(Gesponsord artikel)

Hi-Visit ITC Emmeloord


Menno Bonnema | 29 juni 2012 | Epson

Het is voor mij nog even moeilijk voor te stellen: ik ben op weg naar een bijzondere belevenis op filmgebied. Spoedig zal ik me wanen in een 3D-decor van een Hollywood-film met veel actie, glitter en glamour...

Maar nu nog even niet. Want ik zit in mijn autootje, trotseer een enorme hoosbui en probeer wanhopig op het momenteel toch niet erg gezellige industrieterrein van Emmeloord mijn plaats van afspraak te vinden.

Nu ik er over nadenk: het zou een scene uit het filmrepertoire van de gebroeders Dardenne kunnen zijn, qua triestheid moet het er niet voor onderdoen. Overal om mij heen zie ik enorme saai-grijze loodsen en niets wijst erop dat ik binnenkort een zaaltje ga vinden die mij het nieuwste op homecinema-gebied gaat tonen. Zoals wel vaker onder dit soort omstandigheden begin ik ook mijn TomTom hevig te wantrouwen; dit kan niet de juiste weg zijn. Maar ik weet zelf geen beter alternatief te bedenken en besluit braaf de bevelen van de lichtelijk dwingende stem van mijn navigator-van-dienst op te volgen.

En warempel: mij wordt verteld dat ik mijn bestemming heb bereikt. Aan het eind van het industrieterrein zie ik de zaak die door Annewiek en Frank wordt gerund: ITC. Omdat ik me voorgenomen heb stipt op tijd te zijn, wacht ik niet het eind van de stortbui af, maar trotseer de nattigheid. Eenmaal in de winkel heeft Annewiek snel door dat ik waarschijnlijk de man van HiFi.nl ben (je herkent ze ook uit duizenden…), en hebben we snel kennisgemaakt.

ITC
Het bezoek is gericht op de projectoren en aanverwante artikelen, maar ik wil toch niet onvermeld laten dat in de winkel van ITC de eerste aanblik gaat naar het nieuwste op het gebied van pc's, laptops, monitoren en randapparatuur. "We hebben de winkel zeg maar in twee blokken ingedeeld", verklaart Annewiek; "het deel met pc’s en het meer onzichtbare gedeelte met de homecinema-apparatuur". Vervolgens leidt Annewiek me naar een van de twee toonzalen, waar 'gebeamd' kan worden. Ik raak gelijk al meer in een filmstemming als we plaatsnemen in de zo kenbare opklapbare cinemastoelen. Onder het genot van koffie wachten we vervolgens nog even op de komst van Frank, die weldra zal aanschuiven.

Annewiek vertelt alvast over wanner ze destijds, in 1998, begonnen zijn. Mijn eerste vraag is direct hoe ze hier op dit industrieterrein terecht gekomen zijn, toch niet een locatie die je verwacht bij een dealer van 'home cinema-experience'. Annewiek legt uit dat de locatie juist voor hen een zeer goede is. "Vanuit de Randstad ben je vrij snel hier in de polder en vanuit andere hoeken van het land ligt Emmeloord ook redelijk centraal."

De klanten van Frank en Annewiek komen vanuit het hele land. "En zelfs uit België weten ze ons te vinden. Het gaat toch om eerst een goede naam op te bouwen. Heb je die eenmaal, dan speelt afstand toch een veel minder belangrijke rol. Het grappige is dat veel Emmeloorders wellicht niet eens weten dat wij hier zitten, terwijl een filmliefhebber uit Brabant dat wel weet." Waar niet mee gezegd is dat Emmeloord geen filmminnende stad is, getuige ook het feit dat er nog een goed draaiende bioscoop opereert.

