Kemp SNS Plug


Kilian Bakker | 20 augustus 2009 | Kemp Elektroniks

Lichtnetstoringen blijven een grote ergernis voor de audiofiele gemeenschap en daarom is Ron Kemp al jaren bezig met zijn Kemp Elektroniks lichtnetproducten. We besloten één van de kleinste Kemp producten, de SNS plug onder de loep te nemen. De SNS Plug is compact, betaalbaar, gemakkelijk te installeren en voorzien van een vijftraps parallel-circuit.

De Techniek

SNS staat voor `Shunt Noise Suppressor`. Kemp Elektroniks maakt de SNS Plug overigens ook voor de Duitse firma HiFi Tuning, in welk geval het de HiFi Tuning Fremdgeräush Zerstörer heet (SNS Plug gaat toch wel wat gemakkelijer over de tong). De SNS Plug werkt puur als parallelfilter, wat betekent dat het geen stroombeperkende nadelen heeft maar wel minder effectief filtert dan een seriefilter. Bij een shunt-lichtnetfilter neemt de parallel-impedantie af naarmate de frequentie stijgt. Daardoor vormt de SNS plug praktisch een kortsluiting voor lichtnetstoringen en worden deze terug gereflecteerd naar de storingsbron. De filtering van de Kemp SNS Plug is vijfvoudig, inclusief beveiliging tegen piekspanningen en geïnduceerde stoorspanningen. Het SNS circuit werd ooit ontworpen als onderdeel van de uitgangstrappen van de Kemp Power Source.

Ron Kemp levert ook een zogeheten SNS Module die van montagepunten en drie (30 cm lange) aansluitdraden is voorzien. Kemp Elektroniks raadt voor deze SNS Module toepassingen aan in meterkasten, stekkerblokken en zelfs versterkers. Dat laatste moet natuurlijk in overweging worden gedaan wanneer het aparaat in kwestie nog binnen zijn garantie-periode zit. Verder is het werken met lichtnet altijd gevaarlijk en kan de installatie van een dergelijk product het beste door een ervaren techneut worden uitgevoerd.


Het binnenwerk. (Foto: Kemp)

De SNS module maakt ook deel uit van de KE-Powerstrip waar hij direct achter de `IEC 320/C19` aansluiting zit. De SNS plug zelf is erg praktisch omdat hij volkomen veilig voor elk stopcontact kan worden gebruikt. Bij Kemp dealers kan een meetapparaatje met de naam MND (Mains Noise Detector) worden geleend, om vast te stellen bij welk stopcontact de meeste verontreiniging voorkomt. De MND maakt de aanwezigheid van lichtnetstoring namelijk kenbaar door deze storing te vertalen in geluid. Het resulterende geluid kan varieren van een brom tot een hoogfrequent gesputter. De MND is voorzien van een plug met een stekkerdeel waar een SNS plug in kan worden gestoken, zodat er meteen kan worden vastgesteld of de storing daarmee wordt onderdrukt.

De SNS plug werkt het beste in een stopcontact met randaarde. Binnenin de SNS plug is een keurig printje aangebracht wat is voorzien van drie varistoren, zeven (goede kwaliteit) condensatoren, drie weerstanden en een kleine spoel. Ron Kemp geeft aan dat deze componenten met veel zorg zijn gekozen. De SNS plug kan behalve een plek in de lichtnetverdeeldoos van de A/V installatie ook op een aantal alternatieve punten worden geprobeerd waaronder een positie in (de buurt van) een meterkast of in hetzelfde stopcontact als de koelkast, bij een lichtdimmer of de PC (drie van de meest vervelende storingsbronnen binnenshuis).

 

Luisteren

Omdat de SNS plug in kwestie nieuw was kreeg het eerst de tijd om te acclimatiseren aan een ongebruikt stopcontact voordat het in het residentiële Lapp-Kopp stekkerblok werd gestoken voor de A/B luistertesten. Later werd de SNS plug met een meer betaalbare set in een standaard kwaliteit stekkerblok getest. Al gauw werd duidelijk dat het volle effect van de SNS plug pas na zo`n 20 minuten merkbaar wordt. Dat maakte het A/B vergelijk in eerste instantie minder overzichtelijk maar de klankmatige resultaten spraken desondanks zeer duidelijk voor zich.

Met de CD Introducing van Talk Talk in de CD-speler werd eerst zonder de SNS plug geluisterd naar de track John Cope. Die track kan qua PRaT-factor (Pace Rhythm & Timing) heel goed uit de verf komen bij systemen die op dat punt hoog scoren en dat was ook hier het geval. De weergave had een uitstekende tonale coherentie en meeslepende souplesse. De SNS plug werd met de juiste lichtnetpoling in het Kopp stekkerblok gestoken (de correcte lichtnetfase wordt aan de onderzijde van de fraaie kunststof behuizing aangegeven) waarna de Talk Talk CD nogmaals zijn ronde mocht doen in de Marantz CD-speler.

