Onkyo DV-SP800


Dr. Longbeard & Marja | 16 juni 2003 | Onkyo

Het wordt de consument gelukkig steeds makkelijker gemaakt om zijn of haar favoriete muziek te spelen. Nu de uitgave van steeds meer hoge definitie schijfjes een feit is wil de consument niet juist weer beperkt worden door de gevolgen van afspraken binnen de platen industrie. Het gaat om de muziek en niet om het formaat.

Want of het nu een CD, DVD-Audio, SACD of DVD-Video schijfje is, het moet gewoon in de speler kunnen en die zoekt het maar verder uit. Zo’n speler is een universeel speler en de hier beschreven Onkyo DV-SP800 is er zo een.

We hebben een fors aantal weken met de Onkyo geleefd en zijn tot twee conclusies gekomen. De Onkyo is een prima speler en DVD-Audio is onhandig. Zo, dat is er uit. Nu de verklaring voor deze conclusie.

De Onkyo komt in een bescheiden doos en geheel tegen de gewoonte in beginnen we met het doornemen van de kloeke documentatie. Dit RTFM is geen zware opgave. De gebruiksaanwijzing is duidelijk en in helder Nederlands beschikbaar. Zo lezen we dat de SP800 naast de al genoemde formaten ook geen moeite heeft met het afspelen van DVD-R en DVD-RW en ook niet met CD-Video, CD-R en CD-RW. Ook MP3 CD’s vormen geen probleem. Wel een probleem zijn DVD’s die een SECAM kleursysteem bevatten. PAL is het gewenste systeem. Het recensie apparaat is beperkt tot DVD’s uit Regio 2.

Naast de gebruiksaanwijzing bevat de doos nog een afstandbediening waarover straks meer en een aantal kabels. Behalve het netsnoer en een snoertje om andere Onkyo apparatuur aan elkaar te koppelen zijn de S-video kabel, de SCART kabel en vooral het A/V aansluitsnoer rijp voor de vuilnisbak. Wanneer leren de HH fabrikanten dat nu eens. Lever of fatsoenlijke kabel of helemaal geen kabel!

Dan komt de speler zelf. De voorzijde van de in champagne kleur afgewerkte speler ziet er beschaafd uit met niet al te veel knoppen en lampjes. Links boven elkaar de hoofdschakelaar met daaronder de standby toets. Dan volgen een zestal toetjes met mini LED, in stemmig blauw uitgevoerd, die op de bovenste rij staan voor Video Circuit Off, Last Memory en Clear. Video Circuit Off schakelt zoals de naam al doet vermoeden het hele video circuit in de speler uit wat een kwaliteits verbetering kan bewe’rkstelligen bij het afspelen van enkel-audio schijfjes. Last Memory is een handige optie die een bepaalde plaats op een DVD-Video kan onthouden. Voor maximaal vijf verschillende DVD’s is er ruimte. Een bijzondere scene of een onderbroken kijk-sessie is makkelijk weer op te roepen of te hervatten. Clear ten slotte herstelt een instelling afhankelijk van wat de instelling was.

Het onderste rijtje bevat de Dimmer toets om de feestverlichting te dimmen, de Repeat toets en de Random toets. Naast de lade zit een indicatie van het type af te spelen schijfje. SACD, DVD of CD. Schuin onder de lade zit de DVD Top Menu schakelaar met daaronder de Return toets om 1 hoofdstuk terug in het DVD menu te gaan. Hiernaast zit een kleine joystick achtige cursortoets om door de diverse menus heen te stappen. Tevens is de cursortoets de Enter knop door op de cursortoets te drukken. Een Menu toets om een DVD menu te openen of te sluiten zit boven de Setup toets om – inderdaad – het setup menu van de speler te openen of sluiten.

Verder naar links de knop om de lade te openen en sluiten met daaronder de Display toets die wordt gebruikt om de diverse mogelijke statische informatie op het LCD display weer te geven. Een Pause, Stop en Play toets ontbreekt natuurlijk niet, net als (Fast)Forward en (Fast)Backward. Als laatste zit er nog een hoofdtelefoon aansluiting aan de voorkant met bijbehorende volumeregeling. Al met al een nette en overzichtelijke indeling.

De achterkant van het 43,5 bij 30 centimer grote apparaat is een stuk drukker. De video output kan op drie manieren gebeuren. Met de Component aansluitingen kan een voor component gebruik geschikte televise worden aangesloten. Anders is er de S-Video uitgang en daarnaast de Video Output. Ook SCART is te gebruiken en de SP800 heeft daarvoor een in-uit en een enkele uit aansluiting.

Onder de video output aansluitingen zitten de audio uitgangen. Allereest twee stereo uitgangen voor kanaal 1 en kanaal 2. Dan zes uitgangen voor een 5.1 opstelling. Is een 7.1 opstelling gewenst dan staan er nog twee surround uitgangen ter beschikking. Deze laatsten kunnen met een schakelaartje worden geactiveerd. Voor digitale output staan twee optische aansluitingen ter beschikking en een coaxiale. Om andere Onkyo apparaten met de speler aan te koppelen is er een speciale aansluiting aangebracht. Helemaal rechts op de achterzijde is de ingang voor het netsnoer. Zoals bij steeds meer apparatuur voorkomt, is ook deze speler niet uitgerust met een randaarde aansluiting.

