Furutech demagnitizer


René van Es | 14 april 2003 | Furutech

Wie in de afgelopen jaren mijn verslagen heeft gelezen weet dat ik geen mens ben voor hokus pokus. Geen tweaker die tot in het oneindige blijft proberen met voetjes, draadjes, rekjes en wat dies meer zij zijn eigen set naar een hoger plan te tillen. Veel meer ben ik een mens die met eenvoudige en goedkope middelen probeert een balans te vinden tussen beheersing van kosten en een beter geluid. Dat betere geluid is vaak te bereiken door meer geavanceerde hardware of zuiverder kabels toe te passen, die geen vermogen kosten of een tweede hypotheek vereisen. Met dure uitschieters als het echt niet anders kan, dan tast ook ik in de buidel om meer te kunnen genieten van waar het om gaat, de muziek in ons leven.

RD-2

Ik was dan ook in de ogen van importeur Music Point vast niet de aangewezen persoon om er met zijn RD-2 Disc Demagnitizer vandoor te gaan op de laatste Doelenshow in Rotterdam. Hoewel hij er zelf van overtuigd is dat het ding een magische werking heeft. Die uitdaging nam ik graag aan. Ik heb meer ‘magische producten’ thuis gehad. Ze vielen regelmatig door de mand. Wat is dit eigenlijk voor een ding en waarop berust de werking. Ik citeer deels Furutech als ik beschrijf dat door het draaien van CD’s de CD magnetisch wordt. Althans delen van de CD. Tijdens de productie gebruikt men aluminium dat altijd enigszins verontreinigd is met ijzer of ander metaal dat magnetiseerbaar is. Bovendien zitten er magnetiseerbare deeltjes in de inkt (of lak zo u wilt) die gebruikt wordt om het label op de niet speelbare zijde te printen. In de CD speler worden die deeltjes langzaam maar zeker geladen en dat heeft en negatieve invloed op het laser mechaniek en daardoor op de foutcorrectie. Hoe minder magnetisch een CD dus is, hoe beter hij zal worden afgespeeld. Wat Furutech heeft gemaakt is een apparaat dat het magnetisme opgebouwd in de CD tot nul of vrijwel nul reduceert. Furutech is lang niet de enige die dergelijke opmerkingen maakt, kijk maar eens rond naar apparaatjes om de CD te bewerken voor het afspelen. Een wetenschappelijke onderbouwing heb ik van Furutech gelezen. De metingen zelf herhalen kunnen we helaas niet.

Ik maak het kastje eerst open. Een klein printje zit aan de zijkant van een grote spoel. Een spoel die de afmeting heeft van een CD en waar een behoorlijke hoeveelheid koper in is gegaan. Het ziet er netjes uit, maar veel is het niet dat binnenin zit. Kastje dicht en de netspanning erop. Een rode toets is de aan/uit schakelaar. Een witte toets zet de timer in werking. Je legt de CD op het apparaat en je drukt op de witte toets. Dan gaat een groen lampje branden en na ongeveer 20 seconden dooft dat. Dan draai je de CD om en ‘behandel’ je de andere kant net zo. Nu is de CD gereed om te draaien. Pas op met dingen in de buurt van de Furutech te houden die niet gedemagnetiseerd moeten worden. Cassettebandjes zijn binnen de kortste keren gewist. En nu? Wat krijgen we voor resultaat voor de 375 euro die de RD-2 moet kosten. De magie waar we allemaal op wachten of een flauwekul product. Ik houd u nog even in spanning. Wat heb ik gedaan, ik heb een aantal CD’s die ik goed ken uitgezocht en twee installaties opgesteld die ik door elkaar kan gebruiken. Een Teac VRDS-T1 loopwerk met Monarchy Audio anti-jitter box en een M-Audio dac naast een Marantz CD60000 KI Signature. Aangesloten op Monarchy Audio versterkers met JM Lab Electra speakers en op een Marantz PM7200 versterker met Mordaunt Short 912 luidsprekers. Zodat ik met twee totaal verschillende sets en CD spelers het beoogde effect kan beluisteren. Ik weet dat gehoor en hersenen verkeerde indrukken af kunnen geven en ga daarom als volgt te werk: ik draai een stuk van een CD drie keer zonder bewerking alvorens ik de CD bewerk en dan wederom drie keer draai. Probeer maar eens, als u hetzelfde stuk een tweede keer draait hoort u andere dingen dan de eerste keer. Dat herseneffect wil ik uitschakelen.

