Yamaha R-S700 Stereo Receiver


Ralf Neels | 04 juni 2012 | Fotografie Fabrikant | Yamaha

Vroeger had je de zware, zilveren stereo versterkers met grote knoppen aan de voorkant. Yamaha komt nu met de R-S700, een nostalgisch ogende versterker in een nieuw jasje.

De R-S serie komt in drie modellen, R-S300, R-S500 en R-S700. De 700 is het vlaggenschip van deze serie. De versterker heeft onder andere Variabele Loudness Control, CD direct versterking, een iPod dock connectie, SIRIUS (satelliet) Radio Ready, veertig programmeerbare radio presets en Zone 2 Control voor uitbreiding naar een andere ruimte.

De R-S700 ziet er uit alsof je terug gaat naar de jaren `70. Een grote, zilverkleurige aluminium voorplaat siert het uiterlijk. De stalen draaiknoppen van vroeger zijn echter vervangen door kunststof knoppen en er zit een multifunctionele LCD display in plaats van een analoge tuner-display om de zenders af te stemmen.

De knoppen voelen niet goedkoop aan. Yamaha heeft op de kwaliteit van de materialen en de afwerking gelet, en niet alleen aan de buitenkant. Binnenin de versterker vind je ToP-ART (Total Performance Anti-Resonance Technology), een symmetrische lay-out voor de best mogelijke geluidsweergave op een anti-resonantie basis gebouwd, om ongewenste trillingen te elimineren.

Uitgebreide mogelijkheden
De verdeling van het frontpaneel is vrij overzichtelijk. Je ziet meteen dat je met een stereo versterker te maken hebt. Van links naar rechts heb je:

Aan/uit knop Hoofdtelefoon aansluiting Speakers A en/of B Record out keuze knop Toonregeling en balans Regelbare Loudness Input select Volume

Een tweede zone
Onder het LCD display vind je nog wat instellingen voor de tuner, en naast het display zitten twee schakelaars: Zone 2 en Zone 2 Control. Met de tweede zone kun je eventueel in een andere ruimte naar een andere geluidsbron luisteren.

Een kortere signaalweg naar je speakers
Boven de grote volumeknop vind je twee knopjes: CD Direct Amp en Pure Direct. De CD Direct Amp functie zit alleen op de R-S700, niet op de kleinere modellen. Het leidt het ingangssignaal van de CD-speler rechtstreeks naar de speciaal ingebouwde versterker voor de CD-speler. Het signaal gaat dus niet langs input select en het toonregelingscircuit en gaat direct naar de versterker. Pure Direct leidt het ingangssignaal uit alle audiobronnen voorbij het toonregelingscircuit. Als beide schakelaars ingedrukt zijn, werkt alleen CD Direct Amp.

Regelbare loudness

Normaal gesproken werken onze oren zodanig dat we niet elke frequentie in het geluidsspectrum even duidelijk horen bij verschillende volumes. Onze oren zijn het meest gevoelig voor middentonen in het spraakgebied. Met de Loudness functie wordt deze `afwijking` gecompenseerd en hoor je bij lage volumes ook nog de lage en hoge tonen duidelijk. De regelbare Loudness op de versterker is dus eigenlijk een volumeknop waarbij we hoge en lage tonen beter horen.

Aansluitingen
Aan de achterkant vind je:

Zes analoge ingangen (RCA) waarvan twee met monitor uitgang voor recordfunctie, twee line ingangen, één CD ingang en een PHONO ingang voor een platenspeler;Kabel antenne aansluiting, AM ringantenne aansluitng voor radio;Een iPod dock aansluiting (Yamaha YDS-12, YID-W10 of YBA-10);iPod video out;

Coupler aansluitingen (voor aansluiting van bijvoorbeeld een equalizer);Subwoofer out;Power management (automatische standby functie);Speaker aansluitingen (voor twee paar 8 ohm speakers);impedantie schakelaar (high: 6-12 Ohm, low: 4-8 Ohm);

