Heart CD5000 versus Marantz CD5000


Rene Smit | 01 april 2002 | Heart

To (tu)be or not to (tu)be

Als kostwinner van een gezin met twee jonge kinderen is mijn budget beperkt. Toch ben ik liefhebber van audioapparatuur, en in het bijzonder van muziek. Dit is één van de redenen waarom ik een meer dan gemiddelde interesse heb in apparatuur die gehoormatig beter presteert dan de prijs doet vermoeden. Vooral fabrikanten die beloven dat het apparaat in kwestie met gemak mee kan in een hogere prijsklasse worden door mij waar mogelijk met Argus ogen bekeken.

Eea leidde enige jaren geleden tot aankoop van een Tjoeb 2000 buizen cd-speler. Een Marantz CD38 budgetspeler welke door middel van een extra voeding en een buizenuitgangstrap plus nog wat kleine modificaties, tot betere prestaties komt voor een relatief bescheiden prijs. Groot was dan ook mijn vreugde toen HiFi.nl mij benaderde met de vraag of ik eens uitgebreid wilde luisteren naar een door Heart in Den Haag gemodificeerde Marantz CD5000 (die na verbouwing door het leven gaat als Heart CD5000).
Heart brengt diverse buizencomponenten op de markt waaronder nog twee andere cd-spelers, eveneens gebaseerd op Marantz cd-spelers, en diverse buizenversterkers. Naar ik van collega recensent René van Es begreep, op een behoorlijk hoog niveau. Getuige de enthousiaste verhalen die hij wist te vertellen na afloop van een uitgebreide demo met diverse producten uit de Heart lijn. Rik Stoet is de ontwerper/initiator van het project. De producent is Heart (vandaar ook Heart CD5000), Heart Holland is een 100% zustermaatschappij van Rik Stoet High End Audio. (Rik Stoet Audio en Heart zijn beiden 100% dochter van eenzelfde holding).

Heart 5000

De basis van de Heart 5000 wordt gevormd door een standaard Marantz CD5000 cd-speler welke voorzien is van een buizenuitgangstrap met twee Sovtek 6922 buisjes, welke de taak overneemt van het standaard uitgang IC, en twee extra voedingen. Tevens een aantal kleinere modificaties waaronder het aanbrengen van dempend loodbitumen in de kap en het verwijderen van een aantal weerstanden en condensatoren. Gezien mijn min of meer beperkte technische kennis wil ik u als lezer graag doorverwijzen naar de uitgebreide internetsite van Rik Stoet www.heartaudio.nl Daar is exact uit de doeken gedaan welke modificaties uitgevoerd worden. Uiterlijk is er afgezien van het fraaie Heart logo op het front van de speler geen verschil met de standaard speler en zijn ook alle functies identiek. De speler is voorzien van een digitale uitgang en een hoofdtelefoonaansluiting die mee profiteert van de buizenmodificatie. Ook een afstandbediening behoort tot de standaarduitrusting. Het uiterlijk van de speler is strak maar hier en daar is te merken dat het om een budgetproduct gaat. Zoals de gebruikte voeten, het kunststof front en het geringe gewicht wat deze speler, zeker in de standaard uitvoering, in de schaal legt. Voor de liefhebber van doe-het-zelf activiteiten is hier nog wel winst te behalen. Om duidelijk te maken wat de "heilzame" werking van een dergelijke buizentrap kan zijn, werd gelijk met de Heart CD5000 ook een standaard Marantz CD5000 bij mij thuis afgeleverd. Het in huis hebben van beide producten gaf de mogelijkheid eventuele verschillen direct te beluisteren en te bezien of de Heart zijn meerprijs van € 280,- ten opzichte van de standaard speler waard is.

Heart CD5000 versus Marantz CD5000

Testopstelling

Toen ik ongeveer anderhalf jaar geleden mijn fraaie donkergroene Soundstyle audiorack aangeschafte had ik niet kunnen vermoeden dat mijn audioset aan zoveel uitbreiding onderhevig zou zijn. Met als resultaat dat er een flinke verbouwing gedaan moest worden om beide spelers tegelijkertijd te beluisteren. Daar beide spelers reeds ingespeeld waren kon er dit keer direct geluisterd gaan worden. Nog onbekend met het fenomeen multi-test ben ik begonnen met beide spelers afzonderlijk enige dagen achter elkaar te laten spelen. Om zo de eerste indrukken op te doen. Voor de uiteindelijke directe vergelijking ruim ik het audiorack nog verder uit zodat beide spelers a/b vergeleken kunnen worden.

