Sony SMP-N100 Network Media Player


Marc Brekelmans | 31 januari 2011 | Sony

Voor de meeste lezers van HiFi.nl is het streamen van muziek geen onbekend fenomeen meer. Dat zou het tenminste niet meer mogen zijn na alle artikelen die er het afgelopen jaar op HiFi.nl over zijn verschenen. Mocht je toch iets gemist hebben, in onze streaming special kun je alles makkelijk terugvinden.

Ook ik heb - inmiddels al weer ruim een jaar geleden - die stap naar streaming audio gemaakt. En naar volle tevredenheid mag ik zeggen. En zoals het eigenlijk altijd gaat: als iets goed werkt en je er veel plezier aan beleeft, wil je meer. Het persbericht dat Sony uitstuurde over een streaming video apparaat dat via wifi (802.11 b/g/n) werkt, trok dan ook meteen mijn aandacht. Die wifi optie is in mijn geval erg belangrijk, aangezien ik geen mogelijkheid heb mijn streaming devices bedraad aan te sluiten. Een mailtje naar Sony was vervolgens voldoende om de SMP-N100 in huis te krijgen.



De SMP-N100 wordt door Sony een Network Media Player genoemd en kan een heel scala aan digitale bestanden afspelen. Foto’s, video, muziek en zelfs YouTube filmpjes en  televisieprogramma’s zijn met de SMP-N100 te bekijken en te beluisteren.

De installatie van de SMP-N100 is eenvoudig: met een HDMI-kabel op je televisie aansluiten en je netwerkinstellingen maken. Een kind kan de was doen en na een paar minuten heb je het geheel draaiend. Zelfs mensen die over een televisie beschikken zonder HDMI-ingang kunnen de Sony aansluiten, de speler heeft namelijk ook een component- én een composiet uitgang. Een optische digitale uitgang maakt de speler geschikt om bijvoorbeeld aan te sluiten op een externe DAC. 
Bij het maken van de netwerk-instellingen worden meteen alle in het netwerk aanwezige DLNA-apparaten herkend. Ook mijn Synology Diskstation NAS verschijnt meteen in het menu van de Sony. De GUI is trouwens eenzelfde Crossbar-menu als die je vindt op Sony Bravia televisies en de PS3. Maar helaas zijn de gedeelde mappen van mijn MacBook Pro nergens te vinden: Apple ondersteunt namelijk het DLNA protocol niet.



Na het opstarten van de Network Media Player heb je de beschikking over programma’s van SBS6, Veronica en Net5. De keuze aan programma’s is echter beperkt. Het zijn voornamelijk eigen producties die op deze zenders te bekijken zijn. Wel erg handig is de aanwezigheid van het NOS journaal, waarbij je kunt kiezen uit diverse tijdstippen van uitzending. Voor kinderen is ook het jeugdjournaal toegankelijk. Naast de Nederlandse commerciële zenders vind je ook zenders als Eurosport, WIRED, Blip.tv, Epicurious.com en Style.com. Leuk is de mogelijkheid filmtrailers te bekijken via Concierge en natuurlijk de toegang tot YouTube. Een handige functie, vooral bij YouTube filmpjes, is de mogelijkheid een ruisonderdrukking voor het videosignaal in te schakelen. Daarmee knapt de beeldkwaliteit aanzienlijk op.

Muziek is er van het Berliner Philharmoniker - waarvoor je een betaalde account moet aanmaken - en podcasts van National Public Radio met heel veel jazz, klassiek en een beetje pop.

Streaming

Na wat rond gekeken te hebben in het internet-aanbod wordt het tijd bestanden uit de eigen collectie af te spelen. Foto’s die ik op de NAS heb staan worden in zeer hoge kwaliteit weergegeven. Beperkingen in weergavekwaliteit moeten gezocht worden in de camera of de kwaliteiten van je beeldscherm. Met scherpe foto’s is de kwaliteit simpelweg overdonderend. Gelukkig toont de SMP-N100 de foto’s in mappen en kun je ook op recent toegevoegd of op datum zoeken. Die ene speciale foto is daardoor simpel en snel te vinden.

