REVIEWDenon

Review: Denon PMA-1600NE en DCD-1600NE

Zeggen dat Denon stereo links liet liggen in de voorbije jaren is wat overdreven. Maar de nadruk lag duidelijk meer op AV-receivers en de HEOS spin-off. De 2-kanaalsproducten van het merk bleven er wat verweesd bij, en dat toonde zich ook in meer middelmatige prestaties. Zustermerk Marantz wist op dat vlak zich toch meer te profileren, zij het met een iets andere klank.

Met de lancering van de PMA-2500NE en DCD-2500NE gaf Denon echter aan dat het weer ambitie in overvloed heeft op vlak van stereo, wat hand in hand gaat met de wens van de D&M-moederholding om Denon een meer uitgesproken karakter te geven. Wat we van de PMA-2500NE vonden, lees je hier. De korte samenvatting van die beide tests van de 2500-reeks: verrassend briljant!

Na het uitbrengen van de PMA-2500NE en DCD-2500NE begon Denon met het naar beneden in het assortiment werken. Er is nu een PMA-1600NE en DCD-1600NE, beide goedkoper dan de topmodellen maar nog altijd met de vernieuwde architectuur onder de motorkap. Ze zijn bedoeld als opvolger voor de PMA-1520 en DCD-1520. Het blijven nog altijd wel premiumproducten voor Denon, met prijskaartjes van 1.600 respectievelijk 1.100 euro. De combinatie van de twee brengt je dus relatief dicht in de buurt van het 3.000-europunt. Ben je geïnteresseerd in de PMA-1600NE en DCD-1600NE, dan is het een aanrader om eerst het stuk over de 2500’s te lezen, voor redenen die verderop duidelijk worden. Laten we zeggen: de toestellen delen veel.

Veel gelijkenissen

De PMA-1600NE is een geïntegreerde versterker die rekening houdt met de nieuwste trends op vlak van muziekbeleving. En dat betekent onvermijdelijk dat er een groot digitaal luik aanwezig is, naast een analoge gedeelte. Dat is meteen al heel wat lastiger dan een puur analoog design, maar het resultaat is wel veelzijdiger. Je sluit op deze versterker even goed analoog een cd-speler aan als een pc die hi-res streamt over USB, een troef als je nog niet zeker bent hoe je gaat luisteren over enkele jaren.

De potentiële problemen die je krijgt door digitale schakelingen naast analoge te plaatsen, pakt Denon aan door de PMA-1600NE intern van de nodige compartimenten te voorzien. Dat was ook het geval bij de PMA-2500NE, waar eveneens zes afzonderlijke en afgeschermde ruimtes voor de verschillende functies voorzien werden. Op dit punt moeten we even pauzeren en je alvast waarschuwen: die verwijzingen naar de PMA-2500NE ga je vaker tegenkomen in deze review. Als Denon stelt dat de PMA-1600NE afgeleid is van het design van het topmodel, dan menen ze het echt wel. Het lijkt wel een soort junior-versie van, al moet je wel oppassen met woorden als ‘junior’. De PMA-1600NE is met 2 x 70 watt (aan 4 ohm) zeker geen kneusje.

Voorname verschillen zijn er qua het aantal aansluitingen en het geleverde vermogen, maar belangrijke zaken zijn behouden, zoals de gescheiden interne opbouw, de aparte voeding voor het digitale en analoge gedeelte, de nieuwe DAC en de mogelijkheid om het digitale luik volledig uit te schakelen. Vinylliefhebbers – zowel MM als MC-cartridges zijn welkom - zullen dit zeker op prijs stellen.

Een belangrijk principe die Denon toepaste bij zowel de PMA-1600NE als DCD-1600NE is die van ‘simple & straight’ - alle signaalpaden zo kort mogelijk houden. Dat streven naar zuiverheid komt ook naar voren als het gaat om de klok die bij de DAC hoort. In beide toestellen is er een dubbele masterklok voorzien met een oscillator voor 44,1 kHz (en zijn meervouden) en 48 kHz (en voor hi-res met een meervoud hiervan). Als je enkel luistert naar cd-kwaliteit maakt dat niet zoveel uit, maar als je muziekcollectie bestaat uit hi-res PCM van diverse type wordt het wel relevant.