Muziek

Om het vergelijken makkelijker te maken heb ik voor deze test gekozen voor een beperkt aantal cd`s. Cd`s als "Hell Freezes Over" van the Eagles, "In Vogelvlucht" van Herman van Veen, "Graceland" van Paul Simon en een verzamel cd van Bette Midler. Iedere cd heeft één of meerdere tracks die goed gebruikt kunnen worden om specifieke aspecten zoals ruimtelijkheid, stemafbeelding, basweergave etc. vast te stellen. Bovendien heb ik de muziek op deze cd`s reeds diverse malen op andere, zowel normale als echte high-end, installaties mogen beluisteren zodat een goed vergelijk mogelijk is.

Test

Na beide spelers, zoals al eerder aangegeven, enige tijd afzonderlijk beluisterd te hebben om wat globale indrukken op te doen heb ik moeder en kindertjes een zaterdag uit winkelen gestuurd. De huiskamer voor mijzelf zodat ik ongestoord kon luisteren. Normaal gesproken vinden de luistersessies in de avonduren plaats. Aangezien er in dit geval naar 2 spelers geluisterd moest worden en ook nog een vergelijking met mijn eigen exemplaar, leek het me wel prettig hier uitgebreid de tijd voor te nemen.
De Clearaudio draaitafel maakt tijdelijk plaats voor de Heart CD5000 en de plank van de Tjoeb werd in bezit genomen door de Marantz CD5000. Beide spelers aangesloten met Van den Hul The First interlinks om tot een gelijkwaardig resultaat te komen. In een later stadium is ook nog met de Siltech ST18G3 interlink naar de Heart 5000 geluisterd. Ik zal na deze lange inleiding proberen iets te vertellen over de verschillen tussen beide spelers aan de hand van een aantal tracks van de al eerder genoemde cd`s.

Begonnen is met het alom bekende en fraaie live album Hell Freezes Over van de Eagles. Het nummer Hotel California laat horen dat de heren naast elkaar gezeten diverse verschillende gitaren bespelen. Aangevuld met diverse kleine percussie instrumenten verspreid in de ruimte met af en toe diepe bas klappen van onder andere tom-toms en bongo`s. Overschakelend van de Heart 5000 naar de standaard Marantz speler valt op dat de breedte van het stereobeeld minder wordt en de karakters van de diverse gitaren dichter bij elkaar komen te liggen. Stemmen klinken dunner en feller. Met de Heart speler klinken de diverse instrumenten heel natuurlijk en zijn de kleine percussie instrumenten beter van elkaar te onderscheiden en makkelijker te volgen. Op de track Suzanne van de fraaie verzamel-cd In Vogelvlucht van Herman van Veen stuit ik op dezelfde verschillen. Luisterend naar de standaard Marantz speler klinkt de uitgesproken stem van Herman wat algemener, overschakelend naar de Heart speler wint de stem duidelijk aan karakter en wordt iets warmte toegevoegd. Het geheel wordt dramatischer door een duidelijke toename van dynamiek en presence. Ook groeit het stereobeeld in zowel breedte als diepte en komt weer lekker zoals ik gewend ben met mijn eigen speler buiten de speakers.