Als ik echter mijn muziek wil benaderen krijg ik de melding dat er geen geschikte bestanden zijn gevonden. Als ik het nakijk op de Sony website blijkt de SMP-N100 inderdaad geen FLAC te ondersteunen. Ook tracks in Apple Lossless worden door de SMP-N100 niet herkend. Wat mij betreft een gemiste kans, aangezien deze formaten steeds populairder worden. Collecties in mp3, AAC, WMA en LPCM (waarmee Sony WAV bedoelt) worden echter wel door de SMP-N100 herkend. 
De Sony beschikt intern over een 16 bit / 192kHz DAC en zet, voor mensen met een externe DAC, een signaal met een bitrate en samplingfrequentie tot maximaal 24bit/96kHz op de optische digitale uitgang. Theoretisch dus een ideale streamer voor hifi-toepassingen….als je tenminste ook FLAC of Apple Lossless bestanden af zou kunnen  spelen. 



Bij het streamen van video vanaf een harde schijf kun je gebruik maken van DivX(HD), MKV of AVCHD bestanden. De beeldkwaliteit is daarbij - afhankelijk van het bronmateriaal - zeer goed te noemen. Toch zit ook hier weer een addertje onder het gras: bestanden uit de populaire MKV multimedia container zijn uitsluitend via de USB-ingang op het frontpaneel van de SMP-N100 af te spelen.

Filmliefhebbers zullen wel zeer in hun nopjes zijn met het feit dat de Sony HD audio formaten als Dolby TrueHD en DTS- HD master Audio kan decoderen en uitsturen over de optische digitale uitgang en eventueel een downmix van deze formaten over de stereo-uitgang kan uitsturen.


Conclusie

De Sony SMP-N100 is op het eerste oog een echte allround mediaspeler: audio, video, foto’s, televisieprogramma’s en zelfs de populaire YouTube filmpjes kunnen met de SMP-N100 op de het televisiescherm getoverd worden. Het kastje is netjes afgewerkt en klein. Het zal dus niet snel een belemmering zijn de speler in de buurt van de televisie te plaatsen. Ook met de wifi-mogelijkheid en de fraaie en uiterst intuïtief te bedienen crossbar-interface scoort de Sony mediaspeler punten. Wel heeft de bediening wat eigenaardigheden. Zo kun je bij het doorspoelen van een programma niet een tweede keer op forward-toets drukken om het spoelen te stoppen. Daarvoor moet je de play-toets indrukken, wat spoelen binnen video-content een regelrechte nachtmerrie maakt. Ook kwam het enkele malen voor dat foto’s in een map niet herkend werden door de SMP-N100, wat dan bij een volgende poging wel gewoon lukte.

Een jaar eerder zou de SMP-N100 een voorzichtige aanbeveling verdiend hebben. Maar helaas voor Sony staat de techniek, en vooral de concurrentie, niet stil. De voor kwaliteitsbewuste muziekliefhebbers essentiële lossless formaten FLAC en ALAC worden door de Sony niet ondersteund, net zoals kwaliteitsbewuste videofielen de afspeelmogelijkheid van mkv bestanden vanaf een netwerk harde schijf zullen missen.
 
Maar dat neemt niet weg dat voor de gemiddelde Nederlander - zover die bestaat - de SMP-N100 ruimschoots zal voldoen om de mp3 collectie, video`s geschoten met een AVCHD camcorder, YouTube filmpjes en de vele vakantiekiekjes op het grote scherm af te spelen. Leuke bijkomstigheid zijn de ‘uitzending gemist’ programma’s van het NOS journaal en de SBS-groep. 

Maar voor serieuze muziek- of filmliefhebbers schiet de Sony SMP-N100 helaas op punten tekort. 

 

Prijs:

Consumenten adviesprijs: 130 euro