NaimUniti All in One audiospeler & versterker


Marnix Bosman | 04 december 2009 | Naim Audio

Jarenlang had de term, `alles in een systeem`, een bedenkelijke naam. Voor een echt goede geluidskwaliteit kon je toch beter een systeem met losse componenten nemen. Die situatie geldt in bepaalde opzichten nog steeds maar er zijn goede uitzonderingen op de regel.

Lekker compact alles in een. Het lijkt zo eenvoudig maar dat is het absoluut niet. Een tuner, een CD-speler, een versterker, het zijn allemaal totaal andere componenten met hun eigen problematiek. De laatste generaties mobiele telefoons tonen aan dat er heel veel functionaliteit in een apparaat kan worden samengevoegd. Als dat in een telefoon kan, dan kan dat natuurlijk ook in een audioapparaat.


Foto: Ed Verkerk

Als je naast veel functionaliteit echter ook audiokwaliteit wil bieden dan is het allemaal nog niet zo eenvoudig. Naim, die een naam heeft hoog te houden, is de uitdaging echter aangegaan om binnen de standaard Naim afmetingen een CD-speler, netwerkspeler, FM/DAB tuner, internetradio en een versterker samen te brengen.

Vertrouwde en nieuwe technieken in een

Naim is bij de ontwikkeling van de NaimUniti (het wordt als een woord geschreven) uitgegaan van geslaagde ontwerpen uit het huidige Naim programma. Zo is de versterker in de NaimUniti bijvoorbeeld gebaseerd op de succesvolle Nait 5i geentegreerde versterker. Net als de Nait 5i levert ook de eindtrap in de Uniti maximaal 50W in een 8 Ohm impedantie. De CD-speler in de Uniti is gebaseerd op de CD5i CD-speler terwijl de D/A-converter weer is afgeleid van de CD5x. Samen met de FM/DAB tuner, de netwerkspeler en internetradio biedt de NaimUniti echt alle audio-onderdelen in een compact apparaat.


Foto: Ed Verkerk

Ondanks de interne mogelijkheden heeft de Uniti ook nog aansluitmogelijkheden voor een iPod, vier digitale ingangen op de achterzijde (2 x optisch en 2 x coaxiaal) en een USB ingang op de voorzijde. Verder biedt de voorzijde een analoge minijack ingang terwijl er op de achterzijde nog eens drie analoge cinch ingangen aanwezig zijn. Bijna alle Naim apparatuur biedt uitbreidings- en upgrademogelijkheden en bij de Uniti kan er nog een phonoversterker aangesloten worden. Hiervoor heeft het apparaat een, voor Naim gebruikelijke, DIN ingang. Er is ook een DIN uitgang voor het aansturen van een aparte Naim eindtrap. Cinch uitgangen zijn er ook voor het aansturen van een recorder en twee subwoofers. De subwoofer uitgangen zijn gewone preamp uitgangen zonder filtermogelijkheden maar reageren dus wel op de volumeregelaar. Voor bedieningsgemak dat verder gaat dan de afstandsbediening zijn er nog RS232 en minijack aansluitingen.

Netwerkvoorzieningen en compatibiliteit

De NaimUniti is alleen bedoeld voor audioweergave. Videomogelijkheden heeft hij niet. Hij heeft ook geen intern geheugen of CD-ripmogelijkheden. De ingebouwde CD-speler is alleen voor het weergeven van audio CDes.


Foto: Ed Verkerk

Voor de internetradio en netwerkspeler functies moet de NaimUniti uiteraard met een netwerk worden verbonden en dat kan zowel via een draad als draadloos (Wifi). De NaimUniti kan automatisch UPnP servers herkennen door het gebruik van DHCP. Dat maakt installatie van het apparaat in principe een fluitje van een cent. Voor internetradio kan hij overweg met WMA, MP3 en MMS formats waarmee alle gangbare varianten wel zijn afgedekt. De netwerkspeler kan uiteraard gewone wav-bestanden maar ook met de FLAC en Apple Lossless technieken overweg. Daarnaast kan de NaimUniti overweg met MP3, AAC, WMA en OGG-Vorbis datacompressietechnieken.

