Jamo S-426


Max Delissen | 28 juli 2010 | Jamo

In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw begon je als nieuweling in de hifi vaak met een setje Jamo luidsprekers. Dat was namelijk een van de weinige merken dat er in slaagde om voor weinig geld een fatsoenlijk klinkende luidspreker op de markt te brengen die er ook nog eens goed uitzag.

In de jaren die toen van nu scheiden is er veel gebeurd met Jamo. Met de inmiddels legendarische kastloze R909 en R907 luidsprekers weet Jamo zich zelf in de hoogste regionen van de high-end luidsprekers te manifesteren, zonder daarbij de instapmodellen uit het oog te verliezen. Het is een model uit deze instap-serie, de S-426, dat centraal staat in deze productbespreking.


Uitpakken

De doos waarin de S-426 wordt afgeleverd op de redactie van HiFi.nl is fors, maar verhoudingsgewijs niet erg zwaar. Dat komt echter niet omdat er veel `lucht` in de doos zit, want de luidsprekers zelf zijn heel behoorlijk van formaat. Het lage gewicht wordt veroorzaakt door de lichte constructie van de luidsprekerkasten.

Een dergelijke constructie staat, dat is bekend, niet in een al te hoog aanzien bij de zgn. `klopgeesten` (audiofielen die met een simpele klop op een luidsprekerkast menen te kunnen bepalen of `het deugt`), maar wij hanteren het uitgangspunt dat aansluiten en luisteren daar nog steeds de beste manier voor is.

Bovendien: bij een bepaalde leerschool binnen de luidsprekerbouw gelden `lossy` kasten juist als uitgangspunt, waarbij de behuizing niet zo dood als een pier moet zijn, maar juist als klankkast fungeert. Om heel eerlijk te zijn weet ik niet of de ingenieurs van Jamo dit principe hebben gehanteerd, maar het werkt wel, naar later zal blijken.

De afwerking van de kasten is niet spectaculair, maar gewoon keurig. Overeenkomstig de prijsklasse is gebruik gemaakt van een kunststof laminaat met houtnerf structuur om het spaanplaat te bedekken. De gebruikte luidsprekerunits zien er netjes uit. De woofer/middentoners zijn van papier, dat nog steeds als een van de beste materialen voor luidsprekers geldt. Opvallend is verder dat het lijkt alsof er een faseplug in het hart van de spreekspoelhouder van de woofer is gemonteerd, maar het blijkt om een kegelvormige stofkap te gaan die met de conus meebeweegt. De softdome tweeter zit in een ondiep kunststof hoorntje, wat het rendement ongetwijfeld ten goede komt.

De basreflexpoort is aan de voorzijde gemonteerd, wat plaatsing dichter bij de achterwand mogelijk maakt, en de subtiel aan de zijkant uitstekende voetjes waarop de luidspreker rust zijn voorzien van een inwendige schroefdraad waarin (bij het test-exemplaar niet meegeleverde) 8 mm. spikes geschroefd kunnen worden.

De eerste indruk van de luidspreker is al met al behoorlijk positief. Je vraagt je met enige verbazing af hoe ze er toch in slagen om in deze prijsklasse een luidspreker te maken die er zo goed uitziet.

Luisteren

Het geluid van de S-426 laat zich het beste omschrijven als volmondig, warm, met een lichte nadruk op de lagere tonen, maar met voldoende detaillering en speelplezier. De kast trilt inderdaad voelbaar mee, maar dat leidt niet echt tot boemerige overmaat en een modderig geluid. Sterker nog, het laag is aanzienlijk beter onder controle dan je van een luidspreker in deze klasse zou verwachten...

Het inschroeven van een set op de redactie achtergebleven spikes zorgde voor een iets slankere weergave, en wat meer focus in het geluidsbeeld. Dat raad ik dus iedereen aan die een setje van deze luidsprekers overweegt. Als de spikes optioneel zijn is het een kleine maar nuttige investering, en als ze normaal gesproken wel gewoon meegeleverd worden is het zonde om ze in de doos te laten zitten.

De S-426 voelt zich het beste op zijn gemak met popmuziek en (niet al te zware) rock. Dan hoor je een modern geluid dat goed past bij hedendaagse muziekproducties. Wat dat betreft is dit inderdaad een uitstekende luidspreker voor jonge mensen die de eerste voorzichtige schreden op het bochtige pad der hifi willen gaan zetten.

Jazz en klassiek zijn muzieksoorten die de S-426 over het geheel genomen wat minder goed uit de verf laat komen. De fysieke beperkingen komen met deze genres wat beter aan het licht. Dat betekent echter niet dat de Jamo`s zich er voor moeten schamen. Maar bij (vooral akoestische) opnames waar meer wordt gevraagd ten aanzien van subtiele klankverschillen, microdetaillering en ruimtelijke afbeelding moet de S-426 (veel) duurdere soortgenoten toch voor zich dulden.


Conclusie

Onder de streep is de Jamo S-426 een uitstekende luidspreker om een leven vol muziek te beginnen. Ze koppelen een onopvallend maar keurig uiterlijk aan een weergave die je bij deze prijsklasse niet verwacht. Liefhebbers van akoestische muziek zullen misschien verder moeten kijken, maar ik schat in dat zij ook niet echt tot de doelgroep behoren.

Meestal zal de S-426 trouwens verkocht worden als onderdeel van de honderd euro duurdere HCS3 surroundset, waarbij de hoofdluidsprekers worden aangevuld met een centerspeaker en twee kleine surroundluidsprekers. Echte laagjagers kunnen voor nog eens tweehonderd euro meer een actieve Sub200 toevoegen aan wat dan de HCS5 set heet. Maar ook als stereopaar staat hij zijn mannetje. In mijn contact met importeur Havoned memoreerde ik mijn eigen muzikale `awakening` met een paartje Jamo Compact 70 luidsprekers.

Later heb ik echt veel betere luidsprekers gekocht, maar ik durf niet te beweren dat ik daarmee meer plezier had dan met mijn oude vertrouwde Jamo`s. En dat, zo voorspel ik, kunnen de S-426`s bij nieuwelingen van de huidige generatie ook veroorzaken. Ook om die reden dus zeer warm aanbevolen

De Jamo S-426 is leverbaar in Black Ash (zwart) en Wengé (donkerbruin) en kost 299,95 euro per paar.