Furutech demagnitizer

Huh?

Het uur van de waarheid, wat doet de Furutech met een CD. De lachers en critici kunnen weer over mij heen vallen, want de Furutech werkt. Tot mijn stomme verbazing niet een beetje ook maar fors en op een totaal onverwachte manier. Ik zit echt heel stom te kijken/luisteren naar wat ik meemaak. Het aloude cliché “het lijkt wel of er een doek is weggehaald” is het enige dat ik kan bedenken. En weet u wat nog veel gekker is, het geluidsniveau is hoger. Niet bij één CD, maar bij allemaal. Gewone CD’s, Gold CD’s, kopieën op Kodak Gold, maar ook op blauwe CD’s. Met CD’s die een label hebben en CD’s die dat ontberen. Welke CD ik ook pak, hij wordt een stuk beter. Dat beter mag u vertaald zien (naast het hogere volume) in meer detail, een strakker laag, helderder geluid, sprankelender hoog. U kent de spraak die wij recensenten bezigen. Het enige dat ik jammer vindt is dat er geen weg terug is. Ik kan een gereinigde CD niet snel magnetiseren om het omgekeerde effect te bereiken en het opnieuw te proberen. Het is maar goed dat er 400 CD’s in de kast staan. Al gebied de eerlijkheid mij te zeggen dat ik ze niet allemaal heb geprobeerd. Het maakt ook geen fluit uit of ik het probeer met de Teac of de Marantz. Of ik het beluister op speakers van 4700 euro of 380 euro. Het bereikte resultaat is weliswaar nog beter waarneembaar op de dure set, maar onmiskenbaar ook op de goedkope luidsprekers, CD speler en versterker. Het is dus niet zo dat alleen high end kan profiteren van een beter geluid. Naast een platenpuck, Rothwell Attenuators en Master Base is dit een volgende tweak waar ik echt van onder de indruk ben. En ik sta niet alleen, ook collega Garmt van der Zel is onder de indruk van de RD-2. Twee later geraadpleegde recensenten horen ook duidelijke verschillen tussen de standaard en gedemagbetiseerde CD’s. Opvallend en eigenlijk logisch was wel dat op een CD speler met bovenlader en magnetische puck het effect kleiner was dan op spelers met een klemmechanisme.

Moraal

Moraal van dit verhaal, geloof uw oren en niet uw vooroordeel. Ik liep de Doelen uit met een kastje van 375 euro waar ik niet in geloofde. Retour naar de importeur gaat hetzelfde kastje, maar nu met de bovenstaande tekst. Ik ben blij dat ik mijn vooroordelen opzij kan zetten als men mij weet te overtuigen. En blij dat ik niet behoor tot een categorie mensen die stokpaardjes berijd. In het onderhavige geval met de Furutech zou dat ook heel dom zijn, want wat zo duidelijk hoorbaar aan te tonen is kan zelfs de grootste criticus niet verhullen. En ik maak mij sterk dat het bereikte effect ook inderdaad zoals Furutech aangeeft meetbaar moet zijn. Resteert slechts de vraag: is het verschil in geluidskwaliteit tussen een “magnetische CD” en een “Furutech CD” u het aankoopbedrag van een RD-2 waard? En die vraag moet en mag u zelf beantwoorden. Maar eerst luisteren, dan pas oordelen. Niet andersom. Wie weet als laatste aanzet tot aanschaf of om uw eigen geweten te sussen, de RD-2 demagnetiseert ook kabels en connectors.

Importeur :
Music Point
Postbus 89
2630 AB Nootdorp
tel:   +31 153106045
fax:  +31 153106046
info@musicpoint.nl
www.musicpoint.nl