TAF Synergy EBS


Frank Speet | 11 december 2003 | Terrazo Art Fidelity

Terrazzo Art Fidelity Synergy EBS

Koos Schenk is een kleurrijk figuur, zowel qua persoonlijkheid alsook vanwege zijn product. In zijn bedrijf Terrazzo Art Fidelity bouwt hij betonnen (eigenlijk terrazzo dus) luidsprekers die zowel opvallen door hun vormgeving als ook door hun klankkarakter. Ik mocht van Koos de vernieuwde Synergy testen, nu uitgerust met EBS technologie voor verbeterde laagweergave. Wie de ruimte van Koos op de VAD hifi show wel eens bezocht heeft, is wel bekend met zijn aanstekelijk enthousiasme, gevoel voor humor en een verkwikkende relativiteitszin. Eigenlijk zijn de speakers een beetje zoals de bouwer. Aanvankelijk zet het je een beetje op het verkeerde been, maar als je wat langer luistert, blijkt het ontnuchterende karakter zeer boeiend.

In eerste instantie

De Synergy dus, en wel met EBS. Naast een stapeltje meetresultaten (elke set speakers wordt helemaal doorgemeten en krijg een individueel meetrapport mee!) kreeg ik een hele verhandeling over hoe het precies werkt. Maar alleen al het feit dat hij de meetapparatuur liet doormeten tot 10 Hz moet eigenlijk al genoeg zeggen. Ik was dus enerzijds erg benieuwd, maar ook wat voorzichtig in verband met het wat ´ronkerige´ gedag van mijn woonkamer wat weer verband houdt met de houten vloer. Om de hoogweergave aan te kunnen passen is voorzien in een schakelaartje met drie standen; reference, -3 dB en +3 dB. Ik heb zelf uitsluitend van de reference stand gebruik gemaakt. Na de speakers met een steekwagentje te hebben binnen gereden (ong. 40 Kg elk) en met de door Koos meegeleverde bi-wire speakerkabels te hebben aangesloten werd er maar eens naar een behoedzaam stukje klassiek geluisterd. Yo-Yo-Ma op het album Simply Baroque is steeds weer favoriet en ook nu weer kwam alles strak en duidelijk naar voren. Goede plaatsing, zowel in de diepte als de breedte. Ik kreeg echter het vermoeden dat dit om iets anders vroeg en dat bleek te kloppen toen ik Missa Criolla door José Carreras draaide. De bijna tastbare aanwezigheid van het koor in de tweede track was zonder meer adembenemend.

Van een vriend heb ik een CD met Flamenco muziek over genomen en ik draai dat als DCC. De opname zelf is fantastisch en de DCC kopie doet daar eigenlijk nauwelijks afbreuk aan. Het laag is echter behoorlijk prominent; stampende voeten op een houten vloer en meer gepassioneerde ritmegeluiden, kenmerkend voor de Flamenco. Dit liep dus een beetje uit de hand; te veel laag wat mij betreft, maar meer aandacht voor de plaatsing in de ruimte kan dit oplossen. Verder wel een uiterst spectaculaire weergave; uitstekende dynamiek en detaillering, geen enkele moeite met luide volumes. Wel kreeg ik het gevoel dat op lage volumes de speaker een beetje dichtslaat. De beperkte dynamiek van Classic FM compenseert daarin wel het nodige, maar toch is het vuur een beetje uit onder de frieten bij lage volumes.

