Sharkwire SLP-L32382P


Joop van Nugteren | 18 maart 2003 | Sharkwire

Naar aanleiding van mijn laatste bevindingen met de interlink SCN –L04 van Sharkwire, die inmiddels deel uitmaakt van mijn set referentiekabels, is mijn nieuwsgierigheid gewekt hoe de luidsprekerkabels van Shark zou klinken. Op de VAD ontmoette ik Leo Kooijman, die bereid was om voor een poosje een set zilveren luidsprekerkabels af te staan. Mijn bedoeling was deze kabel gewoon uit te proberen zonder hierover iets op papier te zetten Het lukt mij niet om deze ervaring voor mijzelf te houden en wilde e.e.a. toch delen met de lezers van HiFi.nl.
 
Uit Taiwan

De heer Song is eigenaar van een fabriekje in Taiwan dat voorheen voor grote kabelmerken fabriceerde. Na 30 jaar ervaring is hij in 1987 voor zichzelf begonnen en brengt nu op eigenzinnige wijze de Sharkwire kabels op de markt. Binnen zijn filosofie en eigen werkwijze, maakt hij gebruik van hoogwaardige grondstoffen. Dit zonder hierin enige concessie te doen, die afbreuk kunnen doen aan het product. Het merk Sharkwire timmert in landen als Nieuw-Zeeland, China, Japan, Australie, Italie en vele andere landen al jaren aan de weg. In 1994 heeft Leo Kooijman het merk in Nederland geïntroduceerd. Tot voor kort werd alleen door een betrekkelijk klein clubje van Hifi-fanaten gebruik gemaakt van deze kabels. Gewoon een no-nonsense kabel, die zijn promotie niet heeft te danken aan dure brochure’s en bladen, maar heel simpel aan mensen die van muziek en kwaliteit houden. Mensen die alleen hun eigen oren geloven en niet meegaan met wat de media, mooie folders of verkopers te vertellen hebben. Sharkwire Nederland, die zich (nog?) bezig houdt met deze wijze van promoten, kan dit product daardoor enigszins betaalbaar op de markt brengen. Want laten we wel zijn, de kosten voor al die mooie folders en dure stands op diverse Hifi shows, moeten uiteindelijk toch worden opgehoest door de consument.

Hoe puur is het zilver, dat in de mantel van de kabel huist?
 
De kabel die nu tijdelijk het signaal tussen de Mark Levinson 335 en de B&W 802N verzorgt, staat bij de importeur geregistreerd onder type nummer SLP-L32382P. De kabel bestaat uit 64 puur zilveren geleiders van 0.38mm dik, onderverdeeld in 4 groepen. Ik ben werkzaam bij een handelsfirma die hoogwaardig staal bewerkt. Elke materiaalsoort is voorzien van een stempel, om zo te kunnen onderscheiden, met welke kwaliteit men te maken heeft. Deze stempeling wordt onder toezicht van een onafhankelijke instantie in het materiaal geslagen om fouten of fraude te voorkomen. In negen van de tien gevallen verdwijnt de stempeling wanneer een grof smeed stuk “gemachined” moet worden naar bepaalde afmetingen waar de klant om vraagt. Na het bewerken in onze werkplaats ligt er dan een prachtig mooi werkstuk op een pallet in onze loods, echter zonder stempeling. Het materiaal kan dus van elke kwaliteit zijn. Voor dat het werkstuk de deur uit gaat wordt het over gestempeld door de machine shop. Maar wie zegt dat het de juiste kwaliteit is, volgens opdracht van de klant? Daarom nodigen wij een laboratorium uit, dat ter plaatste een spectro grafisch onderzoek doet op het werkstuk. De spectroscoop wordt op het materiaal geplaatst en binnen enkele seconden zijn de ingredienten bekend. Afhankelijk van de kwaliteit is te zien hoeveel chroom, nikkel, titanium, koper en andere elementen in het materiaal zitten. Tijdens een bezoek van mensen van het laboratorium aan ons bedrijf, heb ik gevraagd een materiaal check op de Shark kabel te doen. Een blank stuk van de kabel is op de scoop geplaatst. En ja hoor; na enkele seconden, werd het zilvergehalte zichtbaar op het schermpje. “ag. 100% “ Was van het display af te lezen. Echt zilver dus!
 
Van de Red Dawn van Nordorst, ben ik gewend, dat de kabel keurig het signaal doorgeeft zonder daar iets aan toe te voegen of van weg te nemen. Althans voor zover door mij te beoordelen. Ik vergelijk dan met bijvoorbeeld Monsterkabel, MIT of Van den Hul. Daar is sprake is van enige kleuring (ook al blijft het ook nog eens een kwestie van (mijn) smaak). Na de Shark te hebben aangesloten, was meteen merkbaar, dat een veel breder geluidsbeeld wordt neergezet. Heel open en zeer, zeer gedetailleerd. Bij het verder opendraaien van de volume knop kwam er ook een stukje scherpte om de hoek kijken en het laagste laag was een stuk dunner om aan te horen. Dat laatste is welkom bij mij aangezien het laag met een aantal muziekstukken kan overheersen in mijn luisterruimte. Helaas door zijn afmeting nogal ongelukkig voor veel Hifi. Later hierover meer. Eerst de kabel maar even de tijd geven om in te spelen, zodat die zich op zijn gemak gaat voelen in de set. Ik laat alles een paar dagen continue draaien buiten mijn aanwezigheid. 

