ADL GT40 USB DAC


René Smit | 07 februari 2011 | Furutech

Wie het merk Furutech kent denkt al snel aan accessoires om bestaande apparatuur natuurgetrouwer te laten weergeven. Het gros van de zaken op de prijslijst van importeur X-fi betreft dan ook kabels, netsnoeren en stekkermateriaal. Vreemde eend in de bijt is de GT40 USB DAC, het onderwerp van deze test. Misschien brengt Furutech daarom het apparaat officieel uit onder de merknaam ADL, een afkorting die staat voor `Alpha Design Labs`. 

Hoewel de type aanduiding doet vermoeden dat het ‘slechts’ een USB DAC betreft kan de GT40 veel meer. Zo is het ook een hoogwaardige hoofdtelefoon versterker en is er een ingebouwde phonotrap, geschikt voor zowel MM als MC elementen. Deze combinatie van technieken maakt het in de GT40 zelfs mogelijk LP’s te rippen naar uw computer. In dat licht bezien is de gevraagde prijs van 475 euro mogelijk uiterst aantrekkelijk.

Uitvoering en techniek

Ondanks de bescheiden afmetingen, de GT40 meet 150x111x57 millimeter, heeft de DAC een serieuze uitstraling. Een afwerking op hoog niveau gecombineerd met een stevige kast met dikke frontplaat. Dit verklaart het redelijke gewicht van bijna één kilo. Aan de achterzijde is een uitgebreid scala aan aansluitingen te vinden. Stevige vergulde cinch connectors voor de analoge in- en outputs, uiteraard van Furutech zelf. Een schuifschakelaar waarmee de analoge ingang geschikt gemaakt wordt voor een MM of MC element. Natuurlijk een digitale ingang in de vorm van een USB aansluiting.

Stroom krijgt de GT40 via een losse meegeleverde voeding. Aan de voorzijde vinden we uiterst links een rode en een blauwe LED, met daaronder een druktoets waarmee geswitcht kan worden tussen de lijn- en USB-ingang. Bij het inschakelen blijken beide LED’s behoorlijk fel te branden, ze zijn niet te missen. Centraal op het front zit een 6,3mm hoofdtelefoon aansluiting en daarnaast de volumeregelaar. Die is mooi vormgegeven en draait buitengewoon soepel. De op het front aanwezige schaalverdeling van de volumeregelaar is duidelijk, echter de aanduiding op de regelaar zelf is nagenoeg niet te zien hetgeen het aflezen moeilijk maakt. De DAC werkt met signalen tot 24/96Khz, over de gebruikte techniek worden verder geen gegevens verstrekt. 

Aansluiten

Om te beginnen sluit ik de GT40 aan op de analoge uitgangen van een vM SA230 (SA)CD-speler zodat ik het apparaat als hoofdtelefoonversterker te beoordelen. De verbinding wordt gemaakt met een puur zilveren Sharkwire SC-L03 interlink, die normaal is aangesloten op een Musical Fidelity V-Can. Die dient zolang als referentie bij het beoordelen van de ADL GT40. De gebruikte hoofdtelefoon is een AKG K272HD, een gesloten studio exemplaar met een vergaand neutrale weergave. Om de GT40 als phonotrap te kunnen beoordelen wordt hij aangesloten op mijn Funk Vector draaitafel met Shelter 301 MC element. Als interlink van de ADL naar de vM (voor)versterker wordt een Siltech SQ88G5 Classic gebruikt, als vergelijkingsmateriaal dient een vM PHM3se phonotrap.

Voor het aansluiten van de DAC op mijn computer maak ik gebruik van de meegeleverde USB kabel en de als extra meegestuurde Furutech GT2 USB kabel. Als weergever doet een set Audiovector S3 Avantgarde Arreté dienst, aangestuurd door Van Medevoort versterkers in een bi-amp configuratie. De complete set is van schone stroom voorzien middels een gescheiden audiogroep, rechtstreeks aangesloten vanuit de meterkast via een AHP Klankmodule. Digitaal en analoog hebben beide een eigen verdeeldoos. Voor verdere gegevens betreffende de set, zie het aparte kader onder de recensie. 

 

Luisteren

Na een uitgebreide inspeelperiode - het apparaat was nagelnieuw bij aflevering - wordt het tijd om eens serieus te gaan luisteren. Het laatste album van de vorig jaar overleden soulzanger Solomon Burke, spelend samen met de Nederlandse band De Dijk, bevat muziek die de pan uit swingt. De warme volle stem van Solomon klinkt wat minder aangezet in het laag met de GT40, het is wat lichtvoetiger en natuurlijker in een direct vergelijk met de V-Can van Musical Fidelity. Het karakter van de ADL GT40 zorgt er voor dat het langer luisteren met een hoofdtelefoon wat minder vermoeiend is. Het beluisteren van muziek met een hoofdtelefoon in plaats van luidsprekers is een heel andere beleving. Zo is het voor een hoofdtelefoon heel moeilijk om een 3D beeld op te bouwen. Wat de GT40 echter prima weet te bewerkstelligen is het creëren van een ruimtelijke ambiance.