Doorgaan

Eigenlijk miste ik dus wat tijdens de eerste avond luisteren; het was een beetje samen te vatten als ‘mooi, maar…’ Daarom besloot ik de tweede avond de wijze raad van Koos maar eens op te volgen en gewoon een beetje te experimenteren tot het resultaat optimaal was. Dat ik vervolgens de mooie bi-wire kabels van Koos heb vervangen door mijn eigen 4qmm OFC litze kabels zal misschien niet helemaal de bedoeling geweest zijn, maar het resultaat was wel degelijk beter. Hoe hoorde ik dat; wel, in de bi-wire situatie hoorde ik de scheiding tussen de hoog unit en de laag-mid unit en single wired werd het weer één speaker. De plaatsing werd ook meteen weer een stuk strakker, maar nog steeds miste ik iets. Noem mij conventioneel, maar voor mijn gevoel klopt het niet om de opstelling van de units om te draaien, dwz de hoog unit onder en de mid-laag unit boven te plaatsen in de kast. Nu zijn Koos’ luidsprekers niet direct speakers die je ‘even’ omdraait, maar met de Synergy lukte het me in m’n eentje. Natuurlijk plaatste ik ze op mijn eigen (ook betonnen) stands om de speakers mooi op oorhoogte te krijgen. De beloning na deze work-out was toch de moeite waard. Ineens klopte alles, het hele stereobeeld viel als stukjes van een legpuzzel op zijn plaats. Het laag was ineens ook goed, hoewel nog steeds wat te prominent wat mij betreft. Overigens wel zeer strak en volkomen vrij van kleuring. Mijn goede verstandhouding met de buren op het spel zettende gaf ik toe aan de verleiding om het stukje van ‘Amused to Death’ te draaien waar een bominslag in voorkomt. Ook nu liet mijn dikke Sansui BA3000 zich weer van z’n mooiste kant zien; perfecte beheersing en detaillering en de Synergy’s vertaalden dit naar een werkelijk onstellende rotklap! Dju! De buren moeten echt even gedacht hebben dat er bij mij een bom insloeg want ik hoorde werkelijk de kalk van de muren ritselen! Puur voor het mooi is dat EBS misschien wat teveel van het goede, althans naar mijn smaak, maar als je ze voor frontgeluid in een 5.1 set gebruikt dan heb je feitelijk geen sub meer nodig.

TAF Synergy EBS

Eigenlijk ben ik dus weer eens super eigenwijs; single wired mooier vinden, de speakers in zijn geheel omdraaien voor een beter resultaat, het slaat eigenlijk nergens op, hoewel… Om een vergelijk tussen speakers te maken is het het beste om ze in een akoestisch gelijke situatie neer te zetten. Met mijn eigen trouwe Alesis Monitor One MK2 heb ik heel wat afgeschoven door de kamer om een situatie te vinden die behalve perfect klinkt, ook niet teveel afbreuk doet aan de leefbaarheid van de woonkamer. Waarom zou je dan niet luidsprekers die je mag testen op dezelfde plek neerzetten? Het zijn tot dusverre allemaal redelijk compacte speakers volgens het dynamische systeem geweest. De Mani2 die ik hiervoor mocht testen heb ik ook op exact dezelfde plek neergezet als mijn eigen speakers en ook de Synergy’s bleken gewoon het beste te klinken op die plek. Jammer alleen dat je ze daarvoor moet omdraaien…

Algemeen

Algemene indruk: de Synergy’s klinken ongelofelijk strak, neutraal en zonder kleuring, kunnen enorme geluidsdrukken neerzetten en dat volkomen vervormings- en compressievrij. Hoewel uitgesproken modern zal het design toch in veel interieurs tot zijn recht komen en het materiaal is buitengewoon geschikt om een luidspreker mee te maken. Voor 1400 Euro per stuk hebt u de versie met EBS en voor 1200 Euro de versie zonder EBS en met een poort. Toch heb ik een kleine kanttekening.

Zonder afbreuk te willen doen aan dit model zou ik persoonlijk de voorkeur geven aan een wat conventioneler model. Een tweeweg minimonitor zonder EBS op een stand zou toch wel mijn voorkeur hebben. Voor wie deze mening met mij deelt is er de Pilotis. Dit tweewegsysteem met of zonder EBS is qua uiterlijk bescheidener van design, maar heeft vergelijkbare klankkwaliteiten.

In een later gesprek met Koos gaf hij ook toe dat in mijn woonkamer een ander model ook een betere keus zou zijn geweest. Overigens zijn daar mogelijkheden genoeg voor. Om zelf een keus te kunnen maken kan ik u een bezoek aan Koos in Oss van harte aanbevelen. Als voorproefje is er natuurlijk Internet: www.taf-oss.nl 

Gebruikte apparatuur

Gebruikte apparatuur:
Sansui AU5900 voorversterkerdeel, licht gemodificeerd.
Sansui BA3000 eindversterker, geheel opnieuw berekend en opgebouwd naar eigen specificatie.
Sansui TU7900 tuner, flink gemodificeerd, afgestemd op Classic FM.
Denon DCD1700 CD speler, zwaar gemodificeerd.
Philips DCC951, analoge deel flink gemodificeerd.

Gebruikte muziek

Muziek:
Yo-Yo-Ma, Simply Baroque.
José Carreras, MissaCriolla.
Flamenco, helaas geen titel genoteerd
Roger Waters, Amused to Death
Classic FM