Miss Otis Regrets van Bette Midler is een track met blazers die op een mindere set heel fel kan klinken, op het randje van onaangenaam in sommige gevallen. Met de Heart is alles prima in orde, het koper schettert en knettert zoals de instrumenten horen te klinken zonder vermoeiend te worden. Het onderscheid tussen de diverse instrumenten wordt weergegeven. De standaard speler klinkt met deze track duidelijk feller, scheller en de karakters van de diverse verschillende blaasinstrumenten komen dichter bij elkaar te liggen. Er ontstaat een beetje een brei van geluid wat op den duur zeker tot luistermoeheid zal leiden. Op Homeless van Paul Simon`s cd Graceland is de groep Ladysmith Mombassa te horen. Zij zingen a capella en gebruiken hierbij tong clicks en vreemde keelklanken. De winst die de modificaties van Rik Stoet opleveren zijn evident, de individuele stemmen zijn duidelijker te onderscheiden en vooral de clicks en keelklanken komen veel beter naar voren. Er staat plotseling een koor in de kamer op nagenoeg ware grootte met druk in het laag en een fraaie afbeelding van de ruimte waarin e.e.a. zich afspeelt. In direct vergelijk met de standaard speler is duidelijk waar de winst van de Heart behaald wordt, de speler heeft een betere ruimtelijke afbeelding. Het stereobeeld wordt breder en dieper en de klankkleur van stemmen en instrumenten wordt natuurlijker en toont meer karakter. De modificaties tillen de Heart speler duidelijk naar een hoger niveau. Om te horen hoe de Heart CD5000 zich ten opzichte van concurrenten verhoudt heb ik de speler aangesloten via mijn Siltech ST18G3 interlink. Daarna nogmaals dezelfde tracks beluisterd. Door af en toe te switchen naar mijn eigen Tjoeb speler en te putten uit mijn geheugen van eerdere luisterervaringen met de Musical Fidelity X-Ray en Marantz CD17Ki zal ik proberen de speler een plek te geven. Hotel California van de Eagles via de Siltech geeft een duidelijke groter 3D gehalte dan via Van den Hul, gitaarsnaren sprankelen en de diverse instrumenten zijn nog beter van elkaar te onderscheiden. Zowel qua klankkleur als in de ruimte zelf. De laagweergave is iets geprononceerder en minder strak dan van een X-Ray of CD17Ki.

Een zelfde "euvel" vertoont mijn Tjoeb en het is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat er in beide spelers gebruik wordt gemaakt van buizen. Ook mag een prijsverschil van zo`n € 800 tot € 1000 niet uit het oog verloren worden. Suzanne van Herman van Veen geeft een transparanter hoog en de stem wint aan karakter, warmte en tastbaarheid. Bette Midlers "Miss Otis regrets" brengt aangesloten via Siltech de felheid van de standaard CD5000 terug in het geluid echter zonder tot een brei te verworden. De diverse blazers blijven individueel te volgen, het beeld wordt breder en dieper. De speakers verdwijnen uit de kamer en de muziek blijft over. De eerder genoemde felheid in deze track is op het randje van aangenaam wat aangeeft dat het kiezen van een interlink bij deze, en eigenlijk alle, speler van belang is in combinatie met de overige gebruikte apparatuur. Als laatste werd nogmaals naar Homeless van Paul Simon geluisterd, ook hier is duidelijk winst. De individuele stemmen zijn nog beter te volgen en het totale geluidsbeeld is beter in balans, de laagweergave is strakker en meer in verhouding. Hier werd muziek gemaakt en kippenvel was mijn deel!

Heart CD5000 versus Marantz CD5000

Conclusie

Wanneer je als luisteraar op zoek bent naar een muzikale speler en uiterlijk vertoon van ondergeschikt belang is, ga dan eens luisteren naar de Heart CD5000. In de klasse van € 500 tot € 1000 slaat deze speler absoluut geen slecht figuur en kan gezien zijn prijs van € 550,- de concurrentie met duurdere spelers makkelijk aan. Uit eigen ervaring weet ik dat het verder tweaken van dit soort spelers, een aantal zaken zoals voeten, demping van de kast en netsnoer zijn tenslotte nog steeds van een budgetspeler, nog meer winst kan brengen. Dat laat ik aan de gebruiker om te beslissen. Ook het experimenteren met andere buizen behoort tot de mogelijkheden en heeft soms een positieve invloed op het geluid. Dat in gedachte nemend in combinatie met het niveau waarop de Heart 5000 na modificatie door de firma Stoet al speelt, kan niet anders als een aanbeveling zijn om deze speler zeker te beluisteren als u op zoek bent naar een speler tot circa €1000.

