een stevig roostertje. Precies in het midden, op de plek waar het vijftiende gat had kunnen zitten, is het oversized logo gemonteerd.

Ook het display loopt mee in de ronding van de voorkant/bovenkant (fraai!), en direct onder het display is de van een blank aluminium afdekplaatje voorziene dvd-lade geplaatst. Blank aluminium is ook de kleur die is gebruikt voor de twee draaiknoppen en het navigatiepaneel, en de kleine glanzend zwarte bedieningsknopjes hebben ook een blanke aluminium omranding. Het klepje dat de front-ingang en de hoofdtelefoonaansluiting afdekt is overigens ook voorzien van een (geborsteld zwart) aluminium laagje. Een klein maar significant detail dat aangeeft hoeveel aandacht er aan het ontwerp is gegeven.


Foto: AudioNord

De DALI MOTIF luidsprekers die in deze test beluisterd worden hebben ook een afgerond design, en wat dat betreft passen ze uitstekend bij de `zachte` vormgeving van de VISO. De MOTIF serie heeft een gewelfde metalen behuizing, die naar keuze in hoogglans wit of hoogglans zwart is uitgevoerd. Het is een echte homecinema-luidspreker die een paar zeer slimme ontwerpdetails heeft voor de plaatsing in een meerkanaals set. Op de kast zelf zitten geen klemmen of andere inputs voor de luidsprekerkabel. Die zitten namelijk onder op de voet waar de luidspreker in diverse posities in geklikt kan worden.

Die voet dient overigens wel aan de muur bevestigd te worden. De MOTIF is voorzien van een gesloten kast, en gezien de relatief kleine afmetingen is plaatsing dicht bij de muur dus een goed idee ter ondersteuning van de lage tonen. In de voet kan luidsprekerkabel met een diameter van maximaal 2,5 mm² geschroefd worden, maar 1,5 mm² lijkt me een realistischer optie. Als er in de muur weggewerkte luidsprekeraansluitingen voorhanden zijn kan de MOTIF dus worden gemonteerd zonder één kabel in het zicht.

In de praktijk

De VISO TWO is, de naam zegt het eigenlijk al, een tweekanaals dvd-receiver. Of eigenlijk 2.1 kanaals, want er kan natuurlijk een subwoofer worden aangesloten. Achterop de VISO is een groot aantal aansluitingen te vinden. Naast de twee luidsprekeruitgangen is er een keur aan video-outputs te vinden (van composiet tot HDMI), en ook aan video-inputs ontbreekt het niet (composite, S-VHS en component), die worden aangevuld met een audio-ingang voor het desbetreffende apparaat (bijvoorbeeld een satelliet-tuner of videorecorder). De VISO TWO heeft, naast een coaxiale digitale output ook een coaxiale en optische digitale input, waarop bijvoorbeeld een spelcomputer of een satelliettuner kan worden aangesloten.

Er zijn ook twee inputs die specifiek voor NAD randapparatuur zijn gemaakt. De NAD DB1 DAB-Adapter kan via een soort mini-dinplug op de VISO TWO worden aangesloten, en er is ook een poortje voor de NAD IPD 1 iPod dock. Een antenne-aansluiting, een geschakelde AC outlet en een RS232 poort voor software updates completeren het verhaal.


Foto: AudioNord

De eerste cd verdwijnt in de lade, die overigens zeer soepel en geluidloos naar binnen en naar buiten loopt. Het dvd-loopwerk in de VISO is vermoedelijk een exemplaar dat ook in computers gebruikt wordt. Waarmee niet gezegd is dat dat niet deugt, want ook die dingen komen in verschillende kwaliteiten. Omdat er meerdere soorten schijfjes in dit loopwerk kunnen worden afgespeeld duurt het relatief lang voordat de cd is ingelezen. Na ongeveer tien seconden kan de Play knop worden ingedrukt, en blijkt de VISO over aardig wat muzikaliteit te beschikken.

Het geluid komt mooi los van de luidsprekers (ook een verdienste van de DALI MOTIF overigens), en er is veel kracht en souplesse. Wat dit betreft hoeft de VISO zich werkelijk niet te schamen. Er is volgens de importeur ook duidelijk ingezet op goede audiokwaliteit, en dat hoor je. Diverse soorten muziek worden met aanstekelijk enthousiasme weergegeven, en al snel sta ik in air-guitar mode met mijn hoofd te zwiepen.

Goed...beeld dan. De VISO werd via de HDMI uitgang op de plasma hier ten kantore aangesloten, en na enig gepruts (ik geef toe, ik ben vooral een muziekmens) was er een fraai plaatje te bewonderen. De VISO kan een maximale beeldresolutie van 1080i afgeven, maar in dit geval gaf ik de voorkeur aan 720p, wat net iets meer rust in het beeld bracht. De kleuren zijn op het oog fraai, lopen niet in elkaar over, en diagonale lijnen zijn strak en nauwelijks gerafeld (collega`s die meer in de wondere wereld van de beeldweergave zijn ingevoerd noemen dat Jaggies). Ook bij snelle beeldwisselingen volgde de VISO uitstekend, al werkt het gebruik van een plasma-televisie wel in het voordeel van de aangesloten dvd-speler.


Foto: AudioNord

De weergave van het geluid kan ook met een DVS (Dolby Virtual Speaker) codering. Dat is een soort surround met twee luidsprekers waarbij ons brein wordt gefopt met uiterst geavanceerde fase-trucjes, zodat er een illusie van rondomgeluid ontstaat. Eerlijk gezegd ben ik geen fan van zulke systemen, maar het werkt wel. Tot op zekere hoogte weet ook de VISO een illusie van surround op te wekken. Als u liever `The Real Thing` heeft kunt u overigens beter de VISO FIVE aanschaffen.

Op- of aanmerkingen zijn er ook, al vallen ze reuze mee. De fraaie afstandsbediening (NAD levert de programmeerbare HTR6 uit eigen huis mee) is standaard zo geprogrammeerd dat er geschakeld moet worden tussen de dvd-modus en de AMP modus als je tijdens het kijken naar een film wilt wisselen van surround mode. Maar dat is via de macro-optie van de HTR6 opnieuw te programmeren, dus deze spijkers op laag water mogen lekker doorroesten.

Zowel de VISO TWO als de MOTIF hebben me op vrijwel alle fronten weten te verrassen. Met goede geluidskwaliteit, fraai beeld (geldt ook voor de luidsprekers, en die woordspeling moet u me maar vergeven), en een buitengewoon fraai en functioneel nieuw design wil ik graag een opgeheven duim uitdelen aan deze set.