VibraPod`s en VibraCones


Joop van Nugteren | 16 september 2004 | Vibrapod

De trillingvreters

Het is alweer enige tijd geleden dat ik mij heb bezig gehouden met accessoires. In hifi land is het nodige op de markt om de set zowel visueel als akoestisch te veranderen of te verbeteren.

Naar het laatste ben ik altijd wel nieuwsgierig, Het is leuk meegenomen verbeteringen waar te nemen in de set waar de beurs niet zover voor open hoeft, wat dat aangaat schuilt er eigenlijk wel een zuinige Hollander in mij. Een groot voordeel van recenseren is dat er zo nu en dan apparatuur en/of accessoires de revue passeren die in alle rust kunnen worden uitgeprobeerd.


Trillingvreters

Trilling dempende voeten zijn er in heel wat varianten. Afhankelijk in wat voor rek of meubel de hifi componenten staan kan een trillingsdemper een behoorlijke verbetering geven in het geluidsbeeld. Want de geluidsgolven die opbotsen tegen een audiorek of kast zullen indirect invloed op de kwaliteit van de muziekweergave hebben. De trillingen die bij een CD/DVD speler binnen dringen kunnen onder meer de laser beïnvloeden waardoor er automatisch in de speler een correctie optreedt. Die correctie gaat ten koste van het signaal dat de laser afgeeft, iets wat versterkt wordt doorgegeven aan de speakers met een wollig laag als resultaat. Mijn rek dat is opgebouwd uit natuurstenen platen dragend op dikwandige roestvrijstalen buizen is niet zo gauw in beweging te krijgen. Alleen indien de volume knop de 50 procent uitsturing passeert kan er een lichte trilling waarneembaar zijn. De taak van dempers is om de energie in het rek t.o.v. de apparatuur tot nul te reduceren. Opmerkelijk genoeg zorgen de dempende voeten bij een lager volume, wanneer er dus minder energie in het rek dringt, eveneens voor een rustiger geluidsbeeld.


Vibrapods en Vibracone’s,

Van Crusade-Audio kreeg ik een paar setjes Vibrapods tegelijk met een aantal setjes Vibracone’s die met of zonder de Vibrapods kunnen worden gebruikt. De Vibrapod, waarvan er eigenlijk maar een type is, kent vijf modellen, elk model is geschikt voor een bepaald gewicht. Model 1 kan bijvoorbeeld 3,6 tot 5,4 kg dragen en het zwaarst uitgevoerde model 5 kan worden ingezet voor ongeveer 40 tot 50 kg uitgaande van 4 stuks onder een apparaat.

Nieuw van de fabrikant zijn de 27 mm hoge Vibracone’s die per stuk 4,5 kilo kunnen dragen. Omdat het in mijn geval niet mogelijk is om de kegels onder mijn 22 kg wegende Mark Levinson 390S te plaatsen, heb ik ze onder de DVD speler van Harman Kardon (type 25) geplaatst in de ruimte waar niet alleen wordt genoten van muziek maar ook van beeld. Mijn garageruimte is verbouwd tot atelier/homestudio waar naast het presenteren van mijn nijverheid menig uurtje in het donker wordt doorgebracht. Na een simpele ingreep zaten de Vibracone’s onder de DVD speler. Het metalen kogeltje draagt op een tiende van millimeters aan de onderzijde van de speler, alwaar de trillingen eigenlijk al voor het grootste gedeelte zijn gereduceerd door een soort van spike werking. De laatste vormen van resonantie zullen geabsorbeerd worden door de vinyl behuizing waar het kogeltje in rust.

VibraPod`s en VibraCones

In de DVD speler zat nog een schijfje van Willy de Ville “The Berlin Concert 2002”. Een dubbel DVD waarvan één een unplugged opname is. Meneer de Ville himself wordt met zijn rauwe stem waanzinnig goed bijgestaan door een pianist en een bassist. Wat een sfeer en warmte!! Maar ook een wat overspelige bas waardoor de volumeknop niet te ver kan worden opengedraaid. Dus meteen een goede test voor de Vibracone’s. Omdat de Harman Kardon nooit eerder in combinatie met dempers heeft gespeeld was ik sowieso benieuwd naar de invloed daarvan. Onder de 390S van Levinson heb ik indertijd een set dempers geplaatst met als gevolg een heel los en transparant geluidsbeeld. Welnu, terug naar de Harman Kardon met de Vibracone’s. Bij de eerste de aanraking van de bassnaren was het al meteen merkbaar dat de weergave niet alleen transparanter was maar ook strakker is. In de zin van meer controle waardoor de volumeknop nog een beetje verder open kan. Net als bij een live opname moet het geluid voor mij een beetje voelbaar zijn. Het zelfde deed zich voor bij de CD “I’ll always be there” van Roch Voisine. De zware baspartijen van het laatste nummer op die CD “Oochigeas (indian song)” gaan zo laag dat het middengebied als een brij van de speakerconussen rolt, werkelijk niet om aan te horen. Ook hier dragen de Vibracone’s duidelijk een positief steentje bij. Meteen hoorbaar is dat er meer lucht tussen de instrumenten is waar te nemen.

De Vibrapods die gezien hun draagkracht gemakkelijk het gewicht van mijn voorversterker kunnen tillen gaven voor mij geen verbetering zoals de Vibracone’s die lieten horen onder de CD/DVD speler. Wat wel weer verrassend was, is dat de Vibrapods een verbetering in het laag geven indien geplaatst onder de subwoofer. Evenals onder de CD speler in de woonkamer, waar meer detail was waar te nemen ten opzichte van mijn eigen dempers. Wat de folder van Crusade-Audio vermeld over de Vibrapod klopt, de ruimtelijkheid en de dynamiek in de muziekweergave nemen toe. Omdat het laag strakker wordt geeft dat de neiging de volumeknop verder open te draaien. Het is weer een stapje vooruit in de verbetering van de set voor betrekkelijk weinig geld.

Aan te raden is om de Vibracone’s uit te proberen in je eigen set en daarna te combineren met de Vibrapods. Het geluidsbeeld kan nog net een stukje rustiger worden. Met als gevolg dat baspartijen en het stemmengebied nog verder van elkaar af komen te staan en zo verstaanbaarheid en basklank winnen in kwaliteit.

 

Prijs:
Vibrapods zijn verpakt per 4 komen op € 37,50
Vibracone’s zijn per stuk €12,20

Gebruikte Hardware: 

Home Cinema

BenQ 650 projector Beamax Scherm Harman Kardon DVD 25 speler Arcam AVR200 receiver Infinity en Linn speakers Rel Q200E sub woofer Bekabeling Sharkwire (koper)

Luister ruimte

Mark Levinson 335/380S/390S combinatie B&W 802 N luidsprekers Interlinks puur zilver van Sharkwire