REVIEWLumin

Review: Lumin D2 - stabiele alleseter met uitstekende klank

Sinan Kökbugur | 18 februari 2018 | Fotografie Fabrikant | Lumin

SAMENVATTING

Wie een streamer zoekt met een goede DA-converter aan boord, moet de Lumin D2 op zijn onderzoekslijstje zetten. De D2 speelt volkomen vrij van gestotter, ook als de bediening met de app een keer hapert. Wie echter een DA-converter zoekt met een streamer aan boord, moet de D2 links laten liggen; de D2 heeft immers geen digitale ingangen.

PLUSPUNTEN

  • Muziek speelt gapless en volkomen stottervrij
  • On-board DA-converter is van goede kwaliteit
  • Voorzien van digitale uitgang
  • Bediening werkt intuïtief en is overzichtelijk

MINPUNTEN

  • Bedieningsapp loopt zo nu en dan vast op Android
  • Niet te gebruiken als dac, want niet voorzien van digitale ingangen

Streamers, apparaten die muziek afspelen vanaf een geheugenschijf of internet, zijn er in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Het nog jonge Chinese Lumin Music Systems heeft zich volledig toegelegd op de ontwikkeling en bouw van de betere streamers. Op onze testbank ligt de D2, het huidige instapmodel van Lumin. We mogen concluderen dat Lumin veel meer doet dan imiteren en assembleren en meespeelt in de voorhoede van de ontwikkeling van streamers.

Lumin Music Streamers D2: introductie en plaats van het merk

Lumin Music is een Chinees merk dat in Hong Kong is gevestigd. Lumin is onderdeel van het grotere Pixel Magic Systems dat in 2003 is opgericht. Moederbedrijf Pixel Magic Systems hield zich van oorsprong met het merk Magic TV bezig met producten die betrekking hebben op digitale HD-tv. In 2012 is onder de naam Lumin Audiophile Network Music Player de eerste DSD-compatible audio streamer uitgebracht. Het apparaat werd enthousiast ontvangen door pers en consumenten.

Lumin is feitelijk een goed voorbeeld van een innovatief Chinees bedrijf dat verder gaat dan het imiteren van Westerse producten. Lumin heeft inmiddels verschillende netwerkspelers uitgebracht. Het duurste model is vlaggenschip S1 die meer dan 10.000 euro kost. Het goedkoopste model is de D2 die 2.149 euro kost en die onderwerp is van deze review. Daartussen zitten onder andere nog de modellen T1 en A1. De verschillen tussen de modellen zitten vooral in het type en aantal gebruikte dac-chips en de meer of iets minder uitgebreid uitgevoerde voeding. De modellen die een DA-converter aan boord hebben zijn standaard voorzien van een XLR- en cinchuitgang die tegelijkertijd gebruikt kan worden. Tevens is voorzien in een coaxiale digitale uitgang (BNC) voor wie een andere DA-converter zou willen gebruiken.

Zoals gezegd, op onze testbank ligt de Lumin D2, het huidige instapmodel van Lumin, die als vervanger van de D1 is gekomen. De term “instapmodel” is betrekkelijk, want de D2 kost 2.149 euro. Voor dat geld krijgt de koper niet een “kale” netwerkspeler, maar een netwerkspeler met een goede DA-converter aan boord. De Lumin D2 is uitgebreid besnuffeld en beluisterd alvorens tot een conclusie te komen.

Lumin Music Streamers D2: netwerkspeler met ingebouwde DA-converter en XLR-uitgang

De nieuwe D2 is de opvolger van de D1, maar de D2 heeft een snellere processor dan de D1 en de voeding van de D2 bevindt zich niet in een losse kast, zoals de voeding van de D1. De D2 is een behoorlijk compleet apparaat en heeft niet alleen ondersteuning voor Roon, MQA, Spotify, Tidal, TuneIn (internetradio), AirPlay, UPnP (netwerk) en usb-streaming, maar ook voor DSD128. Muziek kan worden aangeleverd via de netwerkaansluiting of via een usb-schijf.

De D2 maakt gebruik van twee dac-chips van het type Wolfson WM8741. Ieder kanaal heeft zijn eigen dac-chip en een volledig gebalanceerd ontwerp. De gebruiker kan kiezen voor de XLR- of cinch-uitgang, die ook tegelijkertijd gebruikt kunnen worden. Alle onderdelen bevinden zich op één printplaat om signaalwegen zo kort mogelijk te houden, maar Lumin heeft intussen wel de nodig aandacht gegeven aan het scheiden van digitale en analoge signalen om onderlinge beïnvloeding te minimaliseren. De D2 ondersteunt alle bekende bestandsformaten tot en met DSD128. Er worden nog steeds streamers op de markt gebracht die geen gapless playback ondersteunen, maar de D2 bevindt zich niet in die groep en ondersteunt wèl gapless playback.

De D2 is geen Zwitsers zakmes in die zin dat Lumin keuzes heeft gemaakt en er dus ook wel wat ontbreekt. Verbinding met bluetooth? Nee, de D2 mikt hoger en bluetooth is weggelaten. Digitale ingangen? Nee, die zitten er niet op (analoge ingangen overigens ook niet). De D2 is geen losse DA-converter. De streamer van de D2 kan dus wel gebruikt worden zonder de on-board DA-converter, maar de on-board DA-converter kan niet gebruikt worden zonder de streamer.

Lumin Music Systems D2: uitpakken, neerzetten, aansluiten en app installeren

De Lumin D2 arriveert goed verpakt in een dubbele doos. Een netsnoer, LAN-kabel, snelstarthandleiding en een setje witte handschoenen worden meegeleverd. Deze laatste dienen ter vermijding van vingerafdrukken op de kast van de D2. De kabels gaan weer terug in de doos. Als netsnoer zal een afgeschermd exemplaar dienen.

De voor de review gebruikte Gigabit LAN-kabel komt uit een computerwinkel, aangezien speciale LAN-kabels voor een betere audioweergave geen toegevoegde waarde bieden. Aansluiting met een LAN-kabel is verplicht want de D2 heeft geen wifi aan boord. Ook als geen gebruik van netwerkbronnen gemaakt zou worden, is aansluiting op een router met een LAN-kabel verplicht om de D2 te kunnen bedienen met een app. Op het front van de D2 zitten immers geen knoppen of andere bedieningselementen en configuratie en bediening kan uitsluitend met een tablet of smartphone, die via een router verbinding maakt met de D2. Overigens, zelfs als een apparaat wifi zou ondersteunen, geniet een RJ45-aansluiting te voorkeur want dit is altijd veiliger, sneller en stabieler dan wifi.

Een blik op de snelstarthandleiding leverde in eerste instantie een frons en een teleurstelling op, want volgens de handleiding moet de gebruiker een iPad of iPhone van Apple gebruiken. Nergens stond iets over ondersteuning van Android. “Dat kan toch niet waar zijn?” is de eerste gedachte. Het was gelukkig ook niet waar, want er bleek ook een Lumin-app voor Android beschikbaar te zijn, die in enkele minuten was geïnstalleerd.


EDITORS' CHOICE