Sony DVP-NS705V vM


René van Es | 02 november 2003 | Sony-vM

Sony DVP-NS705V-vM en DVP-NS705V - Met en zonder Audioart modificatie

Wie de handen ineen slaat met een partner is sterker dan twee individuele zakenmensen. Dat moeten een paar ondernemers hebben gedacht toen… zij Audioart (= Van Medevoort) benaderden om een modificatie te bespreken van de Sony DVP-NS705V dvd/sacd/cd speler. De aanleiding was de succesvolle verkoop van de gemodificeerde Philips DVD936SA-vM en SACD1000-vM.

De Sony-vM was snel geboren en de eerste exemplaren vlogen de winkel uit voor ik beslag konden leggen op een origineel exemplaar en een gemodificeerde speler. Zie hier wat ik denk van de modificatie.

Sony DVP-NS705V zonder modificatie

DVP-NS705V zonder en met

Staat u mij toe vanaf hier de Sony te benoemen als 705. De 705 is een DVD speler die ook gewone cd’s speelt en SACD’s. Het laatste medium in zowel multi-channel als in stereo.

Het gaat te ver om elke mogelijkheid van de Sony te benoemen, de handleiding staat bol met opties die via overzichtelijke menu’s te voorschijn te toveren zijn. Neemt u maar van mij aan dat alles maar dan ook alles instelbaar en regelbaar is. Dat zelfs de data rate van geluid en beeld te voorschijn te toveren is etc etc.

Aansluitingen zijn ruim voorzien op de achterzijde. Te vinden zijn een coax en optical digital out, 5.1 analoge uitgang voor SACD en DVD-Video, stereo uit voor CD, SACD, DVD-Video, beeld via Composiet en S-Video en last but not least een scart aansluiting. De voorzijde kenmerkt zich door een overzichtelijke opstelling van de bedieningsorganen en de display die alles laat zien wat u instelt. De afstandsbediening is goed en gemakkelijk in gebruik, zelfs in een donkere ruimte. Met de afstandbediening zet u desnoods ook de (Sony) tv uit.


Een overzicht van de aansluitingen op de achterzijde

Volgens opgave speelt de 705 SACD stereo en multi channel, alle cd’s, alle DVD-Video’s, VCD, MP3, CD-RW, CD-ROM en CD-R. Ook multi sessie cd’s zijn afspeelbaar mits, en dat geldt voor meer van de opgesomde formaten, de cd voldoet aan bepaalde voorwaarden. Voor de goede orde, de 705 speelt geen DVD-Audio formaten.

De 705 gaat in de standaard vorm naar Van Medevoort om te worden aangepakt. Uiterlijk is de modificatie herkenbaar aan een sticker op de voor en achterzijde. Meegeleverd wordt een certificaat dat zorg draagt dat de garantie in stand blijft. Sony staat achter de modificatie en de Sony dealers zullen in voorkomende garantie gevallen meewerken aan reparatie.

Als de 705 van vM opengaat valt eerst de plaat bitumen op die tegen de dunne bovenplaat is geplakt. Vervolgens zie je dat op de print met de analoge uitgangen de nodige extra condensatoren zijn aangebracht. Opamps die het uitgangssignaal verwerken zijn gebufferd met elco’s en andersoortige condensators. Veel meer kan ik niet ontdekken zonder de gehele speler te slopen. Bovendien telt voor mij minder de aanwezigheid van een componentje dan de uitwerking van de modificatie.

De speler kost kaal 299 euro en in de vM versie 399 euro. Wie het eenvoudige rekensommetje doet door de extra componenten te tellen komt verkeerd uit. Telt u ook mee de kosten om de speler te vervoeren, uit elkaar te halen, aan te passen, te testen, dicht te maken, weer in te pakken en dan retour te zenden. Bovendien wil de belasting dienst graag vangen over het meerwerk en willen ook de mensen van vM een hap kunnen eten. Ook als ze bezig zijn met research want modificeren is één, weten wat je modificeert is iets heel anders.

