Lua 4545C / Con Anima


Rob van Ginneken | 26 juli 2007 | Fotografie Rob van Ginneken | Lua

De Lua modellenrange reikt - vooral als je naar hun meer exclusieve buizenapparatuur kijkt - tot regionen waarbij menig hifiliefhebber helaas eerst een mooi erfenisje moet scoren voor hij zich bij de keuze in de showroom en luisterruimte onbekommerd kan laten gaan. Gelukkig staan er op het Lua audiomenu ook aanzienlijk betaalbaarder gerechten.

Evengoed ambachtelijk gebouwd en door dezelfde meesterkok bereid uit hoogwaardige componenten. Zelfs de meest betaalbare Lua maakt gebruik van keurige aansluitbussen en –klemmen en fraai spul uit de voorraad potmeters, condenstoren en de buizenvoetjes.



Om dat ook luistertechnisch te beproeven, maakten we een combinatie van het versterker instapmodel 4545 C en de Con Anima luidsprekerboxen. Het bleek in de praktijk een waar ‘schilderspalet’ waarmee muziek naar keuze in subtiele of vlammende kleuren de huiskamer in stroomt. Maar dan moet je de kwasten en het schildersdoek wél eerst goed voor elkaar hebben!

De eerste aantekening die ons notitieblok haalt, is een in audioland tamelijk zeldzaam begrip: vrouwvriendelijk. Na het ruw installeren van de Lua 4545 C en de Con Anima luidsprekers komt vrouwlief namelijk met een hoopvolle klank in de stem informeren of dit wellicht onze nieuwe geluidsinstallatie is. Vooral de slanke en sierlijk achterover leunende boxen blijken in de smaak te vallen. Maar ook de kleine buizenversterker valt kennelijk verre te prefereren boven de king size ‘buizenbak’ die doorgaans het werk doet.

En dat is pas het begin. Omdat de vier EL34 buizen vol in het zicht opgloeien, blijkt de 4545 C voor zo ongeveer iedereen die hem voor het eerst in de woonkamer ziet staan een vrijwel onweerstaanbaar gespreksonderwerp. Helmut Lua lijkt daar trouwens bewust naar te solliciteren door de voorkant van zijn basisversterker voor een groot deel in glas uit te voeren. Heel eerlijk gezegd, doet het ook wel een tikje ‘gezocht’ aan, maar het valt niet te ontkennen dat de warm rode gloed uit het audiomeubel ‘s avonds een intrigerend effect oplevert.

Vonk

Gek genoeg zijn de eerste luisterindrukken minder hartverwarmend. Het ziet er weliswaar fraai uit allemaal, maar de ‘vonk’ springt bepaald niet spontaan over. Waarom? Dat wordt al snel duidelijk wanneer we de installatie iets nauwkeuriger bekijken. We zijn gewoon te snel – ongeduldig om de eerste klanken te horen – uit de startblokken gekomen. En dat werkt in dit geval niet.
Zowel de 4545 C als de Con Anima speakers wensen met de nodige zorg geplaatst en afgesteld te worden. Wat daarbij vooral opvalt, is dat de versterker elke verandering meteen kristalhelder laat horen. Op zich een goed teken natuurlijk.

Terug naar de basis dus. De versterker optimaal plaatsen, de stekker op de juiste wijze in het wandstopcontact (een faselampje achterop helpt daarbij) en ook alle aangekoppelde apparatuur fasecorrect aansluiten. Opeens begint het hele geluidsbeeld veel beter in ‘focus’ te komen.
Misschien was het slimmer geweest om Lua’s eigen interconnects te gebruiken, maar daar hangt een prijskaartje aan en na wat puzzelen met beschikbare kabels, valt dat ook zo heel aardig op zijn plek. We zouden aanraden om de blauwe Lua luidsprekerkabels op zijn minst even te beluisteren, want ze lijken op een of andere manier extra getalenteerd in combinatie met buizen en kosten niet eens gek veel.

Tot slot beproeven we ook nog even de tip van importeur Hihat: de Lua zou namelijk vooral goed merkbaar op de keuze van de netvoedingskabel reageren. Het blijkt inderdaad opmerkelijk veel verschil te maken. Een basic Supra is al de moeite waard, maar vooral de met een prijs van rond de 200 euro nog redelijk betaalbare groene LAT zorgt voor meer ruimte en doortekening. Hij schijnt in de shop dan ook behoorlijk populair te zijn. Zie het maar als het laatste stukje van de geluidspuzzel.

Hoe dan ook: de eerder ontbrekende vonk is er na wat extra ‘hobbyen’ nadrukkelijk wél. Nadat we 4545 C eerst goed hebben laten opwarmen, ook dat maakt goed merkbaar uit, ontplooit hij opeens zijn volle capaciteiten. En die zijn niet gering. De ogenschijnlijk bescheiden buizenversterker zorgt zelfs voor verrassingen. Je verwacht dat de kleine EL 34’s hoogstens dankzij het hoge rendement van de Lua luidsprekers tot grote daden in staat zijn. De werkelijkheid ligt duidelijk anders. Met zijn 45 Watt per kanaal heeft de compacte geïntegreerde versterker weliswaar zijn beperkingen, maar ook op andere en veel grotere boxen met een niet al te ongunstig rendement staat hij zijn mannetje. Waarbij overigens ook al goed hoorbaar is of je de 4 Ohm of de 8 Ohm luidsprekeraansluitingen kiest.

Conclusie één ligt dus voor de hand: besteed veel aandacht aan de kabels en de installatie van het geheel. Conclusie twee: met zijn relatief bescheiden prijskaartje van twee mille verdient de 4545 C het om ook als afzonderlijke aanschaf op veel meer boodschappenlijstjes terecht te komen. Conclusie drie: een aardige netkabel en Lua’s luidsprekerkabel verdienen een plek op de boodschappenlijst.

