Productbespreking: Tangent EVO E5


Max Delissen | 04 juni 2009 | Tangent

(Productbespreking / Advertorial)

Het merk Tangent kennen we natuurlijk al van de in fraaie retro-design kastjes gestoken tafelradio`s, maar wat de meeste mensen niet weten is dat er in het assortiment van dit Deense merk ook luidsprekers zitten.

Vier series maar liefst, met de EVO als instapmodel. Nu betekent het woord “instapmodel” doorgaans dat niet alleen de prijs laag is, maar dat er ook niet zo nauw gekeken mag worden naar de kwaliteit van het gebodene. Niet zo bij Tangent. Het kleine doosje dat op de redactie wordt gebracht bevat twee in fraaie zwarte hoogglans lak uitgevoerde luidsprekertjes. Dat er bij Tangent over details wordt nagedacht heb ik als eens eerder mogen constateren. Boven in de doos zitten, bij de gebruiksaanwijzing, twee keurige wit katoenen handschoenen, die vingerafdrukken moeten voorkomen.

Dat dat geen overbodige luxe is blijkt als ik de luidsprekers na een paar dagen duchtig inspelen op kantoor naar onze luisterruimte verplaats. Natuurlijk even (macht der gewoonte) vergeten om die handschoenen weer aan te doen, en meteen is het magische effect van de maagdelijk glanzende kastjes verpest door mijn klamme vingerafdrukken. Die overigens eenvoudig weg te poetsen zijn, als maar de nodige voorzichtigheid in acht wordt genomen. Gebruik daarvoor de zachtste doek die voorhanden is. Een kras van een te ruwe stofdoek is zo gemaakt, en eeuwig zonde.

Techniek

Als ze daar zo staan, met hun afgeronde hoeken en de frontjes er toch maar even af gehaald, valt pas goed op hoe schattig ze zijn. Misschien is dat helemaal geen geschikt hifi-woord, maar neem van mij aan dat de aaibaarheid (mét handschoenen!) en de daarbij behorende WAF erg groot is. De frontafmetingen zijn een uiterst bescheiden 23x14,5 centimeter, bij een kastdiepte van 20 cm.

Het gevaar dat daarin schuilt is overigens dat mensen dit speakertje als boekenplankluidspreker gaan zien. Neem van mij aan: op een zeer klein aantal uitzonderingen na is geen enkele luidspreker geschikt om op een boekenplank te musiceren. Als het tenminste de bedoeling is dat er serieus naar muziek geluisterd gaat worden, want zoals zal blijken weet deze kleine schoonheid daar behoorlijk goed mee weg te komen.

De gebruikte units komen mij niet bekend voor. De 5 inch woofer heeft een gecoate conus die er netjes uitziet, al is het “geweven” structuurtje volgens mij opgedrukt. De forse  magneet is afgeschermd, maar de functie daarvan sterft eigenlijk tegelijk met de CRT televisie uit. Toch is het een detail dat respect afdwingt. De 1-inch soft-dome tweeter is voorzien van een kleine maar krachtige neodymium magneet. Het filter dat direct achter de keurig geïsoleerde enkele inputs zit bevat geen exotische componenten, maar wel foliecondensatoren. Het kleine stukje synthetische demping dat in de kast is gevouwen  ziet er wat overbodig uit, maar vervult vast ook een functie. Het aan de achterzijde gemonteerde baspijpje is van karton, maar zit wel met een mooie trompetvormige kunststof uitlaat vlak in het achterpaneel verzonken.

