ARTIKEL

Persbericht Alouette Audio


Redactie HiFi.nl | 02 november 2001

(Ingezonden mededeling)

Alouette Audio Persbericht van 25-10-2001

Geachte redactie,

Na een gedegen voorbereiding en het in kleine kring peilen van reacties, wil ik bij deze aankondigen dat ik een nieuw audio merk -Alouette- introduceer dat uniek is in Nederland en misschien ook wel daarbuiten.
Dit merk is mede voortgekomen uit onvrede met wat tot nu toe op de audio markt is neergezet.

Waarom is Alouette zo uniek? er zijn toch reeds legio aan audio merken uit alle delen van de wereld op de markt!
Dat klopt, maar weinig zijn kwalitatief zo goed, hebben een unieke met de hand gemaakte vormgeving en leveren naast het muzikale aspect ook beeldende emotie. Dit alles passend in de woonomgeving van de mens, die daarvoor niet eerst zijn huis moet inrichten als laboratorium. Kort gezegd: Muziek en Vorm = Kunst.

In samenwerking met APN -Hawk Audio- Rotterdam dat de techniek verzorgd -een naam die kenners genoeg zegt- ontwerp en produceer ik: Voor en Eindversterkers, Digitaal/Analoog Converters, CD loopwerk en GeÔntegreerde CD spelers en Luidsprekers. Het is de bedoeling dat dit aanbod in de nabije toekomst word uitgebreid met een Tuner en Digitale surround systemen.

De inspiratie en credo: veel mensen kunnen zonder muziek niet leven. Helaas moeten zij dan tevens leven met het aanbod aan hedendaagse apparatuur die voor muziek reproduktie ontworpen is. Afgezien van de technische aspecten die soms discutabele zijn, is voor vele muziek liefhebbers de vorm en uitvoering van deze apparaten een noodzakelijk kwaad.
Ze worden als het ware getolereerd in hun interieur. Er zijn immers geen echte alternatieven die wel aan alle criteria van de serieuze muziek minnaar voldoen. Een dualisme: "Het geluid is dan wel uitstekend maar de verpakking is lelijk of de verpakking is wel fraai maar het klinkt niet zo als het moet" een fusie aan beide kwaliteiten is zeer zeldzaam en anders onbetaalbaar.
Er zijn natuurlijk wel enige merken die aan -Design- doen. Maar dan nÚg spelen er non-muzikale aspecten helaas een overheersende rol zoals; marketing, economie en omzet. Afgezien nog van het feit dat tegenwoordig wel erg veel aandacht word besteed aan speledingetjes, die op geen enkele manier muziek een hart geven en vaak juist dit in de weg staan. Dat dit anders kan probeer ik met Alouette te bewijzen.

Waarbij de ontwerpen geen kasten zijn om alleen maar de inhoud te beschermen en aan het oog te onttrekken. Maar rigide vormen die meer gemeen hebben met meubels dan met de doorsnee audio apparatuur. Door het gebruik van materialen waarbij het natuurlijk karakter en eigenwaarde word behouden probeer ik een vorm te realiseren die puur en zo mogelijk, tijdloos is. Dit bovenstaande mag misschien klinken als onbescheiden pretentie, maar vergeet niet dat ik als kunstliefhebber vaak word geconfronteerd met idiote produkten en volledig richtingloze vormgeving. Langzaam groeit er dan uit vakmatige frustratie -is iedereen zo blind voor alternatieven- een lust naar verandering. Om als beeldend kunstenaar/vormgever aan de zijlijn te blijven staan terwijl ideeŽn borrelen en je handen jeuken. Nee dank je!
De consequentie, realiseren en doen! Dat laatste heb ik naar mijn beste inzicht en kunnen gedaan. M.a.w de hiervoor beschreven pretentie is de passie voor het grote geheel dat kunst word genoemd.

Zowel de inhoud als de buitenkant van de apparatuur delen dezelfde filosofie; eenvoud.
Eenvoud in de gebruikte materialen, de elektrische circuits, de bediening en een onorthodox gebruik van techniek van de high tech van nu tot de bevindingen uit het begin van de 20e eeuw. Met het achterliggende gedachte dat alles onderzocht en uitgeprobeerd moet worden voor het beste resultaat. Deze eenvoud geld voor ťťn zaak zeker niet. En dat zijn de wensen van de klant. Omdat de Alouette apparatuur volledig met de hand word gebouwd, zijn ook de individuele wensen van de klant te integreren in het uiteindelijke produkt. Zo is bijvoorbeeld de keuze uit de toegepaste houtsoorten en kleuren in principe onbeperkt. De toegepaste materialen voor de behuizingen zijn o.a: aluminium, messing, perspex, hout, speksteen en mdf. De toegepaste materialen ondergaan bij de verwerking geen verandering die hun eigenheid aantast. Alles word zo puur mogelijk gehouden. Dit om de vorm een natuurlijke eenvoud te verschaffen.
Om dit alles nog meer tot eenheid te versmeden, hebt ik bijpassende meubels met verlichting ontworpen. Ook dit is een aanbod dat bij mijn weten maar weinig audio fabrikanten leveren.

Conclusie: Alouette kan dus een totaal programma leveren van qua vorm en functie op elkaar afgestemde produkten. Elk met een specifiek karakter elk met een autonoom ontwerp waarbij gebruik is gemaakt van op wetenschappelijke basis gestoelde inzichten. Ik hoop met mijn merk Alouette een antwoord te hebben gevonden op de vraag naar uitstekende muziek weergave gepaard met een fraai uiterlijk.
Mocht u meer willen weten? ik ben bereid alle vragen te beantwoorden. En zou dat graag willen illustreren met een demonstratie van de apparatuur.

Met hoogachting,

Hendrik Ribot.

Ribot Audio/Alouette Audio
Akkerhof 23, 2321VE Leiden
071-5763084.
www.euronet.nl/~tobir

EDITORS' CHOICE