Philips Harmony DCD8000


Marc Brekelmans | 28 november 2011 | Philips

Mei 2010: op de redactie van HiFi.nl wordt een doos afgeleverd met daarin het nieuwe Mci900 SoundSphere systeem van Philips. Een systeem dat tijdens de officiële introductie in Barcelona eerder dat jaar een zeer behoorlijke indruk op mij had gemaakt.

Ontdaan van breinvertroebelende zaken als zonneschijn, heerlijk Spaans eten en koele glazen witte wijn, wist het kleine Philips setje ook op de redactie van HiFi.nl te overtuigen. Als er ruim een jaar later weer een Philips mini-setje arriveert weet de huidige hoofdredacteur meteen wie hij moet benaderen voor een recensie.

Ik heb de foto’s van de Mci900 nog eens terug gekeken: een glimmende afwerking en bijna alleen maar afgeronde hoeken gaven het kleine Philips setje een ietwat vreemd uiterlijk. Zeker als de luidsprekers, waarbij de tweeters als ogen-op-stokjes boven de horizontaal geplaatste woofer zweefden, de Mci900-apparaten flankeerden.


De hier besproken Philips Harmony DCD8000 set oogt een stuk strenger en zakelijker. De luidsprekers zijn redelijk conventioneel, en vertonen een oppervlakkige overeenkomst met de nieuwe PM1 luidsprekers van Bowers & Wilkins. De gele Kevlar-achtige midrange/woofer met een diameter van 13 centimeter, een half-vrijstaande 2,5 centimeter tweeter in een heftig verchroomde behuizing en een grote baspoort aan de voorzijde lijken de Harmony luidsprekers rechtstreeks uit het Bowers & Wilkins magazijn te komen. Maar in tegenstelling tot zijn high-endige dubbelganger is de afwerking van de Philips luidsprekers hooguit ‘netjes’ te noemen. Het kastje is omtrokken met een van een lichte structuur voorziene zwarte krimpfolie, waaruit de bevestigingspinnetjes voor de frontjes steken. Deze pinnetjes doen me onmiddellijk denken aan de plankdragers die je in Ikea kasten tegenkomt. Erg fraai kan ik het niet noemen, maar functioneel is het wel. De nominale impedantie van de Harmony luidsprekers is volgens opgaaf 6 ohm en het rendement ligt op 86dB (1W/1m).

De luidsprekers kunnen uitsluitend single-wired aangesloten worden op de van een kunststof isolatie voorziene terminals. Zowel blanke draad als banaanstekkers en spades kunnen gebruikt worden, en bij het aandraaien van de klemmen blijkt dat de grip op de terminals zelfs uitstekend is. Daar verdienen ze in Eindhoven een paar extra punten mee.


Om die meteen weer te verliezen met de gebruikte luidsprekerklemmen op de versterker. Die zien er weliswaar minstens even indrukwekkend uit, maar zijn zeer lastig te gebruiken met de bij de Harmony-set geleverde blanke draad. Voor banaanstekkers zijn ze overigens uitstekend geschikt, maar wie gaat die in combinatie met een set in deze prijsklasse gebruiken? Het is wel zaak goed op te letten bij het aansluiten van de meegeleverde luidsprekerkabels. Deze zijn namelijk niet van een duidelijk zichtbare codering voorzien, zodat het onbedoeld verwisselen van de plus en de min - met alle fase-problemen van dien - op de loer ligt. Bij nadere inspectie blijkt dat de ene ader een net iets donkerdere, naar het rood neigende, kleur heeft, terwijl de andere helder zilver is.

De klasse-D versterker zelf levert volgens Philips een vermogen van 2 x 80 Watt (RMS), al lijkt me dat redelijk optimistisch. Verdere meetgegevens ontbreken, dus neem ik het voor kennisgeving aan.

