Monitor Audio Radius High Definition


René van Es | 29 januari 2009 | Fotografie René van Es | Monitor Audio

De doorsnee audiofiel heeft niet zoveel op met design. Een gefineerde kist is prima, als het geluid maar goed is. Deels ben ik zo’n soort mens, deels geniet ik erg van een uiterlijk waar aandacht aan is besteed. Design en weergave kunnen best hand in hand gaan. Dat bewijst Monitor Audio met de Radius HD serie, die onlangs als High Definition op de markt is gezet.

Slanke, zelfs ranke vloerstaanders en monitors die te plaatsen zijn op voor hun taak toegespitste stands. Een subwoofer, on-wall’s en een center maken het geheel compleet. Mijn avontuur gaat deze keer over vloerstaanders versus de monitors. Beide zijn bescheiden van afmeting en aantrekkelijk geprijsd.

Met behoud van de kwaliteiten die Monitor Audio in zijn units weet te leggen. Kan een heel kleine miniluidspreker echt op tegen een zuiltje, of kun je in het eerste geval niet meer spreken van een serieuze keuze voor muziekweergave? De recensie maakt duidelijk waar mijn voorkeuren liggen en waarom beide Radius HD luidsprekers elk een plaats verdienen in de luister- of kijkruimte.

Muziek & Co

Van een speaker met een minimale breedte is te verwachten, dat het afstraalgedrag voorbeeldig is. Monitor Audio maakt daarop geen uitzondering. De smalle baffle zorgt, dat een zangeres als Emilíana Torrini met haar cd Me And Armini losjes in de ruimte wordt geprojecteerd. De bas is warm, helaas een beetje eentonig, steunt wel goed de stem, waardoor een volwassen vrouw staat te zingen. Mooie volle stem, aangenaam, meer dan uitstekend verstaanbaar. De dame kan zich gesteund voelen door prima muzikanten, waaronder een gitarist die erg zijn best doet. De luidsprekers belonen hem daar ruim voor, door het instrument op realistische wijze neer te zetten. Het klinkt allemaal soepel en welwillend. Speels, hetgeen te danken is aan de losse presentatie.

Voor wat hoort wat, in dit geval moeten de kleine woofers erg hun best doen; zo hou je inderdaad de baffle smal. Ik vind de bas trouwens heel volwassen. Voor muziek neig je niet ineens naar een subwoofer, mits de luisterruimte niet al te groot is. De hogetonenweergave is echt het Monitor Audio geluid. Spits, snel, lichtvoetig, licht hijgend, dankzij de metalen conussen vrij van vervorming. CD is helder en prima gedefinieerd, zonder scherpte, zonder nare randjes. Mag ook wel, de cd-speler kost heel wat meer dan deze vloerstaande luidsprekers. Of het ook zo schoon blijft, controleer ik aan de hand van een heel wat agressievere cd, die van Jennifer Warnes.

Geen klagen. Een s-klank die er hoort te zijn. Lekker hakkende percussie. Wel een beetje dun. Dat is deels de cd zelf, deels de luidspreker die wel laag levert, maar slechts de diepgang heeft van een gemiddelde monitor. Netjes dat Monitor Audio het laag niet opblaast met de reflexpoort. Liever strak dan vals neergezet. Zoals het hoort, zelfs in deze prijsklasse. Een tweede track zet een paar stevige drums neer, laat behoorlijk wat details los en is eigenlijk …. verrassend. Tot op een hoge volumestand zeker de moeite van het beluisteren waard. Knap eigenlijk, dat Monitor Audio zo goed meespeelt in de lage prijsklasse en tegelijk kans ziet aan de andere kant van hun catalogus high end producten af te leveren. Laaggeprijsd met een gelijke filosofie t.o.v. high end, een gelijke basismateriaalkeuze, uiteraard minder kwaliteit dan in de prijsklasse van duizenden en duizenden euro’s. Design en behoorlijk geluid kunnen duidelijk hand in hand gaan, als je maar je best doet.

