Supra Cable Sword


Rene Smit | 14 december 2006 | Fotografie Rene Smit | Supra Cables

Wanneer ik het lijstje bekijk met apparatuur en kabels die ik in bezit heb of had valt me op dat het eigenlijk altijd no nonsens producten zijn of waren. Zo was de eerste “serieuze” luidsprekerkabel een bi-wire kabel van Cable Talk, die bekend stond om zijn weergavekwaliteit gepaard aan een schappelijke prijs. Mijn Naim versterker set was daar ook een goed voorbeeld van. Die moest helaas het veld ruimen omdat het praktisch gezien niet handig is recensie werk te doen met een set waarop cinchconnectoren ontbreken en andere, niet Naim apparatuur, bijzonder kritisch blijkt ten aanzien van compatibiliteit. Mijn huidige vM versterker set kent deze “problemen” niet maar is zeker net zo no nonsens van opzet. Ook hier geen fancy toeters en bellen, geen afwijkende vormgeving maar gewoon stevige kasten en prima geluidskwaliteit voor een redelijke prijs. Hetzelfde is te zeggen voor de vM SC3R zilveren luidsprekerkabels.

Waarom deze inleiding zult u zich als lezer afvragen. Welnu, het onderwerp van deze recensie is een set luidsprekerkabels en een interlink van het merk Supra. Dit merk is namelijk ook beroemd om zijn no nonsens mentaliteit. Ondanks dat de bij mij afgeleverde Sword luidsprekerkabels en interlink in een prijssegment vallen wat niet als “budget” aangemerkt kan worden zijn de producten zeker als no nonsens aan te merken. De Sword luidsprekerkabels zijn al een tijdje op de markt maar de interlink die importeur Viertron me toegestuurd heeft betreft het enige en eerste exemplaar in Nederland. We hebben hier dus te maken met een echte primeur!

Om het 30-jarig bestaan van Supra Cables extra luister bij te zetten besloot directeur Tommy Jenving een interlink te ontwikkelen met een zelfde opbouw als de inmiddels beroemde Sword luidsprekerkabels. Wereldwijd zullen slechts 3000 sets van deze interlink verkocht worden waarvan 500 sets in gebalanceerde uitvoering. De interlink wordt geleverd in een fraaie houten verpakking met jubileum opdruk en in doos is ook een certificaat te vinden. Om de no nonsens mentaliteit nog eens extra te benadrukken zit er naast het certificaat ook nog een formulier bij met uitleg over de opbouw van de kabel. Hierin wordt ook uitleg gegeven over het mahonie houten blokje wat aan de interlink vast zit. Het blokje zit er om drie redenen: Om beide interlinks bij elkaar te houden, ter decoratie om het naamplaatje op te bevestigen en om door middel van de vorm, een halve pijlpunt, de signaalrichting aan te geven. Benadrukt wordt ook nog eens dat het niets met Voodoo of wat dan ook te maken heeft en dat het eigenlijk een “No nonsense blokje” genoemd zou kunnen worden. Hoe simpel kan het leven zijn…..


Techniek

Zowel de interlink als de luidsprekerkabels zijn opgebouwd volgens een gepatenteerd procédé.
Het geheim hiervan vormen de bifilair gewonden litze geleiders. Elk van deze geleiders bestaat uit 24 individueel geïsoleerde draden. De bifilaire wikkeling is opgebouwd door 12 draden onder een hoek in de ene richting samen te vlechten en 12 draden in de tegenovergestelde richting. Hierdoor wordt het magnetische veld in tegengestelde richtingen opgedeeld. Het gevolg daarvan is dat het magnetische veld zichzelf opheft. Omdat de Sword kabels bestaan uit meerdere geïsoleerde draden is er geen sprake van een dynamisch skin effect.

