NIEUWSTechnics

Technics zoekt opnieuw DJ’s op

Technics is een dochterbedrijf van Panasonic. Het is daarom niet vreemd dat de legendarische hifi-naam deze week ook op de jaarlijkse Panasonic Convention in Frankfurt zijn nieuwste toestellen etaleert. De blikvanger is opnieuw een draaitafel, een zwarte versie van de herboren SL-1200.

Technics SL-1210GR

De SL-1210GR is een zwarte editie van de SL-1200GR, die al in januari op CES getoond werd. Deze ‘GR’ is inmiddels de tweede (of derde, als je 3.500-euro kostende SL-1200GAE special edition meetelt) heruitgave van Technics’ beroemde SL-1200-draaitafel. Ondanks de hoge prijs van die GAE-versie en de 2.000 euro die voor de quasi-identieke GA-editie werd gevraagd, verkocht Technics behoorlijk wat van die toestellen. Wat ook verklaart waarom het nu opnieuw met twee draaitafels komt.

Met zijn zwarte kleur mikt de SL-1210GR uitdrukkelijker op DJ’s, wat nauwer aansluit bij het imago van de originele draaitafel van enkele decennia geleden. Die werd onder meer door Grandmaster Flash en andere DJ’s uit de jaren tachtig beroemd gemaakt.  De zilverkleurige Technics-draaitafels zijn dan weer eerder bedoeld voor de hifi-liefhebber thuis. Dat Technics nu na jaren opnieuw DJ’s in het vizier neemt, na eerst nogal prijzige hifi-producten uit te brengen, is niet zomaar een indruk. Het hoofd van Technics, Michiko Ogawa, bevestigt expliciet dat ze ook (professionele) DJ’s willen aanspreken.

De zwarte SL-12GR heeft een lichtere toonarm uit aluminium, is in zijn geheel een paar kilogrammen lichter (maar de platter is zwaarder dan voorheen), en bezit een andere direct drive-motor. Die zou een indrukwekkende starttijd neerleggen. In 0,7 seconden zou de schijf op snelheid zijn, of je nu kiest voor 33 1/3, 45 of 78 toeren. De toerenselectie gebeurt overigens aan de hand van twee knoppen bovenaan de draaitafel, waarbij je het tweetal simultaan moet indrukken voor 78 toeren.

De GR maakt ook komaf met een excentrieke eigenschap van de SL-1200GAE: de vaste bekabeling. De GR-editie heeft gewoon aansluitingen voor eigen kabels, wat voor een clubomgeving een must is. DJ’s gebruiken doorgaans immers de voorziene kabels van het huis. Of veel van de nieuwe Technics-draaitafels effectief een leven op de baan zullen leiden is een andere vraag, want de kostprijs van de zilveren SL-1200GR en de zwarte SL-1210GR bedraagt rond 1.500 euro. Dat is wel wat meer dan andere DJ-favorieten, zoals Pioneers PLX-1000. De twee nieuwe draaitafels zouden rond mei op de markt komen.

Uitstap naar tv-audio

Technics is helemaal gericht op hifi en nu ook DJ’s. Een surroundversterker zal je niet gauw zien verschijnen bij het merk, wat niet verrassend is als je weet dat de baas van het bedrijf, Ogawa, haar roots heeft in jazzmuziek en zelfs regelmatig als jazz-pianiste op de planken staat.

Toch maakt Technics één uitzondering. Op de Convention presenteerde Panasonic een aantal nieuwe OLED-modellen, met als topmodel de EZ1000/EZ1004. Net als LG’s G6 met zijn eigen Harman-Kardon-soundbar komt deze tv met een vaste soundbar, die naargelang de plaatsing deel is van de voet of net onder het scherm hangt. De soundbar draagt echter de naam Technics en wordt omschreven als een ‘Dynamic Blade Soundbar’ – een verwijzing naar de scherpe vormgeving maar ook een knipoog naar de Panasonic-afdeling die verantwoordelijk is voor scheermachines en baardtrimmers. Die pakken namelijk graag uit met vergelijkingen tussen hun messen en traditionele samurai-zwaarden.

De Technics-soundbar is behoorlijk imposant, aangezien hij even lang is als de EZ1000/EZ1004 breed is. En topmodellen onder de tv’s, die zijn tegenwoordig nooit kleiner dan 65-inch… Het betekent dat de Blade-soundbar genoeg plaats heeft voor 14 luidsprekers én een passieve radiator.

Vloerstaanders en versterker

In Frankfurt zagen we ook de andere nieuwigheden van Technics, die voor een deel reeds in Las Vegas op CES te bewonderen waren. De fraaie 2 x 140 watt (aan 4 ohm) SU-G700-versterker bijvoorbeeld, een apparaat dat met zijn grote VU-meters heel klassiek oogt maar toch over de nodige digitale ingangen beschikt (waaronder een USB klasse B-poort). De G700 doet wat denken aan SU-C700-versterker die we een tweetal jaren geleden getest hebben, maar onder de motorkap zit wel wat nieuwe technologie, zoals de JENO Engine die jitter zou elimineren.  De SU-G700 verschijnt rond de zomer, net als de SB-G90-vloerstaanders die we ook in Frankfurt konden bewonderen – maar niet beluisteren. Prijzen hangen nog wat in de lucht, maar in de V.S. wordt er gesproken van prijskaartjes van 2.500 dollar voor de G700 en 5.000 dollar voor een set SB-G90’s.


EDITORS' CHOICE