Cyrus 6 XPd versterker en CD6 SE CD-speler


René van Es | 12 januari 2011 | Cyrus

Het aanbod om een Cyrus versterker en een bijbehorende CD-speler te recenseren, greep ik met beide handen aan. Want als er één merk is dat zich onderscheidt in kwaliteit, vormgeving en upgrade-mogelijkheden, dan is het Cyrus wel. Vanwege de afwijkende vormgeving ten opzichte van de 43 cm apparaten pik je Cyrus met de zachtgroene displays er zo uit in het schap. Mogelijk dat diezelfde vormgeving ook tegen Cyrus werkt: het ontbreken van imposante kasten en helder blauwe lichtjes kan zo maar de indruk wekken dat Cyrus een simpel merk is. Niets is minder waar, zoals de Cyrus 6 XPd versterker en de CD6 SE CD-speler recent bewezen.


Het Engelse merk Cyrus heeft voor mij altijd een speciale klank gehad. Begin jaren ‘90 ben ik begonnen met het opbouwen van een nieuwe stereo-installatie, nadat de voorgaande sets allemaal door omstandigheden verkocht moesten worden. In een winkel in Leiden, die nog steeds bestaat met dezelfde eigenaar, kon ik voor 600 gulden een Cyrus One versterker kopen. Een paar jaar later kwamen daar Cyrus 781 luidsprekers bij, de luxe types uit de toenmalige samenwerking tussen Cyrus en Mission. Die set heeft lange tijd de basis gevormd voor uitbreidingen. De simpele reden dat ik er slecht afscheid van kon nemen, was de wijze waarop de Cyrus componenten kans zagen muziek tot leven te wekken. Toch ruimden ze een keer het veld voor duurdere en nieuwere dingen. Echter, vooral het feit dat ik de Cyrus One heb weggedaan doet nog wel eens pijn. Voor mij is dat een klassieker zoals de Quad 33/303.

Cyrus is door en door Brits. De apparatuur wordt in Groot-Brittannië ontworpen en gebouwd. Dat heeft uiteraard een prijskaartje. Enige tijd is Cyrus verbonden geweest aan een groep, maar het onderscheid tussen massafabricage in China en kleine, hoogwaardige series heeft Cyrus doen besluiten terug te keren naar de basis. Het programma van Cyrus omvat versterkers, tuners, CD-spelers en D/A-converters. Uniek zijn bij Cyrus de upgrade-mogelijkheden. Wie instapt op een bepaald niveau kan, door bijbetaling upgraden naar een hoger type. Op voorhand kun je stellen dat Cyrus niet goedkoop is (overigens een relatief begrip). De instapmodellen die hier staan kosten al 1290 euro per stuk (6 XP). Terwijl voor de ingebouwde DAC-optie nogmaals diep in de buidel moet worden getast (prijs 6 XPd is 1790 euro). Dat is nu precies het mogelijke marketing-probleem voor Cyrus: de kleine grijze of zwarte doos doet de prijs niet vermoeden. Duur is eveneens een relatief begrip, want in de kasten schuilt elektronica om de vingers bij af te likken. Superieur gebouwd en heel slim bedacht. Bovendien is de audiokwaliteit verrassend goed, maar daarover later meer.