Want de slanke zuilen zullen zich naast menig plasma- of lcd-scherm helemaal in hun element voelen. Is het daarmee een luidspreker die gerekend moet worden tot de surroundset? Nee, dat is niet waar. Vandaar dat ik luister naar muziek en niet met films werk. Als het met muziek goed gaat en er bas aanwezig is, dan klinkt het in home cinema zeker goed en uitgebalanceerd. Mist de bas bij films kracht? Daar bestaan subwoofers voor. Veel meer dan Monitor Audio in het ontwerp heeft gedaan, kan een fabrikant echt niet doen zonder ernstig in de kwaliteit te moeten snijden. Terwijl Jennifer lustig verder kweelt, ga ik in de kast op zoek naar iets anders moois. Vrouwen in overvloed (helaas niet in levende lijve), ik zoek een cd met een heer.

De heer gevonden

Gevonden in de vorm van de zanger van de Nits. Een wonderlijk mooie cd van Nederlandse bodem, die vaak de kast uitkomt. Eigenlijk zeer geschikt voor recensiewerk. Veel details, heldere opname, veel stemmen, diepe bas, instrumenten staan goed geplaatst. De man in kwestie, die de solopartijen zingt, is een echte man. Geen slap aftreksel met een stem die een octaaf te hoog is. Opnieuw een verstaanbaarheid waar menig concurrent een puntje aan kan zuigen. De eerder genoemde plaatsing komt met de Nits nog meer tot zijn recht. Beslist één van de sterke kanten van de Radius vloerstaander. Zelfs de hoogte-afbeelding is er. Terwijl het stereobeeld tot buiten de speakers blijft doorlopen.

Als ik een cd wissel en tussen de luidsprekers sta, dan nog hoor ik diepte in het stereobeeld. Ik garandeer u, dat film kijken daarmee een belevenis gaat worden. Immers, u wilt dat uw oren dezelfde afstanden registreren als uw ogen op het beeld zien. Juist dan is losheid en plaatsing van importantie. Wat me wel opvalt, is wederom de basweergave die eentonig kan zijn, afhankelijk van de frequentie. Een versterker met een strakke dempingfactor is aan te raden. Liever transistor dan buizen. Zeker in een populaire prijsklasse. Een triodeversterker is sowieso te klein om deze set aan te sturen. Neem gerust een flinke surroundversterker/receiver van Roksan, Marantz, Denon, Primare, vult u maar in naar eigen keuze en budget.

Michael Bublé op een rustig moment. Hij And Mrs. Jones hebben iets samen zingt hij. Een warme, omhullende stem, die via een set Radius speakers menig vrouwenhart zal veroveren. Hoeveel vrouwen zouden tijdens het draaien van de cd graag een Mrs. Jones zijn, denk ik wel eens. Het avontuur met de vloerstaande Radius ga ik met Michael afsluiten ten gunste van de Radius monitors op hun hoge poten. Interessant om te horen hoeveel de inhoud van een kast scheelt. Was Bublé daarnet heel overtuigend, nu is zijn stem een stuk minder sexy en hartverwarmend. De presentatie is kleiner, kaler, minder “echt”. Ik moet erg wennen aan het geluid en zou liefst terugkeren naar de zuilen. Verkeerde volgorde? Wie weet, van beter naar minder is vaak een grotere stap dan andersom. Dus hebben de twee mini’s, elk met een woofer minder in de kast, een dubbel zware opgave. Kwestie van wennen aan het geluid?

Kwestie van wennen?