 
Aanpassingen op de print: rechts de gemodificeerde speler

Sony DVP-NS705V vM

Aansluitingen

Vele interlinks waren nodig om de 705 te verbinden met een Marantz SR4300 receiver, voor zowel stereo als 5.1. Met daarbij nog een digitale kabel naar de receiver en een S-Video kabel naar de tv. Via de Marantz werd gekeken en geluisterd naar multi channel SACD en DVD-Video. DVD-Video voornamelijk via de digitale uitgang. CD en SACD uiteraard geheel analoog.

Om de waarde van de modificatie in te schatten zijn beide spelers via Siltech kabels aangesloten op een Marsh Sound Design voortrap, Monarchy Audio eindversterkers en JMlab luidsprekers, afgewisseld met Impulse IMP en in multi channel Mordaunt Short 912-905C-902 weergevers. Ter vergelijk stond er een Teac/Apogee cd speler combi in het rek. Wie graag ziet wat er allemaal gebruikt is raadplege de opsomming onder dit verhaal. Om een goed vergelijk te kunnen maken maakte ik kopieën van cd’s zodat ik voor het vergelijk exact gelijk materiaal in huis had en ik gebruikte originele SACD’s en DVD’s.

100 euro extra

Het moment van de waarheid, met de spelers die dagenlang op repeat hebben gestaan en met een bos kabels zijn aangesloten ga ik aan de slag. Eigenlijk kan de recensie heel kort zijn, want als ik de 705 met en zonder vM ingrijpen beluister is binnen drie seconden duidelijk dat de 705 een gewone speler is en dat Audioart de speler ver boven zijn niveau tilt.

  
Verschillen tussen de "standaard" Sony (links) en door van Van Medevoort gemodificeerde speler (rechts)

  
Verschillen tussen de "standaard" Sony (links) en door van Van Medevoort gemodificeerde speler (rechts)

Ik zal wat meer uitweiden over de verschillen al beperk ik mij tot de geluidskwaliteit en ga niet schrijven over verbeterd beeld. De 705 wordt aangepast op de geluidskwaliteit en als al de condensatoren al een gunstig effect zou hebben op het beeld dan zie ik dat niet op mijn bijna 10 jaar oude 60 cm tv toestel. Een beamer of een plasma zou dat ongetwijfeld tevoorschijn toveren.

Nooit eerder had ik een SACD speler in huis en ik maak gretig van de kans gebruik om Pink Floyd over 5 speakers te laten weerklinken. Leuk, grappig maar de meerwaarde vat ik niet helemaal. Anders wordt dat met de betere klassieke opnames en met de SACD van Diana Krall. Daar is minder gejaagd op effecten en is meer gedacht aan de muziek. Houdt u mij te goede, ik heb niets tegen de wijze waarop een producer de muziek over meerdere kanalen mixed. Alleen ik ben aan Pink Floyd gewend in stereo en dan nog voornamelijk via LP.

Na een uurtje te hebben gespeeld met de Marantz en de 705 kijk ik wat DVD stukjes en ervaar de 705 als een handige, slimme, goed bedienbare DVD speler die voor mij fraai beeld combineert met aanvaardbaar geluid. Let op, het geluid komt van de Marantz decoders omdat DVD geluid wordt bereikt via de digitale uitgang. Zou de Marantz de beperkende factor zijn van de 705? Daar moet u maar eens over steggelen met de dealer. Mijn DVD ervaring is nog maar jong en beperkt.