De kabels gedragen zich als niet inductief en zijn vrij van fase draaiing. Wanneer je als liefhebber met een technische achtergrond nog meer zou willen weten over onder andere skin effect en de precieze opbouw van de kabel dan is er veel informatie te vinden op de internet site van Supra Cables. Daar is ook informatie te vinden over de andere Supra producten. Door de constructie is het niet mogelijk de luidsprekerkabels per meter te kopen. De interlink wordt geleverd in een 1 meter stereo set en standaard zijn de luidsprekerkabels in sets van 2x3 of 2x4 meter beschikbaar. Indien u een andere lengte wenst dan is dat op bestelling mogelijk. De connectors worden in de fabriek om de kabel gekrompen. Volgens de fabrikant zorgt deze manier voor een zekerder en zuiverder resultaat dan solderen. Op de connectors met schroefaansluiting kunnen naar keuze banaanstekkers of spades geschroefd worden. Alles bij elkaar zou het moeten resulteren in een kabel die onzichtbaar in de signaalweg zit en de muziek uit de speakers laat vloeien. Het wordt tijd om de beloftes in de praktijk te gaan toetsen.

Luisteren

Omdat de Supra Sword luidsprekerkabels single wire uitgevoerd zijn en om geen kabels van andere merken in de signaalweg te hebben wordt een “simpele” set opgebouwd. Deze bestaat uit een geïntegreerde vM MA240 versterker, een Cambridge Azur 640C V2 cd-speler en een set Spendor S3 speakers op Sound Organisation stands. De versterker staat op Vibrapod dempers met als extra Vibracones. De cd-speler is geplaatst op Master Base plaatjes. Netsnoeren zijn van Supra type Lorad en de stroom gaat via een AHP klankmodule in de meterkast rechtstreeks naar een geaarde HMS dubbele wandcontactdoos. Als referentie voor de luidsprekerkabels dient een set vM SC3R zilveren luidsprekerkabels en om de Sword interlink op zijn merites te beoordelen zijn er interlinks van Siltech, type SQ88 Classic MK2, en Sharkwire, type SC-L03, beschikbaar. Het beoordelen van kabels blijft altijd een lastig verhaal, zeker luidsprekerkabels, omdat A/B vergelijken nagenoeg onmogelijk is. Omprikken van interlinks gaat vrij snel zodat hierbij niet al te zeer uit het geheugen geput hoeft te worden. Het verwisselen van luidsprekerkabels vergt wat meer tijd en zijn daardoor lastiger te beoordelen.

Na alle kabels geïnstalleerd te hebben laat ik gedurende een week de set spelen met de tuner als bron. Hij staat de gehele dag aan zodat de hagelnieuwe interlink kan inspelen. De luidsprekerkabels waren al ingespeeld maar een weekje om te “zetten” kan nooit kwaad. Na een week begin ik met het serieuze werk en prik ik de interlink over van de tuner naar de cd-speler. De eerste CD die in de lade van de speler verdwijnt, is de soundtrack van de film City of Angels. Hierop staat een grote diversiteit aan muziek. Een hoogtepunt is voor mij “Angel” van Sarah McLaughlan. Zodra Sarah inzet is er direct verschil merkbaar, de S en T klanken zijn minder fel maar klinken niet afgeronder. Het geheel is vloeiender en er is meer rust. Het opgebouwde beeld is iets breder dan in de oude situatie.
Wanneer ik vervolgens “Suzanne” van Herman van Veen beluister blijft het positieve gevoel gehandhaafd. Ook bij deze track is er meer rust, heeft de stem meer body en klinkt het geheel vloeiender en warmer. Bij het nummer “Signalen” valt de perfecte breedteplaatsing op naast de gevoelige stem van Herman. Om de ruimtelijke weergave en snelheid van de kabels te beoordelen pak ik het laatste album van Bruce Springsteen uit de kast. “The Pete Seeger Sessions” is een min of meer live opgenomen album met een hoge fun factor. Het nummer “Old Dan Tucker” is een vrolijk lied waarbij de drums het ritme bepalen. Met een Siltech SQ88 Classic MKII interlink is er veel ruimtelijkheid en staat de drumkit ver achter in het beeld. Switchen naar de Supra Sword interlink zorgt er voor dat geluid wat voller wordt en iets minder analytisch klinkt. Ook wordt de laagweergave dieper en strakker. Het is niet zo zeer een kwestie van beter of slechter maar meer een zaak van persoonlijke voorkeur voor een bepaald geluid. Het is sowieso een prestatie van formaat dat Supra er in slaagt om tegen een aanmerkelijk lagere prijs met het prestatieniveau van de SQ88 te wedijveren.