Met de aangename dame Torrini gaan we dat proberen. Blijvend is de losse presentatie van de muziek. De detailweergave, die uitstijgt boven het prijsniveau. De snelheid in het geluid, waardoor zowel percussie als getokkelde instrumenten zo lekker tekeer gaan. Maar ik blijf het geluid te klein vinden om volwaardig muziek weer te geven. De luidsprekers op hun hoge stands horen thuis in een surroundset, als satellietluidsprekers aan de achterzijde. Eventueel ondersteund door een serieuze subwoofer op de voorkanalen. Of (en daar werken ze, zoals ik heb ervaren, heel fijn mee) aan een midi set, opgesteld op een volle boekenplank. Dan is dat lichte karakter voller, met behoud van definitie en verstaanbaarheid. De ideale studeerkamer-huisgenoot.

Naar mijn bescheiden mening heeft Monitor Audio dat ook voor ogen. De vloerstaanders aan de voorkant, de mini’s achter. Vandaar de hoge stands. De speakers moeten over de bank kunnen kijken. Center onder de plasma, sub aan de voorkant en genieten. Trouwens, hoe langer je speelt met de mini’s, des te meer volwassen gaan ze zich gedragen. Ik vertelde toch dat het “wennen” is. Gelukkig maar dat een recensie bestaat uit een aantal luistersessies. Met meerdere soorten muziek, op verschillende dagen. Anders zou een beeld scheef kunnen groeien. Toch hebben die meerdere sessies met de kleine Radius mij veel minder weten te overtuigen dan die met de vloerstaanders. Mijn keuze voor vloerstaanders zou vaststaan als ik ze als hoofdluidsprekers zou gebruiken. Waarbij de vloerstaander eleganter oogt en geen centimeter meer plaats in neemt. De oude luidsprekerwet gaat opnieuw op: “Kastinhoud is evenredig met de mogelijkheid, te komen tot een volwaardige en zuivere basweergave”.

De techniek belicht

De nieuwe Radius HD serie van Monitor Audio is bedoeld om in elke omstandigheid een juiste set op te bouwen voor muziekweergave, home cinema toepassing of beide. Naast de besproken monitor en vloerstaander is er een nog kleinere luidspreker voor surround. Twee verschillende subwoofers, een center en een drietal luidsprekers om aan de muur te hangen. In principe maken alle speakers gebruik van dezelfde technologie. Monitor Audio maakt alle units in eigen huis en kan daardoor de complete Radius HD lijn zo afstemmen, dat elke speaker een gelijke indruk geeft. Waarbij de basweergave, afhankelijk van de kastinhoud, dieper of juist minder diep gaat.

De tweeters hebben een goudkleurige dome, bestaande uit een aluminium/magnesium-legering met opgedampt keramisch materiaal. Ze werken lineair tot 35 kHz. De bass/mid-units hebben eveneens een metalen conus, behandeld met een polymeer. De units zijn op speciale wijze gemonteerd. Ze passen in uitgefreesde gaten en via de achterkant worden ze met een lange bout vastgehouden op hun plaats. Dat heeft naast het kostenbesparende aspect van een snelle montage een akoestisch voordeel. Door de semi-ontkoppeling is er minder kleuring van de kast aanwezig. De R90 HD heeft een enkele 10 cm woofer, de R270 HD heeft twee dezelfde woofers per kast. Allebei basreflex-systemen met een poort (voor en achter bij de 270, achter bij de 90). Met de R90 HD worden muurbeugels meegeleverd. Wie ze liever op standaards zet, is wat extra geld kwijt.

Hoe doordacht zijn de stands: je prikt de R90 HD op banaan stekkers in de stand, die op hun beurt uitkomen in de voet. Daar zitten luxe connectoren. Bekabeling naar de speaker blijft dus bij de vloer. Geen storende kabels te zien. Met twee schroeven zet je de R90 HD vast. Bij de R270 HD zitten de aansluitingen eveneens in de voet. In de doos van de vloerstaanders zitten rubber dopjes en spikes. De R90 HD meet 198 x 125 x 140 mm (de stand is 980 mm hoog). De R270 HD meet 1000 x 125 x 140 mm. De speakers zijn leverbaar in perfect afgewerkte kasten in de kleuren wit, pianolak zilver, zwart en twee fineersoorten (stands in zwart, zilver of wit). Een complete home cinema set, uitgaande van de aanwezige exemplaren, zou aangevuld moeten worden met een R370 HD subwoofer en een R225 HD center.

