Bose Cinemate 1SR


Marc Brekelmans | 26 mei 2012 | Fotografie Fabrikant | Bose

Het is een vaak gehoorde opmerking: met het platter worden van de televisie is ook het geluid steeds platter geworden. Niet voor niets wordt er in de Beeldmaand aandacht besteed aan Soundbars, nu met een volgend merk in de serie; Bose.

Televisiefabrikanten worstelen met de beschikbare ruimte en daar is de geluidsweergave helaas het slachtoffer van geworden. De oplossing kan worden gevonden in het gebruik van een Soundbar. We kregen van Bose de nieuwe Bose Cinemate® 1SR. Opvallend feit: ook soundbars worden blijkbaar steeds dunner.

De Cinemate® 1SR is een uitermate bescheiden type. De mooi afgewerkte behuizing meet slechts 6,1 centimeter in de hoogte, 12,4 centimeter in de diepte en 93,5 centimeter in de breedte. Tenminste, als je de soundbar met de voetjes op het meubel onder de televisie plaatst. Je kunt de 1SR namelijk ook tegen de wand schroeven, waardoor de hoogte en de diepte stuivertje wisselen.

De afmetingen zijn erg goed gekozen, tegen de wand steekt de Cinemate slechts een kleine 7 centimeter uit de achterwand en zal bij de meeste televisies niet naar voren uitsteken. Bij plaatsing op een meubel is de soundbar laag genoeg om niet voor de rand van de televisie te komen. Mijn Samsung 42” televisie op draaibare voet kon zelfs ruimschoots over de soundbar heen manoeuvreren.

Naast de soundbar zelf levert Bose ook nog een draadloze subwoofer en een universele afstandsbediening bij het systeem. De subwoofer is met zijn breedte van slechts 19,3 centimeter en zijn hoogte van 28,2 centimeter ook uiterst bescheiden van formaat, waardoor het geheel een onopvallende plek in de huiskamer in kan nemen. De verzorgde afwerking laat het er bovendien chique en stijlvol uitzien.

Techniek

Over de techniek kunnen we kort zijn. Bose wil daar haar klanten niet mee vermoeien. Natuurlijk roepen ze wel wat marketingkreten als TrueSpace® technology en PhaseGuide®, maar wat er precies in de kastjes zit blijft onduidelijk.

De PhaseGuide® technology zagen we trouwens al in de Bose VideoWave televisie terugkomen, en zorgt ervoor dat geluid gericht weergegeven kan worden. In principe is het  met deze technologie zelfs mogelijk om geluiden achter de luisterpositie te plaatsen.

Praktijk
De Cinemate wordt geleverd in een grote, full-color bedrukte doos. In de doos vinden we naast de soundbar en de subwoofers nog twee doosjes met accessoires en handleidingen. De afstandsbediening is groot en ietwat log vormgegeven. Hij zet je ook op het verkeerde been.

Voor de bediening van de Cinemate heb je namelijk alleen de aan/uit-knop, de volumeregeling en de mute-toets nodig, alle andere knoppen kunnen gebruikt worden om andere apparaten te bedienen. Hij is dus van het programmeerbare type. Gezien het beperkt aantal functies van de afstandsbediening had ik liever gezien dat de Cinemate 1SR de codes van de bestaande televisie-afstandsbediening aan kan leren, een feature die sommige andere merken wel bieden.

Maar er zit nog een essentiële accessoire in de doos: de ADAPTiQ® audiocalibratiehoofdtelefoon. Met deze hoofdtelefoon kun je het systeem optimaliseren voor de akoestiek van de huiskamer. Verder bevat de doos twee digitale coax-kabels, een optische digitale kabel en een analoge (RCA) kabel.