Het meest in het oog springende detail van de Harmony is de iPod dock (made for iPod) aan de bovenzijde van het apparaat. Deze accepteert namelijk niet alleen alle modellen iPod, ook de iPad moet er een plekje kunnen krijgen. Naast het afspelen van deze iDevices kan de Harmony DCD8000 muziek weergeven via de bijgeleverde dvd-speler, de ingebouwde FM-tuner of vanaf een op het front aangesloten USB-device. Ook foto’s en films die op DVD - inclusief DivX ultra - of USB-opslagapparaten staan kunnen zonder veel omhaal naar een televisie getransporteerd worden. Voor deze beeldoverdracht heeft de DCD8000 een HDMI en een composiet-video uitgang. De op de achterzijde gepositioneerde coaxiale digitale uitgang kan gebruikt worden om de dvd-speler met een AV-receiver te verbinden. Op de achterzijde vinden we ook nog een 3,5mm aansluiting voor een MP3-speler of ander draagbaar apparaat.


Bijzonder is de ingang met het label ‘DEMO’, die alleen gebruikt kan worden in combinatie met een speciaal apparaatje dat in het bezit is van Philips dealers. Blijkbaar kan een winkelier met dit kastje alle mogelijkheden van de Harmony DCD8000 demonstreren. Niet gebruiken dus.

Aan de slag

Het mag gezegd worden: de twee kastjes waaruit de Harmony DCD8000 is opgebouwd zijn erg mooi afgewerkt. Geborsteld aluminium en strakke lijnen die aan de zijkanten met een elegante boog in het front overlopen. De grote volumeknop licht subtiel op bij het wijzigen van het geluidsniveau, maar helaas wel met een flinke tijdsvertraging. Dat geluidsniveau is in 40 stappen te regelen voordat het display aangeeft dat het maximum is bereikt. Goed voor de levensduur van de luidsprekers, maar voor liefhebbers van wapperende broekspijpen ruimschoots onvoldoende.

De verbinding tussen dvd-speler en versterker wordt gevormd door een speciale kabel waarover zowel signaal als stroom voor de dvd-speler wordt getransporteerd.

Muziekliefhebbers als we zijn hebben we de beeldkwaliteit van deze set niet serieus beoordeeld. Het volstaat wat mij betreft om te zeggen dat er weinig op aan is te merken. Nee, het is de geluidskwaliteit waar we erg benieuwd naar zijn. Daarvoor gebruiken we naast de dvd-speler van de set ook de USB-ingang (uitsluitend MP3/WMA) en de AUX-ingang waarop we een Squeezebox Classic hebben aangesloten. Materiaal dat via de Squeezebox wordt aangeleverd is in het verliesvrij gecomprimeerde FLAC-formaat opgenomen.


Als je de tuner voor het eerst in gebruik neemt gaat deze in de ‘auto install’ modus. Door op de ‘play’ toets te drukken gaat de Harmony op zoek naar aanwezige radiostations en zet die automatisch in het geheugen. Erg handig en goed doordacht. Met het bijgeleverde antenne-kabeltje is de kwaliteit van de radiozenders die uit ‘de lucht’ geplukt worden zeer behoorlijk. Op de beste stations haast storingsvrij, op de wat zwakkere zenders met een lichte ruis op de achtergrond.

Ook de MP3-bestanden die ik via de, netjes met een dekseltje afgewerkte, USB-ingang op het front afspeel klinken zeer behoorlijk. Ook heeft de Philips geen probleem met de eveneens op de stick aanwezige data-bestanden. Feilloos start de Harmony met de eerste track. De geluidskwaliteit van de MP3’s is zelfs verrassend te noemen. Dynamiek is natuurlijk beperkt, maar het geheel klinkt redelijk volwassen en natuurlijk. Het laag is wat ongedefinieerd en wollig, maar het middengebied is schoon en correct. De meeste kopers van een Harmony set zullen zonder meer tevreden zijn met de geboden geluidskwaliteit via de USB-ingang.


