Wharfedale Moviestar DX-1HCP


Marnix Bosman | 21 november 2011 | Fotografie Marnix Bosman | Wharfedale

Wharfedale is een grote naam uit de rijke Engelse audiohistorie. Na de oprichting in 1932 groeide het merk uit tot één van de grotere luidsprekerfabrikanten binnen het Britse Koninkrijk.

Na de oorlog zette die groei internationaal door en introduceerde het merk vele innovatieve luidsprekertechnieken. Veel van die technieken zijn inmiddels algemeen en worden ook door vele andere merken toegepast. Wharfedale is gedurende het bestaan verschillende malen onderdeel geweest van overnames en grote holdings en dat heeft het merk niet altijd even veel goed gedaan.

Sinds 1996 is het merk echter onderdeel van een Chinese investeerdersgroep die bijvoorbeeld ook Audiolab, Quad, Mission en Luxman onder hun hoede hebben genomen. Die stabiele situatie heeft het merk weer teruggebracht naar de benadering waar het allemaal mee begon: het produceren van kwalitatief goede luidsprekers voor een scherpe prijs. Een recent voorbeeld is het DX-1 HCP hometheater systeem.

Moviestar serie
Het DX-1HCP systeem is op dit moment de enige telg uit deze serie en is helemaal ontwikkeld voor de thuisbioscoop. Het is een 5.1 luidsprekersysteem met vier compacte 2-weg satellietweergevers, een 2-weg center speaker en een actieve subwoofer. De compacte afmetingen zijn belangrijk bij dit systeem maar dat wil niet zeggen dat er is bezuinigd op materialen of dat er sprake is van een simpel kastje. De kasten zijn solide, voelen zwaar aan en de gebruikte opbouw is gelijk aan de benadering en vorm van de veel duurdere Diamond 10 serie. De vier DX-1 satellieten zijn voorzien van een 19mm softdome tweeter en een 75mm middentonen weergever met een geweven polypropyleen conus. Deze units zijn ondergebracht in een compacte behuizing met een maximale hoogte van slechts 19cm. Door de kleine afmetingen en het gebruik van een gesloten behuizing loopt de lage tonen weergave door tot ongeveer 120Hz.

De DX-1 centre gebruikt dezelfde tweeter maar is voorzien van twee middentonen weergevers waardoor de afmetingen iets groter zijn. Het laag loopt mede daardoor iets verder door tot ongeveer 80Hz. De DX-1 satellieten en centre speaker hebben een gemiddeld rendement (84-86dB) waarvoor Wharfedale zelf een versterkervermogen van 20-100W adviseert. Op basis van deze specificaties zou ik echter niet lager gaan dan 50W per kanaal bij 8 Ohm maar dat is gelukkig een vrij gangbaar vermogen voor AV-versterkers die passen binnen dit budget.

De DX-1 actieve sub is voorzien van een flinke 200mm long throw woofer die wordt aangestuurd door een ingebouwde 70W (150W piek) eindversterker. Op het bedieningspaneel zitten de gebruikelijke regelaars voor volume, kantelfrequentie en een faseschakelaar. De DX-1 sub kan zowel mono als stereo aangestuurd worden op lijnniveau en is voorzien van een autopower functie die de sub uitschakelt als er langere tijd geen signaal wordt aangeboden. Het DX-1 HCP systeem is tenslotte leverbaar in hoogglans zwart of wit en past daardoor perfect in een modern interieur.

Overnamepunt en gebruik

Satelliet/subwoofer systemen zoals deze maken gebruik van het gegeven dat je lage tonen in een stereo of surroundsysteem uitstekend door één centrale woofer kan weergeven. Dat komt omdat het menselijk gehoor bij lage tonen minder goed kan vaststellen of het geluid van de linker of de rechter luidspreker afkomstig is. Het combineren van de lage tonen weergever in één kast is dus mogelijk maar er is een kanttekening. Dit principe werkt alleen goed bij frequentie onder de 120-150Hz. Daarbij is de plaatsing van de satellietluidsprekers ten opzichte van de subwoofer wel belangrijk om een homogeen stereobeeld te behouden. De subwoofer zomaar wegmoffelen achter de bank zou dus wel eens een heel vreemd effect kunnen geven.

Volgens de specificaties van Wharfedale zit het overnamepunt tussen de satellieten en de subwoofer in dit systeem ongeveer net op de rand van de bovenstaande regel waardoor een zorgvuldige plaatsing van zowel de sub als de satellieten heel belangrijk is. Ook een juiste inregeling van zowel de sub als de versterker draagt daar aan bij maar dat spreekt uiteraard voor zich.

Gebruik
De luidsprekers zijn super zorgvuldig verpakt en dat is terecht want het zou zonde zijn als de fraaie hoogglans lak beschadigd zou raken. De satellieten voelen zoals ik al zei solide aan en een simpele kloptest op de buitenklant van de kast leert dat er een mooie akoestische dode constructie is gecreëerd. De luidsprekeraansluitingen op de speakers zijn opvallend groot voor de kleine satellieten en laten ook het gebruik van dikke luidsprekeraders toe. Je kunt hier zowel losse kabeleinden als spades en eventueel zelfscompacte banaanstekers in kwijt.