Sommeren

Een aantal weken leven met de nieuwe Radius HD serie van Monitor Audio heeft de gedachtegang weten te bepalen. De vloerstaanders bevallen prima. Het moderne uiterlijk gaat goed samen met haast elk interieur. Onopvallend vinden ze een plaatsje. De weergave van muziek is zonder meer goed en overeenkomstig de prijsklasse. Ik heb heel wat cd’s de revue laten passeren en steeds met plezier kunnen luisteren.

Sterke punten zijn het schone middengebied, de snelle, accurate hoge tonen weergave en de losheid van het geluid. Het smalle front draagt bij aan een brede spreiding van het geluid. Met een brede, diepe en zelfs in de hoogte doorlopende stage. Dat is een groot pluspunt bij muziek en vooral ook bij surroundweergave. Verstaanbaarheid van stemmen is uitstekend. Zonder een overmatige nadruk op het middengebied te leggen. Muziek of filmgeluid: ik ben een fan van de Radius HD vloerstaander. De mening over de monitor is genuanceerder. "Stand alone" op hun stands zijn ze mij een maat te klein voor muziek. Prima in de studeerkamer, liefst op een boekenplank, maar niet in hun eentje in een hoofdsysteem. Daar behoort minstens een subwoofer bij voor een complete weergave. De monitors zie ik liever als achterluidsprekers in een surround opstelling staan. Daarmee zeg ik niet dat de monitor niet goed is, of kwalitatief onder de maat. Nee, mijn mening is, dat een luidspreker van die afmetingen nooit in staat is, muziek volwaardig weer te geven. Niet van Monitor Audio, niet van enig ander merk.

Als u goede vrienden met mij wilt worden, neem dan de wijze raad aan. Koop de vloerstaanders en geniet van muziek. Gekoppeld aan een fijne versterker, met een kwalitatief hoogwaardige cd-speler als bron. Koop daarna de satellieten voor de achterkanalen in een surround-opstelling, tenminste als u die richting uit wilt gaan. Plaats daar een subwoofer bij, een center uit de Radius HD serie en geniet van films. Zo simpel is de aanbeveling. De Monitor Audio Radius HD serie is een welkome aanvulling in een al overvolle luidsprekermarkt. Vanwege kwaliteit, afwerking, ongecompliceerd gebruik en vooral vanwege de weergavekwaliteit. Mits u de juiste keuze maakt in genoemde toepassingen.

Prijzen:


Monitor Audio Radius 90HD 400 Euro per paar inclusief muurbeugels
Monitor Audio Radius 90 HD stands 225 Euro per paar
Monitor Audio Radius 270 HD 800 Euro per paar

Importeur:

Monitor Audio Nederland
Huizerweg 13 (achter Bolland Companies)
1261 AS Blaricum
Postbus 283
3760 AG Soest
Telefoon 035 6295491
Fax 035 6295492
E-mail: info@monitoraudionederland.nl
Website: www.monitoraudionederland.nl

Gebruikte Hardware:

Digitaal

PrimaLuna ProLogue Eight CD speler

Versterking:

PrimaLuna ProLogue Two versterker (JJ Electronic buizen)

Luidsprekers:

Monitor Audio Radius 90 HD Monitor Audio Radius 270 HD 

Stroomvoorziening:

Netsnoeren: Supra LoRad (DIY) Netspanning: SEEC HQSN-4U netfilter, Supra MD-06 EU MK II verdeelblok 

Kabels:

Interlinks analoog: Siltech MXT New York  LS-kabels: Chord Company Epic Super 

Accessoires:

LS stands: Monitor Audio Radius 90 HD