Prijzen

Marantz CD5000 € 270,-
Heart CD5000 € 550,-

Gebruikte apparatuur:
Clearaudio Champion draaitafel Rega RB300 arm met Quint bekabeling
Clearaudio Classic element
Clearaudio Basic phono voorversterker
AH!Tjoeb 99 SQ cd speler
Marantz CD5000 cd speler
Heart CD5000 cd speler
Naim Nait3 versterker voor hoog
Naim Flatcap voor Nait3 voorversterker
Naim Nap90 eindversterker voor laag
Monitor Audio 2SE
Klipsch KSW-10 actieve subwoofer
Interlinks: Monster, Sonic Link, Siltech ST18G3
LS-kabels: Audioquest
Accessoires: Target Audio rack en stands, Pulsar Points, eigenbouw netfilter, rubber stroomkabels

Reactie Rik Stoet

We hebben jullie bevindingen met plezier gelezen en zijn blij dat onze Heart CD5000 ook bij jullie voor veel luisterplezier heeft gezorgd. We hebben namelijk veel tijd zitten in het ontwikkelen van de schakeling. Met name de lange luistersessies en vergelijkende testen met andere spelers zijn erg tijd intensief, om maar niet te spreken over de hoofdbrekens die zulke vergelijken opleveren. Hoe los je technisch in een schakeling problemen op als een te smal of juist een te breed stereobeeld? Hoe krijg je het geluid los van de luidsprekers? Eindeloze proefnemingen en testschakelingen hebben onze meettafels gepasseerd, soms tot op de grond toe afgebroken na een luistersessie….. We hebben regelmatig meer dan 40 uur werk in een nieuw idee gestopt, en dan bij de eerste luistertesten het hele concept binnen 1 uur naar het ronde archief verwezen. Wijzer zijn we er wèl van geworden, het ontwikkelen van goede (klinkende dus…) schakelingen gaat namelijk steeds sneller, en dat is fijn. Nu kunnen we namelijk nog méér leuke dingen ontwikkelen in dezelfde tijd. Al met al zit er ongeveer 500 uur ontwikkeling in de drie cd-spelers die onderdeel zijn van het Heart CD concept, en dat is gelukkig te horen!

Waarom klinkt die Heart CD5000 eigenlijk zo lekker? Het komplete verhaal zou te lang zijn om nu in en reaktie te verwoorden. Het is misschien wel leuk om het belangrijkste punt er uit te lichten. Elke cd-speler gebruikt een schakeling in de uitgang om het geluid naar de versterker te sturen. De meest eenvoudige manier om dit te doen is het toepassen van een OpAmp (Operational Amplifier). Een OpAmp bevat een schakeling met veel in trappen geschakelde transistoren, hierdoor ontstaat een versterking (gemiddeld genomen) van 200.000 maal. Voor de versterking van het audiosignaal is dat nergens voor nodig, ontwerpers zetten deze versterking in voor de bestrijding van THD (Total Harmonic Distorsion) en voor het bereiken van een hoge CMRR (een soort storingsonderdrukking). THD is een getal dat een bepaalde vervorming aangeeft in een percentage van het uitgangssignaal. De THD wordt door toepassen van feedback sterk teruggebracht, daarmee wordt echter een andere vervorming toegevoegd, de TIM (Transient Inter Modulation). TIM is een vervorming die voor audiofielen erger is als THD. Een klein percentage TIM geeft een stereobeeld dat met gemak in een luciferdoosje past, en dat is zonde want onze woonkamer is veel groter dan een lucifersdoosje!

In de Heart CD5000 hebben we gekozen voor het achterwege laten van een Opamp. Omdat we in de plaats van de Opamp een buis plaatsen is het resultaat gewoon lekker om naar te luisteren, maar minder lekker om te lezen. Lezen? Ja, want in de commerciele pers is het percentage THD belangrijk, er wordt een spijkerhard oordeel aan vast geknoopt. Het in de folder vermelden van een lage THD is dus goed voor de vergelijkende testresultaten (let wel, papieren resultaten dus….). En de TIM? Die kennen ze daar (helaas) niet! Voor ons zijn de papieren resultaten niet zo belangrijk. U, HiFi.nl en wijzelf kijken namelijk met de oren en die vinden weinig TIM erg fijn!

Voor al diegenen die al een Marantz CD48, 58, 63, 67, 5000 of -6000 hebben( al dan niet in SE, OSE, LE of mkII uitvoering), de schakeling is ook achteraf in te bouwen!

Met Harmonische groeten, voor 100%,

Rik Stoet, Heart Holland