Arcam rCube


Marc Brekelmans | 17 december 2010 | Arcam

Wat de letter i is voor Apple, moet de letter r voor het Britse audiomerk Arcam worden. Het afgelopen jaar heeft Arcam de eerste producten met de letter r voor de naam geïntroduceerd. Zo zagen we eerder dit jaar de bijzonder goede Arcam rDac op de Nederlandse markt verschijnen, gevolgd door de rWand, rWave en de hier besproken rCube.

De rCube is een draagbare iPod Dock met een twist: hij kan namelijk veel meer dan de muziek die op een iPod staat afspelen. De rCube speelt muziek vanaf iedere bron die gebruik kan maken van de Aux-ingang op de achterzijde. Met behulp van de rWand of rWave dongle kan de rCube zelfs draadloos muziek streamen, maar daarover later meer.



Door zijn relatief bescheiden afmetingen (20x20x20cm), lage gewicht (7,2kg) en geïntegreerde handvat is de rCube zeker portable te noemen, maar desondanks te groot en te zwaar om rugzaktoeristen te verleiden de rCube mee te nemen op vakantie. Nee, de draagbaarheid van de rCube zal zich vooral beperken tot de eigen woning. Een belangrijk deel van het gewicht komt op het conto van de accu, die volgens opgaaf van Arcam de rCube in staat moet stellen om acht uur onafgebroken muziek te maken. Genoeg dus om de rCube tijdens een tuinfeestje als muziekbron te gebruiken. En dat is weer leuk voor de visite die eenvoudigweg de eigen iPod in kunnen prikken om hun favoriete muziek uit de rCube te laten schallen. De zwaar verstevigde MDF-behuizing brengt heel wat gewicht in de schaal en moet daardoor bijdragen aan een onvervormd geluid.



Op de achterzijde van de rCube vinden we van rechts naar links een Power knop, een ingang voor de meegeleverde adapter, een USB-poort (uitsluitend voor firmware upgrades), een component video uitgang, een Bass knop, een composiet video uitgang en een Aux-ingang. De Aux-ingang maakt de rCube geschikt om andere bronnen aan te sluiten met behulp van een 3,5mm connector. Met de Bass knop kun je de laagweergave aanpassen aan je persoonlijke smaak of aan de plek waar de rCube staat. Het bedieningspaneel aan de bovenzijde van de rCube is er een van het aanraakgevoelige type en werkt erg prettig.



Van links-naar-rechts dienen de knoppen op het bedieningspaneel om te schakelen tussen de Aux-ingang of de iPod connector, het kiezen van een draadloze verbinding met een aangesloten rWand, rWave of rCube, het in standby zetten van de rCube en kun je met de laatste twee knoppen het volume regelen.



De rCube heeft in totaal vier luidspreker-units: een woofer/midrange en een tweeter per zijde. Deze luidsprekers zijn onder een hoek in de MDF behuizing geplaatst om de spreiding van het geluid te verbeteren. De rCube is dan ook een echt stereo-apparaat, al is het stereo-effect door de geringe afstand tussen het linker- en rechterkanaal beperkt. Plaatsing in een hoek kan het stereobeeld nog enigszins verbeteren omdat dan gebruik kan worden gemaakt van wandreflecties. De ingebouwde versterker stuurt 35watt per kanaal naar de woofers en 10 watt per kanaal naar de tweeters.

KLEER

Als iPod dock werkt de rCube als ieder ander docking station: je plaatst de iPod op de speciale dock-connect en je bent klaar om van muziek te genieten. Het nadeel van ieder docking station is natuurlijk dat je vanaf de luisterpositie het display nauwelijks kunt lezen. Zelfs met de bijgeleverde afstandsbediening blijft het dan gissen wat je aan het doen bent op je iPod. Arcam heeft daar een oplossing voor bedacht: de rWand.


Arcam rWand

De rWand plaats je in de 30-pins connector onderop je iPod en vervolgens maak je een draadloze verbinding met de rCube. Dat is simpelweg een kwestie van de Wireless toets op de rCube indrukken - dat kan zelfs met de bijgeleverde afstandsbediening - en de techniek doet de rest. Tussen de rWand en de rCube wordt een eigen KLEER netwerk opgebouwd. Datzelfde KLEER netwerk kan ook een verbinding opbouwen tussen een pc en een rCube - via de rWave - of tussen rCube’s onderling. In dat laatste geval zal één rCube dienen als basisstation en kunnen er via het basisstation nog maximaal acht andere rCube’s aangesloten worden. Ook hierbij is het een kwestie van de Wireless knop indrukken en de rCube zoekt zelf naar aangesloten apparaten.


Arcam rWave

De rWave is op eenzelfde manier te gebruiken om muziek van je pc te streamen naar de rCube: je steekt de rWave in een vrije USB-poort, selecteert de Wireless optie op de rCube en het werkt. In enkele gevallen - bijvoorbeeld bij gebruik van een Mac - moet je alleen nog even de pc vertellen dat hij het geluid via de rWave uit moet sturen. Maar in de praktijk is dit dermate eenvoudig dat je binnen 2 minuten van start kunt gaan met het streamen vanaf je pc. 
Klein kritiekpunt: in mijn op de zolder gelegen kantoor is het signaal van het wifi-netwerk niet supersterk. Bij het inschakelen van het draadloze KLEER netwerk van de rCube lijkt deze het standaard wifi-signaal enigszins weg te drukken, wat resulteert in drop-outs tijdens het afspelen vanaf de windows laptop op mijn kantoor. Mijn Macbook heeft hier overigens minder last van. 


In gebruik

Zoals gezegd: het installeren van de rCube is erg eenvoudig en binnen 10 minuten had ik alles werkend. Van importeur Audiac had ik voor de gelegenheid zelfs twee rCubes ter beschikking gekregen, zodat ik ook de opstelling kon testen waarbij één rCube als basisstation dient voor een tweede rCube...en dat is een erg leuke optie. Nu kon ik in twee ruimtes dezelfde muziek spelen (synchroon) vanaf een enkele bron. rWave in de laptop, iTunes aanzetten en spelen maar.
 Dat er goed over de rCube is nagedacht blijkt uit het geïntegreerde handvat dat tevoorschijn komt als je het klepje aan de bovenzijde openklapt. Aan de ene kant van het klepje steek je de iPod, aan de andere kant van het klepje ontstaat een ruimte waar je je vingers in een daarvoor gemaakte uitsparing kunt steken. Erg handig!



Het is aan te raden de rCube dicht bij een wand te plaatsen om de laagweergave wat meer body te geven. Mocht dat niet mogelijk zijn dan kun je met de bass-knop aan de achterzijde de laagweergave aanpassen. Maar heb je eenmaal de juiste instelling gevonden dan klinkt de rCube zeer volwassen. 
Topklasse versterking - naar men zegt van eenzelfde kwaliteit als Arcam gebruikt in de FMJ serie - en een doordacht ontwerp zorgen voor een helder en gedetailleerde muziekweergave. Handig is bovendien de beveiliging die ervoor zorgt dat de rCube niet snel overstuurd zal worden. Een veilig gevoel tijdens feestjes waar iedereen te pas en te onpas het volume omhoog kan draaien.


Conclusie

Met de rCube heeft Arcam één van de beste iPod Docking Station van dit moment afgeleverd. Het is zonder meer het meest veelzijdige docking station dat ik ken, en dat zonder nodeloos ingewikkeld te worden. Tel daar het zeer fraaie uiterlijk - de rCube is leverbaar in hoogglans zwart of wit - bij op en je hebt een regelrechte winnaar. Ik kan de rCube dan ook van harte aanbevelen.