Alles begint bij de voeding

Menig versterkerontwerper hanteert de stelregel dat een versterker zo goed is als zijn voeding. Alleen met een zwaar overgedimensioneerde voeding kunnen alle dynamische variaties zonder problemen worden gevolgd, is daarbij de algemene verklaring. Naim is al jaren een volger van deze ontwerpfilosofie die absoluut hout snijdt. Zij hanteren deze regel echter niet alleen bij hun versterkers maar bij alle componenten. Voor sommige apparaten biedt Naim bovendien een upgrade mogelijkheid in de vorm van een losse voeding.



Zoen upgrademogelijkheid is er niet voor de Uniti maar Naim heeft wel heel veel aandacht aan de ingebouwde voeding besteed. Ongeveer een derde van de kast wordt in beslag genomen door een grote zware ringkerntransformator die alle onderdelen van het apparaat van spanning voorziet. Om een optimale scheiding tussen de verschillende apparaatfuncties te creeren wordt iedere sectie vanuit een eigen transformatoraftakking gevoed. De ringkerntrafo telt maar liefst 18 aftakkingen waarmee zoen 7 verschillende voedingssecties worden aangestuurd. Iedere sectie heeft dikke voedingselcoes en, indien noodzakelijk, eigen spanningsregelaars. In totaal zijn er 8 bufferelcoes op de print te vinden en op diverse plekken kom je spanningsregelaars tegen. Naim laat daarbij niets aan het toeval over en kiest er bewust voor om regelaars dicht bij de afnemers te plaatsen. Alleen op die manier garandeer je een optimale dynamiek, zo is de verklaring van Naim.

Solide opbouw

Naim heeft al sinds jaar en dag de geheel eigen CD-lade waarbij het loopwerk in zijn geheel uit het apparaat wordt gedraaid. In een ver verleden oogde deze constructie nogal kwetsbaar maar dat is allang verleden tijd. De constructie draait soepel rond een dikke as die echt tegen een stootje kan. Ook de angst dat je per ongeluk in het lasterlicht kan kijken als de lade geopend is, de laser komt namelijk zichtbaar naar buiten, is ongegrond. Pas als de lade helemaal naar binnen is gedraaid worden pas het loopwerk en de laser ingeschakeld. Bij het laden is het wel belangrijk om de CD vast te klemmen met een magnetische puk anders werkt het natuurlijk niet.


Foto: Ed Verkerk

De solide constructie van het loopwerk zie je ook terug in de rest van het ontwerp. De basis van de kast bestaat uit een dik stalen U-profiel waarop alle apparaat onderdelen zijn vastgeschroefd. Dit U-profiel doet tevens dienst als koellichaam omdat ook de spanningsregelaars en eindtransistoren tegen dit frame zijn geschroefd. Het stalen profiel wordt vervolgens als geheel in een zwart aluminium O‑profiel geschoven die de buitenkant van de kast vormt. Omdat het staal direct contact maakt met het aluminium dient ook deze buitenste kast tegelijkertijd als koellichaam. Tijdens het gebruik wordt de aluminium kast dus wel een beetje warm maar de temperatuur wordt nooit zorgwekkend hoog.

Configuratie en gebruik

De NaimUniti is geen ingewikkeld apparaat en de menustructuur is heel intuetief. Het kan desondanks geen kwaad om de handleiding rustig door te lezen omdat het instelmenu allerlei handige functies biedt. Zo kan je bijvoorbeeld voor iedere ingang het niveau over 8dB regelen. Je kunt eigen namen ingeven voor een ingang of deze volledig uitschakelen (als je hem toch nooit gebruikt). Verder kan je bijvoorbeeld instellen dat de speler bij de USB ingang standaard naar de root of naar de laatst gekozen subdirectory gaat en zo zijn er nog wel wat handige standaard instellingen voor de verschillende ingangen en netwerkspeler. Je kunt voor de tuner in totaal 40 voorkeuzezenders programmeren die aan stations op alle drie tunerfuncties (DAB, FM en internetradio) toegewezen kunnen worden . Zolang er op het netwerk een UPnP server te vinden is die vrij te benaderen is, is het aansluiten en configureren van de NaimUniti een fluitje van een cent. Het apparaat zoekt zelf naar een aanwezige server of een Wifi netwerk en als deze eenmaal is gevonden kan je aan de slag. In de handleiding staan nog wat slimme tips voor het geval u problemen ondervindt bij het benaderen van uw NAS, software of hardware server.


