Audiovector K3 Super


Rene Smit | 12 april 2007 | Fotografie Rene Smit | Audiovector

Ruim een jaar geleden mocht ik kennis maken met het merk Audiovector, toen nog een vrij onbekend merk in Nederland. Inmiddels heeft importeur “Top Hifi” behoorlijk aan de weg getimmerd en staan er bij een aantal gerenommeerde dealers, verspreid over het hele land, Audiovector speakers speelklaar opgesteld.

Het model dat ik vorig jaar onder handen mocht nemen bevond zich met een paarprijs van 3399 euro in de hogere prijscategorie. Nu is het de beurt aan de zogenaamde “hardloper” van Audiovector, de K3 Super. Met een prijs van 1199 euro per paar is dit een duidelijk betaalbaarder type. De Super uitvoering is het midden model in de K3 reeks, die verder bestaat uit een goedkopere standaard versie en een duurdere Signature. Opvallend is dat ondanks de duidelijk lagere prijs dan speakers uit de M3-serie de K3 Super een zelfde afwerkingniveau kent. Zoals de van magneetjes voorziene fronten die gemakkelijk afneembaar zijn maar niet rammelen wanneer ze op de luidsprekers zitten. Ook het metalen front en de manier waarop de units in de baffle gemonteerd zijn is perfect en weinig gezien in deze prijsklasse.


K3 Super

Eenmaal uitgepakt staan er twee slanke zuiltjes in de woonkamer. Met een breedte van 14 centimeter zijn deze vloerstaanders uitermate smal. De diepte van de zuil is 25 centimeter en de totale hoogte ongeveer 1 meter. Door de gekozen verhoudingen ontstaat een luidspreker die nagenoeg in ieder interieur in te passen is. Naast de aangename maatvoering is er bovendien het pluspunt dat behoudens vier soorten houtfineer ook gekozen kan worden voor de kleuren ivoor wit of satin silver metallic.Alle K3 types zijn voorzien van een voet die onder de eigenlijke kast geschroefd moet worden. De voet zorgt enerzijds voor een iets bredere basis waardoor de speakers stabiel staan en anderzijds om de QWR techniek te laten functioneren. QWR is een afkorting voor Quarter Wave Resonance. De techniek draagt zorg dat de luchtverplaatsing in de kast van de twee woofers gedoseerd naar de onderkant van de kast geleid wordt. De lucht verlaat de kast via een opening tussen de voet en de kast. Door deze techniek is het mogelijk een stevige en strakke laagweergave te genereren uit een relatief kleine kast.

De K3 Super is voorzien van een T1004 tweeter en twee PC1400S laagunits. De conus van de units is gemaakt van een mix van carbon en mineraalfiber. De tweeter is voorzien van krachtige neodymium magneten heeft ferrofluid koeling. In de Super uitvoering is de K3 voorzien van een gedeeltelijk metalen baffle dat zorgt voor extra stevigheid en een daardoor dieper doorlopend laag. Het opgegeven frequentiebereik bedraagt 40Hz tot 22kHz, de gevoeligheid ligt met 90dB op normaal niveau. Wat het mogelijk maakt de speakers met veel verschillende versterkers te combineren. Ook combineren met een buizenversterker gaat prima getuige een set aangestuurd door een PrimaLuna versterker die ik mocht beluisteren en prima presteerde.

Aan de achterzijde is de K3 Super voorzien van een set hoogwaardige bi-wire aansluitingen gemaakt van rhodium. In tegenstelling tot andere luidsprekerfabrikanten is Audiovector een voorstander van bi-wiren en liefst bi-ampen. In de duurdere M-series wordt zelfs gebruik gemaakt van tri-wire aansluitingen. Om rondom de K3 Super een complete surround set op te bouwen is in de K-serie gezorgd voor bijpassende center en surround speakers. Zelfs subwoofers zijn voorhanden.


