ARTIKEL

Favoriete zilveren schijven


Jan de Jeu | 28 september 2000

Wanneer ik praat over favoriete cd’s dan bedoel ik cd’s die al gedurende langere tijd behoren tot de discs die ik regelmatig draai. Om me enigszins in te houden geven ik slechts drie gebieden aan.

50-er jaren jazz

Voor mij zijn de 50-er jaren een soort van gouden decennium wanneer je kijkt naar de in die periode geproduceerde jazzalbums. Het is onmogelijk om alle namen te noemen. Veel van die grote namen spelen mee op de door mij genoemde albums. De allergrootste is voor mij Miles Davis, met name in de periode waarin hij werd bijgestaan door side-men als John Coltrane, Sonny Rollins, Max Roach etc. die later zelf ieder hun geheel eigen stempel op de jazz drukten. Het belangrijkste album blijft voor mij “Kind of Blue” dat in meerdere versies op de markt gebracht is. Ikzelf draai de SBM gold disc van Sony die ik afwissel met de volgens mij als laatste uitgebrachte geremasterde versie (ck 52861) waar als extraatje nog een fraaie alternate take van flamenco sketches op te vinden is. Direct in het verlengde daarvan ligt de eigenlijk in dezelfde sessie bij Rudy van Gelder opgenomen “Somethin” else”, nu evenwel onder leiding van Julian “Cannonball” Adderley. Eveneens van Miles; “Relaxin’ ”, Cookin’ “ (my funny valentine), “Steamin’ “ en “Workin’ “ (it never entered my mind) Ook fraai is het uit 1954 daterende “Bags Groove” met Milt Jackson op JVC XRCD. Favoriete schijven van anderen uit die periode; “Chet” van Chet Baker met ballads op Analogue Productions CAPJ 016 en Sonny Rollins “Saxophone Colossus” op DCC GZS 1082 waarvan het laatste nummer een echte jazz klassieker is.

Meer recente jazzopnamen

Dave Douglas “Charms of the night sky” Een prachtige opname op winter & winter slechts overtroffen door de live uitvoering in een kerk die ik in 1999 mocht beluisteren tijdens het toen gehouden jazz festival in het Franse Mulhouse. “Aurora” van de groep Aurora gevormd door Peter Erskine, Marty Krystall en Buell Neidlinger op een schitterend dynamisch en ruimtelijk opgenomen cd van Denon. (cy-73148) Op het immer door uitmuntende opnamekwaliteit uitblinkende ECM label “Oracle” van snaarvirtuozen Gary Peacock en Ralph Towner. (ECM 1490)

Vocaal vrouwen

Heerlijke Braziliaanse muziek van Ana Caram “The other side of Jobim” op Chesky. (jd73)
Portugese Fado van Misia “Tanto menos, tanto mais” op RCA Victor. De heldere stem van Rebecca Pigeon in “The Raven” op Chesky. (jd115) De Noorse Kari Bremnes op de, voor zover ik weet, enige cd waarop zij in de Engelse taal zingt; “Norwegian Wood” Daarnaast kom ik dan toch weer bij de jazz terecht en hoewel ik er meer kan noemen beperk ik mij tot drie dames. “New moon daughter” van Cassandra Wilson op Blue Note. Patricia Barber met “Modern Cool” op Premonition (Prem 741 2) met een schitterende solo van de eerder genoemde Dave Douglas. Diana Krall “When I look into your eyes” op Verve.

EDITORS' CHOICE