Foto: Ed Verkerk

Het display op de voorzijde is behoorlijk groot zodat de meeste functies ook op afstand redelijk goed zijn af te lezen. De menustructuur is logisch en simpel. Bij het zoeken naar bestanden op je server is de logica van je bestandsindeling op je server bepalend of je een gewenst muziekstuk snel kan vinden. Zoals bij de meeste van dit soort apparaten is een subdirectory met alle nummers dus geen handige optie. De gebruikelijke zoekfuncties op genre of artiest zijn uiteraard aanwezig om het leven wat makkelijker te maken. De toegankelijkheid en overzichtelijkheid van uw serverindeling is bepalend voor de snelheid van zoeken. De NaimUniti zal daar niks aan veranderen.

Weergave en conclusie

Het testexemplaar dat ik ter beschikking had, was al ruim ingespeeld waardoor ik snel de gehoormatige eigenschappen van de Uniti kon horen. Het geluidsbeeld van dit apparaat is heel rustig, open en makkelijk. Het draagt absoluut de Naim handtekening die ik eerder bij Naim apparatuur heb vastgesteld. De NaimUniti zet heel snel en soepel een mooi geluidsbeeld neer dat je direct je aandacht trekt het is absoluut niet opdringerig maar juist heel rustig waardoor je als het ware direct kan wegdromen met de muziek. De Uniti biedt heel veel definitie over het gehele klankbereik en zet een breed en diep plaatje neer. Desondanks lijkt de NaimUniti een wat zwaarder laag te hebben dan ik van een Naim apparaat had verwacht. Die nadruk in het laag is zeker niet vervelend want het geeft het gehele geluidsbeeld een lekker stevig fundament. Maar het zal niet door iedere luidspreker gewaardeerd worden. Met de PMC TB1S werkt het bijvoorbeeld prima. Met de Adam ART Compact ontstaat echter een wat minder gelukkig huwelijk. Helemaal onverwacht is dat overigens niet omdat deze luidspreker een haarscherpe controle in het laag moet hebben om goed te blijven klinken. De NaimUniti kan door het geboden klankbeeld mooi gecombineerd worden met compacte monitors of slanke vloerstaande zuiltjes en zal dan in veel gevallen toch een heel compleet geluidsbeeld neerzetten.

Met de klassieke jazz van bijvoorbeeld Cannonball Adderley klinkt het systeem intiem en compact. Maar met steviger werk zoals de blues-rock van Stevie Ray Vaughn zet de Uniti een lekker stevig geluidsbeeld neer. Ook met de complete Kirov opera gedraagt het systeem zich voorbeeldig maar persoonlijk vind ik de NaimUniti het beste passen bij moderne jazz, fusion en pop omdat het extra fundament daar het beste bij past.

De NaimUniti is echt bedoeld voor mensen die een simpel en onopvallend ogend maar toch goed klinkend systeem willen hebben. Het klankbeeld is rustig en eerlijk en dat past bij het karakter van het merk Naim.

Aanvullende informatie:

Prijs: 2825 euro

Importeur:
Latham Audio
Alphen
Tel. 013 5082411
Websites : www.lathamaudio.nl
www.naim-audio.com

Gebruikte apparatuur:

NaimUniti PMC TB1S luidsprekers Adam Compact luidsprekers REL Q200 actieve subwoofer Tara Labs RSC Prime Biwire luidsprekerkabel Isotek Sirius aansluitblok vM PFM2 lichtnetfilter