Jackson Browne’s album Running On Empty bevat tracks die op verschillende plaatsen zijn opgenomen. Het is een mix van live tracks, opnames tijdens de tour in een hotelkamer en echte studiotracks. De combinatie ADL/AKG laat dat prima horen waardoor de muziek een extra dimensie krijgt. Stemmen zijn uitstekend verstaanbaar waardoor bijvoorbeeld een nummer als The Load Out extra lading krijgt. Veel hedendaagse albums worden afgemixt met een extra push in het laag, iets dat vaak slecht uitpakt op een wat betere audioset. Het karakter van de Furutech zorgt ook bij deze opnames voor een heilzame werking. Qua detail weergave staat het apparaat zijn mannetje. Kleine details die verloren gaan bij het beluisteren van muziek via luidsprekers en zelfs de V-Can hoofdtelefoonversterker zijn nu plotseling hoorbaar. Een bijzonder positieve eerste indruk voor deze ADL GT40, dat belooft wat voor de andere functies waarover het apparaat beschikt.

Om de ADL GT40 als phonotrap te gebruiken volstaat het omzetten van het schuifschakelaartje aan de achterkant. Na het omprikken van de kabels kan de eerste LP op het plateau van mijn Funk Vector draaitafel. Voorzichtig laat ik de naald in de groef zakken en wacht op de eerste klanken van het album Stars van Simply Red. Wat schets mijn verbazing: het blijft angstvallig stil… Ik controleer de bekabeling en de instellingen, alles lijkt in orde maar er is nog steeds geen geluid. Om te checken of er via de hoofdtelefoon wel iets te horen is draai ik de volumeregelaar van de GT40 een stukje open en plots komt er ook geluid uit de speakers. Wat blijkt, de uitgang is gekoppeld aan de volumeregelaar. Hoe toepasselijk is de titel van het eerste nummer, Something Got Me Started, na deze zoektocht. Het geluid rolt gemakkelijk uit de speakers en heeft dat lekkere vloeiende dat muziek luisteren tot een aangename ervaring maakt. De weergave is zeker niet analytisch te noemen, hoewel er voldoende detaillering te horen is.

Het basloopje in Chuck E’s In Love van het titelloze debuutalbum van zangeres Rickie Lee Jones kent een prima fundament. Als geheel klinkt het allemaal wat compacter dan ik van mijn vM PHM3 Se gewend ben, al blijft het opgebouwde beeld dichter bij de speakers, het blijft er aan plakken. Een goed resultaat, zeker wanneer je bedenkt dat deze ADL bijna de helft goedkoper is dan de vM en daar voor ook nog eens een DAC en hoofdtelefoonversterker mee levert. Opnieuw is er weer de rust in het weergeven en het ontbreken van aangezette S- en T-klanken wat samen ontspannen luisteren mogelijk maakt.
Signalen van Herman van Veen bijvoorbeeld blijft voor mij een prachtig nummer. De plaatsing van de stem en de instrumenten is prima in orde, wel is er minder lucht tussen de verschillende instrumenten te horen. De stem van Herman komt keurig recht uit het midden, staat wel lager bij de grond en is minder los van de begeleidende instrumenten. Het lijkt alsof de opname met de GT40 gemaakt is in een kleinere ruimte, iedereen heeft nog steeds zijn eigen plekje maar men staat wat dichter bij elkaar. 

Dat Furutech de ADL GT40 als een USB DAC in de markt zet is volgens de importeur het apparaat te kort doen. Veel liever promoten zij de GT40 mede als een hoogwaardige omzetter van vinyl naar digitale bestanden. Zo is het mogelijk uw vinyl collectie digitaal te archiveren en hiermee bijvoorbeeld geschikt te maken voor het streamen vanaf de (netwerk) harde schijf. U kunt zich voorstellen dat het resultaat vele malen beter zal uitpakken dan het omzetten via een goedkope USB draaitafel. Andersom kan de Furutech de missing link zijn die uw computer aan de audioset koppelt en zorgt voor de D/A-conversie van de digitale bestanden.