Nadat de Cinemate onder de televisie is geplaatst kan hij aangesloten worden. En veel eenvoudiger dan bij de Bose soundbar kan het aansluiten niet zijn. Meer dan een, liefst digitale, kabel tussen de televisie en de Cinemate® 1SR is niet nodig. Alle geluiden worden vanuit de televisie doorgestuurd naar de soundbar, waardoor het geluid van de Blu-ray speler, de settop-box en andere randapparatuur zoals de Wii automatisch via de 1SR worden afgespeeld. Kinderlijk eenvoudig dus. De subwoofer is draadloos en kan ergens in de huiskamer een onopvallend plekje vinden. Probeer daarbij wel de subwoofer ruimte te geven om lucht te kunnen verplaatsen en zet hem, als het enigszins kan, tegen dezelfde wand als televisie.

Aansluiten duurt zo'n vijf minuten, en dan kan het instellen van het systeem beginnen. Met de ADAPTiQ® hoofdtelefoon op het hoofd neem ik plaats op een aantal veelgebruikte luisterposities. Een vriendelijk damesstem leidt je door de procedure en laat je de akoestiek op vijf verschillende posities meten. Aan de hand van de meetresulaten worden de optimale instellingen van het systeem bepaald. Maar dat betekent niet dat de instellingen ook helemaal naar eigen wens zijn. De subwoofer staat naar mijn oordeel veel te luid mee te spelen, en daarom schroef ik hem fors terug in volume.

Luisteren en conclusie

Eenmaal alles ingesteld is het tijd om televisie te gaan kijken. Verschillende programma’s passeren de revue. En dan vallen een paar zaken op. De integratie tussen subwoofer en soundbar is niet optimaal waardoor het laag - zelfs nadat ik het volume van de subwoofer heb teruggedraaid - onnatuurlijk en soms zelfs overheersend wordt. Daarnaast worden alle uitzendingen in een virtual surround instelling weergegeven. Leuk voor films, maar praatprogramma’s krijgen een vreemde, holle klank wat de verstaanbaarheid van dialogen tijdens stereo uitzendingen niet ten goede komt. Het zou verstandig zijn geweest als Bose de mogelijkheid had ingebouwd om te kunnen kiezen tussen virtual surround-modus en normale stereo, maar helaas blijven de bedieningsopties beperkt tot aan/uit, harder en zachter.

 

Bij films gaat het gelukkig allemaal een stuk beter: de Cinemate® 1SR klinkt dan vol, ruimtelijk en heeft een lekkere laagweergave. Wel is de mate van surround-effect op de achterkanalen, ondanks het ADAPTiQ® systeem, afhankelijk van de akoestiek van de luisterruimte. In mijn woonkamer zijn de zijwanden zo ver weg dat er geen reflecties - nodig om de illusie van achterkanalen te creëren - via deze wanden mogelijk zijn. Bij 5.1 soundtracks klinkt het op de voorkanalen zeker ruimtelijk, maar een echte surroundbeleving, waarbij je echt ‘in’ het geluid geplaatst wordt, is er in mijn situatie helaas niet. In de openingsscène van de film Blitz bevindt de hoofdpersoon zich in een appartement op de eerste verdieping terwijl er op straat mensen aan het schreeuwen zijn. De roepende mensen worden duidelijk een paar meter buiten de soundbar geplaatst. Een knap staaltje voor een soundbar.

Conclusie
De Bose Cinemate® 1SR kost 1499 euro, een bedrag waarvoor je ook een leuke surround-set met vijf luidsprekers en een subwoofer kunt kopen. Maar die kun je natuurlijk niet zo fraai integreren in het interieur als dit Bose-systeem. Want fraai en stijlvol is de Bose soundbar zeker. Daarnaast heeft de Cinemate® 1SR een paar sterke troeven in handen: aansluiten gaat met slechts één (!) signaalkabel en twee netsnoeren, het ADAPTiQ® calibratie-systeem zorgt in de meeste gevallen voor een bevredigende instelling en de subwoofer werkt ook nog eens volledig draadloos. Daarmee is het Cinemate® 1SR systeem een goede oplossing voor consumenten die op zoek zijn naar een mooi en eenvoudig te installeren - en te bedienen - systeem.