Onkyo versterkers


Redactie HiFi.nl | 24 mei 2003 | Onkyo

Onkyo heeft twee nieuwe geïntegreerde audio/video versterkers aangekondigd, die beide in staat zijn het surround geluid te verwerken met Dolby Digital EX en DTS-ES 6.1 als ook Dolby Pro Logic II en DTS Neo:6. Beide modellen voegen daar 50 mHz component video switching aan toe, wat volgens Onkyo de receivers geschikt maakt high definition signalen te verwerken zonder verlies van kwaliteit.

Het kleine model is de TX-SR501. In elk van de 6 kanalen is de 501 in staat 65 watt bij 8 ohms en 80 watt bij 6ohms uit te sturen via Onkyo`s eigen High Current Power Supply. Deze zelf ontwikkelde techniek zorgt voor een lineaire frequency response van 10 Hz tot 100 kHz. De kleine receiver heeft twee component-video inputs en één output, vier A/V composite inputs en twee outputs met een alternatieve S-video connectie aan de achterkant en een A/V composite en S-video input aan de voorkant. Verder zijn er drie aan te wijzen digitale audio inputs, met een coaxiale en twee optische connectoren, RCA connectoren en een subwoofer/voorversterker output.

Het grote broertje is de TX-SR601, in techniek hetzelfde, alleen wat krachtiger. Zo stuurt de 601 85 watt uit in de 6 kanalen bij gebruik van 8 ohms en liefst 110 watt bij 6 ohms. Het aantal in- en outputs is ook wat uitgebreider. Specifiek voor deze receiver is de Powered Zone 2 mogelijkheid. Met deze functie is het mogelijk twee stereo speakers aan te sturen in een tweede kamer of in de hoofdruimte aparte links/rechts instellinge te maken. Het laatste verschil is de toevoeging van DTS 96/24 processing ten opzichte van de 501.