Sony NAS-SC55PKE muziekserver


Paul Delissen | 03 juli 2008 | Sony

Sony bracht onlangs een op een harddisk gebaseerd multi-room systeem op de markt. Daarmee is het mogelijk muziek op te slaan op een interne harddisk en draadloos weer te geven op meerdere plaatsen in het huis. Hifi.nl voelt voor u de Sony NAS-SC55PKE aan de tand.

Een draak van een type aanduiding vind ik het, maar laat ik even kort uitleggen wat hier besproken wordt. Allereerst is de NAS-SC55PKE zoals gezegd een multiroom installatie, wat zoveel wil zeggen als dat er muziek opgeslagen in het “hoofdstation” ook afgespeeld kan worden op een ander apparaat. Dat kan één -hier meegeleverde- zogenoemde “client” zijn, maar tot vier van die clients kunnen in het systeem opgenomen worden. Draadloos, laat ik dat niet onvermeld laten. Dat opslaan gebeurt - ik had het al verklapt - op een harde schijf welke met zijn schijfgrootte van 80 GB tot wel 40.000 nummers kan bevatten. Er zit ook een merk-eigen modem bij om de aansluiting op het internet te vergemakkelijken. Die aansluiting is weer nodig voor de internet-radio mogelijkheid, en ook voor de herkenning van muziektracks en cd’s. Verder ook aansluitingen voor iPod dock (ook bijgeleverd), en USB. Een prachtige (kleuren-)display, haarscherp maar niet al te groot, en de mogelijkheid voor weergave op het tv scherm. Luidsprekers zijn ook bijgeleverd, dus mijn vroegere held van de nachtelijke TV commercials zou met slecht nagebootst Amerikaans accent maar zeer enthousiast uitroepen ”maar Mike, het is een compleet pakket!”

Het ziet er allemaal prachtig uit en de vormgeving en afwerking zijn zoals ik van Sony gewend ben, gewoon heel erg goed. Het formaat en gewicht van de luidsprekers stemt me echter niet hoopvol. En er is geen subwoofer inbegrepen in het systeem, maar daarover verderop meer. Aansluiten gaat makkelijk, alleen de verbinding met internet is niet één twee drie voor elkaar. Maar als ook dat is gelukt kan ik aan de slag. Drie cd’s aan de speler toevertrouwd, en hij herkent ze moeiteloos Zelfs mijn Amerikaanse persing van Los Lobotomy’s, hier in Europa uitgebracht onder de naam van gitarist Steve Lukather. Ik kies er voor ze op te slaan op 256 kB formaat, en ga eens goed zitten voor het luisteren.

Luisteren

De geluidskwaliteit van de luidsprekers valt me, eerlijk is eerlijk, een klein beetje tegen. Zoals ik al aangaf zijn de speakers niet echt groot. Ze zien er wel vriendelijk uit, maar het klinkt een beetje dun. Gelukkig niet zo dun als het hardboard-achtige materiaal van de luidsprekerkastjes of de bedrading, maar toch gewoon wat dun. Goed, het totale systeem kost zo’n duizend euro dus er moet ergens op bezuinigd worden, maar ik denk dat Sony hier meer van had kunnen maken. De equalizer werkt tot mijn teleurstelling alleen met presets. Ik gruw eerlijk gezegd van zo’n beperking maar met de instelling “rock” kan ik wel leven. Het benaderen van de harde schijf en het vinden van tracks is eenvoudig. De bediening via de ook zeer fraai vormgegeven afstandsbediening is hier intuïtief genoeg voor, waarvoor hulde.
Ook op deze Sony is een systeem voorhanden om muziek in te delen in categorieën, of stijlen, of stemmingen. Ik vind dit zelf niet zo fantastisch (ik zoek liever zelf mijn lijstje bij elkaar) maar het kan wel makkelijk zijn voor een feestje bijvoorbeeld. Over feestje gesproken; de “party” mode geeft de mogelijkheid om dezelfde muziek op beide (of meer) units weer te geven. Zo heb je overal dezelfde muziek.


