Beryllium tweeter in luidspreker AudioSense


Redactie HiFi.nl | 20 juli 2010

AudioSense gebruikt in haar topmodel luidspreker nu de Beryllium tweeter van Scanspeak. Deze nieuwe tweeter heeft exact dezelfde maten als de eerder gebruikte D3004 tweeter en heeft eveneens maar liefst zes neodymium magneten. Er is een aanpassing aan het wisselfilter noodzakelijk dat met het DEQX meetsysteem snel door AudioSense is uit te voeren. 

Beryllium is een licht maar zeer stijf metaal met een betere massa-stijfheid verhouding dan diamant. Vanwege de steile filterhelling van 96 dB per octaaf begint de nieuwe tweeter volgens AudioSense al relatief vroeg, bij 1,2 kHz. "De tweeter wordt zodoende maximaal benut, in het frequentiegebied waar deze excelleert," aldus de specialist in actieve audio met DEQX. De resonantiefrequentie is erg laag bij 500 Hz en het frequentiegebied loopt vrijwel recht tot ver boven onze gehoorgrens, zonder opbreken.



Het filter is een faselineair rekenkundig DEQX dsp-filter, ingeregeld met een gecalibreerde meetmicrofoon en de speciale DEQX software. In het Active-3 systeem hebben de drie luidsprekerunits elk een eigen eindversterker. Tussen deze eindversterker en de spreekspoel van de luidspreker zit enkel een luidsprekerkabel, geen vertroebelende condensator of spoel.