Ultrasone HFI-2200 hoofdtelefoon


Kilian Bakker | 18 december 2008 | Ultrasone

Hoogwaardige, luxe uitgevoerde hoofdtelefoons zijn in trek en Ultrasone springt daar op in met de opmerkelijke HFI-2200.

Ultrasone is gevestigd in Tutzing, Duitsland (Beieren) en het is een hoofdtelefoonspecialist pur sang (vandaar hun subtitel: THE Headphone Company...). Ze maken in Tutzing niet alleen HiFi hoofdtelefoons maar ook Pro-modellen met een robuuste constructie wat de basis van de commerciele lijn vormt. In overleg met de importeur werd voor deze recensie het type HFI-2200 gekozen, een sub-topmodel.

Het uiterlijk van de HFI-2200 springt meteen in het audiofiele oog; dit is geen doorsnee zwartkijker maar een kleurrijk type, getuige de in twee bruintinten uitgevoerde zijbeugels en schelpen, de van zwart rubber voorziene draagband en de lichtbruine (bijna oranje) velours oorkussens. Over retro looks gesproken! Maar dan wel retro-chique, mede dankzij de strakke vormgeving en de fraaie aluminium platen die van het Ultrasone logo zijn voorzien. Net als alle andere Ultrasone modellen heeft de HFI-2200 inklapbare beugels waardoor hij compact en minder kwetsbaar kan worden opgeborgen (ideaal voor DJ`s en mobiele audiofielen). De constructie is bovengemiddeld solide en zelfs vrij goed gedempt. Hij wordt geleverd met een hoogwaardige signaalkabel die aan de linker oorschelp via een miniplug met schroefverbinding wordt bevestigd. De 2200 is het enige HFI model met deze losneembare, 3 meter lange kabel (een kort iPod kabeltje is naleverbaar).

Open type

Het gaat hier om een `open` type waarmee men niet geheel van de omgeving is afgeschermd (en andersom) maar daar tegenover staat een vrijere presentatie en minder druk op de oren. Auditieve veiligheid van het gehoor en luistercomfort staan erg hoog in het vaandel bij Ultrasone, wat zich uit in twee gepatenteerde technologiën: S-Logic Natural Surround weergave en ULE-technologie (Ultra Low Emission). S-Logic zorgt voor een natuurlijkere ruimtelijke weergave waardoor het geluid niet in, maar om het hoofd wordt afgebeeld, aldus Ultrasone. Daarnaast zorgt S-Logic voor een reductie in directe geluidsdruk (tot 3-4 dB) zonder dat het de luidheids-sensatie beïnvloed. Het risico van gehoorbeschadiging wordt daardoor verkleind en er kan langer worden geluisterd zonder auditieve stress.

De ULE-technologie reduceert het laagfrequente magnetische veld (tot 98 %) met behulp van een MU-metaal afscherming. ULE werd ooit ontwikkeld voor professionals die hun halve leven tussen oorspeakers doorbrengen maar het wereldwijde succes van deze technologie heeft de fabrikant doen besluiten om het ook in andere lijnen toe te passen. De HFI-2200 heeft Moving Coil units met 4 centimeter vergulde membranen die zijn gemonteerd achter het MU-metaal `Buffer-board`. De oorkussens kunnen net als de signaalkabel gemakkelijk worden uitgewisseld en de HFI-2200 wordt geleverd met een transporttas, een demo-CD en een handleiding. Hij weegt 292 gram, heeft een nominale impedantie van 75 Ohm en een frequentiebereik van 10 Hertz tot 25 kiloHertz. De HFI-2200 is zoals gezegd een echte eye-catcher maar is het ook een ear-catcher...

Luisteren

Het recensie-exemplaar was Latham`s demo HFI-2200, wat betekent dat hij reeds goed was ingespeeld en dat was te horen. De mooie singer-songwriter muziek van The Paperboys (Stockfisch SACD) werd meteen met een warme, bijna omringende atmosfeer neergezet. Bij verschillende tracks van dit album kwam de staande bas op rijk ronkende wijze en met een goed te volgen melodielijn naar voren. De zang van Tom Landa klonk opvallend ontspannen terwijl de drums zowel lichtvoetig als tamelijk knallend overkwamen. Ook bij relatief lage afluisterniveau`s was er sprake van een tonaal uitgewogen en levendige presentatie. De swing van deze muziek kwam dusdanig goed over dat het lastig werd om stil te blijven zitten (een swingende, hoofdtelefoon-dragende audiofiel; not a pretty sight).