New adventures in home theater

Terwijl we zitten praten komt ook echtgenoot Frank binnen en voor ik het goed en wel in de gaten heb, zitten we uitgebreid over home cinema en projectoren te praten. Maar goed, daar was ik tenslotte ook voor gekomen. Frank vertelt hoe hij in deze business is gerold. "Ik kom meer uit de computerwereld, had vroeger al een Amiga en was één van de eerste met internet van bART. Filmliefhebber was ik al. Voor mij was de uitdaging om de link te leggen tussen computers en projectoren en op die manier film te tonen. Met de komst van bijvoorbeeld de DIVA-kaarten was het voor het eerst mogelijk om fatsoenlijk beeld, wat zeg ik, buitengewoon fraai beeld uit een pc te halen en via een CRT-projector te projecteren. En niet te vergeten: met dolby digitaal geluid. Daarbij kwam ook de mogelijkheid om het beeld via de computer te upscalen, zodat eigenlijk de eerste hd-pc ontstond."

"De komst van de PSM-1-kaart was een volgende verbetering: met progressive scan kon je weer een volgende stap zetten. Dat heb ik geweten. Je kon hier je dvd-speler brengen en dan zo’n PSM-1-kaart laten inbouwen. Ik heb heel wat spelers opengemaakt. Ja, op mijn eigen risico. Dat ging bijna altijd goed, soms niet. Het ging eens fout bij zo’n dure Sony DV-9000ES. Dan kreeg de klant gewoon een nieuw moederbord in zijn speler."

Andere ontwikkelingen waren de holo-3D-kaart die het mogelijk maakte buiten de pc om, up te scalen. De homecinema-wereld werd ook weer een beetje mooier met de komst van de pixelmagic-videoscalers van Pixel Magic Systems, met daarin de beroemde en hoog aangeschreven chip-set van Faroudja.

Digitale projectoren en HTforum.nl
Uiteindelijk komen we dan terecht bij de komst van de digitale projectoren. Frank had er hoge verwachtingen van. "Dat viel vies tegen in het begin", weet Frank nog, "het was gewoon nog niet goed genoeg. Maar je weet hoe dat gaat: in het begin zijn er een paar pioniers die hun nek uitsteken. Dat was bijvoorbeeld een Sony, onze eerst digitale projector. Maar al snel gingen we terug naar CRT, want Sony had in het verleden een mooie projector-reputatie opgebouwd met deze modellen, maar met hun eerste digitale projector was ik niet tevreden. Met de eerste digitale Epson Home Cinema projectors kon ik echter prima leven. Die gaven zelfs in de donkerste scenes nog genoeg nuance om dingen te kunnen onderscheiden. En met behulp van een goede kalibratie kon ik vervolgens nog een hele verbetering bewerkstelligen."

Maar er speelde in die tijd nog meer, vertelt Frank. "Rond 2000 zijn we met de site HTForum ('het hometheaterforum voor Nederland en België') online gegaan en dat was meteen een succes. De tijd was rijp voor een interactief forum. Veel mensen lieten weten wat er aan hun producten deugde en niet deugde, gaven elkaar adviezen en stelden vragen. En het leuke was: een aantal leveranciers deed mee op het forum. Vooral Epson was en is hier heel scherp op. Zij hadden snel in de gaten dat met zo’n forum niet alleen consumenten hun voordeel kunnen doen, maar juist ook fabrikanten. Zij kunnen heel snel zien wat er speelt, wat er zoal niet positief was aan hun producten en kunnen rechtstreeks met forumleden in discussie gaan."

JVC, Sony en Epson
Frank vertelt vervolgens in het kort de ontwikkelingen en de strijd onderling tussen de beeldbepalende merken. "JVC wist eerst behoorlijk de toon te zetten met een aantal geweldige digitale projectoren. Dankzij hun hoge contrast blonken ze uit. Daarna kwam Sony met zijn indrukwekkende Pearl-serie. Vooral toen ik in 2010 de VPL-VW-90 mocht aanschouwen had ik toch wel zoiets van 'Wow!'. Epson opereerde meer in het midden en lagere segment. Ze was al marktleider in presentatie-projectoren en wilde dat ook worden op Home Cinema gebied. In 2007 werd de Epson EMP TW1000 geïntroduceerd, de eerste projector met Chrystal Clear Fine (C2Fine) technologie en een native 1080P resolutie (full HD). Al snel werden deze opgevolgd door de EMP-TW2000 (ook met 3LCD technologie en met het nieuwe Dream Seven Paneel). Deze projector was de eerste met ISF certificering, waardoor hij goed gekalibreerd kon worden."