Onkyo DV-SP800

Voor de recensie van deze speler laten we het video gedeelte achterwege. Dus geen progressive scan, DTS, THX Ultra en wat de speler nog meer aan moois kan bieden. We gaan hem beoordelen op audio kwaliteiten en dan ook nog eens puur twee kanaals. De Onkyo DV-SP800 komt te spelen in een set die verder bestaat uit een TacT RCS 2.0 – in passieve stand, gevolgd door een Audio Note DAC, een Audio Note Meishu 300B versterker en een paar Avantgarde Duo luidprekers. Het geheel is met pure zilveren bekabeling met elkaar verbonden en iedere component wordt uit het net gevoed met tussenkomst van een Omtec Power Controler.

Na een periode van zachtjes inspelen van de diverse componenten in de Onkyo speler – DVD-A, SACD en CD, dan de eerste luistertest. Maar dat gaat niet zomaar. Eerst moet de speler verteld worden dat er ‘maar’ twee kanalen zijn. En hiervoor is een beeldscherm nodig. Dus toch een TV! Het wordt tijd dat fabrikanten eens een klein, desnoods monochroom, LCD schermpje in hun spelers bouwen om de instellingen te maken. Collega schrijver Triode Dick van de Merwe heeft om deze reden zelf maar een schermpje samengesteld.

Maar goed, een TVtje aangekoppeld en via Setup gekozen voor SACD – 2ch Area. In dit zelfde menu zit ook de optie om van een SACD enkel de CD laag (bij een hybride dan natuurlijk) af te spelen. Dus ook hiervoor weer een beeldscherm nodig. Verder de Audio Out op 2 Channel ingesteld voor DVD-A schijfjes. Nu kan de TV weer weg(?).

De eerste SACD die het mag proberen is Roger Waters ‘In the Flesh’. Een goed doortekend, en opvallen helder geluidsbeeld vult de kamer. De indruk bestaat dat het hoog een tikje benadrukt wordt. Al na korte tijd verdwijnt de speler, nee de hele installatie en blijft de muziek over. Al is dat niet de bedoeling voor een recensie, het bewijst dat de speler zich niet op de voorgrond plaatst. Andere SACDs volgen. Yo Yo Ma’s ‘Appelachian Journey’ laat de kwaliteit van een goede DSD door de simpelere, minder massale opzet dan Waters horen. De fantastische Polyhymnia opnames van Mahlers vijfde op Pentatone laat de muziek helemaal los in de ruimte komen ondanks (of dankzij?) de tweekanaals optie.

Een kleine stap van SACD naar CD en door een ‘pure’ CD te gebruiken is er geen TV voor nodig. Hier mogen vrouwenstemmen het harde werk doen. Melissa Walker op  ‘Ballads of Blue’ op Enja staat er gewoon, Eva Cassidy’s ‘Fields of Gold’ geeft de benodigde kippenvel. Maar ook het zeer close opgenomen ‘Drum Improv’ van meesterdrummer Jim Keltner krijgt alle ruimte. De speler straalt rust uit. Dezelfde opnames worden nog maals beluisterd, maar nu via de digitale coax uitgang om te zien wat de Onkyo dac doet in vergelijk met de externe zwaar gemodificeerde Audio Note. En dan blijkt dat de Onkyo het zeker niet slecht doet ten opzichte van de AN die op zich al enkele malen zo duur als de hele DV-SP800 is. De Onkyo klasseert zich net onder de top CD spelers in zijn prijsklasse en dan kan ‘ie ook nog met de andere formaten overweg. Hij mist alleen net even de heel fijne detailering en de extreme snelheid.

En dan DVD-A. Om de een of andere reden niet ons favoriete formaat. Niet om reden van de op dit medium uitgebrachte muziek, maar meer om de onduidelijke positionering. Is het nu puur audio of is het een combi van beeld en geluid. En dan ook de diverse sample rates die door elkaar in gebruik zijn. Als eerste gaat Emerson Lake and Palmer ‘Brain Salad Surgery’, een typsich voorbeeld van “wat is het nu, audio, video of beide”. En dat uit zich gelijk door het afspelen van 10 seconden van een intro uit Group 3. Maar we willen BSS! Via de Stop en FFW komen we bij Group 2 uit, nee dat is een oud filmpje zo te horen. In Group 1 is dus de muziek te vinden. Hier vallen de scherpe randjes op. Alles is wat erg helder, geprononceerd. ELP verruild voor Mofro, ‘Blackwater’  op Hi-Res Music. Kijk dat is het betere werk. Er staat slechts 1 stereo mix op en dan laat DVD-Audio horen wat het kan. De stevige Florida swamp-rock/blues is een feest en is er in al zijn rauwheid. Gelukkig ook nog op hetzelfde label Herb Ellis in huis en idem, maar dan soft en zwoel. Het is dus niet de speler, het is gewoon de opname/afwerking waar het bij veel DVD-Audio schijven aan schort.

De Onkyo DV-SP800 is een robuust gebouwde alleseter. Voor puur audio gebruik is het allereerst een goede CD speler die in zijn prijsklasse best mee komt. Daarenboven is de speler in staat SACD op niveau weer te geven, DVD-Audio te doen en ook nog DVD-Video. Voor de aanstaande koper is het een moeilijke keus. Zijn alle formaten nodig? Dan is er de sterke concurrentie van de Marantz 8300 die weliswaar een stuk duurder is, maar de Onkyo wel dik in de schaduw zet. Is DVD-Audio niet een prioriteit dan is de Philips 963 wel een heel erg sterke concurrent of gaat Onkyo nog wat aan de prijs doen?