Bi-amp functie
Je kunt je speakers dubbelbedraad aansluiten. Een zogenaamde bi-amp setting. Als je speakers zich lenen voor een bi-amp aansluiting, let dan ook op of de impedantie schakelaar op de achterzijde van de versterker op high of low moet. Afhankelijk van de impedantie van de luidsprekers is dat:

6 Ohm of hoger: High4 Ohm of hoger: LowLet ook op dat je de speakers A EN B aanzet!

Een extra equalizer
Je kunt een extra equalizer of voorversterker aansluiten op de Coupler aansluitingen. De R-S700 fungeert dan als eindversterker. Verwijder wel eerst de brugcontacten voordat je de aansluitingen wilt gebruiken. Als je deze aansluitingen niet gebruikt, moet je de brugcontacten niet verwijderen. Er komt dan geen geluid uit de versterker.

Powermanagement

Met de powermanagement functie aan, gaat de versterker automatisch in de wachtstand als deze een bepaalde tijd lang niet gebruikt wordt. Keuzes zijn vier uur, acht uur en twaalf uur.

iPhone, iPod en Bluetooth aansluitingen en mogelijkheden
Uiteraard kun je van Yamaha verwachten dat de R-S700 met iPod/iPhone/Bluetooth compatibiliteit uitgerust is. Op de achterzijde zit een aansluiting voor een Yamaha iPod dock (YDS-10, 11 en 12), een draadloos systeem voor iPod (YID-W10) of een Bluetooth ontvanger (YBA-10). Als je Dock input kiest met de afstandsbediening van de versterker, kun je met deze bediening de iPod functies bedienen; onder andere afspelen, pauzeren, overslaan.

Er is extra aandacht besteed aan het optimaliseren van de geluidskwaliteit, met name de signaal/ruis-verhouding. Daarvoor is een aantal maatregelen getroffen. Er is een onafhankelijk afgeschermd voedingssignaal voor de iPod dock, zodat er geen interferentie is in de vorm van een bromtoon. Ook hebben ze de interface gebalanceerd uitgevoerd zodat het geluid zonder enige ruis binnenkomt. Belangrijke oorzaken van laagfrequent bromtonen, die je vaak tegenkomt met dit soort interfaces tussen mediaspelers en versterkers, zijn hiermee aangepakt. In de praktijk worden dit soort problemen ook vaak opgelost met groundloop isolators die tussen de audiokabels geplaatst worden.

Als de versterker in standby staat, laadt de iPod op als deze is aangesloten op een van de Yamaha iPod docks. Als indicator dat de iPod daadwerkelijk oplaadt, brandt het aan/uit-lampje op de versterker helder.

Alleen op de R-S700 vind je op de achterzijde van de versterker een iPod Video Out aansluiting. Deze kun je koppelen aan je TV video ingang met een composiet videokabel. Je kunt dan video`s vanaf je iPod of iPhone streamen naar je TV. Een zeer handige uitgang, die door vele iPhone/iPod gebruikers dankbaar gebruikt zal worden!

De versterker ondersteunt A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) en AVRCP (Audio en Video Remote Control Profile) voor Bluetooth profielen.

Klankweergave
In eerste instantie leek het een goed idee om de R-S700 te testen met een CD-speler en een paar speakers uit een hoger segment, om te horen hoe de versterker zou presteren. Eerlijk gezegd had ik hoge verwachtingen van deze versterker omdat Yamaha altijd goed scoort in prijs/kwaliteit-verhouding. De eerste test werd gedaan met Sonus Faber Liuto vloerstaande speakers en een Moon CD 3.3 CD-speler. Deze setup was gelijk de beste manier om de CD Direct Amp functie te testen. De eerste indruk was een volle en heldere sound.

Met het liedje New York Minute van de Eagles (When Hell Freezes Over) was het geluid heel transparant; je hoorde precies waar de instrumenten zich bevonden. Toch had het geen 'kippenvel' gehalte. Het nummer miste wat dynamiek, waardoor de band niet 'in your face' stond te spelen. Bovendien werd ik weer even van mijn roze wolk afgehaald toen de volumeknop naar rechts ging. Boven een bepaalde decibelgrens begon de R-S700 een beetje te oversturen; het volume moest meteen weer naar beneden.