Er was meteen een verhoogde verfijning van de hogetonenweergave merkbaar. De hi-hats en shakers kwamen met meer presence naar voren en het stereobeeld was ruimer van opzet geworden waardoor de gitaar in het rechter kanaal verder buiten de luidspreker werd afgebeeld. Het subtiele snarenspel kwam zelfs expressiever over en de verschillende instrumenten werden met een betere scheiding en focus geplaatst. Het ingehouden drumspel was met groter gemak te volgen maar het meest opvallende was een verhoogd gevoel van correcte timing en dynamisch contrast waardoor de weergave aanstekelijker werkte.


De MND, oftewel Mains Noise Detector (Foto: Kemp)

Met de track By My Side van Ben Harper`s album Fight For Your Mind was de weergave zonder SNS plug vloeiend met een natuurlijke tonaliteit en goede afbeelding. Met de SNS plug in de stekkerdoos (naast de stekker van de versterker) werd Ben Harper`s stem vrijer afgebeeld en kregen de handklappen op de trommelvellen een betere articulatie mee. Het Hammond orgel werd zowel in ruimtelijke als klankmatige zin royaler neergezet, waarbij het kenmerkende gorgelende vibrato des te aanstekelijker in het gehoor lag. Het snarenspel van de akoestische gitaar kwam eigenlijk vanaf de eerste tel duidelijker naar voren maar het instrument bleek die presence ook te behouden. Bij deze onvolprezen Ben Harper track was het gevoel van een toegenomen ritmische accentuering weer aanwezig.

Van de lastig verkrijgbare MCA Heavy Vinyl LP Buddy Holly (de simpele titel dekt in feite de lading) werd de tijdloze track Everyday afgetast. Zonder de SNS plug was de weergave van Buddy Holly`s stem al opmerkelijk natuurlijk en werd de xilofoon met een prettige ronde klank en ruimtelijke afbeelding neergezet. De `Pace, Rhythm & Timing` was hier echt van hoog niveau, niet geheel verbazingwekkend gezien de LP op een ritmisch gezegend Schots loopwerk draaide. Met de SNS plug ingestoken naast de lichtnetstekker van de phono-voorversterker werd de typerende hand/schoot-percussie van Everyday op een meer natuurlijke en plastische wijze weergegeven waardoor er een nog betere benadering van het aloude audiofenomeen  `werkelijkheidsweergave` ontstond.

Buddy Holly`s zang werd met SNS Plug met toegenomen helderheid weergegeven en het tamelijk direct opgenomen xilofoonspel kwam nog iets levendiger uit de muzikale verf. Het plukspel op de staande akoestische bas (double bass) klonk net wat krachtiger en het stereobeeld was ook bij deze muziek ruimer van opzet waardoor er een gevoel van verbeterd overzicht ontstond. Toen de SNS Plug dienst mocht doen in een standaard kwaliteit stekkerblok (type bouwmarkt aanbieding) waaruit een betaalbaar audiosysteem de elektrische voeding ontving, werden goede maar minder spectaculaire resultaten behaald (quelle surprise).

De grootste auditieve winst zat vooral in een verbeterde articulatie bij stemweergave, bij enkele CD`s in een toegenomen ruimtelijkheid en in een sterkere ritmische `drive`. In het hogetonen bereik werd de weergave zowel wat directer als helderder waardoor complexe passages minder snel dichtliepen. Verrassende resultaten en een bij verschillende configuraties waargenomen klankwinst zonder eindeloos gepruts. Gewoon plug & play. Dat zouden we graag vaker zien -en horen.

Conclusie

Lichtnetfilters zijn zowel geliefd als gehaat, wat mede afhankelijk is van de situatie waarin ze worden toegepast maar ook samenhangt met de apparatuur die er op wordt aangesloten. Parallelfilters vormen geen stroombeperking voor versterkers en kunnen in principe in elk gekozen stopcontact worden toegepast waardoor hun invloed op bepaalde apparaten kan worden geoptimaliseerd. De Kemp Elektroniks SNS plug wist herhaaldelijk voor duidelijke klankmatige verbeteringen te zorgen, wat kan worden toegeschreven aan de uitgekiende vijftraps filtering. De lage prijs en eenvoudige installatie (zeker met behulp van de Kemp MND) maken de SNS plug tot één van de meest praktische en effectieve lichtnetverbeteraars op de markt.


                                                                                                        
Leverancier:

Kemp Elektroniks
020-7764464
www.kempelektroniks.nl

Verkoopprijs Kemp SNS Plug: 125 euro.

o.a. verkrijgbaar bij Muziek.nl

Gebruikte hardware:

Analoge bron:     

Linn Sondek LP12/Heed Orbit 2/Linn Akito/Ortofon MC 15 Super II

Digitale bronnen:

Marantz CD 72-II/MPA-100 Marantz CD 5001 Cambridge Audio DacMagic

Versterkers:

Heed Audio Obelisk SI NVA AP 10 Personal NAD C 320 BEE Marantz PM 4001

Weergevers:

Monitor Audio Studio 2SE Castle Richmond 3i Mordaunt-Short A 902i

Kabels:

QED Qunex 2 Monster M1000 QED Profile 4X4

Lichtnet:

Lapp/Popp strip Kemp SNS Plug