BeoLab 5: innovatie B&O


Redactie HiFi.nl | 14 mei 2003 | Bang & Olufsen

Op maandag 12 mei j.l. introduceerde Bang & Olufsen Nederland haar meest innovatieve luidsprekersysteem tot nu toe: de BeoLab 5. De Deense ambassade werkte hier graag aan mee, vandaar dat het systeem aan de pers en de B&O dealers werd getoond op de Deense ambassade in Den Haag. HiFi.nl was aanwezig en doet een verslag...

B&O staat bekend om haar verfijnde marketing, het uitgebreide en loyale dealernetwerk en de ontwikkeling van integrale systemen die er zeer verzorgd uitzien. Met de introductie van haar nieuwe BeoLab 5 luidsprekersysteem wil B&O ook hoge ogen gaat gooien als fabrikant van zeer goed klinkende luidsprekers. Basis hiervoor vormen de jarenlange ervaring op het vlak van Research & Development en onderzoek naar Akoestiek.

Voor een uitgebreide toelichting leest u verder op de volgende pagina!

BeoLab 5: innovatie B&O

Het systeem kort uitgelegd

De BeoLab 5 is een luidsprekersysteem, bestaande uit twee luidsprekers die een zeer bijzondere vormgeving hebben.

De luidsprekers zijn actief, wat betekent dat de eindversterkers ingebouwd zijn. Hiervoor is gebruik gemaakt van de gepatenteerde ICEpower versterkers die een hoog rendement paren aan een extreem laag opgenomen vermogen in standby. Het totale vermogen bedraagt 2500 watt per luidspreker.

Het Adaptive Bass Control systeem, gekoppeld aan de Acoustic Lens Technology, zorgt voor geluidsweergave die minder kritisch zou moeten zijn van de positie van de luidsprekers. De BeoLab 5 laat zich met een druk op de knop aanpassen aan de akoestische omgeving. De Adaptive Bass Control en het Moving Microphone System zorgen er tezamen voor dat de effecten van de laagweergave gemeten, geanalyseerd en gecompenseerd worden. Het Moving Microphone System betekent dat een lichte aanraking van het calibratiesymbool op de bovenkant van de luidspreker tot gevolg heeft dat er een microfoon uit de BeoLab 5 tevoorschijn komt. Tegelijkertijd begint de digitale processor van de luidspreker een serie lage frequenties uit te zenden. De microfoon registreert, achtereenvolgens vanuit twee verschillende posities, de door de wanden en het plafond van de kamer gereflecteerde geluiden. Na ongeveer twee minuten heeft de BeoLab 5 voldoende gegevens over de akoestiek van de betreffende ruimte verzameld en past zijn instellingen aan.

   

Door de (15 inch) woofer in de voet van de luidspreker te plaatsen en naar beneden te richten ontstaat de kegelvorm. De akoestische lenzen in het bovenste gedeelte van de luidspreker "zweven" aan een draad.

Het uiterlijk van de BeoLab 5 is zeer opvallend en zal in veel interieurs zonder probleem geintegreerd kunnen worden.

BeoLab 5: innovatie B&O

Eerste indruk

En hoe klinkt dit nu? Veelbelovend.

Het systeem zal een groot deel van de huidige B&O bezitters zeer zeker aanspreken en heeft een dusdanige geluidskwaliteit en gebruiksgemak dat de verkoopcijfers van alleen al de BeoLab 5 menig luidsprekerfabrikant zal doen water- en/of knarsetanden. De meeste, zo niet alle, B&O dealers zullen dit systeem vast en zeker opnemen in hun assortiment en de doorverkoop zal snel plaatsvinden.

De luistersessie maandag j.l. was kort, maar overtuigde behoorlijk. Het kort demonstreren van de werking van het Moving Microphone System deed bij een aantal van de in mantelpak geklede dames van verschillende Glossy magazines verbaasde uitdrukken en kreetjes ontlokken. Maar de hele luistersessie maakte ook een muzikale indruk. Dit systeem heeft potentie. 

Om een goed oordeel te geven is echter meer tijd nodig en de prijs van 7950 euro (per luidspreker) rechtvaardigt een meer uitgebreide beschouwing van de prestaties. In de prijsklasse is er veel concurrentie. (Niettemin, de BeoLab 5 bevat ingebouwd de versterking, dus dat drukt de prijs van het totale systeem fors.) We zijn daarnaast ook benieuwd naar de prestaties als de luidsprekers sec aangesloten worden op andere electronica. En tenslotte,  de garantie van B&O dat de BeoLab opgesteld kan worden waar u wil dient getoetst te worden. Daarom dat HiFi.nl de aanvraag voor een review al indiende. Natuurlijk volgt een uitgebreide bespreking van de technieken en de luisterervaringen op hifi.nl. Wij houden u op de hoogte!

Voor uitgebreide informatie verwijzen wij u ook naar de speciale BeoLab 5 website.

Enkele specificaties

Afmetingen en gewicht: 97 cm, Ø 49 cm / 61kg 
Maximale geluidsdruk: 108 dB (stereo, paar)
Totale versterking: 2500W 
Effectieve frequentiebereik: 20 - 20 000 kHz 
Digital Signal Processor: 32-bit floating point 180 MFLOPS, 512k byte Flash-ROM 
Aansluitingen: 2 x PowerLink, Phono (line), 2 x Digital SPDIF