ARTIKEL

High End 2002 (2 - Eerste dag)

Jan de Jeu | 10 mei 2002

Am ersten Tag

Donderdag 9 mei 2002 – 23:54 uur

De eerste High End dag, donderdag 9 mei, begint niet goed. Wanneer ik `s morgens opsta vergeet ik in mijn enthousiasme dat het Hemelvaartsdag is en dat de bakker dus niet werkt. Bij de eerste Badische Backstube denk ik nog dat de man vakantie heeft maar bij de tweede gesloten bakkerswinkel gaat mij het licht op. Dan maar een ontbijt van uitsluitend koffie. De autobahn tussen Karlsruhe en Frankfurt lijkt overvol met Duitsers die allen naar, ja waar naartoe, gaan. Gelukkig niet naar de High End want het laatste stuk tot aan de Bundesstrasse in Neu Isenburg wordt vrij snel afgelegd. Bij het Kempinski Hotel aangekomen, inmiddels is het 1100 uur en de persconferentie begint om 1200 uur, blijkt er op vertoon van mijn perskaart nog wel een parkeerplekje direct naast de ingang beschikbaar te zijn. Op de plek waar vorig jaar een zwarte Ferrari Testa Rossa stond staat nu mijn rode Alfa. Och, het blijft Italiaans. Binnen aangekomen is de eerste gang naar het Presse Zentrum waar we verwelkomd worden door de charmante dame die ik me nog herinner van vorig jaar, Renate Paxa, ditmaal gekleed in een haar uitstekend flatterend zalmroze mantelpakje.

We ontvangen onze Messekatalog van deze High End 2002 die als thema meegekregen heeft, " Hören was geht". We zijn inderdaad benieuwd wat er zoal is maar voordat we daaraan toe komen gaat Renate ons voor naar de " Wintergarten" waar de persconferentie gehouden zal worden. Net buiten de zaal ontmoeten mijn Antoinette en ik Rene van Es en Philip van Deijk waarmee de totale Hifi.nl delegatie voor de High End Messe van dit jaar aanwezig is (Sebastiaan de Vries zal op zaterdag ook namens Hifi.nl een bezoek aan High End afleggen – red.). In de zaal blijkt het enorm warm te zijn en ik ben dan ook zeer dankbaar voor de koele drankjes die op ons staan te wachten. Op het podium een aantal kopstukken van de Duitse High End Society die dit jaar voor de 21e maal deze beurs organiseert. Het is de 20e maal dat dit in het Kempinski hotel gebeurt. In het midden achter de tafel de voorzitter van deze club; Kurt W. Hecker. Aan zijn rechterzijde de General Manager Branko Glisovic. Rene van Es heeft inmiddels een afspraak met hem gemaakt voor een gesprek waarvan U de weerslag ongetwijfeld in een later stadium op hifi.nl terug zult kunnen vinden. Achter de heren een wand met daarop het Leitmotiv van de High End Society; " Von uns hört man nur Bestes".

Rechts van beide heren nog een derde man van de vereniging waarvan ik inmiddels de naam kwijt ben. Ook de namen van de beide heren ter linker zijde is mij ontschoten. Ik weet nog slechts dat zij respectievelijk T+A en Marantz vertegenwoordigden. Het eerste stuk van de persconferentie is, entschuldigung meine Herrn, weinig interessant. Het tweede stuk gaat zoals ieder jaar over een thema wat zowel producenten als eindgebruikers van hifi apparatuur aangaat. Dit jaar heeft men gekozen voor het thema kopieerprotectie. En hier komen de beide laatstgenoemde heren aan het woord. Nu de cd licenses verlopen zijn of op het punt staan om te verlopen is de "red book" standaard niet langer de beperking voor software fabrikanten. Om het toenemend aantal illegale copieen tegen te gaan zijn er inmiddels meer dan twintig verschillende cd software protection systemen op de markt en iedere grote producent van Sony via BMG, EMI, Universal en Warner gebruikt zijn eigen variant. Het probleem waar de producenten van hardware nu mee geconfronteerd worden is het punt dat veel cd`s niet meer af te spelen zijn op normale cd spelers en dat de consument nu vaak met zijn speler terug gaat naar de winkelier en vandaar naar de fabrikant terwijl de apparatuur bij nazien blijkt te voldoen aan de "red book" standaard.

De heren geven de consument de aanbeveling om, met cd`s die niet af te spelen zijn op een normale cd of dvd speler, terug te gaan naar de winkel. In de discussie die aansluitend ontstaat wordt er door een journalist o.a. voorgesteld om als High End Society juridische stappen te ondernemen. De voorzitter geeft aan dat de Society zowel software als hardware fabrikanten onder zijn leden telt en dat dit derhalve geen optie is. Voor mij is een eye opener de opmerking dat tegenover 277 miljoen verkochte cd`s er 150 miljoen illegale kopieën staan. En de grootste eye opener is de constatering dat dit kopiëren gebeurt, niet door de consument die een cd op zijn pc brandt, maar door wat je zou kunnen noemen de georganiseerde misdaad. Het wrange is echter dat met de kopieer protectie juist de gewone consument gepakt wordt. 


EDITORS' CHOICE