Wharfedale levert standaard geen montagebeugels bij het systeem maar die zijn optioneel wel leverbaar. Op de luidspreker zelf zit overigens een eenvoudige ophanghaak zodat de luidspreker direct aan de muur gehangen kan worden. Door het gebruik van een gesloten systeem kunnen de satellieten en de center heel goed aan een wand of in een hoek worden geplaatst. Bij een basreflex poort aan de achterzijde is een dergelijke plaatsing altijd af te raden vanwege problemen met reflecties in het laag. Doordat de DX-1 geen basreflex poort heeft, kan hij heel goed in een hoek worden geplaatst waardoor je iets meer laag (tot zo’n 6dB) krijgt. In dit geval kan dat gunstig uitpakken omdat het lage tonen bereik van de DX-1 vrij scherp is gekozen. In de handleiding besteedt Wharfedale opvallend veel aandacht aan het plaatsen van de luidsprekers. Ook de officiële Dolby Surround wordt in de manual uit de doeken gedaan en dat is altijd een goed uitgangspunt voor een mooi resultaat.

Weergave en conclusie

Bij het testen van een satelliet/subwoofer combinatie start ik altijd met een gewone stereo-opstelling. Ik doe dat allereerst omdat ik vind dat een luidsprekersysteem dat is ontwikkeld voor surroundweergave ook in stereo goed moet kunnen presteren. Daarnaast geeft deze benadering een beter inzicht in hoe de afzonderlijke onderdelen van het systeem functioneren. In die eerste opzet wordt de sub direct aangestuurd vanuit een mijn VTL deLuxe voorversterker en de satellieten via een Rotel RB-1070 eindtrap.

Wat ik meteen merk is dat de Wharfedale DX-1 satellieten beduidend meer laag produceren dan je volgens de specificaties zou verwachten. De satellieten geven los van de sub al een behoorlijk gedetailleerd klankbeeld. Echt helemaal zonder de sub kunnen de satellieten echter niet omdat je dan toch wel een boel in het klankspectrum mist. Het inregelen van de sub loopt soepel en je creëert snel en eenvoudig een evenwichtige, uitgebalanceerde weergave. Niets in dit DX-1 HCP systeem verwijst naar de boem-sis weergave die ik helaas nog steeds veel hoor bij vergelijkbare systemen. Het klankbeeld is juist evenwichtig met een gecontroleerd en netjes gedoseerd laag dat soepel en geleidelijk overloopt naar het middengebied.

Daarmee wordt aangetoond dat Wharfedale het kritische overnamepunt tussen de sub en de satellieten goed op elkaar heeft afgestemd. Voorwaarde om dit te bereiken is uiteraard een juiste opstelling waarbij ik de Dolby aanpak veruit prefereer. Daarbij wordt de sub tussen de twee frontspeakers geplaatst en dus niet ergens achter de bank weggestopt. Ongeacht de huissituatie en inrichting leidt dat doorgaans tot de beste resultaten en zo ook hier. Ook het stereobeeld is mooi stabiel en het geluid komt goed los van de luidsprekers en heeft ook diepte. Qua dynamiek is het DX-1 systeem ietwat ingetogen maar dat karakter past bij de eigenschappen van een gesloten systeem. De dynamiek is namelijk wel natuurlijk en droog en zeker niet uitbalans of ongecontroleerd.

In een 5.1 opstelling gebruik ik een NAD T744 AV-receiver en het basiskarakter van het DX-1 HCP systeem blijft dan behouden. Het geluidsbeeld is mooi homogeen met een rustige weergave over het hele frequentiebereik met soepele overgangen tussen de luidsprekers. Ook hier merk je dat de dynamiek ietwat terughoudend is maar dat is zeker geen onprettige eigenschap. Veel concurrenten zijn op dit vlak juist erg onnatuurlijk en overenthousiast. Wat het DX-1 HCP systeem doet past bij de eigenschappen van een gesloten systeem en dat is rustig, gebalanceerd en heel natuurlijk. Een sterke eigenschap is de natuurgetrouwe en zuivere weergave die completer is dan je van zo’n betrekkelijk klein systeem verwacht. Door zijn afmetingen zijn er natuurlijk beperkingen wat betreft zijn maximale niveau maar voor normaal gebruik, levert hij meer dan genoeg. Meer zelfs dan je zou verwachten.

Conclusie
Wharfedale laat met dit aantrekkelijk geprijsde systeem weer echt van zich horen op de manier waarop Wharfedale bekend is geworden. Veel kwaliteit voor een scherpe prijs is hier het verhaal en dat geldt voor alle facetten. Zowel de bouw, het uiterlijk, de afwerking als de weergave zijn van een uitstekend niveau, kwaliteiten die je wellicht niet voor deze prijs verwacht. Het geluid is heel evenwichtig, neutraal en vooral heel plezierig om lang naar te luisteren. Een echte aanrader voor degene die een compact maar mooi luidsprekersysteem zoekt voor zowel stereo als surround.

Prijs: € 599,- voor het hele systeem

Aanvullende informatie
New Transtec, Krimpen a/d IJssel
Tel. +31 (0)180-590184
Website Transtec
Website Wharfedale