Tot slot

Tijdens het luisteren naar Fits ya Good op het album Bryan Adams Unplugged viel het mooi gedefinieerde laag meteen op. Ook viel opnieuw het mooie stereobeeld op. De plaatsen van de instrumenten en de gelaagdheid, de diepte van het podium, je kunt het je inbeelden. Daarna was de beurt aan de 2 Meter Sessies van Venice. Tijdens Rivers Never Run kwamen de gitaren met veel detail naar voren, je hoorde het materiaal van de snaren. Het toetje was We`re Still Here, een nummer met veel dynamiek in de vocalen.

Met de CD Direct Amp functie uit speelde ik nog wat met de toonregeling op de versterker en werd het karakter van het timbre van de instrumenten iets anders, het stereobeeld werd iets minder uitgesproken. Helaas bleef het gedrag van de volumeknop zich herhalen. Ook het instellen van de variabele loudness mocht niet veel uithalen om vervorming terug te dringen. Wat mij betreft had de variabele loudness bovendien niet echt een toegevoegde waarde en is het meer een speeltje. Tijdens de test had ik liever de loudness knop altijd op maximaal staan en draaide ik het volume omlaag en omhoog.

De tweede test was in een kleinere huiskamer met een stel JM Lab Chorus 715, ook vloerstaande speakers, maar deze keer met veel lager prijskaartje dan de Sonus Fabers. Ook de CD-speler was van een andere klasse, een Philips CD-723. Nu wilde ik eens wat meer speakers aansluiten en er konden nog twee oude Philips 9434 DRC MKII vloerstaande speakers op groep B. Over een A/B-test gesproken…

De CD-speler ging aan: Harder to Breathe van Maroon 5. Na een tijdje spelen met de toonregeling had ik voor deze huiskamer de ideale instelling gevonden. Gek genoeg moest nu de CD Direct Amp uit en de basknop iets naar rechts met de JM Labs. Met de Philips speakers moest er iets meer laag af, maar deze klonken ook beter zonder de directe CD routing. Het voelde meer vertrouwd met speakers uit deze klasse. Ik heb echt zitten genieten van de combinatie met de JM Labs. De Philips speakers klonken ook niet verkeerd, maar waren iets minder helder met een piekje in de middenfrequenties.

Met Karma Police van Radiohead kwam daar toch stiekem even kippenvel op de armen en rug. Inmiddels had ik ook het perfecte volumeniveau gevonden waarbij de dynamiek nog recht overeind stond.

Herinneringen
Ik kon het niet laten om de platenspeler ook nog even te testen op de R-S700. Ik heb even wat oudere 'Best Of'-platen uit de jaren `70 gedraaid, van Creedence Clearwater Revival en Paul Simon, maar ook nog een jaren `80 plaat van Madonna, Like A Prayer. Met Creedence en Paul Simon waande ik me echt even terug in vroegere tijden. De R-S700 is een analoge versterker die het karakter van de platen nog laat voelen. Ik zat echt te genieten.

Tot slot
De Yamaha R-S700 is een versterker die herinneringen oproept zodra je `m uit de doos haalt. Een apparaat met vele gezichten die je vaak toelachen op de vreemdste momenten. Een apparaat dat je terug laat denken aan je jeugd, toen je nog de hele buurt kon onderhouden met je muziek, terwijl je slaapkamerraam open stond. Toen je de oude zilverkleurige versterker van je vader mocht hebben, omdat deze vervangen werd door een midiset.

Tja, zodra je je iPod dock of je Bluetooth ontvanger aansluit, sta je ineens weer met beide benen op de grond en ben je weer terug in 2012. Als je de opties van de versterker uitpluist in de manual en erachter komt dat je voor elke audiobron vele presets kunt programmeren, dan kun je toch stellen dat je in het hier en nu bent.

De Yamaha R-S700 is een versterker met karakter. Een versterker die je moet instellen met knoppen. Een versterker zoals een versterker hoort te zijn. Gewoon lekker muziek draaien en genieten.

Kijk ook eens op de Special van Yamaha