Buizig en charmant

Ook kopers die eerder aan een transistorversterker denken, zouden de Lua in deze prijsklasse eigenlijk eens moeten beluisteren. Een echt klassiek ‘buizig’ warm karakter heeft hij immers niet, in ware Lua traditie. Een mogelijk praktisch minpunt is wel dat de aansluitmogelijkheden – vier sets kabels – hoogstens modaal te noemen zijn. Ook ontbreekt een afstandbediening. Maar het valt niet te ontkennen dat de 4545 C daar een boel troefkaarten tegenover zet. Zo speelt de combinatie veel harder dan je zou denken en slaagt hij er uitstekend in om een sfeervol geluidsplaatje te schilderen. Bijvoorbeeld live opnamen zijn hem op het lijf geschreven. Ook akoestische instrumenten vallen letterlijk en figuurlijk prima op hun plek.

Stemmen komen realistisch door en zweven mooi tussen de boxen. Drums en gitaaraanslagen klinken verrassend gecontroleerd en afzonderlijke instrumenten worden goed in de ruimte geplaatst. Dynamiek is er in elk geval zat aan boord, zonder dat de details daarbij verloren gaan. Misschien zet hij het met wat minder breedte en diepte neer dan met meer exotische versterkers haalbaar is, maar daar hangt in die gevallen dan ook een aanzienlijk zwaarder prijskaartje aan.


Charme

Noem het de charme van de eenvoud. De keuze voor de Con Anima boxen is wat meer een kwestie van smaak, maar de versterker zal heel veel mensen aangenaam verrassen. Als ze tenminste de moeite nemen om hem goed ingesteld en warm te beluisteren.

De combinatie versterker-luidsprekers lijkt letterlijk voor elkaar geschapen. Het geheel musiceert er lustig op los, waarbij je al na luttele tellen met de voeten zit te tappen. Een gietijzeren bewijs dat er iets goeds gebeurt. Echte muziek. Veelkleurig en levendig. Wat ook opvalt is het ‘snelle’ karakter van de slanke luidsprekers.
Helemaal ‘egaal’ is het geluidsplaatje overigens niet. Op het middengebied valt nauwelijks iets af te dingen en het laag doet binnen de beperkingen van zijn 13 centimeter ‘middenlaag’ speakers goed mee. Maar als je al iets extra’s mag wensen dan is het iets meer sprankeling en helderheid in het hoog van de 25 mm grote tweeters.

Overigens zijn ook de luidsprekerboxen nogal gevoelig voor hun werkomstandigheden. Zo willen ze graag een metertje vrij staan van obstakels links en rechts. En iets verhoogd. Spikes bestellen dus. Gelukkig staan ze op stevige onderplaten. De Con Anima’s kwamen in onze luisterkamer het best tot hun recht wanneer we ze vrij sterk naar binnen draaiden. Dat verwachtten we bij deze tweeters niet.

De basreflex poort aan de voorzijde geeft niet alleen meer power in het laag, maar zorgt er ook voor dat de Con Anima niet overmatig kieskeurig is voor de afstand tot de achterwand.

Pakweg dertig centimeter vindt hij al best. Sterker nog: het kan het laag een beetje helpen. Het is ook plezierig wanneer het vanwege de inrichting van de kamer (of de bezwaren van vrouwlief) lastig is om boxen vrij – vaak al gauw een metertje uit de achterwand - op te stellen. Dat soort discussies kunnen de Con Anima’s je dus besparen. We zeiden het al eerder: Lua levert met deze combinatie in elk geval een vrouwvriendelijke set.
Ook over de prijsdrempel is (met een tijdje sparen) heen te komen. Toch koop je veel ‘muziek’ voor het geld. Is het toch iets te hoog gegrepen om in één keer een kleine vijf mille af te tikken? U kunt natuurlijk altijd met alleen de versterker beginnen. Dan hebt u het naar onze smaak meest indrukwekkende component van deze audioset vast in huis. De luidsprekers hebben in hun prijsklasse al gauw meer competitie, maar hebben ontegenzeglijk ook troefkaarten in handen.




Prijzen:
Lua 4545 C: 2.000 euro
Lua Con Anima (set): 2.800 euro (versterkt front met gepolijste metaalplaat een extra)



4545C

Versterkervermogen: 2 x 45 Watt (8 Ohm) als getest met EL34 buizen; Frequentiebereik: 24- 30.000 Hz; Afmetingen (B x H x D): 33 x 16,5 x 33 cm; Vermogensopname: 250 Watt; Een jaar garantie


Con Anima

Luidsprekertechniek: tweeweg, basreflex, D’Appolito opstelling, scheidingsfrequentie 2.300 Hz.; Opgegeven rendement: 90 dB/1 Watt/1 meter; Impedantie: 4 ohm nominaal (opgave fabrikant); Ingang: enkelvoudig; Afmetingen (B x H x D): 18 x 98 x 23 cm Uitvoeringen: zwart, wit, diverse houtkleuren en 160 andere versies op bestelling Bijzonderheden: voet 22 x 25 cm; Gewicht: 15,5 kg per stuk; Gebouwd in: Duitsland; Vijf jaar garantie

Gebruikte Hardware: 

Transrotor Fatbob S, VdH Dynavector 20 H, Benz Ace M Rotel RDD-980 (Cd-loopwerk) MSB LinkDac (DAC) Lua 6060RC Diva (geïntegreerde versterker, buizen) LAT AC-2 MK-2 netsnoer vM 220 (geïntegreerde versterker) VdH Orchid en custom made interconnect Cobalt Cable en Lua Blue Ref. luidsprekerkabel