Valt niet op

Uiterlijk is er evenwel weinig kans dat je de PMA-1600NE zult verwarren met de PMA-2500NE. De PMA-1600NE is een slanker toestel, meer op de maat van een regulier hifi-component en ook stukje lichter. De metalen voorplaat blijft typisch Denon: een grote volumeknop in het midden dat met de nodige weerstand verdraait, geflankeerd door een bescheiden wit OLED-schermpje (die je in analoge modus 2 zelfs volledig uitschakelt) en een slechts een beperkte aantal knoppen en lampjes. Heel bescheiden allemaal, misschien wel een beetje té. Hoe goed deze versterker ook mag klinken, de buitenkant mist nog iets om een echte pride-of-ownership-gevoel te ontlokken. Bij de 800 euro duurdere PMA-2500NE vonden we dat de behuizing wel wat meer premium mocht zijn, vooral aan de zijkanten en de bovenkant. Bij de PMA-1600NE zit je met dezelfde afwerking, maar door de lagere prijs zijn we op dat vlak vergevingsgezinder. Maar toch.

Waar het telt – de achterkant – zit de PMA-1600NE sowieso wél goed. Luidsprekerterminals van een hoge kwaliteit, een clean en ruime layout van de aansluitingen, en natuurlijk voldoende mogelijkheden om bronapparaten aan te sluiten, precies wat we graag hebben. Met twee optische ingangen, één coaxiale en een USB klasse B-poort geraak je al heel ver als je met digitale bronnen aan de slag gaat. Ook de drie analoge stereo-ingangen plus een phono-ingang zijn in de meeste scenario’s meer dan genoeg. Er is daarnaast een analoge uitgang. Weinig mensen gaan de extra pre-out en coaxiale ingang van de PMA-2500NE missen, vermoeden we stilletjes.

Veelzijdige schijfjeshapper

Ook aan de zijde van de nieuwe schijfjesspeler van Denon is het verhaal gelijkaardig. De DCD-1600NE verhoudt zich met de DCD-2500NE in dezelfde manier als de versterkers: de architectuur is hetzelfde, incluis het loopwerk. Over dat loopwerk is best wat te doen, want D&M heeft het zelf ontwikkeld bij gebrek aan betere alternatieven op de markt. Dat is bijzonder, want veel hifi-merken vertrouwen voor dit gedeelte op onderdelen van derden. Het is trouwens hetzelfde loopwerk dat het kloppende hart wordt van de high-end Marantz SA-10 (kostprijs: circa 7.000 euro).

Denon zegt dat ze bij de opbouw van de DCD-1600NE extra aandacht hebben besteed om te zorgen dat vibratie geminimaliseerd wordt, onder meer door iets dat zij Direct Mechanical Ground-Constructie noemen. Daarbij wordt de transformator direct aan de bodemplaat bevestigd, zodat de zwevende printplaat geen invloed ondervindt. Ook de trillingen die ontstaat als een schijf begint te draaien, zijn aangepakt. Het moet gezegd worden: als er een cd zit te tollen in de DCD-1600NE voel je niets als je een hand op de behuizing legt. Dat is bij goedkopere spelers wel anders.

De DCD-1600NE mag je gerust een allesspeler noemen. Naast muziek-cd’s speelt het schijven met muziekbestanden af (incluis DSD en PCM 192 kHz / 24 bit) en SACD’s. Het kan zelfs multichannel SACD-schijven aan, door de meerdere kanaals te downmixen naar stereo.

Je kunt de DCD-1600NE via coax of optisch digitaal verbinden met een DAC, pre-amp of geïntegreerde versterker. Maar dat moet dan wel een zeer goed toestel zijn, want de analoge uitgang levert na de interne DAC-conversie een heel goed signaal.

Het enige wat je wel moet bezitten is geduld. Net zoals vaker bij betere schijfspelers is de DCD-1600 geen toestel dat snel in actie schiet. De lade komt gestaag uit de machine en neemt koninklijk de tijd om terug te sluiten en de cd te lezen. In realiteit zijn het maar enkele seconden en als je echt wil luisteren geen echt probleem. Misschien is het zelfs goed om je even wat meer te betrekken. Maar als je graag van cd naar cd springt valt het je wel op. 

MERK

EDITORS' CHOICE