Laten we eerst de versterker eens nader bekijken. De 6 XPd is een gewone 2 x 40 Watt versterker met als extra een ingebouwde D/A-converter. Daarmee kun je apparatuur met een digitale uitgang rechtstreeks aansluiten. Denk in dat verband aan TV-decoders, DVD-spelers, streamers zoals Logitech of Sonos en iPod-docks met een digitale uitgang. Heel handig. Het aantal in/uitgangen op deze kleine kast is duizelingwekkend. De luidspreker-aansluitingen zijn dubbel uitgevoerd. Helaas met de idiote, omgekeerde banaanstekkers die men in Groot-Brittannië veilig vindt. Een MC bus om Cyrus apparaten onderling te koppelen voor de bediening. Twee voorversterker-uitgangen (bi-amp en subwoofer), een tape-out en zes analoge ingangen, waarvan één voor AV doorkoppeling. Met de digitale print komen daar een USB ingang, twee coaxiale S/PDIF- en twee optische S/PDIF ingangen bij. Dan is er ook nog plaats gevonden voor een netsnoer en een hoofdtelefoonuitgang. De bronnen zijn individueel te benoemen, wat terug te zien is in de display. Veel specificaties geeft Cyrus niet, bovendien zijn ze niet schokkend. Waarschijnlijk wel erg realistisch! Relevant is het frequentiebereik dat groot is en loopt van 0,1 Hz tot 100 kHz binnen -3dB. Het opgegeven vermogen van 2 x 40 Watt wordt gehaald aan 8 Ohm, beide kanalen tegelijk uitgestuurd. Cijfers waar andere fabrikanten wel eens mee sjoemelen. Cyrus is volgens Britse traditie grotendeels voeding en verder de noodzakelijke elektronica. Een forse ringkerntrafo is aanwezig met de nodige afvlakking. De bediening is simpel: enkele druktoetsen op de voorzijde en een prettige volumeregelaar. De display doet ouderwets aan en is slecht te lezen bij invallend zonlicht. Toch kiest Cyrus hiervoor, omdat het een display is die de inwendige elektronica niet zal storen. Zuiverheid in het audiosignaal gaat voor cosmetica.

CD6SE

De CD-speler is nauwelijks ingewikkelder om te bedienen. Een aan/uit knop en de gebruikelijke toetsen op de voorkant. Liefst pakt u natuurlijk de afstandsbediening. Op de achterzijde vinden we een dubbele analoge uitgang en slechts één enkele digitale uitgang, een optische S/PDIF variant. Jammer dat een coax aansluiting ontbreekt. De MC-bus en de netstekker ontbreken natuurlijk niet. De CD6 SE is een slotloader.

De CD duw je een stukje in de gleuf en de CD6 SE trekt hem verder naar binnen. Bij het uitnemen van de CD maakt Cyrus het moeilijk. De CD komt naar buiten, dan moet je hem grijpen, want hij schuift direct weer een klein stukje naar binnen. Net genoeg om het pakken lastig te maken zonder vingers op de CD te zetten. De groene display is eenvoudig en laat slechts de hoognodige informatie zien. Net als het duurdere CD Xt SE loopwerk is de Cyrus kritisch op de CD-kwaliteit en moet de CD aan de Red Book standaard voldoen. Een gratis CD met meer minuten muziek dan bij het ontstaan van de CD mogelijk was, wordt niet afgespeeld. Cyrus heeft de hard- en software voor de spelers zelf ontwikkeld, gedreven uit onvrede met OEM standaard servo software, die ontwikkeld is voor multifunctionele toepassingen en niet dedicated voor muziekweergave op hoog niveau. Bij het schrijven va de code heeft Cyrus zich strikt gehouden aan de voorschriften. Het resultaat is erg goed, maar met genoemde haken en ogen. Rest nog aan te geven dat de speler net wat meer signaal afgeeft dan de norm, namelijk 2,1 Volt en dat de uitgangsimpedantie slechts 50 Ohm is. Past dus op elke versterker.

Opstelling

Cyrus geeft aan dat de 6 XPd en de CD6 SE een plekje behoren te vinden in een niet te grote huiskamer om met voldoende volume te spelen. Daar houd ik mij braaf aan. Mijn kleine ruimte heeft standaard een paar Ruark Sabre III monitors op stands. Voor de Cyrus plaats ik geen netfilters of iets dergelijks. Een heel gewoon netsnoer is voldoende. Tussen de speler en de versterker komt wel een heel mooie interlink, die is gemaakt bij Hanze Hifi in Zwolle. Miezerig dun, heel betaalbaar en erg goed voor het geld. Luidsprekerkabel kreeg ik meegeleverd in verband met de afwijkende stekkers, het is Transparent The Wall. Meer is niet nodig, nou ja, een digitaal kabeltje naar de TV-decoder en iets vergelijkbaars aan een Wadia iPod dock. Dit keer geen subwoofer aangesloten, die is in deze opstelling namelijk niet nodig en zou het geheel onnodig duur maken. Cyrus heeft zelf fraaie rekken om de apparatuur in te plaatsen, daar moet je van houden. Ik zette de spullen gewoon op een tafeltje.