 
Dan eens zien wat client er van maakt. Nou, dat gaat prima! Ziet er ook zéér gelikt uit, aansluiten is een makkie en de verbinding met de hoofdunit is snel gevonden. En ook hier vind ik net zo intuïtief mijn weg naar de opgeslagen albums. En de geluidskwaliteit vind ik voor het gewicht en formaat heel prima. Echt niks mis mee voor op de slaapkamer. Leuke extra op deze unit is de internet radio. Er is een flinke lijst met zenders, eigenlijk allemaal toegespitst op één bepaalde muzieksoort of thema. Op de display zie je ook informatie over de bitrate van de aangeleverde uitzending. Wat me wel erg bevreemdt is dat deze internetradio alléén op de ‘tweede’ speler zit. Of zou Sony dit gedaan hebben omdat de feitelijk toch wat lage bitrate van deze uitzendingen op de ‘kleine’ speler niet zoveel uitmaakt? Dus omdat die uitzendingen op de hoofdunit met betere speakers te slecht zou klinken? Lijkt me niet ondenkbaar, maar het is toch jammer dat sommige best leuke zenders nu alleen op bijvoorbeeld de slaapkamer beluisterd kunnen worden. Prettig is ook timer/wekker functie. Hiermee heb ik me heerlijk relaxed laten wekken met een favoriet Porcupine Tree album. Ook in dit geval is de muziek of cd fysiek helemaal niet aanwezig op deze unit, maar vlot en probleemloos weergegeven vanaf de harde schijf beneden.

Conclusie

Nog even over de kwaliteit van de speakers. Zoals gezegd vind ik dat Sony er meer van had kunnen maken. Ik denk zelfs dat Sony zichzelf tekort doet. Om dat te bewijzen heb even mijn eigen luidsprekers aangesloten. Dat lijkt heel dwaas, want die kosten per stuk ongeveer wat deze hele set samen kost. Maar dat bewees mij wel dat er meer uit te halen valt. Echt véél meer. Hier staat ineens een echt volwassen geluid de kamer te vullen, met strak laag en meer doortekening in het hoog. Natuurlijk heeft het niet de finesse en ruimtelijkheid van mijn eigen set, maar dat wordt ook niet verlangd door de doelgroep van een set als deze. De doelgroep zal ook meestal op MP3 formaat opslaan, en misschien voor ruimtewinst ook op een lagere bitrate. Prima natuurlijk en dus niks aan de hand, maar ook die mensen horen wél het verschil als er een paar ‘echte’ (sorry Sony…) speakers op wordt aangesloten.

Nu heb ik lang niet alle functies gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld ook muziek streamen van je laptop of pc, en afbeeldingen van internet downloaden. Die afbeeldingen kun je dan in de database bij je albums te voegen. De mogelijkheden zijn legio. Maar dat wat ik wel heb gebruikt, maakt het erg leuk muziek luisteren. De set ziet er fantastisch uit en biedt veel bedieningsgemak. De tweede (of derde of vierde) unit er bij is ook écht een toegevoegde waarde. Ik durf te beweren dat zelfs als je nog driehonderd euro zou investeren in een paar speakers (en je de bijgeleverde speakers dus ongebruikt in de doos laat) het de investering ruimschoots waard is. Sony levert met deze set een goed voorbeeld van wat misschien wel de hifiset van de komende jaren gaat zijn.

Prijs

De NAS-SC55PKE kost 999 euro
De NAS-CSE optionele client kost 299 euro

Naschrift

Ook als hifi-recensent kun je niet alles bijhouden, kwam ik nog achter. Sony heeft wel degelijk een versie zonder luidsprekers, de NAC-HD1. Deze ziet er voor wat betreft vormgeving wel anders uit, eigenlijk het gebruikelijke 43 cm brede hificomponent. Alleen moet de NAC-HD1 het stellen zónder de mogelijkheden een draadloos multiroom server/client systeem te bouwen. Maar daar staat dan weer tegenover dat er met maar liefst 250 GB veel meer opslagruimte voorhanden is. Genoeg voor bijna 400 cd’s, ongecomprimeerd! Als hificomponent met grote harde schijf en dito gebruiksgemak daarom zeker niet te versmaden.