Het album “Genius loves company” van Ray Charles bevat duetten met heel bekende artiesten van divers pluimage. Op “Here we go again” zingt hij samen met Norah Jones. Op deze track is een glansrol weggelegd voor Billy Preston die op onnavolgbare wijze de toetsten van het Hammond orgel beroerd. Switchen tussen de Supra Sword en de Siltech laat wat nuance verschillen horen, met de Siltech kabel klinkt het geheel wat lichtvoetiger en ruimtelijker. Met de Supra Sword krijgen stemmen wat meer body en klinkt het Hammond orgel wat voller en meer doortekent. Dat deze kleine verschillen te constateren zijn komt volledig voor rekening van de Supra Sword luidsprekerkabels die als neutraal doorgeefluik fungeren. Ook “Songs from the last Century” van George Michael is met de Supra interlink prima te beluisteren. De stem van George kent wat meer rust en het scherpe slissende randje bij S en T klanken is duidelijk minder aanwezig. Het geluidsbeeld is heel mooi in balans en klinkt heel homogeen. De combinatie Sword interlink en luidsprekerkabels is een ideale match, duidelijk is dat beide samen meer presteren dan de som der delen. Don Henley’s solo album “Inside Job” bevat de track “The River”. Bij het beluisteren van dit lied wordt de beklemmende sfeer prefect overgebracht naar de luisterruimte. Het gepresenteerde beeld is breed, diep en de laagweergave is diep en perfect doortekent.

Conclusie

Na het beluisteren van de Supra Sword interlink kan ik slechts één serieus minpunt verzinnen: de wereldwijd gelimiteerde oplage van maximaal 2500 sets. Zeker voor diegenen die al in het bezit zijn van Supra Sword luidsprekerkabels is deze interlink een absolute aanrader, de combinatie is er één van grote klasse. Ook afzonderlijk zijn beide niet te versmaden. De interlink klinkt vergaand neutraal met als sterke punten het o zo belangrijke middengebied waarin stemmen vertegenwoordigd zijn en het strakke diepdoorlopende laag met veel tekening. De luidsprekerkabels zijn neutraal en brengen vooral veel rust in de weergave. Dat kwam naar voren toen ik de kabels uit de set haalde en de vM SC3R er voor terug plaatste. Al bij de eerste CD die ik daarna beluisterde viel het me op dat ik het volume moest temperen, niet omdat het luider was maar omdat het geluid onrustiger was en overdreven gezegd scherper en ruwer. Verwar de rust niet met doods of ongeïnspireerd, de flow van de muziek is gewoon beter. Net als met het opwaarderen naar bijvoorbeeld een goede Cd-speler lijkt de muziek langzamer te gaan en langer te duren. Natuurlijk blijft 499 euro voor een interlink of 1000 euro voor een set luidsprekerkabels veel geld maar afgezet tegen de geleverde prestaties bieden beide extreem veel waar voor het geld!


Prijzen:

Supra Sword interlink stereoset 1mtr. 499 euro
  599 euro gebalanceerd
Supra Sword luidsprekerkabels 849 euro 2x3mtr afgemonteerd
  1099 euro 2x4mtr afgemonteerd



Importeur:

Viertron B.V.
Zuideinde 2
2991 LK Barendrecht
Tel. 0180-618355
E-mail: info@viertron.nl
Web: www.viertron.nl

Gebruikte Hardware: 

vM MA240 versterker Cambridge Azur 640C V2 Cd-speler Spendor S3 luidsprekers Klipsch KSW10 subwoofer Bekabeling en accessoires: vM SC3R luidsprekerkabels, Siltech SQ88 G5 Classic MK2, Sharkwire SC-L03, Sound Organisation speakerstands, Master Base, Vibrapod