Aangesloten via de stereo analoge uitgang maak ik gebruik van een paar kopieën van de Patricia Barber cd “Café Blue” die ik voor deze testen heb gemaakt. Ik kan nu de twee spelers tegelijk laten draaien en makkelijk de één na de ander beluisteren. Ik draai “Romanesque” waarop opgenomen gitaar en stem. Hoe gemakkelijk is er het verschil. De vM speler doet het allemaal met meer elan en verve. Dat bestaat uit meer kast van de gitaar en een grotere afstand tussen snaren en klankkast. De stem laat zich langer uitsterven in de verte. De Sony is doffer en terughoudender. Minder gedefinieerd en de dynamiek lijkt aanmerkelijk kleiner te zijn.

 
Patricia Barber (en Band) live

Op nummer vijf, “Yellow car III” vallen direct de bekkens op als verschil tussen de spelers. De vM laat de bekkens zingen, de Sony houdt veel eerder op. De drums zijn met de vM stuwender en ritmischer, de Sony blijft achter als een stiefzusje. Niet dat de Sony direct lelijk klinkt, maar wie de vM ernaast zet weet al snel de winnaar aan te wijzen. Meer harmonisch en meer natuurlijk zijn prima steekwoorden voor de vM. Op “Too rich for my blood” is goed hoorbaar dat de bas niet alleen dieper gaat op de vM maar ook veel strakker is en beter gedefinieerd. Let eens op de stem van Barber, ze kan aardig slissen. Wie de Sony laat draaien krijgt een echte harde ‘S’ voor de kiezen, wie de vM met hetzelfde nummer voedt heeft nog steeds de ‘S’ duidelijk in beeld, doch normaler, zachter en de ‘S’ laat zich langer horen. Als een sissende slang. Of het nu gaat om de bastonen, het middengebied, het hoog, de diepte in het beeld of de definitie en het ritme gevoel, de vM is en blijft winnaar op elk terrein.

  
Een heel mooie opname is die van het Combattimento Consort die een hybride SACD op de markt heeft gezet. De barokke muziek vind ik schitterend. Het Consort is al jaren een favoriet in mijn huis. De opname ken ik tot nu toe alleen als cd bij gebrek aan een SACD speler. Nu niet langer.

Direct al bij track één laten de instrumenten met hout horen waar het hout voor dient. Althans als u het goed wilt horen verdient de vM de voorkeur boven de Sony. Veel meer diepgang en betrokkenheid is uw deel. Rijker aan harmonischen en langere uitsterftijden. Track twee is heftig en voor barok zelfs zwaar. Die kracht kan de vM goed weergeven, de Sony houdt zich meer op de vlakte. Letterlijk. Ook heeft de Sony last van scherpe randjes, zelfs op SACD is dat niet te verhullen. Draai hetzelfde stuk op de vM en weg zijn de randjes.


Het Combattimento Consort Amsterdam (C) website

Ik moet toegeven, wie zo met SACD aan de slag kan gaan merkt dat het nieuwe medium toekomst heeft. Het benadert cd layer heel dicht als ik die draai op de Teac/Apogee. En dat op en speler van 400 euro. Knap werk van Sony die de basis legde en Audioart die het afmaakt. De gehele SACD luister ik met vele genoegen af. Onderwijl bedenkend dat oudere cd spelers het hier echt tegen gaan afleggen. Ik denk dat spelers van pakweg 5 jaar oud die tot 2000 gulden hebben gekost, een zware dobber hebben aan de Sony-vM als je SACD draait. Of een evenknie vinden als het om cd alleen gaat. Een boute uitspraak, dat weet ik, maar ook een uitspraak die aangeeft dat dit echt een prima speler is waarmee je een nieuw medium tegen een alleszins aantrekkelijke prijs kunt afspelen.

Nogmaals, over het beeld van de Sony doe ik geen definitieve uitspraak, waar ik naar heb gezocht is het verschil in geluidskwaliteit tussen de standaard Sony en een door Van Medevoort onder handen genomen type. Eigenlijk had ik niet verwacht het Combattimento Consort voor zo weinig geld zo mooi kan klinken.

