Eenheid - publicatie week 49


Redactie HiFi.nl | 04 december 2009

Er is tegenwoordig steeds meer te doen rond netwerkmuziek. Een hifi-set is voor veel jongere gebruikers al lang niet meer het uitgangspunt bij het luisteren naar muziek. Computers en mobiele muziekdoosjes bepalen het (straat)beeld.

Maar de traditionele hifigebruiker die met zijn (of haar) tijd mee wil gaan zoekt ook steeds meer in de richting van gedigitaliseerde muziekbestanden. Als ik alleen al naar mezelf kijk, met mijn 2000+ cd`s, dan is een oplossing waarbij je alles onder handbereik hebt omdat het centraal op een harde schijf is opgeslagen zo`n gek idee nog niet.

Natuurlijk is het leuker om het fysieke product in handen te hebben, maar is een cd wel zo`n begerenswaardig object? Zonder de discussie weer te willen aanwakkeren denk ik dat dat wel geldt voor langspeelplaten, maar een zilveren schijfje in een plastic doosje met een minuscuul boekje, dat is toch in de meeste gevallen alleen maar een `vervoermiddel` voor de muziek die erop staat?

Dan kun je net zo goed voor het gebruiksgemak van een netwerkspeler en een goede NAS kiezen. Klankmatig hoeven we ons in elk geval niet meer druk te maken over het eindresultaat, de huidige generatie netwerkspelers klinkt fantastisch. Alleen, hoe sluit je alles nu aan op je installatie?

Naim heeft daar in elk geval een goede en fool-proof oplossing voor bedacht in de vorm van een apparaat dat een uitstekende cd-speler, een topklasse versterker én (naar wens draadloze) netwerkfunctionaliteit in één kast bij elkaar brengt. Niks geen gedoe met aansluiten, gewoon alles-in-een, maar dan zoals het hoort.

Ik heb het natuurlijk over de Naim Unity. Auteur Marnix Bosman ging ermee aan de slag, en zijn verhaal leest u vandaag. Kilian Bakker luisterde naar twee verschillende en zeer betaalbare luidsprekerkabels van het Zweedse merk Supra. Prijs/kwaliteitverhouding is overigens ook  supra.

Eric de Boer schreef het vervolg op zijn achtergrondartikel over digitale televisie, waarin hij deze keer uitlegt wat de verschillen (en de voor- en nadelen zijn) tussen de diverse soorten digitale televisie die vandaag de dag beschikbaar zijn.

Kilian Bakker ruimt een hardnekkig misverstand uit de weg, en er zijn ook weer leuke muziek- en filmbesprekingen.

Een leuke publicatie, al zeg ik het zelf. Veel leesplezier, en o ja: duik ook eens in uw platenkast, en trek een lp of cd van Ramses Shaffy tevoorschijn. Gedenk hem zoals u wilt, met een goed glas of met een traan. Of met beide, net als ik.

Max Delissen
HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Naim Unity alles-in-één audiospeler en versterker
Jarenlang had de term, `alles in één systeem`, een bedenkelijke naam. Voor een echt goede geluidskwaliteit kon je toch beter een systeem met losse componenten nemen. Die situatie geldt in bepaalde opzichten nog steeds maar er zijn goede uitzonderingen op de regel. 


(Foto: Ed Verkerk) 

SUPRA Classic 4.0, Ply 3.4 & Combicon 
De huidige HiFimarkt wordt overspoeld door nieuwe kabelontwerpen waarvan vele tot de meer of zelfs zeer exotische varianten behoren. Dergelijke prestigeproducten dragen lange prijskaartjes en zijn daarom minder interessant voor de gemiddelde audiofiel die een goede kabel voor een redelijke prijs zoekt.


Achtergrondartikel

Digitale televisie (deel 2)
De keuze tussen de verschillende soorten digitale televisie is niet zo maar gemaakt. De kijker moet zich namelijk eerst oriënteren op de mogelijkheden van zijn of haar woonplaats, dekking is namelijk niet altijd gegarandeerd. De websites van de leveranciers bieden vaak een controlefunctie om te kijken of hun producten bij u thuis leverbaar zijn, veelal in de vorm van een zogenaamde postcode check.


Mythen en Misverstanden

Mythen en Misverstanden 11: Hoofdtelefoons ondingen?
Het gros van de audiofiele samenleving luistert dagelijks naar muziek via luidsprekers, zij het twee stuks of een multi-kanaals opstelling. Hoofdtelefoons zijn voor veel fervente luidsprekerluisteraars pure ondingen; oncomfortabel, onnatuurlijk qua stereobeeld en zonder een voelbare aanwezigheid van de weergave.   

 


Muziek- en filmbesprekingen

The Cars - Shake It Up (CD)
We schrijven 1981, wanneer The Cars hun alweer vierde studioalbum uitbrengen. Meer en meer van rockmuziek afwijkend, hoewel er nog duidelijke jaren zeventig invloeden hoorbaar zijn in het gitaarwerk. En met die typische begin jaren tachtig invloeden.

Christian Wallumrød Ensemble – Fabula Suite Lugano (CD)
Eclectisch, die term is bij uitstek van toepassing op het werk van pianist en componist Christian Wallumrød en zijn sextet. Het tegengestelde van eenkennig. Barok en Scandinavische folk worden als vanzelfsprekend op jazzy wijze gemengd met Oosterse invloeden en vooral de verstilde klankwereld van John Cage en Morton Feldman. Met een intrigerend, volstrekt uniek resultaat.

Ramses Shaffy - Laat Me (CD)
Nederland kent weinig echte chansonniers. Als je een gemiddelde muziekkenner vraagt naar de naam van een dergelijke artiest van eigen bodem, zal er vaak maar één naam naar voren komen; Ramses Shaffy. Onlangs verscheen een unieke compilatie van zijn werk, aangevuld met een verzameling nog nooit eerder uitgebrachte opnamen. Laat het lot nu besloten hebben dat op de dag dat deze recensie wordt geschreven Ramses Shaffy zijn laatste adem heeft uitgeblazen… 

Scandal (DVD Film)
Schilder Ichio Aoye is in de bergen achter zijn ezel aan het werk als daar zangeres Miyako Saijo toevallig langs komt en de weg vraagt. Ze blijken in het zelfde hotel te verblijven en Aoye biedt haar een lift aan. Paparazzi waren er in 1950 ook al, en de volgende dag staan ze als koppel afgedrukt op de voorpagina van een roddelblad. Het vermeende stel besluit een rechtszaak aan te spannen.