De verwachtingen voor muziekweergave via de dvd-speler en de Squeezebox liggen een stuk hoger. De marketing-blurp op de doos belooft namelijk dat de Harmony Hifi ‘Natural, true-to-life sound’ biedt. Een gewaagde bewering. De Harmony maakt volgens Philips ook nog eens gebruik van ClariSound. Volgens Philips zorgt ClariSound er middels de (half) buiten de kast geplaatste tweeters voor dat de hoge tonen minder gebundeld worden en daardoor ruimtelijker klinken.

Luisteren dan maar

Voor het luistergedeelte gebruik ik uitsluitend de Squeezebox Classic en de Harmony dvd-speler. Ludovico Einaudi mag met zijn spannende mix van klassieke en elektronische muziek het spits afbijten. Meteen valt de goede plaatsing in de breedte op. Het systeem weet een realistische geluidsbubbel tevoorschijn te toveren, zeker gezien de relatief kleine luisterruimte en de korte afstand tot de luisterpositie. De lage tonen zijn vol en rond, maar eendimensionaal, alsof alle lage tonen dezelfde frequentie hebben. Het hoog sprankelt, is helder en geeft de illusie van detail en ruimte. Maar het is verfijning en subtiliteit die ontbreekt. Zo lijkt de cello in Nightbook slechts bespannen met twee snaren en zingen de aanslagen op de rechterkant van het klavier nogal prominent door de ruimte. Het album is nog maar een paar nummers op weg als ik naar de afstandsbediening grijp. De onrust in het geluidsbeeld en de opdringerige hoge noten werken vermoeiend.



Mainstream pop/rock als Dire Straits dan maar. Heerlijke muziek, niet al te lastig weer te geven en voor eeuwig met Philips verbonden sinds de introductie van de Compact Disc. En snel luister ik op het maximale niveau naar Private Investigations, nog steeds een van mijn favoriete Dire Straits tracks. Maximaal betekent op de Harmony volumestand 40, en dat is in dit geval eigenlijk te weinig. Snelle plukken op de Spaanse Ramirez gitaar begeleiden Knopfler’s stem die ergens in het midden zweeft. Details zijn weer overduidelijk hoorbaar - zoals het brekende glas in de achtergrond - maar maken de hoge tonen tegelijkertijd haast onaangenaam scherp. In het sfeervol en zacht gespeelde intro is het geluidsbeeld nog open en heeft het een prettige klankkleur, maar al snel wordt bijvoorbeeld de op de achtergrond bespeelde marimba weggedrukt door gitaar en keyboards. Op betere, en duurdere, installaties is die marimba in dit gedeelte van het nummer nog goed te volgen. Op de Harmony set moeten we echter ruim 3,5 minuut wachten voor we de marimba in volle glorie kunnen beluisteren.

Conclusie

Met de Harmony DCD8000 heeft Philips een zeer aardige muziekinstallatie voor relatief weinig geld op de markt weten te brengen. In deze prijsklasse zelfs een van de betere. Maar dat wil niet zeggen dat er niets aan te merken is op de Harmony set. Philips heeft er duidelijk voor gekozen om een aansprekende ‘sound’ neer te zetten. De luidsprekers geven een redelijk diep en dynamisch laag en zijn aan de bovenzijde van het frequentiebereik snel en helder. Het middengebied speelt in deze een onopvallende rol. Een ‘populaire afstemming’ heet dat dan in marketingtaal. Dat de laagweergave daarmee veroordeeld wordt tot een ‘one-note-bass’ en het hoog af en toe als een zingende zaag tekeer gaat moeten we op de koop toenemen. Al dat detail geeft wel de door het ClariSound-logo beloofde illusie van ruimtelijkheid. Kortom, leuk voor de studeerkamer of als eerste setje voor de kinderen. Maar echte muziekliefhebbers kunnen beter nog even doorsparen.