Aansluiten en opstellen

Zoals gezegd zijn de speakers voorzien van bi-wire aansluitingen zodat er ook een mogelijkheid tot bi-ampen is. Om het maximale uit de speakers te halen wordt daarom gebruik gemaakt van zowel mijn vM MA240 versterker als van mijn PA535 eindversterker. De speakers worden met de versterkers verbonden middels Inakustik LS1002 luidsprekerkabels. Onder de spikes komen Target Spike Shoes die zowel de laminaatvloer beschermen als een extra ontkoppelende werking hebben. De bronnen die gebruikt worden tijdens de luistersessies zijn een NAD T585 multispeler en een Clearaudio Champion draaitafel met Shelter 201 element. Phonotrap is de vM PHM3. Interlinks zijn de Sharkwire SC-L03 en Siltech SQ88 G5 Classic MKII. Netsnoeren zijn Supra Lorad exemplaren aangesloten op een Inakustik AC1502-6 verdeeldoos die vervolgens weer aangesloten is op een HMS wandcontactdoos.

Schone stroom wordt rechtstreeks uit de meterkast aangevoerd via een AHP klankmodule. Na enig schuiven blijken de speakers het best te presteren op ongeveer 60 centimeter van de achterwand en licht ingedraaid. Omdat de speakers geen baspoort aan de achterzijde hebben maar aan de onderzijde is de afstand tot de achterwand voor de laagweergave niet echt kritisch. De gekozen opstelling in mijn ruimte gaf de beste mix tussen een strakke, diepe laagweergave en een mooi breed en diep stereobeeld. Tijdens de luistersessies werden de fronten van de speakers verwijderd omdat dit nog minimaal winst gaf in de detaillering van de hoogweergave.

Luisteren

Eenmaal aangesloten kon direct met luisteren begonnen worden omdat de importeur een al flink ingespeelde set had afgeleverd. Heerlijk om speakers te beoordelen via lp’s. De eerste zwarte schijf die op het plateau van mijn Clearaudio draaitafel terecht komt is: “Immaculate Collection” van Madonna. Een lekker liedje is: “La Isla Bonita” met daarin een keur aan percussie instrumenten die her en der in het geluidsbeeld verweven zitten, een akoestische gitaar en een enigszins op Q-sound gelijkende opname.

De surroundsound suggestie weten de K3 Super speakers probleemloos op te wekken. Wat nog veel zwaarder weegt is de manier waarop de gitaar wordt neergezet. Grote plus bij de vorig jaar beluisterde Mi3 Signature was de snelheid en de transparantie van met name de tweeter. Logisch is dat de K3 dit niet helemaal evenaart, voor de prijs van een set Mi3 Signature koop je bijna drie sets K3 Super, maar er is duidelijk verwantschap. Ook met de K3 is er veel snelheid en drive te horen wat de gitaar bijzonder echt doet lijken. “Like a Prayer” van hetzelfde album laat halverwege een groot koor horen. Via de K3 wordt het koor groot achter in het geluidsbeeld neergezet met meer dan voldoende onderscheid tussen de diverse stemmen. Ik blijf bij verzamelalbums en pak “A collection of Great Dance Songs” van Pink Floyd erbij en kies voor “Another brick in the wall”. Het laag is strak, diep en dynamisch en prima doortekend. Het geheel komt levensecht over doordat de speakers in staat zijn het geluid met veel power en dynamiek de kamer in te slingeren. Uit het bovenstaande zou je kunnen concluderen dat het de K3 ontbreekt aan subtiliteit. Om te testen of dit het geval is pak ik het album “Signalen” van Herman van Veen erbij. Het gelijknamige nummer bevat zowel solozang en akoestische instrumenten als een stukje orkest. Overigens ontbreekt het orkestrale gedeelte en het afsluitende stukje tekst op de cd uitvoering! De akoestische gitaar wordt mooi in de ruimte geplaatst en het snarenspel is strak, snel en dynamisch. De stem van Herman van Veen staat afgebakend in de ruimte. In eerste instantie lijkt de stem wat minder body te hebben dan ik gewend ben. Al doorluisterend kom ik tot een andere conclusie:  de K3 Super is  simpelweg neutraler qua weergave dan veel andere luidsprekers. Het instrumentale gedeelte wordt prachtig weergegeven en onwillekeurig schiet de titel “Alle kleuren van de regenboog” van het bij mijn dochter favoriete zangtrio K3 in gedachten. Nog een laatste LP alvorens over te stappen op cd, ik kies voor “Stars” van Simply Red. Een lekkere popplaat en een prima opname. “For your babies” is een fraaie ballad waarbij naast de zang een gitaar een belangrijke plaats in neemt. Het klinkt ritmisch, strak en dynamisch en ook wordt de typische stem van zanger Mick Hucknall goed geplaatst in het geheel.