Veel hoofdtelefoons neigen ofwel naar een zeer gedetailleerde maar slanke weergave of naar een robuuste maar enigzins confronterende presentatie. Het meest opvallende aan de weergave van deze Ultrasone is dat het niet wordt opgedrongen aan de luisteraar terwijl er sprake is van een goed muzikaal inzicht. De sterke punten van van dit ontwerp springen overigens niet meteen in het gehoor maar op zich is dat een goed teken; het is een hoofdtelefoon die zich laat ontdekken en in toenemende mate wordt gewaardeerd om zijn vanzelfsprekende weergave. Bij de track Don`t Dream It`s Over van het Crowded House debuut album klonk het enthousiaste drumspel van Paul Hester lekker solide en goed gearticuleerd waarbij de harde klappen een flinke `push` meekregen. De baspartij van Nick Seymour werd hier niet eerder met zoveel gemak en plastische aanwezigheid weergegeven door een hoofdtelefoon. De HFI-2200 weet melodielijnen op fabelachtige wijze uit te lichten. Daardoor zijn met name zangstemmen des te boeiender om naar te luisteren, zoals Neil Finn`s zang in de track Into Temptation van het Crowded House album Temple Of Low Men. Eigenlijk zouden Crowded House fans deze aimabele Ultrasone hoog op hun hoofdtelefoon-wenslijstje mogen zetten.

Het draagcomfort van de HFI-2200 is zeer goed; de grote en zachte velours oorkussens die genoeg ruimte rond de oren laten, zullen ook in de zomer prettiger aanvoelen dan kunstleren kussens. Tracy Chapman`s debuut-CD verdween in de Marantz-lade waarna de track For My Lover werd beluisterd. De intro, met enkele felle drumklappen kwam behoorlijk energiek en flink impulief over. Het snarenspel op de akoestische gitaren klonk verfijnd terwijl Tracy Chapman`s zang opmerkelijk vrij werd afgebeeld. De bas -blijkbaar een forte van de HFI-2200- was tonaal rijk en bijna organisch van klank; dit instrument zou met deze hoofdtelefoon op zichzelf al een plezier zijn om naar te luisteren.

Conclusie

De HFI-2200 is een ruimtelijk klinkende hoofdtelefoon die het geluid niet achteloos in de rondte strooit maar juist een uiterst homogeen en stabiel beeld neerzet, wat zorgt voor een ontspannen luisterervaring. Het geluidsbeeld is weliswaar niet vergelijkbaar met dat van een paar correct opgestelde luidsprekers maar desondanks komt het geloofwaardiger over dan dat van de gemiddelde hoofdtelefoon.

Waarschijnlijk hoeven de hersenen minder te compenseren voor onnatuurlijke leegtes (en/of ophopingen) in de ruimtelijke afbeelding. Deze hoofdtelefoon heeft een geheel eigen presence-weergave waardoor men anders met de volumeregelaar zal gaan omspringen maar wanneer de juiste instelling is gevonden wordt men rijkelijk beloond voor de moeite. Dit is geen softe oorstreler maar ook geen hoekige druktemaker; hij gaat te werk met een warmbloedige, ruimtelijke en substantiële presentatie.

Een hoofdtelefoon moet behalve een goede weergave liefst een zo hoog mogelijk draagcomfort hebben. De Ultrasone HFI-2200 biedt een goede mix van bouwkwaliteit, muzikaliteit en comfort. Men heeft bij Ultrasone goed nagedacht over het uiterlijk design en de afwerking en alhoewel het een opvallende verschijning is, viel het goed in de smaak bij schrijver dezes. In bepaalde opzichten heeft de weergave Naim-achtige trekjes en het is daarom eigenlijk heel toepasselijk dat dit merk bij Latham Audio is terecht gekomen. Het uiterlijk heeft hij al mee; de HFI-2200 heeft het in zich om een klassieker te worden.

Aanvullende informatie:
Importeur Ultrasone: Latham Audio;
Internet: www.latham.nl
Telefoon: 013-5082411

Prijs Ultrasone HFI-2200: 250,- Euro

Gebruikte Hardware:

-Marantz CD 72II / Marantz SA-7003
-Lapp/Popp lichtnetstrip, Belden IEC, Kemp SNS Plug