Sony DVP-NS705V vM

Doen of laten

U heeft de keuze uit de DVP-NS705V met of zonder modificatie. Het scheelt u 100 euro en zoeken naar een dealer die 705-vM verkoopt als u het laat. Maar u doet uzelf behoorlijk te kort als u de kale 705 aansluit op een serieuze muziek installatie en u wilt genieten van SACD of cd in twee of meer kanalen.

Wat Van Medevoort weet te doen is een eenvoudige speler die niet zal opvallen in de markt om zetten naar een serieuze cd speler die mee kan met grotere jongens. Denkt u nu niet voor 400 euro de top in huis te halen, want dat is niet waar. Mijn Teac/Apogee speelt met cd beter dan de 705-vM met SACD. Is echter 9 maal duurder.

Voor wie is de 705-vM dan wel bestemd? Mijns inziens voor iedereen die een 705-vM de grens van zijn budget vindt. Je hebt in de basis 705 een prima DVD speler die veel formaten aankan, SACD kan weergeven zoals u dat wilt, een prima beeld levert op mijn tv en geruisloos en eenvoudig zijn werk doet.

Wie 100 euro extra uitgeeft krijgt minimaal 200 euro beter geluid uit de 705. Dat winkels de betere geluidskwaliteit brengen voor een bescheiden meerprijs voor hun klantenkring waardeer ik zeer. Er is al genoeg middle-of-the-road leverbaar in deze prijsklasse waarvan het geluid een ondergeschoven kind is. Een initiatief dat voortzetting verdient. Lekker zo doorgaan Van Medevoort. Gaat u naar een 705-vM dealer dan wed ik dat u zonder mankeren net zo snel als ik met een SACD of een cd overtuigd bent van de meerwaarde. Binnen de drie seconden vanaf de eerste noot. En daarna blijft het winstgevoel permanent aanwezig.

Meer informatie

Voor een overzicht van dealers zoekt u hieronder naar de dealers bij u in de regio, of u contacteert Audioart:
Herenweg 15
3602 AM Maarssen
Nederland
Tel.: 0346 59 02 90
Fax: 0346 59 01 03
E-mail : info@audioart.nl
Website: www.audioart.nl

 

Gebruikte apparatuur

Teac VRDS-T1 CD loopwerk met Trichord Clock 2
Monarchy Audio DIP Mk 2 anti jitter box
Assemblage D2D-1 sample rate converter
Apogee Mini-Dac d/a converter
Sony DVP-NS705V dvd speler met en zonder vM modificatie
Marsh Sound Design MSD p2000b voorversterker
Monarchy Audio SE-100 klasse A mono eindversterkers
JMlab Electra 926 luidsprekers
JMlab Electra SW900 actieve subwoofer
Impulse IMP luidsprekers
Interlinks analoog: Siltech Mxt Professional Series New York, Siltech SQ-88 Classic cinch en XLR
Interlinks digital: Apogee Wide-Eye
LS-kabels: Siltech LS-110 Classic
Accessories: Kemp Elektroniks Power Source netfilter, ferriet clamps, Standesign Saturn 5 audio meubels, Target VW1 wandbeugel, Target HS40 en Spectral BS58 AL speaker stands, Master Base Mbase/1 plaatjes, Kemp, Lapp, en rubber netsnoeren, Siltech  SPX-30 Classic netsnoeren, Sign PC-150 netsnoer, WBT en Sharkwire stekker materiaal, separate audiogroep
Home Cinema:
Marantz DV6200 dvd speler
Marantz SR4300 receiver
Mordaunt-Short MS912 luidsprekers (front)
Mordaunt-Short MS905C luidspreker (center)
Mordaunt-Short MS902 luidsprekers (rear)
Interlinks analoog: Siltech MXT New York
Interlinks digital: Apogee Wide-Eye
Interlinks video: Profigold S-video
LS-kabels: Ocos, Supra 4 mm2 Classic
Accessories: Sharkwire stekker materiaal, Target HS40 en Spectral BS58 AL stands