Muziek maken

Als ik heel eerlijk ben, moet ik je melden dat ik na twee minuten had kunnen beginnen met het schrijven van de recensie. In die eerste twee minuten maakte de Cyrus combinatie al een onuitwisbare indruk die niet meer is weggegaan. Net als de Cyrus One destijds deed, maakt deze combinatie ronduit muziek. Toch heb ik vele avonden geluisterd voor je, met heel veel plezier. Wat de Cyrus doet is de muziek een heel natuurlijke klank meegeven die doet denken aan de warmte van een open haardvuur. Er zit een gloed omheen. Een gloed die mensen tot mensen maakt en die instrumenten met een klankkast daadwerkelijk doet klinken naar hun hout of andersoortig materiaal. Aan de andere kant is er geen sprake van overdrijving, het resultaat is niet meer roze dan oorspronkelijk bedoeld. Wat de Cyrus vooral niet doet, is klinken naar hifi apparatuur. Het is niet klinisch, niet kaal, niet overdreven transparant. Daar heb ik, ook in een andere opstelling, de CD-speler noch de versterker op kunnen betrappen. Terwijl de combinatie alleen maar de positieve eigenschappen weet te versterken. Met dank aan het Hanze Hifi kabeltje. Dàt dan weer wel.

Ik wil niet al te diep ingaan op de diverse CD’s die ik heb gedraaid. Simpelweg omdat het niet uitmaakt of ik de speler voed met Kari Bremnes, Allan Taylor, Händel, Janis Ian of Fleetwood Mac. Evenmin heb ik een voorkeur kunnen bespeuren voor een muzieksoort. Jazz, pop, Latin, klassiek, vrouwen en mannen, alles gaat net zo makkelijk de ruimte in. Er zijn wel kernpunten te noemen waarop de Cyrus combinatie extra scoort. Zo is het stereobeeld weliswaar niet al te groot en breed, maar wel heel fraai gepositioneerd in de drie dimensies. Elk instrument of elke stem heeft een eigen plaats. Niet te scherp afgetekend, heel rustig en normaal. Dat zorgt dat de verstaanbaarheid van zangstemmen geweldig is. Heel duidelijk en op een manier dat mijn Ruarks mij verbaasden, terwijl ik die luidsprekers al jaren bezit. Het lijkt haast of Ruark en Cyrus voor elkaar gemaakt zijn. Een CD met diverse muziek laat het verschil beluisteren tussen snaren van staal en nylon. Het is met de Cyrus overduidelijk. Blaasinstrumenten mooi uitvergroot. Slagwerk strak en snel. Opvallend mooi is de dynamiek die de Cyrus versterker heeft. Laat je niet misleiden door de ‘schamele’ twee maal 40 Watt. Er zijn, waar nodig, voldoende reserves om flink te kunnen uithalen. Dat maakt de muziek heel pakkend. Dat ik geen subwoofer nodig heb, komt mede door die kracht in de vorm van stroom leveren en grip houden op de woofers. Er is meer dan genoeg laag aanwezig om een totaalbeeld neer te zetten. Ik denk dat de ‘gloed’ een rol speelt. Heerlijk als een versterker zoveel power kan leveren die er echt toe doet. Dan kijk je toch ineens heel anders tegen die kleine kast aan. Aanmerkingen? Niet zo zeer. Wel opmerkingen. Wie zoekt naar hifi-geluid komt bedrogen uit. Hoewel de Cyrus alles probeert weer te geven wat uit de bron getrokken kan worden, is het geen high end versterker met een oneindige transparantie. Het is geen power house voor party’s en dance-feesten. Het is aan de andere kant een muziekcombinatie pur sang. Die heel gewoon heel lekker speelt. Uur na uur na uur.

