ARTIKELDenon

Denon Design Serie: Kwaliteit van toen, mogelijkheden van nu & ambitie voor de toekomst

Rob Nijman | 02 december 2016 | Fotografie Werner Ero | Denon
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 18 november 2016

De Denon Design Serie: compacte componenten met een focus op alles wat de moderne muziekliefhebber nodig heeft, maar zonder de traditionele voorwaarde van kwaliteit ('performance is everything') uit het oog te verliezen. En hoewel de eerste modellen uit deze lijn al weer bijna twee jaar oud zijn, valt er genoeg over te melden. Een gesprek met productmanager Oliver Kriete op het Eindhovense hoofdkantoor van D+M Benelux.

Oliver Kriete is al bijna twintig jaar aan Marantz en later ook Denon verbonden, in recente jaren als Product Manager voor AV en hifi van beide merken. In die hoedanigheid was hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Design Serie, dus is hij dé aangewezen persoon om eens te bevragen over het huidige assortiment, en de modellen die nog zullen gaan volgen.

‘Performance is everything’

Denon is er al meer dan een eeuw(!) op uit om de perfecte weergave na te streven. Een aanpak die er in eerdere jaren toe leidde dat er bij de hifi-tak gesproken werd over ‘precision audio components’. Die visie is niet veranderd, en de huidige slogan ‘performance is everything’ dekt die lading uitstekend.

Het plan om een nieuwe lijn compact en zeer elegante modellen op de markt te brengen, is vanuit die gedachte dan ook geen compromis op weergavekwaliteit. “They should be totally Denon.†Echte hifi voor de moderne lifestyle. De Duitse Kriete – hij woont nog altijd in Osnäbruck, maar werkt twee à drie dagen in de week vanuit Eindhoven – is er van overtuigd dat Denon daar met de Design Serie in geslaagd is.

Denon Design Serie

De Design Serie is in de loop van 2014 geïntroduceerd en bestond destijds uit twee compleet nieuwe componenten: de DCD-50 cd-speler en de PMA-50 versterker. Een blik op het duo, gebroederlijk opgesteld in één van de vergaderruimtes van D+M, brengt snel herinneringen op naar de Marantz MusicLink-modellen die ondergetekende onlangs eens mocht beluisteren. De volgende vraag ligt dan ook voor de hand, dus laten we die meteen uit de weg ruimen: hoe deze twee lijnen zich tot elkaar verhouden. Oliver: “Denon en Marantz zijn na al die jaren nog altijd twee essentieel verschillende merken.“

Individuele merken

“In de praktijk zorgt de wezenlijk verschillende filosofie ervoor dat hifi-apparatuur van beide merken al vanaf de eerste stap in het ontwerp een ander traject volgen,†vervolgt hij. Marantz is gericht op emotie, ‘laid back’, terwijl Denon zich erop richt om je dichter op de muziek te zetten.†Uit het stapeltje huiswerk dat hij voor deze afspraak heeft verzameld, haalt hij een overzicht waarop een omschrijving van de Denon ‘sound philosophy’ prijkt. ‘Powerful & energetic’, ‘precision & accuracy’ en ‘open & lifelike’ zijn een aantal trefwoorden. Het is de basis van de verschillen tussen Denon en Marantz. “In hifi-componenten van beide merken zien we compleet andere karakteristieken. De tuning is totaal verschillend, en voor versterkermodules vertrouwt Denon op CSR met DDFA chipsets, terwijl Marantz boogt op Hypex-technologie. Beiden staan in dienst van de specifieke wensen van de twee merken.â€

Doelgroep

Op wie de Design Serie dan vooral gericht is? “De moderne muziekliefhebber die op zoek is naar slimme oplossingen, of dat nou streaming via een netwerk met wifi, Bluetooth of AirPlay, een fysieke bron of het luisteren naar radio betreft. Voor onze klanten is het compacte formaat van onze alles-in-één systemen, gecombineerd met de bijzondere esthetiek gericht op de moderne huiskamer, net zo belangrijk als de muzikale prestaties.

De twee apparaten die tussen ons in staan, en waar je in deze uitgebreide review meer over kunt lezen, zijn dan ook ontstaan vanuit de wens een compact en esthetisch aantrekkelijk ‘lifestyle’-product op de markt te zetten zonder in te boeten op de weergavekwaliteiten van grotere en duurdere modellen – ook hier is een MusicLink-vergelijking op z’n plaats. Oliver vertelt vol enthousiasme over de technologische ontwikkelingen die het mogelijk hebben gemaakt om die combinatie zonder compromissen op de wereld te brengen. Tussendoor zet hij de kastjes – toch een beetje zijn kinderen – ineens op hun kant, om vol trots te laten zien dat ook het OLED-display een kwartslag meedraait, zoals je gewend bent van het schermpje van bijvoorbeeld je smartphone. Handig, en eerlijk gezegd nog niet eerder gezien bij een hifi-component. 

MERK

EDITORS' CHOICE