Verder op de achterkant nog de twee schroefgaten voor de meegeleverde ophangbeugels. Ook daar moet ik even een waarschuwende vinger voor heffen. Hoewel we hier met een goed doordacht en ijzersterk systeem te maken hebben zorgt het gebruik van dit ophangbeugeltje er wel voor dat de baspijp zo`n halve centimeter van de muur komt te zitten. Door de compressie die daardoor optreedt wordt het laag er niet beter op. De keuze is aan u, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Luisteren

Na enig schuiven in de luisterruimte blijkt dat de EVO E5 echt een plekje op een goede stand verdient, maximaal zo`n 50 centimeter van de achterwand, en vrij ver van de zijwanden. Enig experimenteren met de opstelling onthult verder dat de EVP E5 gevoelig is voor toe-in. Daarmee bedoel ik de mate waarin ze op de luisterpositie gericht zijn. Helemaal recht ten opzichte van de achterwand levert een wat diffuus beeld tussen de luidsprekers op, en wanneer ze precies op de luisterplaats gericht worden is het beeld weliswaar redelijk diep, maar niet zo breed. Ergens halverwege levert het fraaiste plaatje op, waarin de luidsprekers grotendeels “verdwijnen”.

De gebruikte elektronica is ook van belang. Vaak zal deze luidspreker vanwege zijn prijs gecombineerd worden met een versterker of receiver uit het budget-segment. Om goed te bepalen waar ze écht toe in staat zijn koos ik echter voor aansturing met een kostbare en krachtige TacT Millennium digitale versterker, aangestuurd door een Sony XA 50ES cd-speler. Een oud beestje, maar voorzien van een fantastisch loopwerk, dat dus uitstekend combineert met de TacT.

Ik heb ooit zelf een cd samengesteld met fraaie tracks uit eigen collectie. Geen audiofiel geneuzel, maar wel bloedmooi opgenomen. Voordeel is dat ik deze tracks stuk voor stuk goed ken, en het resultaat kan afzetten tegen eerdere luistertests. De EVO E5 is dus in staat om een mooi plaatje neer te zetten, dat soms zelfs redelijk ver buiten de luidsprekers komt, met aardig wat diepte, en een behoorlijke detaillering. Op wat softe kleuring in het lage midden na is het geluid behoorlijk neutraal, en ik vergeet al snel dat ik een notitieblokje op mijn schoot heb liggen. Altijd een goed teken.

De dynamiek van de luidsprekertjes is redelijk goed, beter dan je in deze prijsklasse zou verwachten. Percussieve geluiden worden met behoorlijk wat snelheid weergegeven, en ook op hoog volume blijft het mooi open klinken. Stemmen zijn goed verstaanbaar, ook al is het zweempje kleuring in het lage midden goed hoorbaar. Een beetje kleuring is niet erg, zeg ik altijd maar, als het mijn kleur maar is... Het hoog is nooit scherp, soms zou het zelfs een tikje meer mogen hebben. Zeker geen opdringerige luidspreker.

De laagweergave verdient een speciale vermelding. Hoewel het allerlaagste laag er natuurlijk niet uit komt (natuurkundig gezien ook niet mogelijk uit zo`n klein kastje) zit ik mezelf voortdurend te verkneukelen over het volle geluid dat er nochtans uit komt. Zelfs als ze een halve meter van de achterwand staan weten ze de forse luisterruimte goed te vullen. En het grootste compliment dat ik kan geven is dat ik geen enkel moment de aandrang voelde om te skippen naar het volgende nummer op de cd. De EVO E5 maakt dus muziek.

Conclusie

Aan een setprijs van 219,95 euro kun je je eigenlijk al geen bult vallen, maar als je voor dat geld ook nog eens aardig wat muziek krijgt, verpakt in een stijlvol vormgegeven en prachtig afgewerkt kastje, dan is dat beslist iets om blij van te worden. Als deze EVO E5 met zorg wordt behandeld is het een erg dankbare luidspreker, die zijn prijsklasse   overstijgt. Of u nu een kleinbehuisde met gevoel voor design bent, of een kritische muziekliefhebber die op zoek is naar een interessante weergever voor “de kleine set op de studeerkamer” maakt dan ook niets meer uit. Dit is een verdraaid mieters setje.