Omdat de versterker een digitale ingang heeft moeten we die eens gebruiken. Via een coax ingang sluit ik een Wadia dock aan. Op de iPod uitsluitend WAV files die via iTunes erop zijn gezet. Ook dat speelt soepel en aangenaam. Niet de kwaliteit van de CD6 SE, ook niet teleurstellend. Mooi voor de late uurtjes of om bezoek mee te vermaken. Een betere bron in de vorm van een NAS met een streaming audio systeem zou nog meer op zijn plaats zijn. De TV-decoder sluit ik optisch aan. Ik verwacht niet zo veel en ben aangenaam verrast. Er is net een heerlijke spektakel-film aan de gang waarmee ik zit te genieten. Kijk, daar komt die dynamiek in de Cyrus 6 XPd goed van pas. Impact en denderen. Verbazingwekkend goed, moet ik toegeven. Zelfs met een goedkoop flutkabeltje met een plastic geleider. De ingebouwde DAC is het geld zeker waard. Bovendien maak je daarmee een heel compleet systeem, dat met al die in- en uitgangen toekomstvast is.

Samengevat

Gesteld dat ik een budget zou hebben waarin de Cyrus 6 XPd past samen met de CD6 SE, mijn luisterruimte niet te groot zou zijn en ik mij gelukkig mag prijzen met een paar luidsprekers die het karakter van Cyrus onderstrepen, zou ik dan tevreden zijn met wat nu speelt? Een volmondig ‘ja’ is het enige juiste antwoord. De Cyrus combinatie heeft mij weten te overtuigen. Muziek weergeven lijkt zo gemakkelijk, maar slechts weinig fabrikanten weten de ware essentie te raken. Muziek is geen mechanisch ding, het is een bak vol klankemoties. Het volwaardig overbrengen van die emotie maakt dat de luisteraar niet naar zijn apparatuur gaat zitten luisteren maar in de muziek zelf duikt. Pas als ik technisch ging luisteren om de Cyrus apparatuur af te zetten tegen de concurrentie kon ik die beleving loslaten. Met enige moeite.

Als ik daarentegen gewoon zat te genieten gingen de gedachten geen moment naar techniek uit. Of het correct beluisteren van voeten die over het grindpad bij de studio lopen en in de verte hoorbaar moeten zijn. Flauwekul, want daar gaat het helemaal niet om. De Cyrus set zet een hoogwaardige weergave neer. Dat gegeven, gecombineerd met de waardevastheid van Cyrus vanwege de upgrade- en servicemogelijkheden, maakt dat ik heel lang gelukkig zou kunnen zijn met de Cyrus combi. De apparatuur wordt nauwelijks warm, gaat redelijk zuinig om met energie, doet zonder mankeren alles wat men verwacht en is compact. Wat wil je eigenlijk nog meer? Ja, net als ik, heel veel muziek de revue laten passeren. Alleen al vanwege dat gegeven: van harte aanbevolen.|


Prijzen:
Cyrus 6 XPd 1790 Euro
Cyrus CD6 SE 1290 Euro

Importeur:
Audiac B.V. 
Newtonbaan 14 
3439 NK Nieuwegein
Telefoon 030 – 604 90 00


Gebruikte apparatuur:

Digitaal:

Cyrus CD6 SE CD-speleriPod Classic 160Wadia 170i TransportSamsung DCB-H360R digitale HDTV ontvanger

Versterking:

Cyrus 6 XPd geïntegreerde versterker

Luidsprekers:

Ruark Sabre III


Stroomvoorziening:

Netsnoeren: Läpp (DIY)

Kabels:

Interlinks analoog: Hanze HifiInterlinks digitaal: Apogee Wide-EyeInterlinks digitaal optisch: "noname"LS-kabels: Transparent The WallLS-stands: Target MR60- 
Overig:
Soundcare Superspikes