Sharkwire SLP-L32382P

De ruimte waar muziek wordt beluisterd is niet optimaal te noemen. De woonkamer is een L-vormige ruimte van ongeveer tweemaal 24 vierkante meter. Dat is op zich niet het grootste probleem. Het dak dat schuin loopt echter wel (heeft niets met een instorting te maken, de architect heeft het verzonnen). Een speaker bevindt zich onder een schuin lopend stuk plafond van 2.20 meter en de andere onder een hoogste deel van 5 meter. Avonden zijn veel gevuld met het iedere keer weer verschuiven van de weergevers om een acceptabel beeld te krijgen. Na verloop van tijd hoor je vanzelf bij welke opname het laag op een bepaalde frequentie met kracht de luchtdruk tegen de muren kaatst. Dat is duidelijk als vervorming van het geluidsbeeld waar te nemen. Een simpele handeling, de volume knop terug draaien, lost het probleem op. Het drammerige jochie in mij stemt me dan niet tevreden. Ik wil op sommige momenten mijn lievelingmuziek niet alleen horen maar ook fysiek een beetje voelen. Zonder enige vervorming. Daarom is het voor mij prettig, dat het laag het laag blijft, gedoseerd en verfijnd de kamer in rolt. Mijn vorige logees uit de (deels) zilveren Siltech familie, lieten mij deze vorm van laagweergave al eerder horen.

De Sharkwire die inmiddels een 60 uur heeft meegedraaid in de set kan ik nu onderhand wel gaan beluisteren. De warmte die van de Mark 335 afstraalt, getuigt van een intensief gebruik in de afgelopen dagen. Eneco vindt dat helemaal niet erg. Het enige voordeel dat ik er in hoop te vinden is dat de thermostaat van de centrale verwarming wat minder frequent inschakelt. Vanwege mijn extra kacheltje. Een viertal cd’s, omschreven in de laatste alinea, laten eigenlijk allemaal het zelfde horen. Enkele kreten die ik voor mijzelf noteerde zijn:
... een mooi 3 dimensionaal breed beeld, sprankelend hoog, mooie stemmen, zonder enige scherpte, veel ruimte rond de instrumenten, een heerlijke drive, heel gedetailleerd, de muzikanten blijven op een vaste plek staan (indien de technicus tijdens de opname met zijn fikken van de knoppen af blijft). Daarnaast is het laag beter in proportie waardoor de volume knop verder kan worden opengedraaid. Dat resulteert in nog meer bij live concerten betrokken te zijn. Kortom voor mij de eerste en tot nu toe de enige kabel die een compleet geluidsbeeld neer zet voor slechts 3650 euro. Oké, een boel euro’s, maar ga maar eens op pad om een kabel te vinden op dit niveau met dezelfde capaciteiten en kwaliteiten onder de 5.000 euro. Gevonden? Laat het mij weten en be my guest (niet allemaal te gelijk a.u.b.)...

Slot woord

Bij het beoordelen van een component is en blijft het van belang dat de apparatuur in verhouding staat met het te testen apparaat of in dit geval een kabel. Indien een kabel tussen een low budget setje wordt geknoopt, kun je daar ook geen goede resultaten van verwachten.

Ik heb de Sharkwire ook even tussen een Acram AVR 200 en een stel ATL speakers gekoppeld. De resultaten zijn er dan ook naar, het zegt echter niets over de kabel. Eigenlijk hetzelfde als een stel Ferrari velgen onder een Opel Kadett monteren. Mijn advies daarom, vraag bij de importeur naar de dichtstbijzijnde dealer en probeer een dergelijk setje gewoon thuis in jouw eigen set en in jouw eigen omgeving. In jouw tijd en met jouw muziek... Veel luister plezier.
 
Prijzen:
Sharkwire kent een aantal verschillende soorten luidspreker kabels. Meer informatie via www.sharkwire.nl.

Gebruikte cd`s

Fleetwood Mac The Dance (live)
Supertramp Paris
Van Morrison Down the Road
Rebecca Pidgeon The Raven
Roger Water Hitch Hiking

Gebruikte apparatuur

Mark Levinson 390S cd speler
Mark Levinson 380S voorversterker
Mark Levinson 335 eindversterker
Bowers & Wilkins 802N luidsprekers
Interlinks: Sharkwire silver SCN-L04, Nordost Red Dawn
Accessoires: Nordost Pulsar Points, Kemp Elektroniks Power Source netfilter