Bij het aansluiten via een USB poort wordt de Furutech automatisch herkent. Daarna volgen nog een paar simpele stappen om de ADL GT40 USB DAC correct te laten functioneren. Het is niet nodig aanvullende software te installeren wanneer de GT40 slechts als DAC gebruikt wordt. Wilt u vinyl digitaliseren dan is aanvullende programmatuur wel vereist. Hiervoor zijn diverse programma’s in de handel verkrijgbaar, downloaden van gratis programma’s is uiteraard ook mogelijk. De importeur stuurt mij een link om het programma Audacity te kunnen downloaden, zij hebben hier goede ervaringen mee. Als relatieve leek op computergebied kijk ik even op Internet om te zien hoe één en ander werkt. Aangesloten via USB zou het een relatief eenvoudige operatie moeten zijn, hopelijk is dit in de praktijk ook het geval.

Het downloaden van de programmatuur verloopt in ieder geval probleemloos. Nu wordt het tijd om mijn Funk Vector draaitafel te koppelen aan de ADL GT40 en deze vervolgens met de meegeleverde USB kabel met de computer te verbinden. Na het aansluiten wordt de GT40 direct herkend, en is hij beschikbaar voor gebruik. Vervolgens moet er in het opname programma, in mijn geval Audacity, aangevinkt worden dat de ADL het opname en afspeelapparaat is. Naar believen kunnen er diverse andere parameters aangepast worden maar dat is, afgezien van het opnameniveau, niet strikt noodzakelijk.

Ik leg 21, het nieuwste album van de Engelse zangeres Adele, op het plateau van de draaitafel en laat de naald in de aanloopgroef zakken nadat ik in Audacity de opname knop heb ingedrukt. Op het computerscherm is het opname proces exact te volgen, het is dus inderdaad bijna plug and play.Nadat ik de opname gestopt heb luister ik hem terug via de combinatie ADL GT40 en AKG K272HD hoofdtelefoon. De opname is opgeslagen in een hoge kwaliteit WAV formaat en klinkt uitstekend. Vele malen beter dan de hoogste kwaliteit MP3. Het nummer Rolling In The Deep klinkt stevig en vol met veel drive in het laag. Zodra het koor inzet wordt dit keurig achter in het geluidsbeeld neergezet. Het hoog klinkt schoon en open, het totale spectrum klinkt totaal niet geknepen of afgevlakt. Dit is echt een uitstekende manier om uw vinyl digitaal op te slaan.

Vanuit Audacity is het heel eenvoudig het bestand te exporteren, dit kan als WAV file maar bijvoorbeeld ook als MP3 zodat het op een iPod of andersoortige draagbare speler te beluisteren is. Ik besluit de gelegenheid te baat te nemen en sla nog een aantal van mijn LP’s digitaal op omdat die niet op CD verkrijgbaar zijn. Een wat tijdrovende klus want het gaat in tegenstelling tot het kopiëren van digitaal naar digitaal alleen in real time. Voordeel is uiteraard dat de kwaliteit gehandhaafd blijft. 

Conclusie

Universeel en multifunctioneel zijn de woorden die van toepassing zijn op de ADL ( by Furutech) GT40 USB-DAC. Voor zover mij bekend is er geen andere fabrikant die een USB DAC, A/D-D/A-converter, phonotrap en hoofdtelefoonversterker combineert in één enkel apparaat. Natuurlijk kun je voor 475 euro best een betere hoofdtelefoon versterker of phonotrap vinden, maar die zijn meestal slechts geschikt voor één taak. Wat de GT40 uniek maakt is de combinatie van mogelijkheden in één behuizing. De GT40 maakt het mogelijk uw vinyl collectie op eenvoudige en kwalitatief goede wijze te digitaliseren en aldus beschikbaar te maken voor andere media. De ADL vormt hiermee in feite een soort missing link tussen de analoge en digitale wereld. Deze functionaliteit in combinatie met de spreekwoordelijke kwaliteit van Furutech tegen een zeer aantrekkelijke prijs maken van de GT40 USB DAC een koopje! 



Prijs:
ADL GT40 USB DAC 475 euro

Importeur:
X-fi
Hulsterstraat 26a
4116 EZ Buren
Tel. 06-12595647
E-mail: info@x-fi.nl

 

Gebruikte apparatuur:

vM MA240 geïntegreerde versterkervM PA535 eindversterkervM PHM3 SE phonotrapvM SA230vM SACD spelerFunk Vector draaitafel met RB300 armShelter 301 elementPanasonic DMP-BD30 Blu-Ray spelerAudiovector S3 Avantgarde Arreté speakersAudiovector K-C Signature centerspeakerPolk FX3i surround speakersFocal Chorus 705V speakersPanasonic TH42PV45 plasmaschermMarantz SR5600 surround receiver Musical Fidelity V-CanAKG K272HD hoofdtelefoon


Bekabeling en accessoires:

Inakustik Black&White LS1002 luidsprekerkabelsSiltech SQ88G5 ClassicSharkwire SC-L03 interlinksInakustik AC1502-6 stekkerblokSupra Lorad netsnoerenAHP klankmoduleQuadraspire QX25 voetjesQuadraspire Q4L audiorack