"Door middel van de lensshift (horizontaal en verticaal) konden deze projectoren ook gemakkelijk in elk interieur geplaatst worden, niet per se in het midden voor het scherm. Maar met de in 2008 uitgebrachte EH-TW5000, later de 5500 en weer recent de TW9000 werden de verhoudingen in projectorland behoorlijk door elkaar geschud. Epson wist met deze projectoren een nieuwe standaard neer te zetten. En dat voor een in dit segment nog nooit vertoonde relatief lage prijs. De nieuwe generatie EH-TW9000W en EH-TW6000W zijn niet alleen in een witte uitvoering (ideaal voor aan het plafond in de woonkamer) maar zelfs draadloos aan te sluiten op een HDMI bron, zelfs met 3D. Chapeau!"

Kalibratie

"Maar wat ons ook erg aanspreekt, is hoe Epson openstaat voor onze adviezen", vervolgt Frank. "Ze houden het HTForum.nl scherp in de gaten en zijn zeer snel in het beantwoorden van vragen. Wat betreft firm-updates voor bijvoorbeeld de EH-TW9000: we zijn naast het servicecentrum de enige in Nederland die dat mag uitvoeren (op afspraak)."

"Een ander sterk punt is de mogelijkheid tot een goede kalibratie bij de projectoren van Epson." Want dat moet hier zeker vermeld worden: het kalibreren van projectoren is nog steeds een stap vooruit op het beeld: zonder een goede kalibratie haal je gewoon niet het maximale uit een projector. "Dat geldt trouwens ook nog steeds voor lcd-, led-, plasmaschermen en alle andere weergevers." Frank vertelt ter illustratie het verhaal dat zij ooit een pallet met zo’n twintig projectoren van één merk ontvingen. Alle projectoren bleken vanaf fabriek totaal verschillend afgesteld te zijn.

Het kalibreren is een specialiteit van Frank geworden waarmee hij een behoorlijke reputatie heeft opgebouwd. Met behulp van een Progressive labs Microspec spectrum radio meter onderwerpt Frank iedere projector aan een nauwkeurige kalibratie. Frank: "Het voordeel van deze Microspec analyzer is de enorme gevoeligheid en stabiliteit, hierdoor maakt hij het mogelijk om de kalibraties van projector direct vanaf het scherm te meten inclusief de lage regionen waar de normale analyzers het laten afweten. Wij bieden klanten vier keer een gratis herkalibratie aan voor de bij ons gekochte projectoren."

Kijk nou
Van langdurig praten over eten krijg je honger. Datzelfde geldt voor mij voor audio- en videoapparatuur. Op een gegeven moment moet er geluisterd dan wel gekeken worden. In het bioscoopzaaltje van Frank en Annewiek krijg ik te zien hoe de Epson EH-TW6000 presteert. En dat is indrukwekkend. Voor het eerst zie ik hoe een projector ook in 3D presteert. Frank en Annewiek laten vervolgens nog zien wat het effect is van het gebruik van verschillende projectieschermen. Ze zijn namelijk ook dealer voor de Black Diamond projectieschermen. Deze grijze schermen zorgen voor drie keer zo veel contrast, waardoor ook kijken bij (bescheiden) daglicht niet langer storend is.

Frank en Annewiek zijn verder ook aanbieder van Cinepro hometheater producten en Eichmann kabels en pluggen. Uiteraard levert ITC ook andere projectieschermen, ophangbeugels en kabels. Ook is ITC erg actief met iRule, software en hardware om met je tablet je audio/video maar ook verlichting en bv rolluiken te bedienen. Last but not least: bij ITC kun je ook terecht voor Oppo Blu-rayspelers.

Voor meer informatie:

ITC Home Theater
Constructieweg 8
8305 AA
Emmeloord
Industrieterrein De Munt – Zuid
Vanaf de A6 Afslag 15
Tel: 0527-63666
Website en htforum

Demoruimte te bezoeken op afspraak

Kijk ook eens op onze Projectie Special