Nu over naar cd-weergave zodat de NAD T585 in actie kan komen. Om te beoordelen wat de K3 Super waard is qua laagweergave pak ik de soundtrack van de film “Gladiator” uit de kast. Track 3 heet “The battle” en ook zonder beeld wordt duidelijk dat het hier niet gaat een potje kaarten maar om een strijd op leven en dood. De sfeer wordt uitstekend weergegeven waarbij de strakke diep doorlopende laagweergave zeker een bijdrage levert aan het opbouwen van de dreigende sfeer. Voor het allerdiepste laag zou ik persoonlijk de K3 Super nog completeren met een mooie subwoofer, maar ik kan me voorstellen dat een gemiddelde luisteraar voldoende heeft aan een set solo spelende K3’s. Om weer tot rust te komen mag zangeres Emmylou Harris haar kunsten vertonen. Het album “Stumble into Grace” is één van haar laatste albums en ze blijft op deze cd heel dicht bij zichzelf. Ook Emmylou heeft een stem die je direct herkend en met de K3 Super als weergever komt het specifieke karakter probleemloos over. Er is een mooie verhouding tussen de hoog en laagweergave. Zelfs bij forse laagpassages blijven de speakers de boel gecontroleerd weergeven. Van boembas of dreunend laag is nooit sprake.

Enig puntje van kritiek zou kunnen zijn dat opgebouwde beeld wat minder breed is dan ik gewend ben van Spendor S3 en PMC DB1+ minimonitors. Het geluid treedt nog steeds met gemak buiten de speakers en blijft zeker niet aan de kasten hangen alleen net iets minder ver. Tot slot pak ik het nog het album “Back to bedlam” van de door velen verguisde singer/songwriter James Blunt. Een album dat ik oorspronkelijk kocht voor mijn vrouw maar na meerdere malen (mee)luisteren ben ik het typische stemgeluid ook wel gaan waarderen. Op een “betere” set blijken er veel verborgen details in de muziek te zitten en komen de teksten ook meer tot hun recht. Zo ook met de K3 Super komt de boodschap prima over. De track “You’re beatifull” laat een mooie eenheid horen tussen de stem van James, de akoestische gitaar en de drums. De gitaar heeft snelheid en de snaredrum wordt met kracht en lekker transparant weergegeven.

Conclusie

Het is goed om te constateren dat een fabrikant door zijn gehele luidsprekerpakket een zelfde filosofie hanteert en niet per serie/prijsklasse een ander doel na streeft. Al haalt de K3 Super niet het niveau van een eerder beluisterde Mi3 Signature er zijn duidelijke overeenkomsten in de manier waarop de muziek weergegeven wordt. Kenmerken zijn snelheid, openheid, transparantie waarbij de muzikaliteit prevaleert boven bijvoorbeeld extreme detaillering of een ander specifiek punt.

De K3 Super speakers zijn vergaand neutraal en makkelijk aan te sturen zodat met de keuze van een versterker en bron de weergave subtiel een bepaalde kant op te sturen is. Door de doordachte constructie van de kast en de gebruikte QWR technologie zijn de speakers makkelijk in de luisterruimte te plaatsen en blijft de laagweergave te allen tijde strak en goed doortekend. Tel daarbij de fraaie afwerking en mogelijkheid tot upgraden en de conclusie kan niet anders dan positief uitvallen. Audiovector zet met de K3 Super een speaker op de markt die de concurrentie met andere grote spelers op de markt probleemloos aan kan. Voor mij een winnaar die ik zonder enig voorbehoud kan aanbevelen. Ga zelf luisteren bij een dealer en de kans is groot dat ook u valt voor deze speakers.


Importeur:
Top Hifi
Slangekruid 24
2681 XC Monster
Tel. 0633892644
www.audiovector.com

 

Gebruikte Hardware: 

vM MA240 geintegreerde versterker vM PA535 eindversterker vM PHM3 phonotrap NAD T585 multispeler Clearaudio Champion platenspeler met Shelter 201 element Bekabeling en accessoires: Siltech SQ88G5 Classic, Sharkwire SC-L03 interlinks, Inakustik Black&White  LS1002 luidsprekerkabels, Inakustik AC1502-6 stekkerblok, Supra Lorad netsnoeren, AHP klankmodule, Target Spike Shoes, Master Base en Vibrapod dempers, Alphason audiorack.